LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2016 M. SAUSIO 4 D. ĮSAKYMO NR. 3D-1 „DĖL FERMENTUOTŲ ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ MIŠINIŲ, FERMENTUOTŲ ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ IR NEALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ MIŠINIŲ APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

 

2020 m. gruodžio 8 d. Nr. 3D-838

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių, fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2016 m. sausio 4 d. įsakymu Nr. 3D-1 „Dėl Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių, fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“, ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).

 

 

 

L. e. žemės ūkio ministro pareigas                                                            Andrius Palionis

 

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2016 m. sausio 4 d. įsakymu Nr. 3D-1

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2020 m. gruodžio 8 d. įsakymo

Nr. 3D-838 redakcija)

 

 

FERMENTUOTŲ ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ MIŠINIŲ, FERMENTUOTŲ ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ IR NEALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ MIŠINIŲ APIBŪDINIMO, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO

TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I SKYRIUS

TAIKYMO SRITIS

 

1. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių, fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis 2015 m. rugsėjo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (ES) Nr. 2015/1535, kuria nustatoma informacijos apie techninius reglamentus ir informacinės visuomenės paslaugų taisykles teikimo tvarka, ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 20 d. nutarimu Nr. 617 „Dėl Informacijos apie techninius reglamentus ir atitikties įvertinimo procedūras teikimo taisyklių patvirtinimo“.

2. Reglamentas nustato bendrąsias fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių, fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių apibūdinimo, gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo taisykles. Jo nuostatos privalomos visoms Lietuvos Respublikos įmonėms, užsiimančioms fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių, fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių gamyba bei pardavimu, tačiau taikant abipusio pripažinimo principą, jeigu prekėmis teisėtai prekiaujama kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje ar Turkijoje arba jos yra ELPA valstybės, kuri yra susitariančioji EEE susitarimo šalis, kilmės ir joje teisėtai parduodamos, tokios prekės laikomos suderinamos su šia priemone. Šios priemonės taikymas priklauso nuo nuostatų, kurios pateikiamos 2019 m. kovo 19 d. reglamente (ES) Nr. 2019/515 dėl kitoje valstybėje narėje teisėtai parduodamų prekių abipusio pripažinimo, kuriuo panaikinamas Reglamentas (EB) Nr. 764/2008.

 

II SKYRIUS

BENDROSIOS SĄVOKOS IR APIBRĖŽIMAI

 

3Fermentuotas alkoholinis gėrimas – gėrimas, atitinkantis Europos Sąjungos ar Europos Sąjungos valstybių narių nacionalinių teisės aktų reikalavimus: alus, vynas, aromatizuotas vynas, sidras, vaisių vynas, midus.

4Nealkoholinis gėrimas – gėrimas, atitinkantis Europos Sąjungos ar Europos Sąjungos valstybių narių nacionalinių teisės aktų reikalavimus. Geriamasis vanduo nepriskiriamas prie nealkoholinių gėrimų.

5Natūralios fermentacijos alkoholinis gėrimas – fermentuotas alkoholinis gėrimas, į kurį nėra pridėta etilo alkoholio.

6Spirituotas fermentuotas alkoholinis gėrimas – fermentuotas alkoholinis gėrimas, į kurį pridėta etilo alkoholio.

7Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinys – mišinys, sudarytas iš dviejų ar daugiau fermentuotų alkoholinių gėrimų:

7.1natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų mišinys – mišinys, sudarytas iš dviejų ar daugiau natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų;

7.2spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinys – mišinys, sudarytas iš dviejų ar daugiau spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų arba iš natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų ir spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų.

8Fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinys – mišinys, sudarytas iš fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų.

8.1natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinys – mišinys, sudarytas iš natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų;

8.2spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinys – mišinys, sudarytas iš spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų arba natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų, spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų.

9Fermentuoto alkoholinio gėrimo ar nealkoholinio gėrimo pusgaminis – mišiniams gaminti skirtas gėrimas, pagamintas pagal fermentuoto alkoholinio gėrimo ar nealkoholinio gėrimo gamybą reglamentuojančio teisės akto reikalavimus, bet neišpilstytas į prekinę tarą.

10Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinio ar fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinio pusgaminis – pagamintas, bet į prekinę tarą neišpilstytas fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinys ar fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinys.

11. Kitos šiame reglamente vartojamos gėrimų apibūdinimo, bendrųjų procesų ir kitos sąvokos atitinka jų apibrėžimus, nurodytus fermentuoto alkoholinio gėrimo ar nealkoholinio gėrimo (toliau – konkrečių gėrimų) gamybą reglamentuojančiuose teisės aktuose ar norminiuose dokumentuose.

 

III SKYRIUS

PAGRINDINIAI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

12. Konkretaus fermentuoto alkoholinio gėrimo pusgaminio kokybės rodikliai turi atitikti šio gėrimo gamybą reglamentuojančiame teisės akte nustatytus kokybės rodiklius.

13. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniai turi būti skaidrūs, be nuosėdų ar kitų priemaišų. Jei šio reglamento 3 punkte išvardytų konkrečių fermentuotų gėrimų gamybą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatyta kitaip, mišinių išvaizda gali keistis priklausomai nuo konkrečiam gėrimui nustatytų reikalavimų ir jo kiekio mišinyje.

14. Fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniams gaminti naudojami nealkoholinių gėrimų pusgaminiai turi atitikti nealkoholiniams gėrimams teisės aktuose ir (ar) norminiuose dokumentuose nustatytus kokybės, saugos ir kitus reikalavimus. Nealkoholinių gėrimų žaliavos turi atitikti teisės aktuose nustatytus saugos bei kokybės reikalavimus.

15. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinyje konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų santykis gali būti įvairus, tačiau mažiausias galimas konkretaus gėrimo kiekis turi būti ne mažesnis kaip 20 tūrio proc.

16. Fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniuose konkrečių fermentuotų gėrimų ir nealkoholinių gėrimų santykis gali būti įvairus, tačiau mažiausias galimas konkretaus fermentuoto alkoholinio gėrimo kiekis turi būti ne mažesnis kaip 20 tūrio proc.

17. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ar fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių gamyboje panaudojus nors vieną spirituotą fermentuotą alkoholinį gėrimą, mišinys priskiriamas prie spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ar spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių kategorijos.

 

IV SKYRIUS

BENDRIEJI GAMYBOS IR TVARKYMO PROCESAI

 

18. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniams ar fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniams naudojami konkretūs fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminiai turi būti pagaminti pagal tų gėrimų gamybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.

19. Gaminant fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinius ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinius taikomos šios tvarkymo ir technologijos operacijos:

19.1. mišinio sudarymas ir taisymas;

19.2. mišinio valymas ir (ar) filtravimas;

19.3. mišinio gazavimas papildomai prisotinant anglies dioksido (jei mišiniui naudojami konkrečių natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų pusgaminiai);

19.4. išpilstymas ir įforminimas.

20. Kiekviena įmonė privalo turėti fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių gamybos ir apskaitos taisykles, patvirtintas įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens.

21. Kiekvienam fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniui ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniui turi būti parengta receptūra, kurią tvirtina įmonės vadovas ar jo įgaliotas asmuo. Receptūroje turi būti nurodyti:

21.1. mišinio fizikiniai, cheminiai ir jusliniai rodikliai;

21.2. etilo alkoholio kiekis mišinyje, tūrio proc.;

21.3. konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminių fizikiniai, cheminiai ir jusliniai rodikliai bei gėrimų kiekiai;

21.4. nealkoholinių gėrimų pusgaminių fizikiniai, cheminiai ir jusliniai rodikliai bei jų kiekiai;

21.5. konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminių ir nealkoholinių gėrimų pusgaminių kiekius rekomenduojama nurodyti 10 000 litrų pagaminto gėrimo.

22. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių gamybos ir tvarkymo kiekvieno proceso parametrus, naudojamą įrangą, kontrolės ir valdymo procesus nustato įmonė pagal naudojamų konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų rūšis, kiekius ir kitus ypatumus, tačiau visi gamybos ir tvarkymo procesai turi būti atliekami taip, kad gėrimas būtų saugus ir kokybiškas, o gamybai naudojami konkretūs fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų pusgaminiai ir pagaminti fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniai ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai atitiktų šio reglamento ir kitų Lietuvos Respublikos teisės aktų bei taikomų normatyvinių dokumentų nuostatas.

