VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS
TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
ĮSAKYMAS
DĖL AVINŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ PENĖJIMOSI IR MĖSINES SAVYBES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2016 m. sausio 5 d. Nr. 1A-1
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo 3 straipsnio 2 punktu, Pagalbos veislininkystei taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. kovo 30 d. įsakymu Nr. 3D-290 „Dėl Pagalbos veislininkystei taisyklių patvirtinimo“ 8.6 punktu:
2. P a v e d u Avių, kailinių žvėrelių, bičių ir kitų gyvūnų rūšių skyriaus vedėjai Gintarei Kisielienei kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2016 m. sausio 5 d. įsakymu Nr. 1A–1
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato mėsinių avių kergimui naudojamų veislinių avinų patikrinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes tvarką.
2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 1990 m. gegužės 10 d. Komisijos Sprendimu Nr. 90/256/EEB, nustatančiu grynaveislių avių ir ožkų produktyvumo kontrolės bei jų genetinės vertės nustatymo metodus.
3. Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes procese dalyvauja:
3.1. avių augintojas, kuris yra atsakingas už pirminių duomenų surašymą ir pateikimą kitiems proceso dalyviams;
3.2. UAB „Šeduvos avininkystė“ avių kontrolinio penėjimo stotis (toliau – Stotis), kurioje atliekamas kontrolinis avinų palikuonių (avinukų) (toliau – avinukų) auginimas, penėjimas ir skerdimas;
3.3. Aleksandro Stulginskio universiteto, Gyvulininkystės selekcijos, veislinės vertės nustatymo ir sklaidos centras (toliau – Centras), kuris yra atsakingas už avinukų DNR tyrimus, ultragarsinį skenavimą, skerdenų ir mėsos kokybės vertinimą, tyrimų metu gautų duomenų apdorojimą ir duomenų pateikimą ŽŪIKVC;
3.4. VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (toliau – ŽŪIKVC), kurio administruojamoje Gyvulių veislininkystės informacinėje sistemoje (toliau – GYVIS) kaupiami vertinamų avinukų kontrolinio penėjimo ir skerdimo duomenys;
II. AVINŲ PALIKUONIŲ (AVINUKŲ) ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI
5. Avinai įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes atrenkami vadovaujantis Tarnybos viršininko patvirtintu sąrašu, sudarytu atsižvelgiant į avių augintojų pripažintų veislininkystės institucijų ir avių laikytojų prašymus. Avių augintojų pripažintos veislininkystės institucijos prašymus dėl avinų įrašymo į sąrašą teikia Tarnybai, o avių laikytojai – Tarnybos vyriausiesiems specialistams – valstybiniams veislininkystės inspektoriams.
6. Siekiant aviną įvertinti pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes, į Stotį pristatomiems avinukams keliami reikalavimai:
7. Avinukus vežant į Stotį turi būti laikomasi 2004 m. gruodžio 22 d. Tarybos Reglamento (EB) Nr. 1/2005 3 skyriuje nustatytų reikalavimų.
8. Avinukų pristatymui į Stotį, turi būti pateiktas avinukų priėmimo-perdavimo aktas (Taisyklių 1 priedas).
9. Atrinktų avinukų tapatybei nustatyti turi būti atliktas DNR tyrimas. Nepasitvirtinus avinukų tapatybei, avinukams kontrolinis penėjimas neatliekamas.
10. Vertinamo avino palikuonių grupę turi sudaryti mažiausiai 7-10 avinukų. Jei vertinamas avinas turi tik 3-4 palikuonis, jo vertinimas atliekamas tais pačiais metais per du etapus.
11. Avinukų amžiaus skirtumas toje pačioje grupėje neturi būti didesnis negu 10 dienų, o galimas svorio skirtumas – iki 20 %.
13. Kontroliniam penėjimui atvežti avinukai paleidžiami į paruoštus, švarius, išdezinfekuotus ir pakreiktus gardus, užpildoma Gardo kortelė (Taisyklių 2 priedas).
III. AVINUKŲ ŠĖRIMAS IR PAŠARŲ APSKAITA
17. Prie standartinio kombinuotojo pašaro avinukai pripratinami per savaitę. Jis duodamas pagal nustatytus racionus atskiroms amžiaus grupėms (Taisyklių 3 priedas).
