LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL žemės ūkio ministro 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymo NR. 3D-498 „DĖL TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ ATITIKTIES TRADICIJAI KRITERIJŲ APRAŠO IR TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ ATITIKTIES LIETUVOS ETNINEI KULTŪRAI VERTINIMO RODIKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2016 m. balandžio 20 d. Nr. 3D-225
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymą Nr. 3D-498 „Dėl Tautinio paveldo produktų atitikties tradicijai kriterijų aprašo ir tautinio paveldo produktų atitikties Lietuvos etninei kultūrai vertinimo rodiklių patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ, TRADICINIŲ AMATŲ MEISTRŲ IR TRADICINIŲ AMATŲ NEFORMALIOJO MOKYMO PROGRAMŲ ATITIKTIES TRADICIJAI KRITERIJŲ APRAŠO IR TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ ATITIKTIES LIETUVOS ETNINEI KULTŪRAI VERTINIMO RODIKLIŲ SĄVADO PATVIRTINIMO
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos tautinio paveldo produktų įstatymo (2016 m. gegužės 1 d. įstatymo Nr. X-1207 redakcija) 7 straipsnio 1 dalies 6 punktu,
1. Tautinio paveldo produktų, tradicinių amatų meistrų ir tradicinių amatų neformaliojo mokymo programų atitikties tradicijai kriterijų aprašą.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. 3D-498
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2016 m. balandžio 20 d. įsakymo Nr. 3D-225 redakcija)
TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ, TRADICINIŲ AMATŲ MEISTRŲ IR TRADICINIŲ AMATŲ NEFORMALIOJO MOKYMO PROGRAMŲ ATITIKTIES TRADICIJAI KRITERIJŲ APRAŠAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Tautinio paveldo produktų, tradicinių amatų meistrų ir tradicinių amatų neformaliojo mokymo programų atitikties tradicijai kriterijų aprašas (toliau – aprašas) nustato kriterijus, kuriuos turi atitikti sertifikuojami gaminiai, augalai, gyvūnai ir jų produktai, gamtos gėrybių produktai, paslaugos, mugės ir amatų mokymo programos siekiant juos pripažinti tradiciniais, taip pat nustato tradicinių amatų meistro kvalifikacijos reikalavimus.
II SKYRIUS
ATITIKTIES TRADICIJAI KRITERIJAI
3. Gaminių atitikties tradicijai kriterijai yra istoriškumas, kilmė (paplitimas), gamybos ar organizavimo būdas.
4. Gaminiai pripažįstami tradiciniais, jeigu atitinka:
4.1. šiuos istoriškumo kriterijus:
4.2. vieną iš šių kilmės (paplitimo) reikalavimų:
4.2.1. gaminiai gaminami ir (arba) amatu verčiamasi visoje Lietuvoje ar Lietuvos etnografiniame regione (-uose);
4.3. vieną iš šių gamybos ar organizavimo būdo reikalavimų:
4.3.1. pagaminti naudojant rankų darbą, senąsias gamybos technologijas – įrankius, padargus, įrenginius, tradicines žaliavas;
4.3.2. pagaminti naudojant naujas technologijas, kurios nepakeičia gaminio gamybos būdo, receptūros, unikalių savybių ir sudėties, ir tradicines žaliavas.
4.3.3. maitinimo paslaugas teikiančios įmonės (kavinės, restoranai, barai, įmonės, teikiančios paslaugas renginių metu, ir kt.), kurios sertifikuoti teikia maisto produktus, pavadinimas turi būti lietuviškas (Lietuvoje gyvenančių kitų tautų – gali būti ir jų etninei kultūrai būdingas pavadinimas), sertifikuoti maisto gaminiai turi sudaryti ne mažiau kaip 50 procentų įmonės asortimento, gaminiai turi būti gaminami maitinimo paslaugas teikiančios įmonės gamybai skirtose patalpose, ten, kur ir maitinami klientai, iš tradicinių žaliavų, kurios auginimo ir (ar) apdorojimo metu neapdorotos cheminėmis medžiagomis, įstaigos maitinimo patalpos ir jų interjeras, lauko prekybai skirtos palapinės (nameliai ar kita) ir jų interjeras, maitinimui skirti indai (išskyrus lauko prekybą renginių metu), padavėjų apranga turi būti artima Lietuvos etninės kultūros tradicijai.
5. Tradicinėmis augalų veislėmis pripažįstamos augalų veislės, kurios auginamos ne mažiau kaip 50 metų arba buvo auginamos Lietuvoje ne mažiau kaip prieš 50 metų.
6. Tradicinėmis gyvūnų veislėmis pripažįstamos gyvūnų veislės, kurios yra saugotinos pagal Lietuvos ūkinių gyvūnų genetinių išteklių išsaugojimo programą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. vasario 6 d. įsakymu Nr. 3D-58 „Dėl Lietuvos ūkinių gyvūnų genetinių išteklių išsaugojimo programos patvirtinimo“, ir kurių visų organizmo paveldėtų faktorių visuma susiformavo dėl selekcijos, aplinkos, laiko sąveikos ir išlaikė veislės susiformavimo pradžioje turėtą genotipą.
7. Tradiciniais produktais pripažįstami tradicinių veislių augalų, gyvūnų ir gamtos gėrybių produktai, atitinkantys šiuos reikalavimus:
8. Tradicinėmis paslaugomis pripažįstamos paslaugos, kurios atitinka šiuos istoriškumo reikalavimus:
9. Renginys pripažįstamas tradicine muge, jeigu atitinka šiuos reikalavimus:
9.1. turi istoriškai susiklosčiusias tradicijas: vyksta ne mažiau kaip 75 metus arba vyko ne mažiau kaip prieš 75 metus ir tai liudija renginio dokumentinė medžiaga ar atitiktį tradicijai patvirtinantys archyviniai įrašai;
10. Tradicinių amatų neformaliojo mokymo programomis pripažįstamos programos:
11. Tradicinių amatų meistras, teikiantis prašymą tradicinių amatų neformaliojo mokymo programos sertifikavimui, turi atitikti šiuos reikalavimus:
11.1. turėti Žemės ūkio ministerijos išduotą patvirtinimo dokumentą – tradicinių amatų meistro pažymėjimą;
12. Tradiciniam amatininkui suteikiamas tradicinių amatų meistro vardas, jeigu tradicinis amatininkas sugeba perduoti tradicinių amatų įgūdžius kitiems asmenims ir atitinka bent vieną iš šių reikalavimų:
12.1. turi tautinio paveldo produktų gamybai ir (arba) tradicinėms paslaugoms teikti reikalingą kvalifikaciją ir verčiasi tradiciniu amatu ne mažiau kaip 3 metus nuo oficialios mokslo institucijos kvalifikacijos tradicinio amato srityje patvirtinimo dokumento išdavimo dienos;
12.2. verčiasi tradiciniu amatu ne mažiau kaip 10 metų nuo pirmojo viešo savo tradicinių gaminių, tradicinės veislės augalų, gyvūnų ar jų produktų, gamtos gėrybių produktų ar tradicinės paslaugos pristatymo ir pateikia tai patvirtinimo medžiagą;
Tautinio paveldo produktų atitikties
tradicijai kriterijų aprašo
priedas
(Tradicinių amatų neformaliojo mokymo programos formos pavyzdys)
______________________________
(vardas, pavardė)
________________________________________________________________________________
(adresas, tel., el. p., kita kontaktinė informacija)
................................................................................................................................................................
(tradicinių amatų neformaliojo mokymo programos pavadinimas)
_________________ Nr. ________
(data)
Mokymo amato (gaminio) kodas:
Tautinio paveldo produktų sertifikato Nr.
Tradicinių amatų meistro pažymėjimo Nr.
Mokymo trukmė (nurodoma valandomis):
Tikslinės grupės (vaikai, jaunimas, suaugusieji):
Mokymo programos tikslas –
Programą teikia
................................................................................................................................................................
(tradicinių amatų meistro parašas, vardas ir pavardė)
Ekspertų išvada*
...............................................................................................................
(Ekspertų komisijos posėdžio protokolo data, Nr.)
Mokymo programa sertifikuota*
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymas
...............................................................................................................
(įsakymo data, Nr., oficialaus paskelbimo šaltinis)
* Duomenis įrašo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.
