Suvestinė redakcija nuo 2020-01-01 iki 2020-04-23
Įsakymas paskelbtas: TAR 2015-07-13, i. k. 2015-11268
LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 32:2015 „DIETISTAS. TEISĖS, PAREIGOS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“ PATVIRTINIMO
2015 m. liepos 2 d. Nr. V-825
Vilnius
1. T v i r t i n u Lietuvos medicinos normą MN 32:2015 „Dietistas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama).
2. P r i p a ž į s t u netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. gruodžio 22 d. įsakymą Nr. 762 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:1998 „Dietistas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministro 2015 m. liepos 2 d.
įsakymu Nr. V-852
LIETUVOS MEDICINOS NORMA MN 32:2015
DIETISTAS
Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė
I SKYRIUS
TAIKYMO SRITIS
1. Ši Lietuvos medicinos norma nustato dietisto veiklos sritis, teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę.
II SKYRIUS
NUORODOS
3. Rengiant šią Lietuvos medicinos normą vadovautasi šiais Lietuvos Respublikos teisės aktais:
3.7. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 760 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 30:1998 „Dietinio gydymo organizavimo asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose tvarka“ patvirtinimo“;
3.8. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“;
3.9. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. 254 „Dėl viduriniojo medicinos personalo ir prilygintų specialistų, dirbančių diagnostikos, gydymo ar profilaktikos darbą, bei jaunesniojo medicinos personalo pervardijimo“;
3.10. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. lapkričio 9 d. įsakymu Nr. 634 „Dėl Bendrųjų reikalavimų medicinos normoms rengti patvirtinimo“;
3.11. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. 58 „Dėl Sveikatos priežiūros specialistų profesinės kompetencijos patikrinimo tvarkos“;
3.12. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. 132 „Dėl Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimo ir jo finansavimo tvarkos“;
3.13. 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 178/2002, nustatantis maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiantis Europos maisto saugos tarnybą ir nustatantis su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463);
3.14. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 11 d. įsakymu Nr. V-450 „Dėl sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos teikiant pirmąją medicinos pagalbą, pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlių ir pirmosios pagalbos rinkinių“;
3.15. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. V-208 „Dėl Būtinosios medicinos pagalbos ir Būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo tvarkos bei masto patvirtinimo“;
3.16. 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319);
3.17. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gegužės 14 d. įsakymu Nr. V-364 „Dėl Licencijuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašų patvirtinimo“;
3.18. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“;
3.19. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. balandžio 19 d. įsakymu Nr. V-290 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 31:2006 „Gydytojas dietologas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“;
3.20. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. V-822 „Dėl gaivinimo standartų patvirtinimo“;
III SKYRIUS
TERMINAI IR JŲ APIBRĖŽTYS
4. Šioje Lietuvos medicinos normoje vartojami terminai ir jų apibrėžtys:
4.2. Dietisto praktika – teisės aktų reglamentuotos dietisto pagal įgytą profesinę kvalifikaciją ir nustatytą kompetenciją teikiamos dietisto paslaugos.
4.3. Maitinimo priežiūra – asmens ar jų grupės maitinimo stebėjimas, dirbtinio maitinimo koregavimas, atsižvelgiant į asmens maistinių medžiagų poreikius ir (arba) klinikinę būklę.
4.4. Maitinimosi priežiūra – asmens maitinimosi stebėjimas ir dietos koregavimas, atsižvelgiant į jo maistinių medžiagų poreikius ir klinikinę būklę.
IV SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
5. Dietisto profesinė kvalifikacija įgyjama aukštojoje mokykloje baigus dietetikos studijų programą. Užsienyje įgyta dietisto profesinė kvalifikacija pripažįstama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
6. Teisę verstis dietisto praktika turi:
6.1. asmenys, Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įgiję dietisto profesinę kvalifikaciją.