19. Iš kiekvienos šėrimui gautos pašarų partijos paimamas pavyzdys ir pateikiamas nepriklausomai tyrimo laboratorijai dėl pašarų maistinės vertės nustatymo.
21. Suėstų stambiųjų pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per savaitę, 2 dienas iš eilės.
22. Avinukų šėrimo ir pašarų apskaitos duomenys turi būti registruojami Šėrimo žiniaraštyje (Taisyklių 4 priedas), Bendrame pašarų sunaudojimo žiniaraštyje (Taisyklių 5 priedas), kontrolinio penėjimo duomenys surašomi į Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapą (Taisyklių 8 priedas) ir į GYVIS.
IV. AVINUKŲ SVĖRIMAS IR VERTINIMAS
24. Kai vidutinis avinukų grupės svoris pasiekia 20 kg, avinukai sveriami kas dvi savaites tol, kol bent vienas avinukas pasiekia 38 kg svorį. Po to sveriama kas savaitę, kol vidutinis grupės svoris pasiekia 42 kg.
25. Visus svėrimus būtina atlikti tuo pačiu laiku, t.y. ryte prieš šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo, o svėrimų duomenis registruoti Kontrolinių svėrimų akte (Taisyklių 6 priedas). Visi svėrimai turi būti atliekami svarstyklėmis, kurios turi galiojančią metrologinę patikrą.
26. Remiantis avinukų svorio duomenimis, apskaičiuojami jų paros prieaugiai nuo gimimo iki kontrolinio penėjimo pradžios bei penėjimo laikotarpiu. Jei mėsinių avių veislės avinukas per parą priauga mažiau kaip 140 g, jo kontrolinis penėjimas nutraukiamas .
27. Kontroliuojamų avinukų grupei pasiekus vidutinį 42 kg svorį, ultragarso aparatu nustatomas mėsos marmuringumas, atliekant ilgojo nugaros raumens ultragarsinį skenavimą.
V. AVINUKŲ SKERDIMAS IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMAS
29. Baigus kontrolinį penėjimą, skerdžiami mažiausiai 4 pagal svorį ir amžių labiausiai grupės vidurkį atitinkantys avinukai. Jei kontrolinis penėjimas atliekamas per du etapus (Taisyklių 10 punktas) skerdžiami mažiausiai 2 avinukai. Likusieji tos pačios grupės avinukai gali būti paskerdžiami arba parduodami veislei.
31. Paskerdus avinuką, nuleidžiamas kraujas, išimami vidaus organai (išskyrus inkstus ir jų riebalus), kepenys, nulupama oda, nupjaunama galva (per atlantinę pakaušio jungtį), kojos (per riešo ir kulno sąnarius), uodega (tarp 6 ir 7 uodegos slankstelio) ir lyties organai, nustatomas šiltos skerdenos svoris.
32. Avinukų skerdenos padalijamos pusiau, simetriškai perpjaunant per kaklo, nugaros, juosmens ir kryžmens slankstelių vidurį, per krūtinkaulio bei dubens jungtis.
33. Avinukų mėsingumui įvertinti apskaičiuojama šiltos skerdenos (kartu su inkstais ir jų riebalais) išeiga. Ji parodo avinuko skerdenos svorio procentinį santykį su jo gyvu svoriu prieš skerdimą. Skerdenos išeiga apskaičiuojama pagal formulę:
SI = |
a X 100 |
, kur |
s |
a – šiltos skerdenos su inkstais ir jų riebalais svoris kg;
s – gyvo avinuko prieš skerdimą svoris kg.
34. Po paskerdimo, skerdena vėsinama 1-40 C temperatūroje 24 val. Po to nustatomas ilgiausiojo nugaros raumens plotas cm2 (prie 13-ojo juosmens slankstelio ties paskutiniuoju šonkauliu), kairės skerdenos puselės ilgis nuo gaktikaulio iki pirmojo šonkaulio priekinio krašto, ir poodinis riebalų storis ties 13-tuoju juosmens slanksteliu. Taip pat pasveriami ir inkstų riebalai. Ilgiausiojo nugaros raumens ploto kontūrai apibrėžiami ant skaidrios plėvelės, ir nustatomas plotas. Klubo šlaunies dalies bei minkštųjų dalių išeiga iš klubo – šlaunies dalies išeigai nustatoma iškaulinant kairės puselės klubo šlaunies dalį.
