VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2019 M. GEGUŽĖS 24 D. ĮSAKYMO NR. B1-367 „DĖL MAŽOMS MAISTO PRODUKTŲ PARDUOTUVĖMS TAIKOMŲ MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2024 m. sausio 19 d. Nr. B1-107
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“, Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, 28 punktu ir Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi:
1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. gegužės 24 d. įsakymą Nr. B1-367 „Dėl Mažoms maisto produktų parduotuvėms taikomų maisto tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“:
1.1. pakeičiu 3 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2. pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintus Mažoms maisto produktų parduotuvėms taikomus maisto tvarkymo reikalavimus:
1.2.1. pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:
„4. Fiziniai ir juridiniai asmenys, vykdantys Reikalavimų 2 punkte nurodytą mažmeninės prekybos veiklą parduotuvėse, privalo turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Paslaugų departamento atitinkamos apygardos paslaugų skyriaus (toliau – VMVT apygardos paslaugų skyrius) išduotą leidimą atitinkamai veiklai vykdyti, kaip nustatyta Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos apraše, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.“
1.2.2. pakeičiu 20 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2.3. pakeičiu 23 punktą ir jį išdėstau taip:
„23. Turi būti užtikrinamas maisto produktų atsekamumas. Jam užtikrinti turi būti saugomi tokie duomenys: produkto pavadinimas, kiekis, partijos numeris ir (arba) tinkamumo vartoti terminas, įsigijimo ir pardavimo (jei parduodama juridiniam asmeniui) dokumentų datos ir numeriai. Su maisto produktų sauga ir atsekamumu susijusių dokumentų (įsigijimo, produkto lydimųjų dokumentų) saugojimo laikas priklauso nuo produktų. Dokumentai apie:
23.1. maisto produktus, kurie mikrobiologiniu požiūriu yra greitai gendantys ir kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki … (data)“, yra trumpesnis nei 3 mėnesiai arba tinkamumo vartoti terminas nenustatytas (pvz., vaisiai, daržovės) ir kurie tiesiogiai skirti galutiniam vartotojui, turi būti saugomi 6 mėnesius nuo gavimo dienos;
23.2. maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki … (data)“, yra ilgesnis kaip 3 mėnesiai, ir maisto produktus, kuriems nustatytas minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki …“, turi būti saugomi iki produktų tinkamumo vartoti termino pabaigos ir jam pasibaigus dar 6 mėnesius;
1.2.4. pakeičiu 26.5 papunktį ir jį išdėstau taip:
„26.5. būti atestuoti pagal privalomųjų higienos įgūdžių programą, remiantis Privalomųjų pirmosios pagalbos, higienos įgūdžių, alkoholio, narkotinių ir psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo poveikio žmogaus sveikatai mokymų ir atestavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 „Dėl Privalomojo mokymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.“
1.2.5. pakeičiu 30 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2.6. pakeičiu 31 punktą ir jį išdėstau taip: