LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL TVARIOS GAMYBOS KRITERIJŲ ŽEMĖS ŪKIO, MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS IR AKVAKULTŪROS SEKTORIAMS APRAŠO PATVIRTINIMO
2023 m. balandžio 25 d. Nr. 3D-282
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 15 d. nutarimu Nr. 1120 „Dėl Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų patvirtinimo“, 9.11, 9.12, 9.13, 9.19 ir 10.3 papunkčius bei Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2021 m. kovo 10 d. nutarimu Nr. 155 „Dėl Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plano patvirtinimo“, veiksmą Nr. 6.5.8,
1. T v i r t i n u Tvarios gamybos kriterijų žemės ūkio, maisto produktų gamybos ir akvakultūros sektoriams aprašą (pridedama).
2. Nustatau, kad Tvarios gamybos kriterijų žemės ūkio, maisto produktų gamybos ir akvakultūros sektoriams aprašas taikomas šioms žemės ūkio šakoms: gyvulininkystei, augalininkystei, maisto produktų gamybai ir akvakultūrai.
3. R e k o m e n d u o j u Tvarios gamybos kriterijų žemės ūkio, maisto produktų gamybos ir akvakultūros sektoriams aprašu vadovautis rengiant teisės aktus, strategijas, paramos sistemas, veiksmų planus, susijusius su tvarios gamybos žemės ūkio, maisto produktų gamybos ir akvakultūros sektoriuose įtvirtinimu.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2023 m. balandžio 25 d.
įsakymu Nr. 3D-282
TVARIOS GAMYBOS KRITERIJŲ ŽEMĖS ŪKIO, MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS IR AKVAKULTŪROS SEKTORIAMS APRAŠAS
I SKYRIUS
GYVULININKYSTĖ
PIRMASIS SKIRSNIS
APLINKOS TVARUMO KRITERIJAI
Gyvūnų mityba
1. Mitybos valdymas:
1.1. tvarios mitybos praktikų taikymas:
1.1.1. taikoma mityba, mažinanti išmetamo amoniako ir metano kiekį (pvz., mažą baltymų kiekį turinčių pašarų naudojimas; probiotikų, fitobiotikų, organinės rūgšties naudojimas pašaruose);
1.1.2. taikomi gyvūnų poreikius atitinkantys šėrimo metodai: gyvūnai šeriami visaverčiais jų amžių ir rūšį atitinkančiais pašarais, kurių kiekis pakankamas gyvūnų sveikatai palaikyti ir mitybos reikmėms patenkinti; gyvūnai šeriami jų fiziologines reikmes atitinkančiais laiko tarpais);
1.1.3. naudojami davikliai ir mitybos rodikliai (skirti dažnam gyvūnų stebėjimui siekiant sumažinti pašarų neefektyvų panaudojimą, mitybos disbalansą ir pagerinti gerovę);
1.1.4. šėryklos įrengtos taip, kad būtų išvengta arba sumažinta pašaro užteršimo bei kenksmingos gyvūnų tarpusavio konkurencijos;
2. Girdymo valdymas:
2.1. gyvūnų girdymo praktikų vengiant ilgalaikio troškulio taikymas:
2.1.4. girdyklos įrengtos taip, kad būtų išvengta kenksmingos gyvūnų tarpusavio konkurencijos galimybės;
3. Pašarai:
3.1. dalis pašaro yra pagaminta iš paties ūkio arba, jei tai neįmanoma arba tokio pašaro nėra, pagaminta bendradarbiaujant su kitais pašarų veiklos vykdytojais, gaminančiais pašarus ir pašarines žaliavas ne tolimesniu nei 50 kilometrų atstumu;
3.4. naudojami pašarai, pagaminti, kai taikoma, registruotuose ir (ar) patvirtintuose pašarų ūkio subjektuose pagal 2005 m. sausio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 183/2005, nustatančio pašarų higienos reikalavimus, 9 ir 10 straipsniuose nustatytus reikalavimus;
3.5. naudojami Europos Sąjungoje leidžiami ir į Europos Sąjungos pašarų priedų registrą įtraukti pašarų priedai;
3.6. naudojami pašarai, kuriuose nepageidaujamų medžiagų kiekis neviršija didžiausių leidžiamų koncentracijos ribų pagal Pašarų privalomųjų saugos reikalavimų kontrolės įgyvendinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-225 „Dėl Pašarų privalomųjų saugos reikalavimų kontrolės įgyvendinimo taisyklių patvirtinimo“, nustatytus reikalavimus.
