Įsakymas netenka galios 2017-12-23:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-826, 2017-12-22, paskelbta TAR 2017-12-22, i. k. 2017-21072

Dėl Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimų patvirtinimo

 

Suvestinė redakcija nuo 2016-11-01 iki 2017-12-22

 

Įsakymas paskelbtas: TAR 2015-07-24, i. k. 2015-11606

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VIETINEI RINKAI MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMŲ IR TIEKIAMŲ MĖSOS GAMINIŲ IR PUSGAMINIŲ VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2015 m. liepos 23 d. Nr. B1-723

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 5 dalies 2 punktu, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), 13 straipsnio 3 dalimi ir 4 dalies b punktu, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. spalio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1137/2014 (OL 2014 L 307, p. 28), 10 straipsnio 3 dalimi ir 4 dalies b punktu ir siekdamas sumažinti administracinę naštą ūkio subjektams, kurie vietinei rinkai mažais kiekiais gamina ir tiekia mėsos gaminius ir pusgaminius:

1. T v i r t i n u pridedamus Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimus.

2. P a v e d u įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

pavaduojantis direktorių                                                                           Vidmantas Paulauskas

 


 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2015 m. liepos 23 d.

įsakymu Nr. B1-723

 

VIETINEI RINKAI MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMŲ IR TIEKIAMŲ MĖSOS GAMINIŲ IR PUSGAMINIŲ VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.       Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato veterinarijos reikalavimus mėsos gaminių ir pusgaminių gamybos patalpoms, taip pat šiose patalpose vykdomam mėsos gaminių ir pusgaminių tvarkymui ir juos tvarkantiems asmenims.

2. Reikalavimai taikomi mažais kiekiais gaminamų mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių tiekėjams, kurie savo patalpose per savaitę iš savo vardu registruotų ūkinių gyvūnų, augintų savo ūkyje ne mažiau kaip pusę viso jų auginimo laikotarpio  ir paskerstų veterinarinį patvirtinimą turinčiose skerdyklose, mėsos ir (ar) papildomai įsigytos (ne daugiau kaip 20 proc.) ūkinių gyvūnų mėsos iš veterinarinį patvirtinimą turinčių skerdyklų ir (ar) mėsos išpjaustymo įmonių, ir (ar) mėsos perdirbimo įmonių, ir (ar) iš ūkininkų pagamina ir patiekia vietinei rinkai ne daugiau kaip 500 kg mėsos gaminių ir ne daugiau kaip 200 kg mėsos pusgaminių. Mažais kiekiais gaminamų mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių tiekėjų iš ūkininkų įsigyta mėsa turi būti gauta iš ūkinių gyvūnų, augintų ūkininkų ūkyje ne mažiau kaip pusę viso jų auginimo laikotarpio ir paskerstų veterinarinį patvirtinimą turinčiose skerdyklose.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-392, 2016-05-19, paskelbta TAR 2016-05-19, i. k. 2016-13653

 

3.       Reikalavimai netaikomi:

3.1.    su asmeniniu namų ūkio vartojimu susijusiam mėsos gaminių ir pusgaminių tvarkymui.

3.2.    fiziniams ir juridiniams asmenims, gaminantiems ir turintiems teisę tiekti mėsos gaminius ir pusgaminius Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių rinkai, kuriems taikomos 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. spalio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1137/2014 (OL 2014 L 307, p. 28), nuostatos.

4.       Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

4.1.    Mėsos gaminių ir pusgaminių galutinis vartotojas – tai maisto produkto galutinis vartotojas, kuris jo nevartoja kokiai nors su maisto verslu susijusiai operacijai atlikti ar veiklai vykdyti.

4.2.    Mažmeninė prekyba – tai maisto tvarkymas ir (arba) perdirbimas bei jo saugojimas prekybos taške arba paskirstymas galutiniam vartotojui, įskaitant paskirstymo terminalus, visuomeninį maitinimą, fabrikų valgyklas, įstaigų aprūpinimą maistu ir gėrimais, restoranus ir kitokį panašų aprūpinimą maistu, parduotuves, prekybos centrų paskirstymo centrus ir didmeninės prekybos rinką.

4.3.    Mėsos pusgaminiai – tai šviežia mėsa, įskaitant smulkintą mėsą, į kurią pridėta maisto produktų, prieskonių arba priedų„ kurios vidinė ląstelių struktūra apdorojus nepakito – neprarado šviežios mėsos savybių.

4.4.    Mėsos gaminiai – tai šviežios mėsos požymių neturinti perdirbta mėsa arba iš jos pagamintas gaminys.

4.5.    Mažais kiekiais gaminamų mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių tiekėjas (toliau – mėsos produktų tiekėjas) – fizinis arba juridinis asmuo, mažais kiekiais gaminantis ir tiekiantis mėsos gaminius ir (ar) pusgaminius tiesiogiai galutiniams vartotojams ar mažmeninės prekybos subjektams.

4.6.    Šviežia mėsa– tai jokiu konservavimo procesu neapdorota mėsa, išskyrus atšaldytą, sušaldytą arba greitai sušaldytą mėsą, įskaitant mėsą vakuuminėse pakuotėse arba apsauginių dujų atmosferoje.

4.7.    Vietinė rinka – Lietuvos Respublikos teritoriją apimanti rinka.

4.8.    Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose vartojamas sąvokas.

5.       Mėsos produktų tiekėjai registruojami vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

 

 

II skyrius

VETERINARIJOS REIKALAVIMAI MĖSOS PRODUKTŲ TIEKĖJŲ gamybos patalpoms

 

6.       Mėsos produktų tiekėjas privalo turėti:

6.1.    pakankamo dydžio mėsos gaminių ir pusgaminių gamybos patalpas (toliau – mėsos produktų gamybos patalpos):

6.1.1. šviežiai mėsai išpjaustyti ir mėsos gaminiams ir pusgaminiams (toliau – mėsos produktai) gaminti (faršui paruošti, mėsos produktams formuoti ir kt.),

6.1.2. šviežios mėsos žaliavai saugoti,

6.1.3. mėsai sūdyti,

6.1.4. mėsai rūkyti,

6.1.5. mėsos produktams pakuoti,

6.1.6. mėsos produktams saugoti,

6.1.7. prieskoniams, maisto priedams ir kitoms žaliavoms laikyti ir tvarkyti (sverti, mišiniams sudaryti ir kt.);

6.2.    patalpą ar tinkamai įrengtą vietą apyvartinei tarai ir inventoriui plauti;

6.3.    patalpą ar tinkamai įrengtą spintą valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemonėms laikyti;

6.4.    patalpą ar tinkamai įrengtą spintą pakavimo ir fasavimo medžiagoms laikyti;

6.5.    patalpą ar talpą atskiroje vietoje šalutiniams gyvūniniams produktams laikyti ir sandėliuoti iki išvežimo;

6.6.    personalui persirengti skirtą patalpą su rankų praustuvu, dušu ir tualetu; jeigu yra galimybė pasinaudoti netoli mėsos produktų gamybos patalpų esančiais dušu ir tualetu, jų tame pastate, kuriame yra įrengtos šiame skyriuje minimos patalpos, gali ir nebūti.

7.       Jeigu 6.1.1 papunktyje nurodyta patalpa yra pakankamo dydžio ir šviežios mėsos išpjaustymo ir mėsos produktų gamybos metu užtikrinama, kad mėsos produktai nebus užteršti, tuomet:

7.1.    6.1.2 ir 6.1.3 papunkčiuose nurodytų patalpų turėti nebūtina. Šviežios mėsos žaliava gali būti saugoma ir mėsa sūdoma tam tikslui skirtame šaldymo įrenginyje, esančiame šviežios mėsos išpjaustymo ir mėsos produktų gamybos patalpoje;

7.2.    6.1.7 papunktyje nurodytų patalpų turėti nebūtina. Prieskoniai, maisto priedai ir kitos žaliavos gali būti laikomos tam tikslui skirtose spintose ir tvarkomos tam tikslui skirtose vietose, esančiose mėsos išpjaustymo ir mėsos produktų gamybos patalpoje.

8.       Mėsos gaminiai turi būti rūkomi tam skirtoje patalpoje arba specialioje vietoje, kurioje įrengta ventiliacinė sistema, kad dūmai nepatektų į kitas mėsos produktų gamybos patalpas. 

9.       Jei rūkyklos yra įrengtos lauke atskirai nuo kitų gamybos patalpų, būtina užtikrinti, kad mėsos gaminiai pervežimo iki rūkyklos ir iš rūkyklos bei rūkymo metu būtų apsaugoti nuo užteršimo ir atmosferos poveikio. Pvz., galima įrengti pervežimo koridorius arba pervežti tik apsaugotus nuo galimo aplinkos poveikio bei užteršimo (supakuotus, uždengtus plėvele) mėsos gaminius į prie rūkyklų įrengtas higienos reikalavimus atitinkančias patalpas.