……………………………………………………………………………………
(tradicinių amatų neformaliojo mokymo programos pavadinimas)
PROGRAMOS PLANAS
Eil. Nr. |
Mokymo temų pavadinimas |
Skiriama valandų |
||
iš viso |
teoriniam mokymui |
praktiniam mokymui |
||
1. |
|
|
|
|
2. |
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
n. |
|
|
|
|
Baigęs mokymo programą, klausytojas turi žinoti:
Baigęs mokymo programą, klausytojas turi gebėti:
PROGRAMOS TEMINIS PLANAS
Detalus kiekvienos temos planas (nurodomi teorinių ir praktinių užsiėmimų pavadinimai ir valandų skaičius)
Eil. Nr. |
Temų pavadinimas |
Valandų skaičius |
||
iš viso |
teoriniam mokymui |
praktiniam mokymui |
||
1. |
Pirmos temos pavadinimas Pirmos temos tikslas –
|
|
|
|
1.1 |
Detalus pirmos temos planas:
|
|
|
|
1.2 |
|
|
|
|
1.3 |
|
|
|
|
n. |
|
|
|
|
2. |
Antros temos pavadinimas Antros temos tikslas –
|
|
|
|
2.1 |
Detalus antros temos planas:
|
|
|
|
2.2 |
|
|
|
|
2.3 |
|
|
|
|
n. |
|
|
|
|
3.1 |
Detalus trečios temos planas:
|
|
|
|
3.2 |
|
|
|
|
3.3 |
|
|
|
|
n. |
|
|
|
|
Mokymuisi reikalingi ištekliai:
Mokomoji literatūra:
PRIDEDAMA:
□ Tautinio paveldo produktų sertifikato kopija.
□ Tradicinių amatų meistro pažymėjimo kopija.
_________________ _____________________
(parašas) (vardas, pavardė)
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. 3D-498
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2016 m. balandžio 20 d. įsakymo Nr. 3D-225 redakcija)
TAUTINIO PAVELDO PRODUKTŲ ATITIKTIES LIETUVOS ETNINEI KULTŪRAI VERTINIMO RODIKLIŲ SĄVADAS
Tradicinis amatas |
Kodas (pagal tautinio paveldo produktų klasifikatorių) |
I grupė. Tradiciniai gaminiai |
|
Rūšis |
Rodikliai |
||
Akmenskaldystė |
001AK01.01 |
Sakraliniai paminklai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma. |
001AK01.02 |
Statybinės medžiagos |
Žaliava, apdirbimo būdas. |
|
Alaus darymas |
002AG01.01 |
Alus |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gamybos technologija, įrankiai ir įrenginiai, skonis, spalva. |
002AG01.02 |
Gaivieji gėrimai |
Žaliava, gamybos būdas, skonis, spalva. |
|
Aliejaus spaudimas |
003AG02.01 |
Aliejai |
Žaliava, gamybos technologija, įrankiai ir įrenginiai, konsistencija, skonis, spalva, kvapas. |
Audimas |
004AG03.01 |
Drabužių audiniai |
Žaliava, audimo technika, raštai, spalvos, spalvų deriniai, gamybos būdas. |
004AG03.02 |
Interjero audiniai |
Žaliava, audimo technika, raštai, spalvos, spalvų deriniai. |
|
004AG03.03 004GV01.01 |
Juostos |
Žaliava, technika (pynimas, audimas, vijimas), spalvų deriniai, ornamentai. |
|
Baldininkystė |
005MD01.01 |
Baldai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, dydis, puošyba. |
Batsiuvystė |
006OD01.01 |
Avalynė |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, puošyba. |
Dailidystė |
007MD02.01 |
Gyvenamieji trobesiai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, vidaus patalpų išdėstymas, išorės architektūros detalės (langinės, lėkiai, vėjalentės, karnizai ir kt.). |
007MD02.02 |
Ūkiniai trobesiai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, vidaus patalpų išdėstymas, išorės architektūros detalės. |
|
007MD02.03 |
Pagalbiniai trobesiai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, vidaus patalpų išdėstymas. |
|
007MD02.04 |
Visuomeniniai statiniai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, vidaus patalpų išdėstymas, išorės architektūros detalės (langinės, lėkiai, vėjalentės, karnizai ir kt.). |
|
007MD02.05 |
Gamybiniai statiniai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, vidaus patalpų išdėstymas. |
|
007MD02.06 |
Mažosios architektūros statiniai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, puošyba. |
|
Degtinės varymas |
008AG04.01 |
Stiprieji gėrimai |
008AG04.01.011: žaliava, jos ruošimo būdas, gamybos technologija, įrenginiai ir įrankiai, spalva, skonis, kvapas. 008AG04.01.02–008AG04.01.05: žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gamybos technologija, spalva, skonis, kvapas. |
1 Tautinio paveldo produktų klasifikatoriuje esantis kodas
