VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2019 M. GRUODŽIO 19 D. ĮSAKYMO NR. B1-953 „DĖL MAŽAIS KIEKIAIS IŠ AUGALINIŲ MAISTO PRODUKTŲ GAMINAMŲ GAMINIŲ TVARKYMO HIGIENOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2024 m. sausio 24 d. Nr. B1-125

Vilnius

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“ ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, 6 punktu:

1Pakeičiu Mažais kiekiais iš augalinių maisto produktų gaminamų gaminių tvarkymo higienos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. B1-953 „Dėl Mažais kiekiais iš augalinių maisto produktų gaminamų gaminių tvarkymo higienos reikalavimų patvirtinimo“:

1.1. pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Reikalavimai taikomi gamintojams, registruotiems pagal Reikalavimų 5 punktą, kurių veiklos pobūdis atitinka Reikalavimų 3 punktą.“;

1.2. pakeičiu 3 punktą ir jį išdėstau taip:

3. Gamintojai, registruoti pagal Reikalavimų 5 punktą, užtikrina:

3.1. saugią maisto gamybą pagal 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004 ir (ar) Reikalavimų II skyriaus reikalavimus;

3.2. maisto saugos valdymo sistemos (savikontrolės), pagrįstos rizikos veiksnių analizės svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais, taikymą, išskyrus atvejus, nurodytus Reglamento (EB) Nr. 852/2004 5 straipsnio 3 dalyje;

3.3. kad nebūtų viršyti gaminamų ir tiekiamų rinkai gaminių kiekiai per metus:

3.3.1. 15 600 kilogramų ar litrų gaminių, išskyrus 3.3.2 papunktyje nurodytus gaminius;

3.3.2. 2 000 kilogramų džiovintų arba liofilizuotų arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų, vaisių, uogų, grybų, daržovių ir kt.“;

1.3. pripažįstu netekusiu galios 31 punktą;

1.4. pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:

4. Reikalavimai netaikomi gamintojams, gaminantiems:

4.1. mažais kiekiais:

4.1.1. augalinius pirminius produktus pagal Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. B1-486 „Dėl Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“;

4.1.2. kepyklos ir miltinius produktus ir negyvūninį maistą (valgius ir patiekalus) pagal Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugsėjo 4 d. įsakymu Nr. B1-649 „Dėl Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“;

4.2. maisto produktus, skirtus kūdikiams ir mažiems vaikams;

4.3. daiginti skirtas sėklas ir jų daigus;

4.4. gyvūninį maistą, įskaitant medų išgavimo etape.“;

1.5. pakeičiu 6 punktą ir jį išdėstau taip:

6. Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose.“;

1.6. pakeičiu II skyriaus pavadinimą ir jį išdėstau taip:

II SKYRIUS

REIKALAVIMAI MAISTO TVARKYMO PATALPOMS (STATYBAI, IŠPLANAVIMUI IR ĮRENGIMUI)“;

1.7. pakeičiu 7 punktą ir jį išdėstau taip:

7. Maisto tvarkymo patalpos, esant ribotoms techninėms ir inžinerinėms galimybėms, nurodytos Reglamento (EB) Nr. 852/2004 II priedo I skyriaus 2 dalies a punkte, 3 ir 9 dalyse, turi būti:

7.1. nenaudojamos asmeniniams poreikiams ir ne maistui tvarkyti, o patekimas į jas su maisto tvarkymu nesusijusiems asmenims ir gyvūnams augintiniams turi būti apribotas;

7.2. įrengtos taip, kad kiekvieno maisto tvarkymo etapo metu būtų užtikrintos būtinos higienos sąlygos, nurodytos Reikalavimų 24 ir 25 punktuose;

7.3. naudojamos taip, kad kiekvienas jose veikiantis gamintojas maisto tvarkymą atliktų skirtingu laiku, užtikrindamas veiklos pradžioje ir pabaigoje tinkamą patalpų valymo ir (ar) dezinfekavimo darbų atlikimą;

7.4. įrengtos taip, kad būtų pakankamas nuskalaujamų tualetų, prijungtų prie efektyvios drenažo sistemos, skaičius arba numatytas naudojimasis nutolusiu (neįrengtu maisto tvarkymo veiklos vietoje), tinkamai prižiūrimu tualetu, kuriame būtų pakankamai higienos priemonių rankų plovimui ir dezinfekavimui ir nusausinimui.“;

1.8. pakeičiu 21 punktą ir jį išdėstau taip:

21. Informacija apie maistą turi atitikti 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, ir kitų teisės aktų nustatytus reikalavimus.“;

1.9.    pakeičiu 31 punktą ir jį išdėstau taip:

31. Tvarkant maistą turi būti naudojamas geriamasis vanduo, atitinkantis Lietuvos higienos normos HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“, reikalavimus.“;

1.10.  pakeičiu 34 punktą ir jį išdėstau taip:

34. Siekiant užtikrinti tvarkomo maisto saugą ir kokybę, priėmimo, gamybos, tiekimo rinkai metu atliekami laboratoriniai tyrimai pagal paties gamintojo nusistatytas procedūras.“;

1.11.  pakeičiu 41 punktą ir jį išdėstau taip:

41. Darbuotojai turi turėti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 31 d. įsakymo Nr. 301 „Dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų sveikatos priežiūros įstaigose“ nustatyta tvarka išduotą asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą, F 048/a forma), kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu. Asmenims, sergantiems ar įtarusiems, kad yra susirgę per maistą ar vandenį plintančia užkrečiamąja liga, ar nešiojantiems tokių ligų sukėlėjus, taip pat turintiems odos pūlinių, neleidžiama tvarkyti maisto ir patekti į jokią maisto tvarkymo vietą ar zoną.“;

1.12.  pakeičiu 42 punktą ir jį išdėstau taip:

42. Darbuotojai turi būti atestuoti pagal privalomų higienos įgūdžių programą, vadovaujantis Privalomojo mokymo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 „Dėl Privalomojo mokymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.“;

1.13.  pakeičiu 45 punktą ir jį išdėstau taip:

45. Gamintojai su maisto sauga ir jos priežiūra susijusius dokumentus privalo saugoti Lietuvos higienos normoje HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, nustatytą laikotarpį.“;

1.14.  pakeičiu 47 punktą ir jį išdėstau taip:

47. Gamintojai turi sudaryti sąlygas VMVT atlikti valstybinę maisto kontrolę.“;

1.15.  pakeičiu 48 punktą ir jį išdėstau taip:

48. VMVT Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriai kontroliuoja Reikalavimų laikymąsi.“;

1.16.  pakeičiu 49 punktą ir jį išdėstau taip:

49. VMVT Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyrių pareigūnų veiksmai ir sprendimai gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.“;

1.17.  pakeičiu 2 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama);

1.18.  pakeičiu 3 priedą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2. Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.

3.  N u s t a t a u, kad:

3.1. šio įsakymo 1.14–1.16 papunkčiai įsigalioja 2024 m. vasario 15 d.;

3.2. šio įsakymo 1.1–1.13, 1.17 ir 1.18 papunkčiai įsigalioja 2024 m. liepos 1 d.

 

 

 

Direktorė                                                                                                           Audronė Mikalauskienė