10.     Rūkymo dūmams išgauti draudžiama naudoti dažytą, lakuotą, klijuotą ar kitaip chemiškai apdorotą medieną.

11.     Siekiant išvengti kryžminės taršos, gaminant mėsos produktus būtina užtikrinti, kad nesikirstų mėsos gaminių ir pusgaminių gamybos srautai po jų suformavimo ir subrandinimo (jei yra nustatytas jų brandinimo procesas). Pagamintų mėsos gaminių ir pusgaminių gamybos srautų susikirtimų (pvz.: pjaustymo, pakavimo ar kitų gamybos procesų, būdingų mėsos gaminiams ir pusgaminiams) galima išvengti atskyrus jų gamybą laiko atžvilgiu, po kiekvieno gamybos proceso atliekant patalpos (vietos) valymą, plovimą, dezinfekavimą ir savikontrolės žurnaluose registruojant gamybos procesų bei atliktų higienos priemonių laiką. Mėsos produktų  gamybai naudojama įranga (ypač tie paviršiai, kurie gamybos proceso metu liečiasi su produktų gamybai naudojamomis žaliavomis ir pagamintais produktais) turi būti be korozijos, tinkamai valoma ir dezinfekuojama.

12.     Mėsos produktų gamybos patalpos turi būti išdėstytos taip, kad mėsos produktų gamybos proceso metu nebūtų mėsos produktų užteršimo pavojaus ir atitiktų bendrus reglamento (EB) Nr. 852/2004 reikalavimus.

13.     Mėsos produktų gamybos patalpose privalo būti:

13.1.  lengvai valoma, plaunama, dezinfekuojama grindų danga; švarios, lengvai valomos, plaunamos, dezinfekuojamos lubos; lengvai valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos sienos;

13.2.  tinkamas apšvietimas;

13.3.  tinkamas vėdinimas;

13.4.  įranga rankoms ir įrankiams, talpykloms plauti ir dezinfekuoti; privalo būti įtaisyti šalto ir karšto arba reguliuojamos temperatūros tekančio vandens įrenginiai rankoms plauti, įrenginys ar priemonės rankoms dezinfekuoti ir sausinti;

13.5.  tinkamos priemonės ir įranga apsisaugoti nuo kenkėjų (pvz.: vabzdžių, graužikų ir kt.);

13.6.  langai apsaugoti nuo vabzdžių patekimo (pvz., įrengti nuo vabzdžių saugantys tinkleliai), jei jie darinėjami.

14.     Įvertinus taršos riziką, mėsos produktų gamybos patalpose gali būti įrengtos medinės durys ir langai, jei jų paviršius padengtas lengvai plaunama ir dezinfekuojama danga (dažais) ir mėsos produktų gamybai naudojamos supakuotos žaliavos gali būti atvežamos ir pagaminti supakuoti produktai išvežami per tas pačias duris.

 

 

III SKYRIUS

VETERINARIJOS REIKALAVIMAI MĖSOS PRODUKTŲ TIEKĖJŲ VYKDOMAM MĖSOS PRODUKTŲ TVARKYMUI

 

15.     Žaliava mėsos produktų gamybai turi būti transportuojama tinkamomis higienos sąlygomis ir saugoma ne aukštesnėje kaip 7 °C temperatūroje, subproduktai – ne aukštesnėje kaip 3 °C temperatūroje, ir paukštiena – ne aukštesnėje kaip 4 °C temperatūroje.

16.     Mėsos produktai turi būti gaminami pagal mėsos produktų tiekėjo patvirtintus technologinio gamybos proceso aprašą ir receptūras. Žaliavos turi atitikti reglamento (EB) Nr. 853/2004 III priedo V skirsnio II, III skyrių, VI skirsnio reikalavimus.

17. Mėsos gaminiai turi atitikti Mėsos gaminių techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. vasario 9 d. įsakymu Nr. 3D-78 „Dėl Mėsos gaminių techninio reglamento patvirtinimo ir žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. 3D-560 pripažinimo netekusiu galios“, reikalavimus.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-392, 2016-05-19, paskelbta TAR 2016-05-19, i. k. 2016-13653

 

18.     Mėsos produktų gamybai turi būti naudojamas tik geriamasis vanduo. Geriamasis vanduo turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtinimo“, nuostatas. Geriamojo vandens mikrobiniai ir cheminiai rodikliai turi būti tiriami ne mažiau kaip vieną kartą per metus minėtiems tyrimams laboratorijoje.