|
|
|||||||
Drožyba |
009MD03.01 |
Buitiniai ir apeiginiai drožiniai |
009MD03.01.01: medžiaga, drožybos būdas, siužetas, ornamentika, spalva. 009MD03.01.02–009MD03.01.09: medžiaga, drožybos būdas, ornamentika, spalva. |
||||
009MD04.01 |
Maisto ruošimo įrankiai |
Medžiaga, forma, gamybos būdas. |
|||||
009MD04.02 |
Indai |
Medžiaga, forma, gamybos būdas, puošyba. |
|||||
Juvelyrika |
010GN01.01 010ŽL01.01 010SD01.01 010AS01.01 |
Papuošalai |
Medžiaga, forma, gamybos būdas. |
||||
Kailiadirbystė |
011GV02.01 |
Žaliava aprangai |
Žaliava, išdirbimo būdas. |
||||
Kalvystė |
012GL01.01 |
Žemdirbystės padargai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma. |
||||
012GL01.02 |
Gyvulininkystės reikmenys |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma. |
|||||
012GL01.03 |
Žvejybos reikmenys |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma. |
|||||
012GL02.01 |
Trobesių, baldų apdaila |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma, puošyba. |
|||||
012GL02.02 |
Mažosios architektūros elementai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma, puošyba. |
|||||
012GL03.01 |
Židinių, krosnių inventorius |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma. |
|||||
012GL04.01 |
Apšvietimo reikmenys |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma, puošyba. |
|||||
Kaminkrėtystė |
067PS06.01 |
Pastatų priežiūra |
Valymo būdas, priemonės. |
||||
Karpymas |
013PP01.01 |
Popieriaus karpiniai |
Medžiaga, karpymo būdas, ornamentai. |
||||
Kepimas |
014AG05.01 |
Duona |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, rauginimo būdas, kepimo technologija, įrankiai ir įrenginiai, forma, spalva, skonis. |
||||
014AG05.02 |
Ragaišiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gamybos technologija, įrankiai ir įrenginiai, spalva, forma, skonis. |
|||||
014AG05.03 |
Pyragai |
Žaliavos, jos ruošimas, gamybos technologija, receptūra, priedai, prieskoniai, forma, puošyba, spalva, skonis. |
|||||
014AG05.04 |
Sausainiai |
Žaliavos, sudėtis, priedai, prieskoniai, receptai, gamybos technologija, forma, spalva, skonis. |
|||||
014AG05.05 |
Meduoliai |
Žaliavos, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, konsistencija, forma, spalva, puošimas, skonis. |
|||||
014AG05.06 |
Šakočiai |
Žaliavos, gamybos technologija, įranga ir įrankiai, forma, spalva, skonis. |
|||||
Kepurininko amatas |
015GV03.01 |
Galvos apdangalai |
Medžiaga, gamybos būdas (vėlimas, mezgimas, nėrimas, pynimas, siuvimas), forma, spalva, puošyba. |
||||
Kiaušinių marginimas |
022GV05.01 |
Apeiginiai dekoratyviniai dirbiniai |
Marginimo būdas, spalva, ornamentai. |
||||
Klumpdirbystė |
016MD05.01 |
Avalynė |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, puošyba. |
||||
Krosnininkystė |
017ML01.01 |
Šildymo įrenginiai |
Medžiaga, įrengimo būdas, apdaila. |
||||
Kryždirbystė |
018MD06.01 |
Memorialiniai paminklai |
Medžiaga, drožyba, konstrukcija, forma, puošyba. |
||||
Kubilininkystė |
019MD07.01 |
Rykai maistui ruošti ir laikyti |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
||||
Maisto ruošimas
|
020AG06.01 |
Grūdų gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gamybos būdas, konsistencija, pateikimo būdas, skonis. |
||||
020AG06.02 |
Bulvių gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įrankiai ir įranga, forma, konsistencija, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020AG06.03 |
Grybų gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, įrankiai, įrenginiai, indai, gamybos technologija, konsistencija, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020AG06.04 |
Daržovių gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įrankiai ir įranga, pateikimo būdas, spalva, skonis. |
|||||
020AG06.05 |
Vaisių gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gamybos technologija, įrankiai ir įranga, pateikimo būdas, spalva, skonis. |
|||||
020AG06.06 |