6.2. Neteko galios nuo 2020-01-01
Punkto naikinimas:
Nr. V-1525, 2019-12-30, paskelbta TAR 2019-12-31, i. k. 2019-21744
V SKYRIUS
TEISĖS
9. Dietistas turi teisę:
9.3. gauti darbui būtiną informaciją apie asmenis, maisto produktus, norminius dokumentus, susijusius su maitinimu ir maitinimusi bei higienos reikalavimais;
9.4. teikti pasiūlymus įstaigos administracijai dėl darbo sąlygų gerinimo dietetikos tarnybos ir maisto tvarkymo skyriaus paslaugų kokybei užtikrinti;
9.5. atsisakyti teikti dietisto paslaugas, jeigu tai prieštarauja profesinės etikos principams arba gali sukelti realų pavojų paciento ar dietisto gyvybei, išskyrus atvejus, kai teikiama pirmoji medicinos pagalba;
9.8. dalyvauti pasitarimuose, mokslinėse praktinėse konferencijose, seminaruose ir kituose kvalifikacijos tobulinimo renginiuose;
9.9. dalyvauti mokslinėje tiriamojoje ir pedagoginėje veikloje, kuriant ir diegiant naujas dietetikos technologijas;
VI SKYRIUS
PAREIGOS
10. Dietistas privalo:
10.4. tvarkyti dokumentaciją ir teikti statistikos ir kitus privalomosios atskaitomybės duomenis Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.5. pagal savo kompetenciją ir įstaigos, kurioje dirba reikalavimus imtis priemonių, kad iš tiekėjų nebūtų priimami teisės aktais nustatytų reikalavimų neatitinkantys maisto produktai, nerealizuojami nekokybiški produktai ir patiekalai, o darbuotojai, dirbantys su maisto produktais, laikytųsi higienos reikalavimų;
10.9. pagal kompetenciją pastebėjęs kito sveikatos priežiūros specialisto padarytą klaidą, nedelsdamas informuoti tą klaidą padariusį asmenį ir, jei būtina, jo tiesioginį vadovą;
10.10. teikti informaciją apie asmens ar jų grupės sveikatą Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
VII SKYRIUS
KOMPETENCIJA
11. Dietisto kompetenciją sudaro žinios, gebėjimai ir įgūdžiai, kuriuos jis įgyja profesinę kvalifikaciją suteikiančių studijų metu bei nuolat tobulindamas įgytą profesinę kvalifikaciją, atsižvelgdamas į nuolatinę dietetikos mokslo ir praktikos pažangą.
12. Dietistas turi žinoti:
12.1. Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Sąjungos ir nacionalines sveikatos politikos nuostatas;
12.7. žmogaus organizmo sandarą, organų bei organų sistemų funkcijas, žmogaus organizmo anatominius, fiziologinius, genetinius, biocheminius ypatumus įvairiais amžiaus tarpsniais;
12.9. dažniausiai pasitaikančių ligų simptomus, plitimo būdus ir galimas komplikacijas, ryšį tarp asmens, aplinkos ir maisto;
13. Dietistas turi išmanyti:
13.1. socialinių, kultūrinių, ekonominių, istorinių ir (ar) politinių veiksnių įtaką žmogaus sveikatai;
14. Dietistas turi mokėti ir gebėti:
14.1. atpažinti ir įvertinti asmens, asmenų grupės ar bendruomenės gyvybinius poreikius ir nustatyti jų pasirūpinimo savimi galimybes;
14.4. parengti ilgalaikį maitinimosi stebėsenos planą, asmens ar jų grupės valgiaraščius bei technologines korteles;
14.5. taikyti rizikos veiksnių analizės bei svarbių valdymo taškų sistemos ir geros higienos praktikos reikalavimus maisto tvarkymo skyriuje;
14.8. tikrinti dietinių patiekalų gamybą, jų kokybę, maisto tvarkymo skyriaus higienos reikalavimų vykdymą;
14.9. mokyti ir konsultuoti asmenis ar jų grupes tinkamo maitinimosi klausimais, paaiškinti apie maisto pasirinkimo padarinius sveikatai;
VIII SKYRIUS
ATSAKOMYBĖ
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas
Nr. V-1137, 2016-10-03, paskelbta TAR 2016-10-10, i. k. 2016-24875
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. liepos 2 d. įsakymo Nr. V-825 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:2015 „Dietistas. teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“ pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas
Nr. V-1525, 2019-12-30, paskelbta TAR 2019-12-31, i. k. 2019-21744
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. liepos 2 d. įsakymo Nr. V-825 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:2015 „Dietistas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“ pakeitimo