4. Ganymas:
4.3. ganyklų atnaujinimas (pvz., papildomų sėklų sėjimas) naudojamas siekiant kuo didesnės pašarų gamybos, išlaikant gausią ankštinių augalų sudėtį. Taip pat mišinio sudėtyje gali būti naudojamos kitos žydinčios augalų rūšys;
Gyvūnų sveikata
5. Gyvūnų sveikatos palaikymas:
5.5. sudarytos sąlygos veterinarijos gydytojui apžiūrėti ūkinius gyvūnus, juos stebėti, prireikus ir gydyti, vakcinuoti, imti kraujo ar kitus mėginius laboratoriniams tyrimams ir taikyti kitas veterinarines priemones;
Gyvūnų elgsena
6. Streso vengimas:
6.2. praktikų dėl skausmo ir streso vengimo taikymas arba kastracijos ar panašios praktikos neatliekamos, arba kastracijos ar panašios praktikos atliekamos su anestetikais ar analgetikais;
7. Gyvūnų laikymo sąlygos:
7.1. visi gyvūnai laikomi jų etiologinius poreikius atitinkančiomis sąlygomis pagal ūkinių gyvūnų rūšiai taikomus gerovės reikalavimus;
Ūkinių gyvūnų įvairovė
Biologinė įvairovė agrariniame kraštovaizdyje
11. Natūralių buveinių išsaugojimas ir didinimas:
11.1. vykdomos biologinės įvairovės apsaugos praktikos:
11.1.1. išlaikomi esami ir sukurti „biologiniai koridoriai“, jungiantys biologinės įvairovės atžvilgiu svarbias teritorijas;
Šiltnamio efektą sukeliančių dujų balansas / išmetimo mažinimas
12. Taikomos tvarios mėšlo laikymo ir naudojimo praktikos:
12.3. mėšlo laikymas ir tvarkymas atitinka Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos aplinkos ministro ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2005 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. D1-367/3D-342 „Dėl Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo patvirtinimo“, reikalavimus;
Energijos naudojimas
14. Tvarus energijos išteklių valdymas:
14.1. energijos valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
14.1.1. kiekvieno pagrindinio proceso, kuriam vykdyti reikia energijos, suvartojamo energijos kiekio matavimas ir registravimas kas mėnesį;
14.1.3. energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonių (efektyviau energiją naudojančios technologijos, įrengimai, žemės ūkio technika) diegimas;
Vandens naudojimas
16. Tvarus vandens išteklių valdymas:
16.1. vandens valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
16.1.1. bendrojo suvartojamo vandens iš įvairių šaltinių kiekio vienam hektarui, sutartiniam ūkiniam gyvūnui arba produkcijos tonai apskaičiavimas ir tų duomenų naudojimas atliekant analizę;
Atliekų susidarymas ir tvarkymas
18. Ūkyje susidarančios atliekos perdirbamos arba tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo įstatymo ir jo įgyvendinamuosiuose teisės aktuose nustatytą tvarką jas naudojant ūkyje arba perduodamos atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti tokias atliekas.
19. Šalutinių gyvūninių produktų ir atliekų tvarkymas:
19.1. agrochemijos ir kitos pavojingos atliekos bei jų pakuotės tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. liepos 4 d. įsakymu Nr. 217 „Dėl Atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo“;
19.2. nugaišę ir nugaišinti gyvūnai tvarkomi šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka;
19.3. vaistinių pašarų atliekos tvarkomos pagal Vaistinių pašarų ir tarpinių produktų atliekų tvarkymo tvarką, nustatytą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2023 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. B1-36 „Dėl vaistinių pašarų ir tarpinių produktų atliekų tvarkymo“;
19.4. gyvūnų sveikatos priežiūros ir su ja susijusių mokslinių tyrimų atliekos tvarkomos pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2012 m. liepos 20 d. įsakymu Nr. B1-562 „Dėl Veterinarinių medicininių atliekų tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“ nustatytą veterinarinių medicininių atliekų tvarkymo tvarką.
ANTRASIS SKIRSNIS
EKONOMINIO TVARUMO KRITERIJAI
Gamybos produktyvumas
Savarankiškumas
8. Paramos lygis:
Inovacijos ir mtep
10. Praktikų, kuriomis diegiamos inovacijos ir vykdomi moksliniai tyrimai, taikymas:
10.7. naujų praktikų ir veiklų siekiant sumažinti susidarančių atliekų kiekį ir su jomis susijusį pavojų ar jo išvengti taikymas;
TREČIASIS SKIRSNIS
SOCIALINIO TVARUMO KRITERIJAI
Įnašas į vietinę darbo rinką
Įnašas į vietos bendruomenių raidą
2. Dalyvavimas bendruomenės veikloje:
3. Naudos teikimas vietos bendruomenei:
3.1. vykdomi vietos bendruomenės palaikymo veiksmai:
3.1.2. komunalinių paslaugų teikimas (pvz.: kelių priežiūros, buitinių nuotekų išvežimo, gaisrinės pagalbos paslaugos ir kt.);
Darbo sąlygos
5. Optimalus darbo krūvis: darbo laiko užimtumo lygis – faktiškai dirbtų valandų ir darbo laiko normatyvo santykis.
6. Darbo sauga ir higiena:
6.1. darbuotojams suteikiamos nacionaliniais teisės aktais nustatytos darbo saugos priemonės ir nenustatyta per metus šioje srityje pažeidimų;
Darbuotojų kompetencijų didinimas
7. Darbuotojų kompetencijų didinimas:
7.1. ūkinius gyvūnus prižiūri atitinkamų sugebėjimų, žinių ir profesinę kompetenciją turintys darbuotojai;
7.2. darbuotojai yra išklausę gyvūnų gerovės reikalavimų užtikrinimo gamybos procese, kitus su jų tiesioginiu darbu / pareigomis susijusius mokymus / įvadinį kursą, instruktažą;
7.3. darbuotojai yra išklausę darbo saugos, sveikatos ir ekstremalių situacijų valdymo, nelaimingų atsitikimų, pirmosios pagalbos mokymus;
7.4. sudarytos sąlygos visiems darbuotojams visais jų darbo patirties etapais vienodomis ir nediskriminacinėmis sąlygomis ugdyti įgūdžius, mokytis ir stažuotis;
Asmens gerovė
8. Darbo užmokesčio / pajamų lygis: mokamas ne mažesnis nei praėjusių metų vidutinis metinis darbo užmokestis sektoriuje (Eur/mėn., Eur/val.).
9. Lygios galimybės:
KETVIRTASIS SKIRSNIS
TVARAUS VALDYMO KRITERIJAI
Veiklos planavimas ir valdymas
Atskaitomybė ir teisės normų laikymasis
2. Atskaitomybė: patikimos informacijos apie tvarumo valdymo plano tikslus ir veiklos rezultatus atskleidimas stebėseną vykdančioms institucijoms.
Maisto kokybės, saugos ir atsekamumo valdymas
4. Dalyvavimas tvarios gamybos akreditavimo arba maisto kokybės sistemose: gauti sertifikatai pagal maisto kokybės sistemas (ekologinės gamybos, nacionalinės kokybės produktų, kokybės ženklai, ISO 22000:2018 (maisto saugos vadybos sistema) / FSSC22000 (maisto saugos sertifikatas) ir kt.).
5. Maisto kokybę, saugą užtikrinantys veiksmai ir atvejai:
Rizikos valdymas
7. Rizikų valdymas:
II SKYRIUS
AUGALININKYSTĖ
PIRMASIS SKIRSNIS
APLINKOS TVARUMO KRITERIJAI
Dirvožemio organinės medžiagos
1. Organinių medžiagų dirvožemyje palaikymas ir gerinimas:
1.1. praktikų, kuriomis dirvožemis papildomas organinėmis medžiagomis, taikymas (1.1.1–1.1.5 papunkčiuose nurodytų praktikų taikymas bent kartą per trejus metus):
2. Dirvožemio apsauga:
2.1. parengtas ir įgyvendinamas dirvožemio apsaugos planas arba atskiros priemonės:
2.1.1. kasmet atliekamas vertinimas apie erozijos, tankinimo ir paviršiaus užtvindymo pasireiškimą bei parenkami sprendimai problemai valdyti;
2.1.2. ūkyje esančių dirvožemio tipų žemėlapio sudarymas ir tinkamiausias žemės naudmenų panaudojimas atsižvelgiant į dirvožemio savybes;
2.1.3. organinių medžiagų balanso dirvožemyje apskaičiavimas bei maisto medžiagų ir pH verčių dirvožemyje tyrimas lauko lygmeniu pagal mokslines rekomendacijas;
Dirvožemio struktūra ir erozija
3. Dirvožemio struktūrą palaikančios ir tankinimo prevencijos praktikos:
3.1. praktikų, kuriomis palaikoma ar gerinama dirvožemio struktūra ir išvengiama erozijos bei tankinimo, taikymas:
3.1.1. imamasi tik būtiniausių darbų, reikalingų užtikrinti auginamai kultūrai tinkamas dirvožemio sąlygas;
3.1.3. seklaus dirvožemio įdirbimo principų siekiant išvengti podirvio iškėlimo į paviršių taikymas;
Dirvožemio nusausinimas ir drėkinimas
6. Dirvožemio nusausinimo priemonės:
7. Drėkinimo poreikio optimizavimas:
7.1. drėkinimo poreikio optimizavimas taikant agronomines priemones:
7.1.1. dirvožemio tvarkymas, atitinkantis dirvožemio fizikines ir cheminės savybes, tokias kaip dirvožemio sluoksnio storis, drėgmės sulaikymo geba ir infiltracijos greitis;
7.1.2. pasėlių rūšių atranka atsižvelgiant į vandens naudojimo veiksmingumą (vandens stygiui atsparių genotipų, kurie labiau tinka naudoti drėkinant vandens stygiaus sąlygomis, atranka);
7.1.3. pasėlių vandens poreikio nustatymas atsižvelgiant į pasėlių evapotranspiraciją (ET), augalų augimo etapą ir oro sąlygas;
7.1.4. vandens kokybės vertinimas – fizikinių ir cheminių vandens savybių stebėsena, siekiant užtikrinti, kad augalams būtų prieinamas kokybiškas vanduo;
8. Veiksmingas drėkinimo sistemų valdymas:
8.1. drėkinimui naudojamo vandens šaltiniai:
Maisto medžiagų naudojimas
9. Maisto medžiagų valdymas:
9.1. maisto medžiagų poreikio nustatymas ir optimalaus tręšimo praktikų taikymas:
9.1.1. atliekami reguliarūs dirvožemio tyrimai ir priimami sprendimai reguliuojant dirvožemio pH ir optimizuojant fosforo ir kalio kiekius dirvožemyje (kad dirvožemio pH būtų optimalus ir kad dirvožemyje būtų moksliškai pagrįsti fosforo (P) ir kalio (K) kiekiai);
9.1.3. tikslaus ūkininkavimo priemonių (GPS technologijų) naudojimas siekiant optimizuoti maisto medžiagų paskleidimą;
Žemės dirbimas
12. Žemės dirbimo poveikio mažinimas:
12.3. praktikų, kuriomis sumažinamas dirvožemio įdirbimo darbų poveikis, taikymas:
12.3.1. žemės dirbimas ir sėja statmenai (horizontaliai) nuolydžiui siekiant sumažinti paviršinių vandenų nutekėjimo bei dirvožemio erozijos pasireiškimo pavojų;
12.3.3. ilgų šlaitų suskaidymas gyvatvorėmis ar daugiamečių žolių juostomis palei kontūrą siekiant sustabdyti dirvožemio eroziją;
12.3.5. žemės ūkio technikos ir mašinų judėjimo kontroliavimas siekiant, kad technikos judėjimas paveiktų kuo mažesnį plotą, pvz., nuolatines provėžas, naudojantis GPS, taip siekiant sumažinti dirvožemio tankinimą ir žalą pasėliams;