Uogų gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gamybos technologija, įrankiai ir įrenginiai, konsistencija, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020AG06.07 |
Gėrimai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, gaminimo technologija, įrankiai ir įranga, konsistencija, spalva, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020GV04.01 |
Virta mėsa ir mėsos gaminiai |
Žaliava, jos paruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, forma, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020GV04.02 |
Kepta mėsa ir mėsos gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įranga, forma, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020GV04.03 |
Pieno gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įrankiai, konsistencija, forma, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020GV04.04 |
Žuvų gaminiai |
Žaliava, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
020GV04.05 |
Kiaušinių gaminiai |
Žaliava, priedai, prieskoniai, gamybos būdas, pateikimo būdas, skonis. |
|||||
Malimas |
021AG07.01 |
Grūdų produktai |
Žaliava, jos ruošimo technologija. |
||||
Mezgimas, nėrimas, pynimas (tekstilė) |
023SL01.01 |
Apranga |
Žaliava, mezgimo, nėrimo būdas, spalvos raštai. |
||||
023SL02.01 |
Mezginiai, nėriniai interjero puošybai |
Žaliava, mezgimo, nėrimo būdas, spalvos raštai. |
|||||
023SL03.01 |
Žvejybos reikmenys |
Žaliava, gamybos būdas, forma, dydis. |
|||||
Mėsos apdirbimas, apdorojimas, perdirbimas |
024GV06.01 |
Sūdyti mėsos gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo technologija, prieskoniai, įranga ir įrankiai, gamybos technologija, konsistencija, forma, spalva, skonis, gaminio laikymo būdas. |
||||
024GV06.02 |
Vytinti mėsos gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo technologija, prieskoniai, įranga ir įrankiai, gamybos technologija, konsistencija, forma, spalva, skonis, laikymo būdas. |
|||||
024GV06.03 |
Rūkyti mėsos gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo technologija, prieskoniai, įranga ir įrankiai, gamybos technologija, konsistencija, forma, spalva, skonis, laikymo būdas. |
|||||
024GV06.04 |
Žali mėsos gaminiai |
Žaliava, jos ruošimo technologija, prieskoniai, įranga ir įrankiai, gamybos technologija, konsistencija, forma, spalva. |
|||||
Midaus darymas |
025GV07.01 |
Fermentuoti medaus gėrimai |
Žaliavos, sudėtis, priedai, gamybos technologija, įrankiai ir įranga, spalva, skonis. |
||||
Muilo gaminimas |
066RB01.01 |
Higienos priemonės |
Žaliava, gamybos būdas, formavimas. |
||||
Mūrininkystė |
026ML02.01 026AK02.01 |
Statiniai |
Žaliava, gamybos būdas. |
||||
026ML02.02 |
Mažosios architektūros statiniai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, forma. |
|||||
Muzikos instrumentų gaminimas
|
027GV08.01 027MD08.01 |
Pučiamieji muzikos instrumentai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
||||
027MD08.02 |
Styginiai strykiniai muzikos instrumentai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
|||||
027MD08.03 |
Styginiai skambinamieji muzikos instrumentai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
|||||
027OD02.01 |
Mušamieji muzikos instrumentai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
|||||
Odininkystė |
028OD03.01 |
Žaliava aprangai |
Išdirbimo būdas. |
||||
028OD04.01 |
Žaliava susisiekimo priemonėms |
Išdirbimo būdas. |
|||||
Pjovėjo amatas |
029MD09.01 |
Statybinė medžiaga |
Medžiaga, ruošimo būdas. |
||||
Pieno apdirbimas, apdorojimas, perdirbimas |
030GV09.01 |
Pienas |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įranga ir įrankiai, konsistencija, forma, spalva, skonis. |
||||
030GV09.02 |
Sūriai |
Žaliava, jos ruošimo būdas, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įranga ir įrankiai, konsistencija, forma, spalva, skonis, laikymo būdas. |
|||||
Plytininkystė |
031ML03.01 |
Medžiagos mūryti |
Gamybos būdas, forma, dydis, puošyba. |
||||
Puodininkystė |
032ML04.01 |
Indai |
Gamybos būdas, forma, dydis, puošyba. |
||||
032ML05.01 |
Dekoratyviniai apšvietimo dirbiniai |
Gamybos būdas, forma, puošyba. |
|||||
Pynimas (išskyrus tekstilę) |
033AG08.01 |
Avalynė |
Žaliava, pynimo būdas, forma. |
||||
033AG09.01 |
Apeiginiai ar dekoratyviniai dirbiniai |
Žaliava, gamybos būdas, forma, spalvos, ornamentai. |
|||||
033AG10.01 |
Baldai |
Medžiaga, pynimo būdas, konstrukcija, forma, dydis. |
|||||
033AG11.01 |
Rykai |
Medžiaga, pynimo būdas, forma. |
|||||
Račiaus amatas |
034MD10.01 |
Susisiekimo priemonių dalys |
Medžiaga, gamybos būdas, dydis. |
||||
Rėtininko amatas |
035MD11.01 |
Rykai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
||||
Pakinktų dirbimas |
036OD05.01 |
Pakinktai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, puošyba. |
||||
Siūlų dažymas |
037GV10.01 037AG12.01 037AG12.02 |
Siūlai |
Žaliava, apdirbimo būdas. |
||||
Saldumynų gamyba |
038AG13.01 |
Saldumynai |
Žaliavos, jų sudėtis, ruošimo technologija, priedai, prieskoniai, gamybos technologija, įrankiai ir įranga, konsistencija, forma, spalva, skonis, puošimas. |
||||
Siuvimas |
039AD01.01 039GV11.01 028OD03.02.01 |
Drabužiai, aksesuarai |
Audinys, oda, kailis, sukirpimas, siuvimo būdas, puošybos detalės. |
||||
Siuvinėjimas |
040AD02.01 |
Drabužiai, aksesuarai |
Audinys, siuvinėjimo būdas, ornamentų dydis, spalvų deriniai. |
||||
040AD03.01 |
Dekoratyviniai siuviniai (interjero) |
Audinys, siuvinėjimo būdas, ornamentų dydis, spalvų deriniai. |
|||||
Stiklo apdirbimas |
041ST01.01 |
Statinių elementai |
Gamybos būdas, forma, spalvos. |
||||
Stalystė |
042MD12.01 |
Trobesių apdaila, įranga |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, puošyba. |
||||
042MD13.01 |
Tekstilės gamybos prietaisai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, puošyba. |
|||||
042MD13.02 |
Tekstilės priežiūros įrankiai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, puošyba. |
|||||
042MD13.03 |
Tekstilės pluošto apdorojimo įrankiai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, puošyba. |
|||||
042MD14.01 |
Susisiekimo priemonės |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, puošyba. |
|||||
Stogdengystė
|
043AG14.01 043MD15.01 043MD15.02 043ML06.01 043GL05.01 |
Trobesių elementai |
Medžiagos ruošimas, dengimo būdas. |
||||
043MD15.02 |
Statybinė medžiaga |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, dydis. |
|||||
Šaukščiaus amatas |
044MD16.01 |
Stalo įrankiai |
Medžiaga, drožybos būdas, forma, dydis. |
||||
044MD16.02 |
Indai |
Medžiaga, drožybos būdas, forma, dydis. |
|||||
Šulniakasyba |
045AK03.01 045MD17.01 |
Mažosios architektūros statiniai |
Statybinė medžiaga, konstrukcija, forma, puošyba. |
||||
Tošininkystė |
046TS01.01 |
Dėklai |
Medžiaga, gamybos būdas, forma, puošyba. |
||||
Verpimas |
047GV12.01 047AG15.01 |
Žaliava |
Žaliava, verpimo būdas. |
||||
Vilnos karšimas |
048GV13.01 |
Žaliava |
Žaliava, karšimo būdas. |
||||
Vilnos, milo vėlimas |
049GV14.01 |
Žaliava |
Žaliava, vėlimo būdas, spalva. |
||||
049GV15.01 |
Avalynė |
Žaliava, vėlimo būdas, forma. |
|||||
Vyno darymas |
050AG16.01 |
Fermentuotas vynas |
Žaliavos sudėtis, jų ruošimo technologija, įrankiai ir įranga, gamybos technologija, konsistencija, spalva, skonis. |
||||
Žaislininkystė |
051MD18.01 051AD04.01 051GV16.01 051ML07.01 |
Žaislai |
Medžiaga, gamybos būdas, konstrukcija, forma, spalvos, funkcija. |
||||
Žvakininkystė |
052GV17.01 |
Apeiginiai ar dekoratyviniai dirbiniai |
Žaliava, gamybos būdas, forma. |
||||
|
|
|
|
||||
Tradicinis amatas |
Kodas (pagal tautinio paveldo produktų klasifikatorių) |
II grupė. Tradicinių veislių augalai, gyvūnai ir jų produktai |
|||||
Rūšis |
Rodikliai |
||||||
Tradicinė augalininkystė |
053AG17.01 |
Rugiai |
Auginimo technologija. |
||||
053AG17.02 |
Miežiai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG17.03 |
Avižos |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG17.04 |
Kviečiai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG17.05 |
Grikiai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG17.06 |