23. Pagal patvirtintas gamybos ir apskaitos taisykles įmonės atsakingi asmenys žurnaluose ir (arba) kituose nustatytos formos dokumentuose daro įrašus apie konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminių priėmimą bei išdavimą, gamybos ir tvarkymo procesų eigą: nurodomi panaudotų konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminių ir pagaminto mišinio kiekiai, kiti reikiami duomenys.

24. Fermentuoti alkoholinių gėrimų pusgaminiai priimami į įmonę ir joje saugomi pagal įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintas priėmimo ir saugojimo taisykles ar kitą analogišką procedūrą, atitinkančią Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų reikalavimus. Įmonės viduje konkretūs fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminiai priimami iš įmonių sandėlių pagal įmonėje nustatytą išdavimo ir apskaitos tvarką. Priimant konkrečius fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminius, tikrinama jų kokybė ir galiojimo laikas pagal įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintą instrukciją.

25. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių pusgaminiai įtraukiami į apskaitą, perduodami saugoti ir saugomi pagal įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintas instrukcijas, kurios turi būti parengtos laikantis Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų.

26Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių pusgaminiams nuskaidrinti gali būti naudojamos tik tokios medžiagos, kurios veikia mechaniškai ar adsorbcijos būdu ir kurios po to gali būti pašalinamos, neliekant jokių arba liekant mišiniuose tik tokioms liekanoms, kurios nesukelia pavojaus vartotojų sveikatai. Naudojamos medžiagos ir procesai neturi pakeisti mišinių gamybai naudotų konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų pusgaminių skonio ir kvapo.

27. Gamybos tikrinimas:

27.1. įmonėje nustatomos išsamios konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų kokybės tikrinimo instrukcijos, kurias tvirtina įmonės vadovas arba jo įgaliotas asmuo;

27.2. įvairūs rodikliai nustatomi ir kokybė tikrinama įmonės laboratorijoje arba prireikus kitose akredituotose laboratorijose. Kokybės rodikliams nustatyti taikomi oficialiai Lietuvoje įteisinti analizės metodai. Gali būti taikomi kiti nustatyta tvarka įforminti analizės metodai, bet tik tuo atveju, jei gauti rezultatai, įvertinus metodų leidžiamas tikslumo, pakartojamumo ir atkuriamumo vertes, atitinka nurodytuosius Lietuvos standartuose. Nesutarimo atveju rezultatai tikrinami akredituotose nešališkose laboratorijose oficialiai įteisintais analizės metodais.

28. Paruošti mišiniai priduodami Valstybinės metrologijos tarnybos nustatyta tvarka išmatuotose ir kalibruotose talpyklose pagal sugraduotą lygio matavimo skalę pagal įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintas instrukcijas. Nuostata netaikoma, jei mišiniai ruošiami srautiniu būdu ir tiesiogiai perduodami į pilstymą.

29. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniai ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai, kurių kokybės rodiklių atitiktis teisės aktų reikalavimams patvirtinama atestuotos laboratorijos išduotu kokybės dokumentu, pilstomi į stiklinę, plastikinę, metalinę ar kitokią sandariai uždaromą tarą.

30. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių kiekis pakuotėje turi atitikti Fasuotų prekių ir matavimo indų techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2015 m. rugsėjo 25 d. įsakymu Nr. 4-594 „Dėl Fasuotų prekių ir matavimo indų techninio reglamento patvirtinimo“, reikalavimus.

 

V SKYRIUS

PREKINIS PATEIKIMAS

 

31. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinius ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinius galima laikyti pardavimui ir parduoti vartotojui, jeigu jie atitinka receptūrų, šio reglamento ir kitų teisės aktų reikalavimus.

32. Mišiniai, parduodami vartotojams ir priskirti prie fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ar fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių, turi atitikti 7 ir (ar) 8 punktuose apibrėžtai kategorijai nustatytus reikalavimus. Jeigu mišinys pagamintas iš konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų taikant leidžiamus gamybos procesus, tačiau neatitinka šiame reglamente nustatytų reikalavimų, jis negali būti vadinamas fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniu ar fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniu.