Dirvožemio danga ir sėjomaina
13. Dirvožemio danga: ne mažiau kaip 50 proc. dirbamosios žemės padengta augalais per žiemą (gruodžio 1 d.–kovo 15 d.).
14. Dirvožemį saugančios sėjomainos:
14.2. taikomos dirvožemį apsaugančios ir pagerinančios sėjomainos:
14.2.2. biofumigacinių kultūrų (pvz., iš Brassicaceae šeimos), siekiant sumažinti augalų sergamumą, įtraukimas į sėjomainą;
Pasėlių apsauga valdymas
15. Pasėlių apsaugos valdymas:
15.1. parengtas ir įgyvendinamas tvarios pasėlių apsaugos planas, kuriame numatyta:
15.2. pasėlių apsaugos tvarių praktikų taikymas:
15.2.3. cheminės augalų apsaugos priemonės, naudojamos pagal augalų apaugos produktų etiketėse nurodytas normas;
Biologinė įvairovė agrariniame kraštovaizdyje
16. Rotacinė pasėlių rūšių įvairovė: sėjamos kultūros pasirenkamos išsaugant jų įvairovę erdvėje ir laike.
17. Natūralių buveinių išsaugojimas ir didinimas:
17.1. vykdomos biologinės įvairovės apsaugos praktikos:
17.1.2. sukurti „biologiniai koridoriai“, jungiantys biologinės įvairovės atžvilgiu svarbias teritorijas;
17.1.5. didelės gamtinės vertės pievų, tvenkinių, upelių ir griovių saugojimo praktikos (nevykdomas intensyvus ganymas pievose, kai dauguma augalų žydi (gegužės–birželio mėn.), agrarinio kraštovaizdžio paukščių perėjimo buveinių apsauga ir kt.);
17.1.6. Lietuvos kaimo plėtros programos priemonės „Parama „Natura 2000“ žemės ūkio paskirties žemėje“ ir kitų priemonių, skirtų biologinei įvairovei išsaugoti, įgyvendinimas;
17.1.7. biologinės įvairovės apsauga įgyvendinant 1 Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės standarto, 5 Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės standarto, 8 Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės standarto ir 9 Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės standarto reikalavimus, tvirtinamus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu.
Šiltnamio efektą sukeliančių dujų balansas
18. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų (toliau – ŠESD) emisijos:
18.1. vykdomos ŠESD emisijų mažinimo praktikos:
18.1.2. taikomos ŠESD išsiskyrimą mažinančios ir CO2 sankaupas didinančios priemonės, numatytos Lietuvos Respublikos nacionaliniame energetikos ir klimato srities veiksmų plane 2021–2030 metams, kuriam Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė 2019 m. gruodžio 30 d. pasitarime (protokolas Nr. 52) (toliau – NEKSVP);
18.1.7. vykdoma durpžemių ir šlapynių apsauga siekiant mažinti CO2 emisijas pagal 2 Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės standarto reikalavimus, tvirtinamus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu;
Energijos naudojimas
19. Tvarus energijos valdymas:
19.1. energijos valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
19.1.1. kiekvieno pagrindinio proceso, kuriam vykdyti reikia energijos, suvartojamo energijos kiekio matavimas ir registravimas kas mėnesį;
19.1.3. energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonių (naujos efektyviau energiją naudojančios technologijos, įrengimai, žemės ūkio technika) diegimas;
Vandens naudojimas
21. Efektyvus vandens naudojimas: analizuojamas vandens suvartojimo intensyvumas – vandens suvartojimas vienam sukuriamos vertės eurui.
22. Tvarus vandens valdymas:
22.1. vandens valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
22.1.1. bendrojo suvartojamo vandens iš įvairių šaltinių kiekio vienam hektarui, produkcijos tonai apskaičiavimas ir tų duomenų naudojimas atliekant analizę;
Atliekų susidarymas ir tvarkymas
23. Ūkyje susidarančios atliekos perdirbamos arba tvarkomos Atliekų tvarkymo įstatymo ir jo įgyvendinamuosiuose teisės aktuose nustatyta tvarka jas naudojant ūkyje arba perduodamos atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti tokias atliekas.
24. Pavojingų atliekų tvarkymas: agrochemijos ir kitos pavojingos atliekos bei jų pakuotės tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo taisykles.
25. Plastiko atliekų prevencija: biologiškai skaidžių medžiagų naudojimas želdinių indams ir kitiems gamybiniams procesams.
ANTRASIS SKIRSNIS
EKONOMINIO TVARUMO KRITERIJAI
Gamybos produktyvumas
Savarankiškumas
7. Paramos lygis:
Inovacijos ir mtep
9. Praktikų, kuriomis diegiamos inovacijos ir vykdomi moksliniai tyrimai, taikymas:
9.7. naujų praktikų ir veiklų siekiant sumažinti susidarančių atliekų kiekį ir su jomis susijusį pavojų ar jų išvengti taikymas;
TREČIASIS SKIRSNIS
SOCIALINIO TVARUMO KRITERIJAI
Įnašas į vietinę darbo rinką
Įnašas į vietinių bendruomenių raidą
2. Dalyvavimas bendruomenės valdyme:
3. Naudos teikimas vietos bendruomenei:
3.1. vykdomi vietos bendruomenės palaikymo veiksmai:
3.1.2. komunalinių paslaugų teikimas (pvz., kelių priežiūros, buitinių nuotekų išvežimo, gaisrinės pagalbos paslaugos ir kt.);