Žirniai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG17.07 |
Pupos |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG18.01 |
Pluoštiniai linai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.01 |
Kopūstai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.02 |
Bulvės |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.03 |
Morkos |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.04 |
Svogūnai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.05 |
Agurkai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.06 |
Krapai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.07 |
Burokai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.08 |
Ridikai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG19.09 |
Ridikėliai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG20.01 |
Prieskoniniai augalai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG21.01 |
Vyšnios |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG21.02 |
Slyvos |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG21.03 |
Obuoliai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG21.04 |
Kriaušės |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG21.05 |
Serbentai |
Auginimo technologija. |
|||||
053AG21.06 |
Agrastai |
Auginimo technologija. |
|||||
Gamtos gėrybių rinkimas ir paruošimas |
054AG22.01 |
Grybai |
Rinkimo būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
||||
054AG22.02 |
Uogos |
Rinkimo būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|||||
054AG22.03 |
Riešutai, gilės |
Rinkimo būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|||||
Žolininkystė |
055AG23.01 |
Žolynai |
Rinkimo būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
||||
Tradicinė bitininkystė |
056GV18.01 |
Bitės |
Auginimo technologija. |
||||
Tradicinė gyvulininkystė
|
057GV19.01 |
Arkliai |
Auginimo technologija. |
||||
057GV19.02 |
Avys |
Auginimo technologija. |
|||||
057GV19.03 |
Ožkos |
Auginimo technologija. |
|||||
057GV19.04 |
Galvijai |
Auginimo technologija. |
|||||
057GV19.05 |
Kiaulės |
Auginimo technologija. |
|||||
Tradicinė medžioklė |
058GV20.01 |
Laukiniai žvėrys |
Medžioklės būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
||||
058GV20.02 |
Laukiniai paukščiai |
Medžioklės būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|||||
058GV20.03 |
Šunys |
Medžioklės būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|||||
Tradicinė paukštininkystė |
059GV21.01 |
Žąsys |
Auginimo technologija. |
||||
Tradicinė žvejyba |
060GV22.01 |
Gėlavandenės žuvys |
Žvejybos būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
||||
060GV22.02 |
Akvakultūra |
Žvejybos būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|||||
060GV22.03 |
Gėlavandenės jūrinės žuvys |
Žvejybos būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|||||
060GV22.04 |
Jūrinės žuvys |
Žvejybos būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|
||||
060GV23.01 |
Gėlavandeniai vėžiai |
Žvejybos būdas, priemonės, metų laikas (mėnesiais). |
|
||||
Tradicinis amatas |
Kodas (pagal tautinio paveldo produktų klasifikatorių) |
III grupė. Tradicinės paslaugos |
|
Rūšis |
Rodikliai |
||
Tradicinis giedojimas |
061PS01.01 |
Giedojimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
Tradicinis muzikavimas |
062PS02.01 |
Griežimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
062PS02.02 |
Grojimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
|
Tradicinių renginių organizavimas |
063PS03.01 |
Šeimos švenčių, apeigų organizavimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
063PS03.02 |
Kalendorinių švenčių organizavimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
|
063PS03.03 |
Mugių organizavimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
|
Tradicinių vaišių ruošimas |
064PS04.01 |
Vaišių ruošimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |
Keltininkystė |
065PS05.01 |
Susisiekimas |
Regioninės etninės kultūros tradicijos. |