19.     Pagaminti mėsos gaminiai turi būti laikomi tokioje temperatūroje, kaip nurodyta Standarte. Atšaldytus mėsos pusgaminius galima laikyti ne aukštesnėje kaip 4 °C, sušaldytus – ne aukštesnėje kaip –18 °C temperatūroje.

20.     Išimtiniais atvejais ribotą laiką leidžiama nesilaikyti temperatūros kontrolės režimo ruošiant, kraunant, vežant į sandėlius, dedant į vitrinas ar patiekiant maistą vartotojams, jeigu toks temperatūros kontrolės režimo nesilaikymas nekelia rizikos mėsos produktų saugai ir jeigu temperatūra mėsos produktų viduje nepakils daugiau kaip 3 °C.

21.     Jei mėsos produktai tiekiami rinkai supakuoti:

21.1.  jų pakuotės turi atitikti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinantis Direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB (OL 2004 L 338 p. 4) bei Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, nuostatas;

21.2.  jų ženklinimas turi atitikti 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiasi Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/ EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004 (OL 2011 L 304 p. 18), ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių maisto produktų ženklinimą, nuostatas;

21.3.  jų ženklinime turi būti nurodytas nacionalinis atpažinimo žymuo pagal Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. balandžio 4 d. įsakymu Nr. B1-373 „Dėl Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

22.     Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2014 m. kovo 4 d. įsakymą Nr. B1-153 „Dėl mėsos gaminių, tiekiamų vidaus rinkai, atsekamumo užtikrinimo“ ant kiekvieno nefasuoto mėsos gaminio vieneto, skirto parduoti dalimis, turi būti oficialioji etiketė.

23.     Mėsos produktų tiekėjas turi atlikti mėsos produktų mikrobiologinius tyrimus savikontrolės tikslais, vadovaudamasis Lietuvos higienos normos HN 26:2006 „Maisto produktų mikrobiologiniai kriterijai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. kovo 9 d. įsakymu Nr. V-168 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 26:2006 „Maisto produktų mikrobiologiniai kriterijai“ patvirtinimo“, ir 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų (OL 2005 L 388, p. 1)nuostatomis:

23.1. mėsos gaminių mikrobiologinius tyrimus turi atlikti ne mažiau kaip vieną kartą per metų ketvirtį;

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-392, 2016-05-19, paskelbta TAR 2016-05-19, i. k. 2016-13653

 

23.2.  mėsos pusgaminių mikrobiologiniams tyrimams turi paimti 5 mėginius iš kelių skirtingų mėsos pusgaminių vietų. Leidžiama laboratorijoje netirti visų penkių mėsos pusgaminių mėginių atskirai, o iš jų padaryti vieną sudėtinį mėginį ir atlikti tyrimą. Įvertinus riziką ir kontroliuojančiai VMVT teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai leidus, mėsos pusgaminių mikrobiologiniai tyrimai gali būti atliekami 1 kartą per pusmetį.

24.     Mėsos produktus leidžiama vežti tokiomis transporto priemonėmis, kuriose jie būtų apsaugoti nuo užteršimo ir jiems būtų užtikrinta Reikalavimų 19 ir 20 punktuose nurodyta temperatūra.

25.     Mėsos produktų tiekėjas turi užtikrinti gautos mėsos žaliavos ir pagamintų mėsos produktų atsekamumą ir tvarkyti jų apskaitą (registruoti pagamintų mėsos produktų ir gaunamos mėsos žaliavos kiekius, technologinio gamybos proceso pradžią, gaminamų mėsos produktų pavadinimus, naudojamos mėsos produktų gamybai žaliavos pavadinimus, svorį ir tinkamumo naudoti datą, technologinio gamybos proceso pabaigą, mėsos produktų tinkamumo vartoti datą ir kt.) naudojant mėsos produktų apskaitos dokumentus, kurių formų pavyzdžiai pateikiami Reikalavimų 1–4 prieduose.

26.     Šalutiniai gyvūniniai produktai turi būti tvarkomi pagal 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės ir panaikinantį reglamentą (EB) Nr. 1774/2002 (OL 2009 L 300, p. 1).

 

IV SKYRIUS

REIKALAVIMAI MĖSOS PRODUKTŲ TIEKĖJŲ MĖSOS PRODUKTUS TVARKANTIEMS ASMENIMS

 

27.     Asmenys, tvarkantys mėsos produktus, turi:

27.1.  vilkėti švarius darbo drabužius ir laikytis asmens higienos reikalavimų;

27.2.  turėti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 31 d. įsakymu Nr. 301 „Dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų sveikatos priežiūros įstaigose“ nustatyta tvarka išduotą asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maisto produktais;

27.3.  būti atestuoti pagal Privalomojo higienos įgūdžių mokymo programą, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 „Dėl Privalomojo pirmosios pagalbos mokymo programos, Privalomojo higienos įgūdžių mokymo programos ir Privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programos patvirtinimo“ ir turėti sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą.