Darbo sąlygos
5. Optimalus darbo krūvis: darbo laiko užimtumo lygis – faktiškai dirbtų valandų ir darbo laiko normatyvo santykis.
6. Darbo sauga ir higiena:
6.1. darbuotojams suteikiamos nacionaliniais teisės aktais nustatytos darbo saugos priemonės ir nenustatyta per metus šioje srityje pažeidimų;
Darbuotojų mokymas ir kompetencijų didinimas
7. Darbuotojų kompetencijų didinimas:
7.1. darbus atlieka pakankamas atitinkamų gebėjimų, žinių ir profesinę kompetenciją turinčių darbuotojų skaičius;
7.2. visi darbuotojai yra išklausę darbo saugos, sveikatos ir ekstremalių situacijų valdymo, nelaimingų atsitikimų, pirmosios pagalbos mokymus;
7.3. sudarytos sąlygos visiems darbuotojams visais jų darbo patirties etapais vienodomis ir nediskriminacinėmis sąlygomis ugdyti įgūdžius, mokytis ir stažuotis;
Asmens gerovė
8. Darbo užmokesčio / pajamų lygis: mokamas ne mažesnis nei vidutinis metinis darbo užmokesčio vidurkis sektoriuje (Eur/mėn., Eur/val.).
9. Lygios galimybės:
KETVIRTASIS SKIRSNIS
TVARAUS VALDYMO KRITERIJAI
Veiklos planavimas ir valdymas
Atskaitomybė ir teisės normų laikymasis
2. Atskaitomybė: patikimos informacijos apie tvarumo valdymo plano tikslus ir veiklos rezultatus atskleidimas stebėseną vykdančioms institucijoms.
Maisto kokybė, sauga ir atsekamumo valdymas
4. Dalyvavimas tvarios gamybos akreditavimo arba maisto sertifikavimo sistemose: gauti sertifikatai pagal maisto kokybės sistemas (ekologinės gamybos, nacionalinės kokybės produktų, kokybės ženklai, ISO 22000:2018 (maisto saugos vadybos sistema) / FSSC22000 (maisto saugos sertifikatas) ir kt.).
5. Maisto kokybę, saugą užtikrinantys veiksmai ir atvejai:
Rizikos valdymas
7. Rizikų valdymas:
III SKYRIUS
MAISTO PRODUKTŲ GAMYBA
PIRMASIS SKIRSNIS
APLINKOS TVARUMO KRITERIJAI
Pakuočių poveikio aplinkai mažinimas
1. Pakuočių poveikio aplinkai mažinimas:
1.1. taikomi pakuočių poveikio aplinkai mažinimo būdai:
1.1.1 naudojamos lengvosios pakuotės (pakuotės, kurių svoris mažesnis, tačiau apsauginės savybės tokios pat);
Pramoninių procesų arba produktų aplinkosauginis tvarumas
Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas
Energijos naudojimas
6. Efektyvus energijos naudojimas: analizuojamas energijos suvartojimo intensyvumas – energijos suvartojimas vienam sukuriamos vertės eurui.
7. Tvarus energijos valdymas:
7.1. energijos valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
7.1.1. kiekvieno pagrindinio proceso, kuriam vykdyti reikia energijos, suvartojamo energijos kiekio matavimas ir registravimas bent kas mėnesį;
7.1.3. energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonių (naujos efektyviau energiją naudojančios technologijos, įrengimai ir kt.) diegimas;
Vandens naudojimas
Atliekų vengimas, susidarymas ir tvarkymas
12. Atliekų valdymas:
12.1. Ūkyje susidarančios atliekos perdirbamos arba tvarkomos Atliekų tvarkymo įstatymo ir jo įgyvendinamuosiuose teisės aktuose nustatyta tvarka jas naudojant ūkyje arba perduodamos atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti tokias atliekas.
12.2. parengta maisto ir maisto gamybos procese susidarančių atliekų vengimo ir tvarkymo strategija arba veiksmų planas ir taikomos numatytos priemonės;
ANTRASIS SKIRSNIS
EKONOMINIO TVARUMO KRITERIJAI
Savarankiškumas
Inovacijos ir mtep
6. Praktikų, kuriomis diegiamos inovacijos ir vykdomi moksliniai tyrimai, taikymas:
6.7. naujų praktikų ir veiklų siekiant sumažinti ar išvengti susidarančių atliekų kiekį ir su jomis susijusį pavojų taikymas;
TREČIASIS SKIRSNIS
SOCIALINIO TVARUMO KRITERIJAI
Įnašas į vietinę darbo rinką
Įnašas į vietinių bendruomenių raidą
2. Dalyvavimas bendruomenės valdyme:
3. Naudos teikimas vietos bendruomenei:
3.1. vykdomi vietos bendruomenės palaikymo veiksmai:
3.1.2. komunalinių paslaugų teikimas (pvz., kelių priežiūros, buitinių nuotekų išvežimo, gaisrinės pagalbos paslaugos ir kt.);
Darbo sąlygos
5. Optimalus darbo krūvis: darbo laiko užimtumo lygis – faktiškai dirbtų valandų ir darbo laiko normatyvo santykis.
6. Darbo sauga ir higiena:
6.1. darbuotojams suteikiamos nacionaliniais teisės aktais nustatytos darbo saugos priemonės ir nenustatyta per metus šioje srityje pažeidimų;
Darbuotojų mokymas ir kompetencijų didinimas
7. Darbuotojų kompetencijų didinimas:
7.1. darbus atlieka pakankamas atitinkamų gebėjimų, žinių ir profesinę kompetenciją turinčių darbuotojų skaičius;
7.2. visi darbuotojai yra išklausę darbo saugos, sveikatos ir ekstremalių situacijų valdymo, nelaimingų atsitikimų, pirmosios pagalbos mokymus;
7.3. sudarytos sąlygos visiems darbuotojams visais jų darbo patirties etapais vienodomis ir nediskriminacinėmis sąlygomis ugdyti įgūdžius, mokytis ir stažuotis;
Asmens gerovė
8. Darbo užmokesčio / pajamų lygis: mokamas ne mažesnis nei vidutinis metinis darbo užmokesčio vidurkis sektoriuje (Eur/mėn., Eur/val.).
9. Lygios galimybės:
KETVIRTASIS SKIRSNIS
TVARAUS VALDYMO KRITERIJAI
Veiklos planavimas ir valdymas
Atskaitomybė ir teisės normų laikymasis
2. Atskaitomybė: patikimos informacijos apie tvarumo valdymo plano tikslus ir veiklos rezultatus atskleidimas stebėseną vykdančioms institucijoms.
Maisto kokybė, sauga ir atsekamumo valdymas
4. Dalyvavimas tvarios gamybos akreditavimo arba maisto sertifikavimo sistemose: gauti sertifikatai pagal maisto kokybės sistemas (ekologinės gamybos, nacionalinės kokybės produktų, kokybės ženklai, ISO 22000:2018 (maisto saugos vadybos sistema) / FSSC22000 (maisto saugos sertifikatas) ir kt.).
5. Maisto kokybę, saugą užtikrinantys veiksmai ir atvejai:
5.1. taikoma individuali savikontrolės sistema, remiantis rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų principais, bei per metus nenustatyta pažeidimų;
Rizikos valdymas
6. Rizikų valdymas:
IV SKYRIUS
AKVAKULTŪRA
PIRMASIS SKIRSNIS
APLINKOS TVARUMO KRITERIJAI
Gyvūnų mityba
1. Gyvūnų mityba:
1.1. naudojami saugūs pašarai:
1.1.2. naudojami pašarai, pagaminti, kai taikoma, registruotuose ir (ar) patvirtintuose pašarų ūkio subjektuose pagal 2005 m. sausio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 183/2005, nustatančio pašarų higienos reikalavimus, 9 ir 10 straipsniuose nustatytus reikalavimus;
1.1.3. naudojami pašarai, kuriuose nepageidaujamų medžiagų kiekis neviršija didžiausių leidžiamų koncentracijos ribų pagal Pašarų privalomųjų saugos reikalavimų kontrolės įgyvendinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-225 „Dėl Pašarų privalomųjų saugos reikalavimų kontrolės įgyvendinimo taisyklių patvirtinimo“, nustatytus reikalavimus;
1.1.5. naudojamas natūralus pašaras vandenyje (fitoplanktonas, zooplanktonas, bentosas, vabzdžių lervos, kt.) (taikomas tik tvenkinių akvakultūrai);
1.1.6. naudojami Europos Sąjungoje leidžiami ir į Europos Sąjungos pašarų priedų registrą įtraukti pašarų priedai;
Gyvūnų sveikata
2. Ligų prevencija:
2.1. įgyvendintas ūkio / įmonės biologinio saugumo priemonių planas ir taikomos ligų prevencijos priemonės:
2.1.1. parengta ir įgyvendinama akvakultūros gyvūnų sveikatos priežiūros programa arba taikomos atskiros ligų prevencijos priemonės;
2.1.2. parengta ir taikoma tvarka siekiant anksti nustatyti akvakultūros gyvūnų ligas ar sveikatos problemas;
2.1.3. parengta ir vykdoma kenkėjų kontrolės programa pagal Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. B1-146 „Dėl Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, reikalavimus;
2.1.4. taikomos ligų ir parazitų plitimo ūkyje / įmonėje mažinimo priemonės (taikoma tik uždarosioms akvakultūros sistemoms);
2.1.5. ribojamas patekimas į zonas, kuriose gali kilti pavojus akvakultūros gyvūnų sveikatai (taikoma tik uždarosioms akvakultūros sistemoms);
3. Gyvūnų sveikatos palaikymas:
3.1. taikomos tvarios akvakultūros gyvūnų sveikatos valdymo praktikos:
3.1.1. parengta ir taikoma tvarka reaguojant į ligų protrūkius, įskaitant galimybę akvakultūros gyvūną karantinuoti, jei įmanoma;
Gyvūnų laikymas ir elgsena
4. Optimalios gyvūnų laikymo sąlygos:
4.1. kiekvienoje talpykloje laikomasi pagal gamybos technologijas leidžiamo akvakultūros gyvūnų rūšies laikymo tankio reikalavimų;
4.2. laikomasi akvakultūros gyvūnų rūšims leidžiamos įtekančio vandens temperatūros, kokybės, keitimo dažnio reikalavimų;
4.3. akvakultūros gyvūnai laikomi tokioje temperatūroje ir tokioje šviesoje, kuri atitinka tos rūšies poreikius;
4.4. 4.1, 4.2, 4.3 papunkčiams taikomos Žuvų auginimo žuvininkystės tvenkiniuose technologinės normos, patvirtintos Žuvininkystės departamento prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos direktoriaus 2005 m. lapkričio 21 d. įsakymu Nr. V1-49 „Dėl žuvų auginimo žuvininkystės tvenkiniuose technologinių normų patvirtinimo“;
5. Vandens kokybės valdymas: atliekami vandens cheminiai tyrimai (bendrasis azotas, bendrasis fosforas, skendinčios (suspenduotos) medžiagos, BDS7, kt.), duomenys renkami ir saugomi 3 metus.
6. Patekimų ir pabėgimų prevencija:
6.1. taikomos patekimų į auginimo tvenkinius ir talpyklas ir pabėgimų iš jų prevencijos priemonės (taikoma tik tvenkinių akvakultūrai, pratekančioms akvakultūros sistemoms, varžoms):
6.1.1. atskyrimo sistemos suprojektuotos, įrengtos tokiose vietose ir veikia taip, kad būtų kuo labiau sumažinta akvakultūros gyvūnų netyčinių pabėgimų / patekimų rizika (įrengtos tinkamo akytumo / tarpų grotos, užtvarai, kt., jie nuolat prižiūrimi, valomi ir dezinfekuojami pagal poreikį);
7. Paukščių ir medžiojamųjų gyvūnų valdymas:
7.1. taikomos paukščių (žuvlesių ir lesančių akvakultūros gyvūnų pašarus) ir medžiojamųjų gyvūnų valdymo priemonės (papunkčiai taikomi tik tvenkinių akvakultūrai, pratekančioms akvakultūros sistemoms, varžoms):
7.1.2. naudojamos leidžiamos medžiojamųjų gyvūnų gausos reguliavimo priemonės, būdai, įrankiai, terminai pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2000 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. 258 „Dėl Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių patvirtinimo“, ir Medžiojamųjų gyvūnų gausos reguliavimo teritorijose, kuriose medžioti draudžiama, tvarkos, patvirtintos Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2002 m. rugsėjo 30 d įsakymu Nr. 513 „Dėl Medžiojamųjų gyvūnų gausos reguliavimo teritorijose, kuriose medžioti draudžiama, tvarkos patvirtinimo“, reikalavimus.
8. Streso vengimas:
8.1. taikomos streso vengimo praktikos:
8.1.2. laikomasi vandenyje ištirpusio deguonies kiekio reikalavimų pagal Žuvininkystės departamento prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymu patvirtintas žuvų auginimo žuvininkystės tvenkiniuose technologines normas;
8.1.3. išgaudant žuvis, naudojami tinkami tinklai (bemazgis tinklas, tinklo storis ir akies dydis tinkamas žuvų rūšiai ir dydžiui);
8.1.4. laikomasi akvakultūros gyvūnų pernešimo, perkėlimo, transportavimo ir laikymo iki skerdimo tvarkos reikalavimų pagal 2005 m. lapkričio 21 d. Žuvininkystės departamento prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymą Nr. V1-49 „Dėl Žuvų auginimo žuvininkystės tvenkiniuose technologinių normų patvirtinimo“ patvirtintas žuvų auginimo žuvininkystės tvenkiniuose technologines normas;
8.1.5. naudojami tinkami gyvų žuvų svaiginimo ir žudymo metodai laikantis reikalavimų, nustatytų 2009 m. rugsėjo 24 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 1099/2009 dėl žudomų gyvūnų apsaugos ir Veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. B1-571 „Dėl veterinarijos reikalavimų gyvų žuvų tvarkymui mažmeninės prekybos subjektuose patvirtinimo“;
8.1.6. laikomasi metabolitų kiekio reikalavimų (papunktis taikomas tik uždarosioms akvakultūros sistemoms);
Biologinės įvairovės nykimo sustabdymas, apsauga ir atkūrimas
9. Biologinės įvairovės išsaugojimas ir gerinimas:
9.1. vykdomos biologinės įvairovės išsaugojimo / būklės gerinimo veiklos (gamtotvarkos planas) (papunkčiai taikomi tik tvenkinių akvakultūrai):
9.1.5. taikomi akvakultūros aplinkosaugos metodai, suderinti su specialiais aplinkosaugos poreikiais ir su specialiais tvarkymo reikalavimais dėl „Natura 2000“ teritorijų nustatymo;
10. Retų ir (ar) saugomų žuvų rūšių populiacijos išsaugojimas: ūkis / įmonė, auginantis retas ir (ar) saugomas žuvų rūšis (ungurius, lašišas, šlakius, aštriašnipius eršketus, kt.), ne mažiau kaip 10 proc. produkcijos realizuoja (apmoka telkinio savininkas, valstybė, žvejybos būrelis, kt.) natūralių populiacijų išsaugojimui.
Akvakultūros gyvūnų įvairovė
Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas
Į aplinką patenkančios medžiagos
14. Į aplinką patenkančios medžiagos:
14.1. taikomos medžiagų patekimą į aplinką mažinančios priemonės:
14.1.3. parengtas ir vykdomas mėšlo ir trąšų atsakingo naudojimo tvarkos aprašas (papunktis taikomas tik tvenkinių akvakultūrai);
Energijos naudojimas
15. Efektyvus energijos naudojimas: analizuojamas energijos suvartojimo intensyvumas – energijos suvartojimas vienam sukuriamos vertės eurui.
16. Tvarus energijos valdymas:
16.1. energijos valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
16.1.1. kiekvieno pagrindinio proceso, kuriam vykdyti reikia energijos, suvartojamo energijos kiekio matavimas ir registravimas bent kas mėnesį;
16.1.3. energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonių (naujos efektyviau energiją naudojančios technologijos, įrengimai ir kt.) diegimas;
Vandens naudojimas
17. Efektyvus vandens naudojimas: analizuojamas vandens suvartojimo intensyvumas – vandens suvartojimas vienam sukuriamos vertės eurui ir per parą pakeičiamo vandens dalis, palyginti su visos uždarosios akvakultūros sistemos tūriu (punktas taikomas tik uždarosioms akvakultūros sistemoms).
