LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS
Lietuvos respublikos žemės ūkio ministras
ĮSAKYMAS
DĖL Prekybos žemės ūkio ir maisto produktais turgavietėse darbo taisyklių patvirtinimo
2024 m. sausio 5 d. Nr. 1K-5/3D-9
Vilnius
Vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2009 m. balandžio 15 d. nutarimo Nr. 282 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimo Nr. 697 „Dėl Mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“ 2 punktu:
1. T v i r t i n a m e Prekybos žemės ūkio ir maisto produktais turgavietėse darbo taisykles (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos finansų ministro ir
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2024 m. sausio 5 d. įsakymu Nr. 1K-5/3D-9
Prekybos žemės ūkio ir maisto produktais turgavietėse darbo taisyklĖs
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Prekybos žemės ūkio ir maisto produktais turgavietėse darbo taisyklėse (toliau – Taisyklės) nustatomi turgavietės teritorijos, patalpų, įrangos ir inventoriaus, taip pat prekybos turgavietėje reikalavimai ir reikalavimai atsakingiems turgavietės asmenims bei turgavietėje ir prekybai žemės ūkio ir maisto produktais skirtoje viešojoje vietoje prekiaujantiems asmenims.
2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, su visais pakeitimais, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos su visais pakeitimais, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, su visais pakeitimais, 2018 m. gegužės 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2018/848 dėl ekologinės gamybos ir ekologiškų produktų ženklinimo, kuriuo panaikinamas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 834/2007, 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais, 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007, su visais pakeitimais, 2013 m. gruodžio 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1379/2013 dėl bendro žvejybos ir akvakultūros produktų rinkų organizavimo, kuriuo iš dalies keičiami Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1184/2006 ir (EB) Nr. 1224/2009 ir panaikinamas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 104/2000, su visais pakeitimais, Lietuvos Respublikos maisto įstatymu, Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu, Lietuvos Respublikos fitosanitarijos įstatymu, Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymu, Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 „Dėl Darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sąrašo, Darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, pasitikrinusiems ir (ar) periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, sąrašo ir šių darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarkos patvirtinimo“ (toliau – Darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarka), Greitai užšaldytų maisto produktų techniniu reglamentu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. 33 „Dėl Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento patvirtinimo“, Komercinių žuvų ir augalų rūšių pavadinimų sąrašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. 3D-22 „Dėl Komercinių žuvų ir augalų rūšių pavadinimų sąrašo patvirtinimo“, Lietuvos higienos norma HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (toliau – Lietuvos higienos norma HN 15:2021), Privalomojo mokymo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 „Dėl Privalomojo mokymo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Privalomojo mokymo tvarkos aprašas), Lietuvos higienos norma HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“ (toliau – Lietuvos higienos norma HN 119:2014), Bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 „Dėl Bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimų patvirtinimo“ (toliau – Bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimai), Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas), ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais maisto saugą ir kokybę.
3. Taisyklėse vartojamos sąvokos:
3.1. Atsakingas turgavietės asmuo – turgavietės savininkas arba kitais pagrindais turgavietę valdantis asmuo arba jų įgaliotas asmuo, atsakingas už turgavietės veiklą.
3.2. Maisto produktai – užauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat natūraliai užaugusios arba užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai ir jų konservai, uogienės, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti.
3.3. Prekybai žemės ūkio ir maisto produktais skirta viešoji vieta (toliau – prekybai skirta viešoji vieta) – savivaldybės nustatyta arba privataus asmens skirta teritorija prekybai žemės ūkio ir maisto produktais nuo laikinųjų prekybos įrenginių, iš automobilių, specializuotų automobilių ar priekabų, laivų.
3.4. Žemės ūkio ir maisto produktų lydimieji dokumentai (toliau – lydimieji dokumentai) – važtaraščiai, sąskaitos faktūros, PVM sąskaitos faktūros, atitikties deklaracijos ir kiti dokumentai, kuriais teisės aktų nustatyta tvarka patvirtinama žemės ūkio ir maisto produktų kilmė, sauga, kokybė, įsigijimas ir (ar) atsivežimas.
4. Kitos Taisyklėse vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos Lietuvos Respublikos maisto įstatyme, Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatyme, Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatyme, Mažmeninės prekybos taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 „Dėl Mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“ (toliau – Mažmeninės prekybos taisyklės), Lietuvos higienos normoje HN 15:2021, Bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimuose ir Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos apraše.
II SKYRIUS
TURGAVIETĖS TERITORIJOS, PATALPŲ, ĮRANGOS IR INVENTORIAUS REIKALAVIMAI
5. Turgavietė turi būti įtraukta į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą. Turgavietėje galima prekiauti tik Maisto tvarkymo subjektų sąraše nurodytų grupių žemės ūkio ir maisto produktais.
6. Prekybos vietos turgavietėje privalo būti pažymėtos pagal atsakingo turgavietės asmens nustatytą turgavietės schemą. Turgavietės schemoje turi būti nurodyti prekybos vietų numeriai.
7. Turgavietėje esančių patalpų, įrangos ir inventoriaus dezinfekcijai turi būti naudojamos tik Lietuvos Respublikoje registruotos, leidžiamos naudoti maisto įmonėse dezinfekavimo medžiagos.
8. Turgavietėje galima prekiauti tik tokių grupių žemės ūkio ir maisto produktais, kurių prekybai paskirtos zonos ir sudarytos sąlygos produktams laikyti pagal gamintojo nurodytus reikalavimus tik higieniškomis sąlygomis.
9. Svarsčiai, svarstyklės ir kiti matavimo prietaisai, naudojami žemės ūkio ir maisto produktų svoriui, tūriui, ilgiui nustatyti, turi būti su galiojančiu metrologinės patikros žymeniu.
III SKYRIUS
PREKYBOS TURGAVIETĖJE REIKALAVIMAI
11. Į turgavietę žemės ūkio ir maisto produktai turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais. Ši nuostata netaikoma, jeigu fizinis asmuo prekiauja savo ūkyje išaugintais ir pagamintais žemės ūkio ir maisto produktais. Savo ūkyje išauginti ir pagaminti žemės ūkio ir maisto produktai į turgavietę pristatomi su laisvos formos krovinio važtaraščiu, kuriame turi būti:
11.4. informacija apie krovinį (krovinio pavadinimas, matavimo vienetas, krovinio kiekis ar svoris, pakuotės rūšis, pakuočių skaičius);
12. Fiziniai asmenys, savo ūkyje išauginę ir pagaminę žemės ūkio ir maisto produktų, privalo, pagal Darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarką, būti pasitikrinę sveikatą ir turėti asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F 048/a), pagal Privalomojo mokymo tvarkos aprašą, – turėti išduotą privalomojo mokymo pažymėjimą ir šiuos dokumentus turi pateikti ūkio subjektų veiklos priežiūrą atliekančiai institucijai per jos nustatytą terminą. Be to, šie asmenys prekybos vietoje turi turėti asmens tapatybės patvirtinimo dokumentą ir Taisyklių 11 punkte nurodytus dokumentus, kuriuos galima pateikti ir elektronine forma. Ūkio subjektų veiklos priežiūrą atliekanti Taisyklių 26 punkte nurodyta institucija papildomai turi patikrinti šiuos dokumentus:
12.1. asmenų, užsiimančių žemės ūkio veikla, – leidimą tvarkyti maistą, ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą ir einamųjų metų išrašą iš Ūkininkų ūkių registro ir (arba) Žemės ūkio ir kaimo verslo registro apie ūkininko ūkyje ir (arba) žemės ūkio valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas;
12.2. sodininkų – leidimą tvarkyti maistą ir sodininkų bendrijos nario pažymėjimą arba dokumentą apie nuosavybės ar kitomis teisėmis sodininko valdomą mėgėjų sodo sklypą;
13. Individualią veiklą vykdantys fiziniai asmenys turi būti įtraukti į Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, turgavietės prekybos vietoje privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir žemės ūkio ir maisto produktų įsigijimo dokumentus, kuriuos galima pateikti ir elektronine forma. Šie asmenys taip pat privalo, pagal Darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarką, būti pasitikrinę sveikatą ir turėti asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F 048/a), pagal Privalomojo mokymo tvarkos aprašą, – turėti išduotą privalomojo mokymo pažymėjimą ir šiuos dokumentus turi pateikti ūkio subjektų veiklos priežiūrą atliekančiai institucijai per jos nustatytą terminą.
14. Juridiniai asmenys turi būti įtraukti į Maisto tvarkymo subjektų sąrašą. Juridinių asmenų atstovai turgavietės prekybos vietoje privalo turėti lydimuosius dokumentus, kuriuos galima pateikti ir elektronine forma. Šie asmenys taip pat privalo, pagal Darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarką, būti pasitikrinę sveikatą ir turėti asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F 048/a), pagal Privalomojo mokymo tvarkos aprašą, – turėti išduotą privalomojo mokymo pažymėjimą ir šiuos dokumentus turi pateikti ūkio subjektų veiklos priežiūrą atliekančiai institucijai per jos nustatytą terminą.