 

V SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

28.     Mėsos produktų apskaitos dokumentai turi būti saugomi dvejus metus ir pateikiami VMVT teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pareikalavus.

29.     VMVT teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontroliuoja Reikalavimų laikymąsi.

30.     VMVT teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų sprendimai gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

31.     Asmenys, pažeidę Reikalavimus, atsako teisės aktų nustatyta tvarka.

____________________________________


 

 

 

Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimų

1 priedas

 

(Mėsos gaminių ir pusgaminių atitikties deklaracijos formos pavyzdys)

 

 

 

MĖSOS GAMINIŲ IR PUSGAMINIŲ

ATITIKTIES DEKLARACIJA

 

20 ___ m. _____________________ d. Nr. _______

________________________________

(sudarymo vieta)

 

1. Informacija apie mažais kiekiais gaminamų mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių tiekėją (toliau – tiekėjas):

1.1. Tiekėjo pavadinimas / vardas ir pavardė ________________________________;

1.2. Tiekėjo veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numeris: _________________;

1.3. Tiekėjo adresas, telefonas, faksas, el. p. (jei yra):__________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________.

2. Informacija apie mėsos gaminius ir (ar) pusgaminius:

2.1. Pavadinimas ir jo apdorojimo būdas (virtas, sūdytas, šaltai rūkytas, marinuotas ir kt.) ____________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________;

2.2. Pagaminimo data: __________________________________________________;

2.3. Gabalų ar pakuočių skaičius: _________________________________________;

2.4. Svoris (kg):_______________________________________________________.

3. Tinkamumo vartoti terminas (tinka vartoti iki...): ___________________________.

4. Laikymo sąlygos: ____________________________________________________.

Aš, žemiau pasirašęs, patvirtinu, kad mėsos gaminiai ir (ar) pusgaminiai pagaminti vadovaujantis Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimais.

 

Tiekėjas                    ________________                     __________________________________

(parašas)                                                                              (vardas ir pavardė)     

 

 

 

 

Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimų

2 priedas

 

(Žaliavų apskaitos žurnalo formos pavyzdys)

 

ŽALIAVŲ APSKAITOS ŽURNALAS

 

 

 

Eil. Nr.

Žaliavos

 

 

gavimo data

pavadinimas

svoris, kg

tinkamumo vartoti data (tinka vartoti iki...)

tiekėjo pavadinimas ir veterinarinio patvirtinimo numeris ar registracijos numeris

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

___________________________________________


 

 

 

Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimų

3 priedas

 

(Mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių gamybos žurnalo formos pavyzdys)

 

MĖSOS GAMINIŲ IR (AR) PUSGAMINIŲ GAMYBOS ŽURNALAS

 

 

 

 

Eil.

Nr.

Gamybos procesas

 

gamybos proceso pradžia

gaminamo mėsos gaminio ir (ar) mėsos pusgaminio pavadinimas

žaliavos, naudojamos mėsos gaminių ir (ar) mėsos pusgaminių gamybai,

 

gamybos proceso pabaiga

mėsos gaminio ar pusgaminio tinkamumo vartoti data (tinka vartoti iki...)

pavadinimas

svoris, kg

tinkamumo vartoti data (tinka vartoti iki...)

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________


 

 

 

Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimų

4 priedas

 

(Mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių realizacijos žurnalo formos pavyzdys)

 

MĖSOS GAMINIŲ IR (AR) PUSGAMINIŲ REALIZACIJOS ŽURNALAS

 

 

 

Eil. Nr.

Mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių realizacija

išvežimo data

mėsos gaminio ir (ar) mėsos pusgaminio pavadinimas

vežamas kiekis, kg

mėsos gaminio ar pusgaminio tinkamumo vartoti data (tinka vartoti iki...)

paskirties vieta arba gavėjas ir lydimojo dokumento (pvz., sąskaitos faktūros) numeris ir data

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

___________________________________________________

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-392, 2016-05-19, paskelbta TAR 2016-05-19, i. k. 2016-13653

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. liepos 23 d. įsakymo Nr. B1-723 „Dėl Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų mėsos gaminių ir pusgaminių veterinarijos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo