VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

Dėl VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2008 M. SPALIO 15 D. ĮSAKYMO Nr. B1-527 „DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2022 m. liepos 21 d. Nr. B1-515

Vilnius

 

 

Pakeičiu Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“:

1. Pakeičiu 31 punktą ir jį išdėstau taip:

31. Gavęs visus Aprašo 26 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, teritorinis departamentas pagal kompetenciją atlieka maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (toliau – Lietuvos higienos norma HN 15:2021), reikalavimus, susijusius su RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos įdiegimu, teritorija, patalpų įrengimu, įskaitant apšvietimą, vėdinimą, ir jų išdėstymu, įrenginiais, įskaitant jų išdėstymą, vandens tiekimu, patalpų ir įrenginių valymu, maisto ir kitų atliekų šalinimu, kenkėjų kontrole, darbuotojų sveikatos tikrinimu, privalomu higienos įgūdžių mokymu ir transporto priemonėmis, ir surašo nustatytos formos patikrinimo aktą.“

2. Pakeičiu 32 punktą ir jį išdėstau taip:

32. Aprašo 31 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, nurodytus Aprašo 31 punkte, teritorinis departamentas ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 10 (dešimties) darbo dienų terminą priima sprendimą dėl maisto tvarkymo subjekto registravimo.“

3. Pakeičiu 33 punktą ir jį išdėstau taip:

33. Aprašo 31 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų, nurodytų Aprašo 31 punkte, teritorinis departamentas patikrinimo akte nurodo nustatytus neatitikimus ir terminą, per kurį maisto tvarkymo subjektas privalo juos pašalinti. Maisto tvarkymo subjektui nustatytas neatitikimų pašalinimo terminas negali būti ilgesnis kaip 10 (dešimt) darbo dienų.“

4. Pakeičiu 34 punktą ir jį išdėstau taip:

34. Maisto tvarkymo subjektas, per teritorinio departamento nurodytą terminą pašalinęs nustatytus neatitikimus, privalo ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo nurodyto termino pabaigos raštu informuoti teritorinį departamentą apie neatitikimų pašalinimą ir pateikti tai pagrindžiančius duomenis ir (arba) dokumentus. Gavęs ir įvertinęs pateiktus duomenis ir (arba) dokumentus, teritorinis departamentas prireikus atlieka pakartotinį maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, nurodytus Aprašo 31 punkte, ir surašo nustatytos formos patikrinimo aktą. Pakartotinio patikrinimo arba pateiktų dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, nurodytus Aprašo 31 punkte, teritorinis departamentas priima sprendimą dėl maisto tvarkymo subjekto registravimo. Pakartotinio patikrinimo arba pateiktų dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų, nurodytų Aprašo 31 punkte, teritorinis departamentas, vadovaudamasis Aprašo 36 punktu, ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 10 (dešimties) darbo dienų terminą atsisako jį registruoti.“

5. Pakeičiu 36.2 papunktį ir jį išdėstau taip:

36.2. įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus duomenis ir dokumentus ar atlikęs patikrinimą maisto tvarkymo vietoje, teritorinis departamentas nustato, kad maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų, nurodytų Aprašo 31 punkte.“

6. Pakeičiu 38.4 papunktį ir jį išdėstau taip:

38.4. dokumentus, kuriais patvirtinama, kad subjekte įdiegta RVASVT principais pagrįsta savikontrolės sistema arba taikomos konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklės (reikalavimas taikomas visiems maisto tvarkymo subjektams, vykdantiems bet kurį maisto tvarkymo (gamybos, perdirbimo, paskirstymo) etapą po pirminės maisto produktų gamybos ir su ja susijusių veiksmų, išskyrus Lietuvos higienos normos HN 15:2021 5 ir 6 punktuose nurodytus atvejus);“.

7. Pakeičiu 43 punktą ir jį išdėstau taip:

43. Gavęs visus Aprašo 38 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, teritorinis departamentas pagal kompetenciją įvertina pateiktus dokumentus ir duomenis ir, ar maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, susijusius su RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos įdiegimu, vandens tiekimu, patalpų ir įrenginių valymu, maisto ir kitų atliekų šalinimu, kenkėjų kontrole, patalpų ir įrenginių išdėstymu (kai maisto tvarkymas vykdomas patalpose, įskaitant automobilines parduotuves, kuriose vykdoma viešojo maitinimo veikla arba iš kurių vykdoma mažmeninė prekyba maisto produktais). Pateiktų dokumentų ir duomenų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, teritorinis departamentas ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 5 (penkių) darbo dienų terminą įtraukia maisto tvarkymo subjektą į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikdamas jam atpažinimo numerį.“

8. Pakeičiu 44 punktą ir jį išdėstau taip:

44. Aprašo 38 punkte nurodytų duomenų ir dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų, nurodytų Aprašo 43 punkte, teritorinis departamentas raštu informuoja maisto tvarkymo subjektą apie nustatytus neatitikimus ir terminą, per kurį maisto tvarkymo subjektas privalo juos pašalinti. Maisto tvarkymo subjektui nustatytas neatitikimų pašalinimo terminas negali būti ilgesnis kaip 10 (dešimt) darbo dienų.

9. Pakeičiu 45 punktą ir jį išdėstau taip:

45. Maisto tvarkymo subjektas, per teritorinio departamento nurodytą terminą pašalinęs nustatytus Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų neatitikimus, privalo ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo nurodyto termino pabaigos raštu informuoti teritorinį departamentą apie tai, kad nustatyti teisės aktų neatitikimai pašalinti, ir pateikti tai pagrindžiančius duomenis ir (arba) dokumentus. Gavęs šią informaciją, teritorinis departamentas pakartotinai įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, nurodytus Aprašo 43 punkte. Pateiktų duomenų ir dokumentų pakartotinio vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimus, teritorinis departamentas įtraukia maisto tvarkymo subjektą į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikdamas jam atpažinimo numerį. Pateiktų duomenų ir dokumentų pakartotinio vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų, teritorinis departamentas, vadovaudamasis Aprašo 47 punktu, ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą per 5 (penkių) darbo dienų atsisako jį registruoti.“

10. Pakeičiu 47.2 papunktį ir jį išdėstau taip:

47.2. įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus dokumentus, nustato, kad maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 reikalavimų, nurodytų Aprašo 43 punkte.“

11. Pakeičiu 2 priedo 3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:

3.3. Maisto produktų asortimentas (žymėti x):

Fasuoti maisto produktai;

Nefasuoti maisto produktai;

Ekologiški maisto produktai;

Alkoholiniai gėrimai;

Viešojo maitinimo patiekalai;

Maisto produktai, pagaminti iš pluoštinių kanapių arba kurių sudėtyje yra pluoštinių kanapių“.

12. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2022 m. rugpjūčio 1 d.

 

 

Direktorius                                                                                                           Mantas Staškevičius