18. Tvarus vandens valdymas:
18.1. vandens valdymo plano ar atskirų elementų įgyvendinimas:
18.1.1. bendrojo suvartojamo vandens iš įvairių šaltinių kiekio vienam užaugintos akvakultūros produkcijos kilogramui apskaičiavimas ir tų duomenų naudojimas atliekant analizę;
Atliekų susidarymas ir tvarkymas
19. Atliekų perdirbimas, pakartotinis naudojimas:
19.1. dumblas kompostuojamas, perdirbamas į trąšas, stumdomas ant pylimų ar į kaupus ir apželdinamas ar kitaip tvarkomas;
19.2. šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatyta tvarka akvakultūros gyvūnų skerdimo atliekos panaudojamos kaip žaliavos kituose ūkiuose / įmonėse (pašarams, biodujų gamybai ar kt.) ir (ar) perduodamos šalutinių gyvūninių produktų tvarkytojams;
19.3. ūkyje susidarančios atliekos perdirbamos arba tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo įstatymo ir jo įgyvendinamuosiuose teisės aktuose nustatytą tvarką jas naudojant ūkyje arba perduodamos atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti tokias atliekas;
19.4. gyvūnų sveikatos priežiūros ir su ja susijusių mokslinių tyrimų atliekos tvarkomos pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2012 m. liepos 20 d. įsakymu Nr. B1-562 „Dėl Veterinarinių medicininių atliekų tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“ nustatytą veterinarinių medicininių atliekų tvarkymo tvarką.
20. Šalutinių gyvūninių produktų, atliekų ir jų pakuočių tvarkymas ir laikymas:
20.1. agrochemijos ir kitos pavojingos atliekos bei jų pakuotės tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 217 „Dėl Atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo“;
20.2. šalutiniai gyvūniniai produktai tvarkomi šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatyta tvarka;
ANTRASIS SKIRSNIS
EKONOMINIO TVARUMO KRITERIJAI
Gamybos produktyvumas
Savarankiškumas
6. Paramos lygis:
Inovacijos ir mtep
8. Praktikų, kuriomis diegiamos inovacijos ir vykdomi moksliniai tyrimai, taikymas:
8.6. naujų praktikų ir veiklų siekiant sumažinti ar išvengti susidarančių atliekų kiekį ir su jomis susijusį pavojų taikymas;
TREČIASIS SKIRSNIS
SOCIALINIO TVARUMO KRITERIJAI
Įnašas į vietinę darbo rinką
Įnašas į vietinių bendruomenių raidą
2. Dalyvavimas bendruomenės valdyme:
3. Naudos teikimas vietos bendruomenei:
3.1. vykdomi vietos bendruomenės palaikymo veiksmai:
3.1.2. komunalinių paslaugų teikimas (pvz., kelių priežiūros, buitinių nuotekų išvežimo, gaisrinės pagalbos paslaugos ir kt.);
Darbo sąlygos
5. Optimalus darbo krūvis: darbo laiko užimtumo lygis – faktiškai dirbtų valandų ir darbo laiko normatyvo santykis.
6. Darbo sauga ir higiena:
6.1. darbuotojams suteikiamos nacionaliniais teisės aktais nustatytos darbo saugos priemonės ir nenustatyta per metus šioje srityje pažeidimų;
Darbuotojų mokymas ir kompetencijų didinimas
7. Darbuotojų kompetencijų didinimas:
7.1. darbus atlieka pakankamas atitinkamų gebėjimų, žinių ir profesinę kompetenciją turinčių darbuotojų skaičius;
7.2. visi darbuotojai yra išklausę darbo saugos, sveikatos ir ekstremalių situacijų valdymo, nelaimingų atsitikimų, pirmosios pagalbos mokymus;
7.3. sudarytos sąlygos visiems darbuotojams visais jų darbo patirties etapais vienodomis ir nediskriminacinėmis sąlygomis ugdyti įgūdžius, mokytis ir stažuotis;
Asmens gerovė
8. Darbo užmokesčio / pajamų lygis: mokamas ne mažesnis nei vidutinis metinis darbo užmokesčio vidurkis sektoriuje (Eur/mėn., Eur/val.).
9. Lygios galimybės:
KETVIRTASIS SKIRSNIS
TVARAUS VALDYMO KRITERIJAI
Veiklos planavimas ir valdymas
Atskaitomybė ir teisės normų laikymasis
2. Atskaitomybė: patikimos informacijos apie tvarumo valdymo plano tikslus ir veiklos rezultatus atskleidimas stebėseną vykdančioms institucijoms.
Maisto kokybė, sauga ir atsekamumo valdymas
4. Dalyvavimas tvarios gamybos akreditavimo arba maisto sertifikavimo sistemose: gauti sertifikatai pagal maisto kokybės sistemas (ekologinės gamybos, nacionalinės kokybės produktų, kokybės ženklai, ISO 22000:2018 (maisto saugos vadybos sistema) / FSSC22000 (maisto saugos sertifikatas) ir kt.).
5. Maisto kokybę, saugą užtikrinantys veiksmai ir atvejai:
5.1. produktų saugą ir kokybę užtikrinantys veiksmai ir atvejai:
Rizikos valdymas
7. Rizikų valdymas:
9. Gamybos diversifikacija: laikomų akvakultūros gyvūnų rūšių skaičius (žuvys, vandens moliuskai, vandens vėžiagyviai pagal rūšis, kt.).