33. Mišiniai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/205/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais, reikalavimus, Lietuvos higienos normą HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2016 m. rugpjūčio 23 d. įsakymą Nr. 4-527 „Dėl Alkoholinių gėrimų ženklinimo įspėjamaisiais grafiniais ženklais apie alkoholio žalą nėščioms moterims taisyklių patvirtinimo“, kitus teisės aktus, reglamentuojančius alkoholinių gėrimų ženklinimą bei šiame reglamente pateiktus reikalavimus.

34. Etiketėje ar kitu būdu pateikiamoje informacijoje, be 33 punkte nurodytuose teisės aktuose nustatytų reikalavimų, papildomai turi būti nurodoma:

34.1. mišinio kategorija, nurodyta reglamento 7.1, 7.2, 8.1 ar 8.2 papunkčiuose;

34.2. mišinio sudėtis, nurodant konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų kategoriją, jos sudėtį (jei to reikalaujama tą gėrimą reglamentuojančiame teisės akte), kiekį tūrio proc.;

34.3. mišinio kategorijos, nurodytos reglamento 7.1, 7.2, 8.1 ar 8.2 papunkčiuose, apibūdinimo visi žodžiai turi būti pateikiami to paties šrifto, dydžio ir spalvos raidėmis bei vienoje vietoje;

34.4. fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniai ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai negali būti apibrėžiami jungiamaisiais žodžiais ar frazėmis, tokiomis kaip „panašus į“, „rūšies“, „tipo“, „aromato“ ir pan., su bet kuriuo šio reglamento 3 punkte išvardytu konkrečiu fermentuotu alkoholiniu gėrimu;

34.5. draudžiama fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių etiketėse vartoti simbolius, žodžius ar nurodyti kitą informaciją, jei tokia nuoroda draudžiama konkretų fermentuotą alkoholinį gėrimą reglamentuojančiame teisės akte;

34.6. vietoj gėrimo kategorijos „natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų mišinys“ ar „natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinys“ galima nurodyti konkrečių gėrimų pavadinimus, pvz., midaus ir vyno mišinys.

 

VI SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

35. Fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinių ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinių gamintojai, įvežėjai bei jų pardavėjai turi užtikrinti, kad jų gaminamų, įvežamų ir parduodamų gėrimų prekinis pateikimas atitiktų šio reglamento reikalavimus, išskyrus išlygas, nurodytas šio reglamento 2 punkte.

36. Kiekviena Lietuvos Respublikoje pagaminto fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinio ir fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišinio partija privalo turėti atitiktį patvirtinančius dokumentus, išduotus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintos laboratorijos. Laboratorijų, turinčių teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, sąrašas patvirtintas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. B1-617 „Dėl Laboratorijų, turinčių teisę išduoti alkoholio produktų atitiktį patvirtinančius dokumentus, sąrašo patvirtinimo“. Įmonės, turinčios teisę pagal sutartį naudotis nustatyta tvarka atestuotų kitų institucijų ar įmonių maisto produktų kokybės tyrimo laboratorijų paslaugomis, remdamosi šių laboratorijų išduotais konkretaus fermentuoto alkoholinio gėrimo tyrimo protokolais, gali išduoti iš tų konkrečių gėrimų pagaminto fermentuotų alkoholinių gėrimų mišinio partijos, kuriai buvo atlikti tyrimai, atitikties deklaraciją.

37. Kompetentingai institucijai pareikalavus, turi būti pateikiama informacija apie mišinio gamybos technologiją ir procesus, mišinio gamyboje panaudotų konkrečių fermentuotų alkoholinių gėrimų gamyboje panaudotų žaliavų ir medžiagų sudėtį, kokybę bei kilmę.

38. Atitiktį patvirtinantys dokumentai išduodami ir tvarkomi pagal Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklių, taikomų parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, patvirtintų Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. B1-96 „Dėl Alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų išdavimo taisyklių, taikomų parduodant, laikant ir gabenant alkoholio produktus, ir alkoholio produktų atitiktį patvirtinančių dokumentų įforminimo reikalavimų patvirtinimo“, reikalavimus.

39. Ūkio subjektai, nesilaikantys šio reglamento reikalavimų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

 

___________________