LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO

MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2007 M. LAPKRIČIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 3D-524 „DĖL NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ KOKYBĖS SISTEMOS“ PAKEITIMO

 

2017 m. rugpjūčio 3 d. Nr. 3D-515

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymą Nr. 3D-524 „Dėl nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“:

1. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintas Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles:

1.1. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai, teikiamos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšomis, kuriuo panaikinamas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1698/2005 (OL 2013 L 347, p. 487), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2017 m. gegužės 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 2017/825 (OL 2017 L 129, p.1), 2014 m. kovo 11 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 807/2014, kuriuo papildomas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai, teikiamos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšomis, ir nustatomos pereinamojo laikotarpio nuostatos (OL 2014 L 227, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2015 m. birželio 4 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) Nr. 2015/1367 (OL 2015 L 211, p. 7), 2014 m. liepos 17 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 808/2014, kuriuo nustatomos Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai, teikiamos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšomis, taikymo taisyklės (OL 2014 L 227, p. 18), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. lapkričio 15 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 2016/1997 (OL 2016 L 308, p. 5).“

1.2. Pakeičiu 6.5 papunktį ir jį išdėstau taip:

6.5. kitos Taisyklėse vartojamos sąvokos apibrėžtos 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2017 m. balandžio 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 2017/745 (OL 2017 117, p. 1), ir kituose teisės aktuose.“

1.3. Pakeičiu 24 punktą ir jį išdėstau taip:

24. Pareiškėjas, norintis auginti, gaminti ir (ar) perdirbti bei tiekti rinkai NKP pagal šių Taisyklių reikalavimus ir norintis ženklinti juos NKP ženklu, turi vadovautis ministro patvirtintomis atskirų žemės ūkio ir maisto produktų grupių specifikacijomis arba parengti konkrečių produktų specifikacijas, kurių reikalavimai turi būti ne žemesni nei numatyta NKP grupių specifikacijose, bei teikti jas ministerijai patvirtinti.

1.4. Pakeičiu 26 punktą ir jį išdėstau taip:

26. Sertifikavimas atliekamas pareiškėjo raštišku prašymu, kuris sertifikavimo įstaigai pateikiamas laikantis šių terminų:

26.1. prašymai dėl bičių produktų, jų mišinių bei jų gamybos proceso, šviežių vaisių, uogų ir daržovių, įskaitant prieskoninių augalų ir bulvių, bei jų auginimo proceso sertifikavimo pateikiami ne vėliau kaip iki atskiru ministro įsakymu tvirtinamose Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklėse nustatyto paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus (toliau – Tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklės) paraiškų priėmimo (nepavėluotai) termino pabaigos. Pasibaigus prašymų priėmimo terminui, prašymas priimamas tik tais atvejais, kai vėlavimas nepriklauso nuo pareiškėjo valios (pvz. ilgalaikis profesinis nepajėgumas, stichinė nelaimė, padariusi stiprų poveikį žemės ūkio valdai ir pan.). Tokiais atvejais pareiškėjas ne vėliau kaip iki Tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklėse nustatyto pavėluotai teikiamų paraiškų priėmimo termino pabaigos kartu su prašymu sertifikavimo įstaigai pateikia prašymą priimti jį pavėluotai ir vėlavimo priežasties pagrindimo dokumentus. Sertifikavimo įstaigos direktoriaus įsakymu patvirtinta komisija, įvertinusi nurodytą vėlavimo priežastį ir galimybes atlikti prašyme nurodytas sertifikavimo procedūras einamaisiais metais, priima sprendimą dėl pavėluotai pateikto prašymo priėmimo;

26.2. prašymai dėl mėsos ir jos gaminių, pieno ir jo gaminių, paukštienos, kiaušinių, giros, perdirbtų vaisių, uogų ir daržovių produktų, įskaitant prieskoninių augalų ir bulvių produktus, ir kitų produktų, išskyrus nurodytus šių Taisyklių 26.1 papunktyje, bei jų gamybos ir (arba) perdirbimo proceso sertifikavimo priimami visus metus.“

1.5. Pakeičiu 27 punktą ir jį išdėstau taip:

27. Prašymo pateikimo formą, papildomų dokumentų sąrašą, sertifikavimo ir priežiūros procedūras bei įkainius nustato sertifikavimo įstaiga.“

1.6. Pakeičiu 38 punktą ir jį išdėstau taip:

38. NKP ženklu turi būti ženklinami rinkai tiekiami, tiesiogiai žmonėms vartoti skirti NKP. Ženklinti produkciją NKP ženklu neprivaloma tiems ūkio subjektams, kurie savo ūkyje išaugintus / pagamintus NKP parduoda perdirbėjams kaip žaliavą arba pristato juos tiesiogiai galutiniam vartotojui. Ūkio subjektai, tiesiogiai galutiniam vartotojui parduodantys savo ūkyje išaugintus / pagamintus NKP, pardavimo metu galutiniam vartotojui gerai matomoje vietoje turi laikyti sertifikavimo įstaigos išduotą sertifikatą, kuriuo patvirtinama parduodamų NKP atitiktis keliamiems reikalavimams. NKP ženklo reikalavimai:

38.1. NKP ženklo pavyzdys:

http://www.infolex.lt/ta/PictureThumbnail.aspx?Id=f6aad6d0-75b8-424d-974e-f5de72e3401c;

38.2. NKP ženklą sudaro žodis „KOKYBĖ“, apjuostas rodykle, nutrūkstančia ties žodžio „KOKYBĖ“ pradžia, platėjančia NKP ženklo apačioje ir kylančia į viršų ties jo pabaiga;

38.3. NKP ženklo matmenys: aukštis – 5 cm, ilgis – 8 cm. NKP ženklo dydis gali būti keičiamas, išlaikant nurodytas proporcijas;

38.4. NKP ženklą sudarančių simbolio ir žodžio „KOKYBĖ“ spalva yra tamsiai raudona (Pantone 194 C; CMYK0/100/60/30). Spausdinant nespalvotose išorinėse ar vidinėse pakuotėse ir reklaminėje medžiagoje, taip pat galima naudoti juodos spalvos NKP ženklą. Jei dėl pakuotės spalvų NKP ženklas tampa sunkiai matomas, išorinė jo pusė gali būti apibrėžiama balta linija siekiant, kad būtų didesnis kontrastas pakuotės spalvoms.“

1.7. Pakeičiu 40.4 papunktį ir jį išdėstau taip:

40.4. NKP etiketėje turi būti nurodytas NKP ženklas ir sertifikavimo įstaigos kodas;“.

2. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos ekspertų komitetą ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

3. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos tarybą ir ją išdėstau nauja redakcija (pridedama).

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                          Bronius Markauskas


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2017 m.  rugpjūčio 3 d. Nr. 3D-515 redakcija)

 

 

NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ KOKYBĖS SISTEMOS EKSPERTŲ KOMITETAS

 

Jolita Martutaitytė – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vedėja, komiteto pirmininkė;

Prof. habil. dr. Pranas Viškelis – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, komiteto pirmininko pavaduotojas;

Dr. Gitana Alenčikienė – Kauno technologijos universiteto Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja;

Rūta Cimakauskienė – Nacionalinės paukščių augintojų ir veisėjų asociacijos narė, žemės ūkio kooperatyvo „Nemuno slėnio tradicijos“ direktorė;

Zofija Cironkienė – Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė;

Prof. habil. dr. Honorata Danilčenko – Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto profesorė;

Valerija Gražinienė –VšĮ „Tatulos programa“ direktorė;

Prof. habil. dr. Gražina Juodeikienė – Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorė;

Živilė Kazakevičienė – Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartojimo paslaugų saugos ir kokybės departamento direktorė;

Dr. Almantas Kranauskas – Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas;

Vitalija Kuliešienė – Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė;

Prof. habil. dr. Valdas Stanislovas Laurinavičius – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Vilniaus universiteto Biochemijos instituto Bioanalizės skyriaus vedėjas;

Egidijus Mackevičius – Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius;

 

Loreta Mačytė – Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja,  valstybinė maisto inspektorė;

Dr. Audronė Mankevičienė – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Žemdirbystės instituto Augalų patologijos ir apsaugos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja;

Paulius Mereckas – Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas;

Donatas Montvila – UAB „Kietaviškių gausa“ vadybininkas, Lietuvos šiltnamių asociacijos atstovas;

Kristina Narvidienė – VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Technologinių paslaugų skyriaus augalininkystės ekspertė;

Irma Pilipienė – asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė;

Lina Pukaitė-Malinauskienė – Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų Žemės ūkio technologijų skyriaus vyriausioji specialistė augalininkystei;

Dr. Milda Račienė – Aplinkos apsaugos agentūros Poveikio aplinkai vertinimo departamento Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vedėja;

Dalia Ruščiauskienė – Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos direktorė;

Prof. habil. dr. Algirdas Skirkevičius – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas;

Dr. Rūta Šveistienė – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvulininkystės instituto Gyvūnų veisimo ir genetikos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja;

Habil. dr. Vytautas Tėvelis – Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas;

Inga Urbonavičienė – VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė.;

Dr. Laima Urbšienė – VĮ „Pieno tyrimai“ direktorė.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2017 m.  rugpjūčio 3 d. Nr. 3D-515 redakcija)

 

 

NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ KOKYBĖS SISTEMOS TARYBA

 

 

Saulius Jasius – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktoriaus pavaduotojas, tarybos pirmininkas;

Zofija Cironkienė – Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė, atstovaujanti Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmus;

Paulius Mereckas – Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas;

Irma Pilipienė – asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė;

Prof. habil. dr. Algirdas Jonas Raila – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Aleksandro Stulginskio universiteto Šilumos ir biotechnologijų katedros profesorius;

Dr. Antanas Šarkinas – Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnysis mokslo darbuotojas;

Laurynas Vilimas – Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius.

______________