VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL JUNGTINIŲ AMERIKOS VALSTIJŲ KELIAMŲ REIKALAVIMŲ UŽTIKRINIMO
2023 m. balandžio 20 d. Nr. B1-286
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 1 dalies 3, 6 ir 8 punktais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 9.2.2 ir 21.2 papunkčiais ir Gyvūninių produktų ir pašarų eksporto į trečiąsias šalis tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2017 m. sausio 19 d. įsakymu Nr. B1-26 „Dėl Gyvūninių produktų ir pašarų eksporto į trečiąsias šalis tvarkos aprašo patvirtinimo“, 3 punktu ir siekdama, kad būtų užtikrinti Jungtinių Amerikos Valstijų (toliau – JAV) maisto saugos reikalavimai:
1. Nurodau:
1.1. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, įtrauktiems į JAV kompetentingos institucijos sudaromą patvirtintų eksportuotojų sąrašą ir gavusiems leidimą eksportuoti mėsos gaminius į JAV, siekiantiems gauti JAV kompetentingos institucijos leidimą eksportuoti šviežią jautieną į JAV, užtikrinti, kad:
1.1.1. savikontrolės laboratorinių tyrimų plane rizikos analize pagrįstu dažnumu būtų numatytas šviežios jautienos mėginių atrinkimas verotoksiną gaminančios Escherichia coli serotipų O157:H7, O26, O45, O103, O111, O121 ir O145 (toliau – VTEC serotipai) aptikimo tyrimams;
1.1.2. šviežios jautienos mėginiai VTEC serotipų aptikimo tyrimams būtų atrinkti pagal JAV Maisto saugos kontrolės tarnybos (FSIS) 2014 m. vadove „FSIS atitikties gairės įmonėms, atrenkančioms jautienos nuopjovų mėginius šiga toksiną gaminantiems Escherichia coli (STEC) organizmams arba virulentiškumo markeriams nustatyti“ (angl. FSIS Compliance Guideline for Establishments Sampling Beef Trimmings for Shiga Toxin-Producing Escherichia coli (STEC) Organisms or Virulence Markers) aprašytą „N60“ šviežios jautienos nuopjovų mėginių ėmimo metodiką;
1.1.3. gavus JAV kompetentingos institucijos leidimą eksportuoti šviežią jautieną, kiekviena pagaminta į JAV eksportuojama šviežios jautienos partija būtų ištirta dėl VTEC serotipų (aptikimas – 325 g) ir Salmonella spp. (aptikimas – 325 g) akredituotoje pagal LST EN ISO/IEC 17025 standartą laboratorijoje;
1.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) teritorinių departamentų direktoriams užtikrinti, kad veterinarijos sertifikatai eksportuojamai į JAV šviežiai jautienai būtų išduodami tik įvertinus jos atitiktį maisto saugos reikalavimams, nustatytiems galiojančiuose JAV teisės aktuose.
2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriui ir direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį.