VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2008 m. gruodžio 31 d. ĮSAKYMO Nr. B1-670 „DĖL MAISTO TVARKYMO REIKALAVIMŲ KAIMO TURIZMO PASLAUGOS TEIKĖJAMS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2021 m. spalio 11 d. Nr. B1-780
Vilnius
1. P a k e i č i u Maisto tvarkymo reikalavimus kaimo turizmo paslaugos teikėjams, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. B1-670 „Dėl Maisto tvarkymo reikalavimų kaimo turizmo paslaugos teikėjams patvirtinimo“:
1.1. pakeičiu 3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„3.3. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose, reglamentuojančiuose maisto tvarkymą.“;
1.2. pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:
1.3. pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:
„12. Maisto ir kitos atliekos turi būti kuo greičiau šalinamos iš patalpų, kuriose tvarkomas maistas. Atliekų talpos turi būti lengvai valomos, prireikus dezinfekuojamos. Iš atliekų talpų negali tekėti skysčiai ir (ar) sklisti nemalonūs kvapai. Maisto atliekos, šalutiniai gyvūniniai produktai, kitos atliekos iš maisto tvarkymo vietų turi būti šalinamos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 217 „Dėl Atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo“ ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 23 d. įsakymu Nr. B1-190 „Dėl Šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių tvarkymo ir apskaitos reikalavimų patvirtinimo“.“;
1.4. pakeičiu 14 punktą ir jį išdėstau taip:
„14. Kaimo turizmo paslaugos teikėjai, tvarkantys maistą, lankytojams turi sudaryti sąlygas tinkamai rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai – prie įėjimo į vietą, kurioje teikiama viešojo maitinimo paslauga, ir tualetą gerai matomoje vietoje turi būti pateikiama informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.), pakabinta lankytojų rankų dezinfekcijai skirta priemonė. Lankytojams turi būti sudarytos sąlygos pasinaudoti tualetu, nusiplauti rankas po tenkančiu vandeniu su muilu. Tualete turi būti skysto muilo, prireikus rankų dezinfekcijos priemonių, ir rankų nusausinimo priemonių (draudžiama rankoms nusausinti naudoti daugkartinio naudojimo rankšluosčius).“;
1.5. pakeičiu 20 punktą ir jį išdėstau taip:
„20. Apdorojant šiluma maistą, skirtą vartoti tik apdorotą šiluma, jis turi būti pakaitinamas taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C, išskyrus patiekalus, kuriems dėl kulinarinių ar technologinių priežasčių numatyta kitokia šiluminio apdorojimo temperatūra, jei tai neturi įtakos produkto saugai. Pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose (talpyklose), esant juose ne žemesnei kaip +63 °C temperatūrai, ir suvartotas pagaminimo dieną.“;
1.6. pakeičiu 28.4 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.7. pakeičiu 29.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
„29.2. kruopščiai plauti rankas tekančiu geriamuoju vandeniu su muilu. Rankas būtina plauti ir prireikus dezinfekuoti prieš pradedant darbą, pasinaudojus tualetu, turėjus sąlytį su užterštais daiktais, dirbus su maisto produktais ir žaliavomis, prieš liečiant gatavą maistą ir visada, kai yra būtina, vengti liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo;“.