35. Ėrienos kokybės nustatymui iš kiekvieno paskersto avinuko turi būti paimti mėsos pavyzdžiai cheminiams ir fiziniams tyrimams atlikti. Imamas ne mažesnis nei 400 g bandinys iš ilgiausiojo nugaros raumens ties 9-11 šonkauliu.
36. Mėsos kokybės rodikliai nustatomi praėjus 48 valandoms po skerdimo. Mėginiai laikomi šaldytuve +4° C temperatūroje.
37. Praėjus 48 valandoms po kontrolinio skerdimo, Centre nustatoma:
37.2. mėsos spalva pagal CIE-LAB metodą, matuojant spalvos šviesumą (L*), spalvos gelsvumą (b*) ir spalvos raudonumą (a*);
37.4. mėsos vandeningumas pagal mėginio svorio sumažėjimą per 24 val. laikant pakabintą specialiuose maišeliuose su tinkleliu + 4 °C temperatūroje;
37.7. mėsos virimo nuostoliai nustatomi mėsą verdant cirkuliacinėje vandens vonelėje 30 min. Nustatoma pagal mėsos mėginio svorio pokyčius sveriant prieš virimą ir po virimo;
38. Tikrinamųjų avinų palikuonių mėsos kokybės produkcija apibūdinama tokiais rodikliais:
38.1. kiekybiniai:
38.2. kokybiniai:
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
41. Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapas (Taisyklių 8 priedas) surašomas 3 egzemplioriais: vienas perduodamas avių augintojui, kitas – Lietuvos avių augintojų asociacijai, o trečias – Stočiai.
42. Stotis avinukų kontrolinio penėjimo duomenis suveda į GYVIS. Centras į GYVIS suveda avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo duomenis.
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
1 priedas
AVINUKŲ PRIĖMIMO-PERDAVIMO
AKTAS
Avių augintojas ir bandos kodas |
|
Adresas ir telefono Nr. |
|
Pristatomų avinukų veislė ir veislingumas |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
|
|
Avinukų aprašas:
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Gimimo data |
Svoris, kg |
Avinuko motina |
Pastabos |
||
atvesto |
vežant |
individualus Nr. |
veislės kodas |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingo asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas |
|
|
|
||
Avių augintojo vardas, pavardė, parašas |
|
|
Akto užpildymo data |
|
|
____________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
2 priedas
GARDO KORTELĖ
Avinuko atvežimo Veislė Laikytojas Avino individualus Nr. data_____________ ________ ___________________ _____________ |
Eil. Nr. |
Individualus. Nr. |
Gimimo data |
Avinukų svoris kg |
Penėjimo pabaigoje |
Pastabos |
||||
atvežus |
Atskirais laikotarpiais kas 7-14 d (datos) |
||||||||
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kortelę užpildžiusio asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas _____________________________________________________________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
3 priedas
PAŠARŲ RACIONAS PENIMIEMS AVINUKAMS
P A V Y Z D Y S
Amžius mėn. |
Pašarai kg/d. |
Racione yra: |
1 kg SM g: |
|||||||||||||
Šienas |
Šienainis |
Kombinuotasis pašaras |
SM kg |
AE MJ |
ŽB g |
ŽL g |
ŽR g |
Ca g |
P g |
AE MJ |
ŽB g |
ŽL g |
ŽR g |
Ca g |
P g |
|
3 (adaptacija 10 d.) |
0,5 |
0,6 |
0,25 |
0,87 |
8,6 |
121,9 |
212,8 |
28,5 |
6,8 |
3,8 |
9,78 |
139,52 |
243,12 |
32,67 |
7,72 |
4,32 |
5 d. po adaptacijos |
0,5 |
0,7 |
0,3 |
0,96 |
9,5 |
135,0 |
228,8 |
31,8 |
7,6 |
4,2 |
9,93 |
141,37 |
239,13 |
33,28 |
7,92 |
4,41 |
3,5 |
0,6 |
1 |
0,4 (0,35-0,45) |
1,24 |
12,4 |
176,2 |
296,4 |
41,6 |
10 |
5,5 |
10,02 |
141,98 |
238,84 |
33,55 |
8,06 |
4,42 |
4 |
0,7 |
1,5 |
0,6 (0,5-0,6) |
1,69 |
17,3 |
243,6 |
396,1 |
58,0 |
14,1 |
7,6 |
10,21 |
144,18 |
234,42 |
34,32 |
8,32 |
4,51 |
4,5 |
0,7 |
2 |
0,7 (0,65-0,7) |
1,96 |
20,3 |
283,7 |
461,8 |
67,8 |
16,7 |
8,8 |
10,33 |
144,42 |
235,12 |
34,54 |
8,52 |
4,48 |
5 |
0,7 |
2,5 |
0,8 (0,75-0,8) |
2,24 |
23,3 |
323,7 |
527,5 |
77,7 |
19,4 |
10,0 |
10,42 |
144,61 |
235,65 |
34,70 |
8,67 |
4,45 |
5,5 |
0,7 |
2,5 |
0,85 (0,8-0,85) |
2,28 |
23,9 |
332,2 |
532,3 |
79,8 |
19,9 |
10,3 |
10,46 |
145,54 |
233,22 |
34,96 |
8,70 |
4,51 |
6 ir daugiau |
0,7 |
2,5 (2,5-3) |
0,9 (0,85-0,9) |
2,33 |
24,4 |
340,7 |
537,2 |
81,9 |
20,3 |
10,6 |
10,49 |
146,44 |
230,89 |
35,22 |
8,73 |
4,57 |
SM – sausos medžiagos, AE – apykaitos energija, ŽB – žali baltymai, ŽL – žalia ląsteliena, ŽR – žali riebalai
Pastabos:
Lentelėje nurodyti minimalūs dienos davinio šieno ir šienainio kiekiai, kad gautų reikiamą kiekį maistinių medžiagų. Pagal avinukų kontrolinio penėjimo metodiką penimiems avinukams bus duodama šieno ir šienainio iki soties.
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
4 priedas
Š Ė R I M O Ž I N I A R A Š T I S
|
|
|
|
|
|
|
(vertinamo avino individualus. Nr. ir veislės kodas) |
|
(stoties pavadinimas) |
|
(data) |
|
(gardo Nr.) |
Dienos |
Pašarai, kg |
Pastabos |
||||||||||
|
|
|
||||||||||
(pavadinimas) |
(pavadinimas) |
(pavadinimas) |
||||||||||
duota |
liko |
suėdė |
duota |
liko |
suėdė |
duota |
liko |
suėdė |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Iš viso: MJ/kg: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Atsakingo asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas |
|
|
||||||||||
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
5 priedas
BENDRO PAŠARŲ SUNAUDOJIMO ŽINIARAŠTIS
Avių augintojas |
|
Avinukų veislė ir veislingumas |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
|
|
|
Pašaro pavadinimas |
Pašaro cheminė sudėtis % |
Pašaro apykaitos energija MJ/kg |
Avinuko individualus Nr. arba grupės Nr. |
Šėrimo dienų skaičius |
Sušerta pašaro per laikotarpį kg |
Avinuko arba grupės gyvūnų prieaugis per laikotarpį kg |
Avinuko arba grupės gyvūnų prieaugis per parą g |
Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio |
Pastabos |
|||||||||
|
sausosios medžiagos |
žali baltymai |
žali riebalai |
žalia ląsteliena |
NEM |
žali pelenai |
kalcis |
fosforas |
|||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Atsakingas asmuo |
|
|
|||||||||||||||||
(vardas, pavardė, parašas) |
|
||||||||||||||||||
|
|
|
|||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||
_______________
Avinų vertinimo pagal palikuonių
penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
6 priedas
KONTROLINIŲ SVĖRIMŲ AKTAS
Avių augintojas |
|
Avinukų veislė ir veislingumas |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Eil. Nr. |
Avinuko individualus Nr. |
Gimimo data |
Avinuko svoris kg |
Pastabos |
|||||||
atvesto
|
užskaitytas (jei gimus nesvertas) |
penėjimo pradžioje |
svėrimo data arba amžius d. |
penėjimo pabaigoje |
svėrimo data arba amžius d. |
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Atsakingas asmuo |
|
|
|||||||||
(pareigos, vardas, pavardė, parašas) |
|
||||||||||
_____________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
7 priedas
AVINUKŲ KONTROLINIO SKERDIMO IR mėsos kokybės nustatymo aktas
Avių augintojas |
|
|
|||||||||||||||||
Avinukų veislė ir veislingumas |
|
|
|||||||||||||||||
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
|
|||||||||||||||||
|
|
|
|||||||||||||||||
|
|
|
|||||||||||||||||
|
Eil. Nr. |
Avinuko individua-lus Nr. |
Avinuko amžius d. |
Svoris po alkinimo kg (prieš skerdimą) |
Šiltos skerdenos svoris kg |
Skerdenos išeiga % |
Inkstų riebalų svoris g |
Atvėsintos skerdenos raumenin-gumas |
Atvėsintos skerdenos riebalin-gumas 1-5 klasės |
Atskirų kūno dalių mėsingumo įvertinimas 1-9 balais |
Ilgiausiojo nugaros raumens plotas cm2 |
Poodinis riebalų storis |
Pastabos |
||||||
|
paviršiaus riebalai |
ketera–mentė |
Nugara–juosmuo |
kumpiai |
|||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
Atsakingas asmuo |
|
(pareigos, vardas, pavardė, parašas) |
______________
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
8 priedas
AVINO ĮVERTINIMO DUOMENYS PAGAL PALIKUONIS
|
Veislė |
|
|
|
Kontrolinis auginimas |
pradėtas: |
baigtas: |
dienų skaičius: |
Avino vardas: |
|
Individualus numeris: |
|
Palikuonių skaičius |
|
|
|
|
|
- |
+ |
Amžius dienomis, pasiekus 42 kg svorį: |
|
|
|
Priesvoris per parą per kontrolinio penėjimo laikotarpį, g |
|
|
|
Pašarų sąnaudos priesvorio vienetui, MJ AE |
|
|
|
Raumeningumas |
|
|
|
Skerdenos išeiga, % |
|
|
|
Skerdenos raumeningumo klasė |
|
|
|
Klubo šlaunies dalies išeiga, % |
|
|
|
Minkštųjų dalių išeiga iš klubo šlaunies dalies, % |
|
|
|
Ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm2 |
|
|
|
Baltymų kiekis mėsoje, % |
|
|
|
Mėsos kietumas, kg/cm2 |
|
|
|
Vandeningumas |
|
|
|
|
|
|
|
Raumeningumas |
|
|
|
|
|
|
|
Eksterjeras |
|
|
|
|
|
||
Ilgiausiojo nugaros raumens fizinės-cheminės savybės |
|
||
|
|
|
|
SM, % |
Riebalai, % |
pH |
Spalvingumas L* a* b* |
|
|
|
|
Vandens rišlumas, % |
Pelenai, % |
Virimo nuostoliai, % |
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo |
|
(pareigos, vardas, pavardė, parašas) |
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
9 priedas
ĖRIENOS MĖSOS KOKYBĖS RODIKLIŲ SVYRAVIMO RIBOS
Rodiklis |
Mėsos kokybės rodiklių svyravimo ribos |
pH |
5,3–6,2 |
Mėsos spalva L* a* b* |
40–58 5,0–15,0 4,0–12,0 |
s.m., % |
20,0–28,0 |
Mėsos vandeningumas, % |
1–12 |
Mėsos vandens rišlumas, % |
40,0–65,0 |
Mėsos kietumas, kg/cm2 |
0,5–3,0 |
Virimo nuostoliai, % |
15–35 |
Tarpraumeniniai riebalai, % |
1,2–4,5 |
Baltymai, % |
18–24 |
Pelenai, % |
1,0–1,4 |
Baltymų visavertiškumas |
2-6 |