15. Kai turgavietėje prekiauja ne fiziniai asmenys, savo ūkyje išauginę ir pagaminę žemės ūkio ir maisto produktų, o samdyti darbuotojai, pateikiama darbo sutarties kopija.
16. Kai turgavietėje fiziniai asmenys prekiauja savo pačių surinktomis, neperdirbtomis miško gėrybėmis, namų valdoje užaugintais žemės ūkio produktais, lydimųjų dokumentų pateikti nereikia, išskyrus sertifikuotus laukinių augalų rinkėjus, kurie turi pateikti sertifikatą, išduotą vadovaujantis Reglamentu (ES) Nr. 2018/848.
17. Žemės ūkio ir maisto produktai, kuriems reikalingas temperatūros režimas, turi būti laikomi tik šaldymo įrenginiuose.
18. Kiaušiniai turgavietėje turi būti parduodami laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2021 nustatytų reikalavimų. Kiaušinius parduodantys pirminių produktų gamintojai, laikantys ne daugiau kaip 50 dedeklių, turi laikytis Reglamento (ES) Nr. 1308/2013 reikalavimų.
19. Turgavietėje draudžiama prekiauti:
19.1. jeigu maisto produktai pagaminti maisto saugos kompetentingos institucijos nepatvirtintų ar neregistruotų maisto tvarkymo subjektų:
19.1.1. šviežia mėsa (įskaitant paukštieną), taip pat smulkinta (malta) mėsa (įskaitant paukštieną);
19.3. kelių rūšių arbatžolių, prieskonių, vaistažolių mišiniais, išskyrus, jeigu šie produktai yra ekologiški ir sertifikuoti;
19.5. maisto papildais, kurie yra neregistruoti ir nenotifikuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka;
19.6. specialiosios paskirties maisto produktais, kurie yra neregistruoti ir nenotifikuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka;
19.7. atitinkamai paženklintais žemės ūkio ir maisto produktais, neskirtais pardavinėti ir teikiamais kaip Europos Sąjungos pagalba;
19.8. žuvimis, sužvejotomis uždraustos žvejybos metu, mėgėjų žvejybos būdu ar mažesnėmis negu minimalus jų dydis;
20. Maisto produktai, skirti vartoti be šiluminio apdorojimo ar plovimo, turi būti parduoti supakuoti arba apsaugoti taip, kad nebūtų užteršti. Nepakuoti maisto produktai turi būti parduodami pakuojant atitinkamais įrankiais į pakavimo maišelius.
21. Nepakuoti maisto produktai, skirti vartoti be plovimo ar šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais arba mūvint apsauginėmis pirštinėmis.
22. Žemės ūkio produktų ir (arba) maisto produktų grupės turi būti atskirtos:
22.1. maisto produktai nuo pašarų (pašarams turi būti atskira arba aiškiai paženklinta prekybos vieta);
22.3 šviežia mėsa, paukštiena, žuvininkystės produktai (neperdirbti ir perdirbti), pieno produktai, kiaušiniai vieni nuo kitų;
IV SKYRIUS
REIKALAVIMAI ATSAKINGIEMS TURGAVIETĖS ASMENIMS
23. Atsakingi turgavietės asmenys privalo:
23.1. užtikrinti, kad asmenims, užsiimantiems žemės ūkio veikla, sodininkams, bitininkams, turintiems atitinkamus Taisyklių 12.1–12.3 papunkčiuose nurodytus dokumentus ir prekiaujantiems savo ūkyje užaugintais ir pagamintais žemės ūkio ir maisto produktais arba prekiaujantiems iš Taisyklių 12.1–12.3 papunkčiuose nurodytų asmenų įsigytais žemės ūkio ir maisto produktais, būtų atskirtos ir aiškiai pažymėtos prekybos zonos;
23.2. užtikrinti, kad esant poreikiui Taisyklių 12 punkte išvardytiems asmenims būtų suteikta ne mažiau kaip 25 procentai visų prekybos vietų savo ūkyje užaugintiems ir pagamintiems žemės ūkio ir maisto produktams parduoti;
23.3. užtikrinti turgavietės teritorijos, turgavietėje esančių patalpų, įrangos ir inventoriaus švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją, šiukšlių išvežimą, tinkamą atliekų, įskaitant gyvūninės kilmės atliekas, laikymą, surinkimą ir laiku atliekamą pašalinimą iš maisto tvarkymo patalpų;
23.4. užtikrinti, kad turgavietėje būtų paskelbta turgavietės schema, vidaus darbo taisyklės ir informacija apie atsakingo turgavietės asmens darbo laiką, užmokesčio už prekybos vietas dydžius, mokėjimo tvarką;
23.5. užtikrinti prekybos vietos ir naudojamos įrangos higienos reikalavimus, jei turgavietėje teikiama mėsos smulkinimo paslauga;
23.6. atsižvelgdami į Lietuvos higienos normą HN 15:2021, užtikrinti geros higienos praktikos taisyklių (toliau – GHPT) reikalavimų arba Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos (toliau – RVASVTS) maisto produktų turgavietėms reikalavimų laikymąsi;
23.8. nedelsdami informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą apie pastebėtus maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus ir Valstybinę augalininkystės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos apie fitosanitarinių reikalavimų pažeidimus;
23.9. užtikrinti, kad atsakingi turgavietės darbuotojai, darbo metu liečiantys maisto produktus, pagal Darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarką, būtų pasitikrinę sveikatą ir turėtų asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F 048/a), pagal Privalomojo mokymo tvarkos aprašą, – turėtų išduotą privalomojo mokymo pažymėjimą;
23.11. sudaryti asmenims, turgavietėje prekiaujantiems žemės ūkio ir maisto produktais ne lauko sąlygomis (t. y. pastatuose, patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, automobilinėse parduotuvėse), technines sąlygas naudoti kasos aparatus Atsiskaitymų už prekes ir paslaugas duomenų fiksavimo tvarkos apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimu Nr. 1283 „Dėl Atsiskaitymų už prekes ir paslaugas duomenų fiksavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nustatyta tvarka.
V SKYRIUS
REIKALAVIMAI TURGAVIETĖJE IR PREKYBAI SKIRTOJE VIEŠOJOJE VIETOJE PREKIAUJANTIEMS ASMENIMS
24. Turgavietėje prekiaujantis asmuo privalo:
24.1. prekiaudamas segėti kortelę, kurioje aiškiai ir įskaitomai užrašytas prekiautojo vardas, pavardė, maisto tvarkymo subjekto atpažinimo numeris, prekybos vietos numeris;
24.3. užtikrinti parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų atitiktį ženklinimo reikalavimams ir pateikti informaciją apie parduodamą žemės ūkio ir maisto produktą;
24.4. parduodamas nefasuotus maisto produktus laikytis Lietuvos higienos normoje HN 119:2014 nustatytų reikalavimų, o prekiaudamas sertifikuotais (ekologiškais ar pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintais) produktais – pateikti sertifikavimo įstaigos išduotą sertifikatą;
24.6. atsižvelgdamas į Lietuvos higienos normą HN 15:2021, laikytis GHPT reikalavimų arba RVASVTS maisto produktų turgavietėms reikalavimų;
24.7. atsižvelgdamas į Mažmeninės prekybos taisyklių nuostatas, kol nesibaigė prekės tinkamumo vartoti terminas (įskaitant atvejus, kai prekiaujama maistu, kuris pasibaigus minimaliam maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „Geriausias iki...“, yra saugus ir tinkamas vartoti), pakeisti, atitinkamai sumažinti kainą, grąžinti pinigus už sumokėtą prekę, jeigu pirkėjui buvo parduotas netinkamos kokybės žemės ūkio ar maisto produktas;
25. Taisyklių 12 punkte nurodyti asmenys, prekiaujantys mėsa (išskyrus paukštieną), kiti asmenys, prekiaujantys mėsa, mėsos produktais, paukštiena ir paukštienos produktais turgavietėse ir prekybai skirtose viešosiose vietose, už parduodamą mėsą, mėsos produktus, paukštieną ir paukštienos produktus gautų pajamų suminę apskaitą privalo tvarkyti Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko nustatyta tvarka. Suminė apskaita reiškia šiame punkte nurodytų parduodamų produktų įsigijimo ar atgabenimo į turgavietę ar prekybai skirtą viešąją vietą dokumentų įtraukimą į apskaitą iki prekybos pradžios ir pardavimo pajamų, gautų už šiuos parduotus produktus, įtraukimą į apskaitą ne rečiau kaip kartą per mėnesį.
VI SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
26. Už turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų saugos ir atsekamumo kontrolę atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Už turgavietėse ir prekybai skirtose viešosiose vietose parduodamą mėsą, mėsos produktus, paukštieną ir paukštienos produktus gautų pajamų suminės apskaitos tvarkos reikalavimų laikymąsi pagal kompetenciją prižiūri Valstybinė mokesčių inspekcija, kitos valstybės institucijos ir įstaigos.