Suvestinė redakcija nuo 2024-02-15
Įsakymas paskelbtas: TAR 2016-06-30, i. k. 2016-17872
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL MAŽAIS KIEKIAIS VIETINEI RINKAI TIEKIAMŲ PIRMINIŲ PRODUKTŲ, IŠSKYRUS GYVŪNINIUS PRODUKTUS, TVARKYMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2016 m. birželio 29 d. Nr. B1-486
Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos 1 straipsnio 2 dalies c punktu ir 3 dalimi, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 5 dalimi ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu:
Preambulės pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
1. T v i r t i n u pridedamus Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimus.
2. Nurodau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams iki kiekvienų kalendorinių metų gruodžio 15 d. informuoti VMVT Priežiūros departamentą apie mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiančių pirminius produktus, išskyrus gyvūninius produktus, gamintojų patikrinimus, atliktus praėjusiais kalendoriniais metais.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
3. P a v e d u:
3.1. įsakymo vykdymą VMVT Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
3.2. įsakymo vykdymo kontrolę VMVT Priežiūros departamentui.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2016 m. birželio 29 d.
įsakymu Nr. B1-486
MAŽAIS KIEKIAIS VIETINEI RINKAI TIEKIAMŲ PRIMINIŲ PRODUKTŲ, IŠSKYRUS GYVŪNINIUS PRODUKTUS, TVARKYMO REIKALAVIMAI
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) nustato mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus (toliau – pirminiai produktai), tvarkymo reikalavimus.
2. Reikalavimai taikomi vietinei rinkai mažais kiekiais tiekiamų pirminių produktų gamintojams (toliau – gamintojai), tiekiantiems pirminius produktus ne didesniais nei nurodyta Reikalavimų 1 priede kiekiais galutiniams vartotojams tiesiogiai ar mažmeninės prekybos subjektams (toliau – mažmeninės prekybos subjektai), kurie nuo gamybos vietos nutolę ne toliau kaip 100 km atstumu.
3. Reikalavimai netaikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie vykdo pirminių produktų gamybą asmeniniam vartojimui ar namų ūkio reikmėms, nesusijusioms su ūkine komercine veikla. Reikalavimai taip pat netaikomi maisto tvarkymo subjektams, vykdantiems pirminę gamybą ir rinkai tiekiantiems tokius produktų kiekius, kurie viršija nurodytuosius Reikalavimų 1 priede. Šie maisto tvarkymo subjektai turi laikytis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004) I priede išdėstytų reikalavimų ir turi būti registruoti Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“, nustatyta tvarka.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
4. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
4.1. Pirminė gamyba – kaip apibrėžta 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 178/2002), 3 straipsnio 17 punkte, išskyrus gyvūninių produktų pirminę gamybą.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
4.2. Pirminiai produktai – kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 852/2004 2 straipsnio 1 dalies b punkte, išskyrus gyvūninius produktus.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
4.3. Mažas kiekis – vieno sezono metu pagaminamas ir patiekiamas rinkai pirminių produktų kiekis, kuris yra ne didesnis nei nustatytas Reikalavimų 1 priede.
4.4. Tiekimas rinkai – kaip apibrėžta Reglamento (EB) Nr. 178/2002 3 straipsnio 8 punkte.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
4.5. Neteko galios nuo 2024-02-15
Papunkčio naikinimas:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
4.5. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas Reglamente (EB) Nr. 178/2002, Reglamente (EB) Nr. 852/2004, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
5. Gamintojai, prieš pradėdami Reikalavimų 2 punkte nurodytą veiklą, apie tai raštu, el. paštu ar kitomis elektroninėmis priemonėmis praneša savo veikimo vietoje esančiam VMVT Priežiūros departamento apygardos priežiūros skyriui apie numatomus rinkai tiekti pirminius produktus.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
6. Gamintojai savo veikimo vietoje esančiam VMVT Priežiūros departamentui praneša apie visus vykdomos veiklos pasikeitimus, įskaitant pirminių produktų tiekimo rinkai pabaigą.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI PIRMINIUS PRODUKTUS TVARKANTIEMS ASMENIMS
7. Pirminius produktus tvarkantys asmenys turi būti pasitikrinę sveikatą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka ir būti išklausę privalomuosius higienos įgūdžių mokymo kursus.
8. Sergantiems ir esantiems nešiotojais ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, asmenims draudžiama tvarkyti pirminius produktus.
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI PIRMINIŲ PRODUKTŲ TVARKYMO PATALPOMS IR ĮRANGAI
10. Pirminių produktų gamybos, sandėliavimo, fasavimo ir realizavimo patalpa arba vieta turi būti gerai vėdinama, švari, apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių, kitų šilumos ar šalčio šaltinių, vabzdžių, graužikų.
11. Geriamasis vanduo, naudojamas, tvarkant pirminius produktus, turi būti apsaugotas nuo galimų taršos šaltinių ir atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2023 m. sausio 31 d. įsakymu Nr. V-141 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymo Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“ pakeitimo“, reikalavimus.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
12. Pirminės gamybos vietoje turi būti įrengta kriauklė rankoms plauti su tekančiu šiltu ir (ar) šaltu vandeniu. Prie kriauklės turi būti rankų plovimo ir nusausinimo, prireikus – dezinfekavimo priemonių.
13. Pirminės gamybos patalpose ar lauke tualetas turi būti tinkamai įrengtas. Tualeto durys neturi atsidaryti tiesiai į patalpas, kuriose tvarkomi pirminiai produktai. Jei tualeto patalpa įrengta lauke, nuotekų surinkimo sistema turi būti tvarkoma taip, kad nekiltų pavojus užteršti pirminius produktus ir geriamąjį vandenį.
14. Pirminių produktų atliekos ir kenksmingos medžiagos (biocidai, trąšos, pesticidai ir kt.) turi būti laikomos ir tvarkomos taip, kad jos netaptų taršos priežastimi.
15. Pirminiams produktams transportuoti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios.
IV SKYRIUS
REIKALAVIMAI PIRMINIAMS PRODUKTAMS
17. Pirminiai produktai turi atitikti saugos ir kokybės reikalavimus – turi būti apsaugoti nuo taršos, drėgmės, pelėsio, vabzdžių, graužikų, saulės poveikio ir kitų šilumos ir šalčio šaltinių, taip pat kitų veiksnių, galinčių daryti įtaką šių produktų saugai ir kokybei.
18. Tiekiant pirminius produktus mažmeninės prekybos subjektams turi būti užtikrinamas šių produktų atsekamumas ir ženklinimas atitinkantis teisės aktų reikalavimus.
V SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių
produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo
reikalavimų
1 priedas
Maži pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, kiekiai
Eil. nr. |
Produkto pavadinimas |
Per metus pagaminamų ir patiekiamų rinkai pirminių produktų kiekis |
1. |
Bulvės |
Iki 5 000 kg |
2. |
Smulkūs vaisiai ir uogos (braškės, serbentai, slyvos ir kt.) |
Iki 2 000 kg |
3. |
Stambūs vaisiai (obuoliai, kriaušės) |
Iki 5 000 kg |
4. |
Šakniavaisinės, svogūninės ir gūžinės daržovės (morkos, burokėliai, ropės, salierai, kopūstai, česnakai, svogūnai ir kt.) |
Iki 4 000 kg |
5. |
Sezoninės daržovės, kurių tiekimas rinkai yra trumpalaikis (agurkai, pomidorai, paprikos ir kt.) |
Iki 3 000 kg |
6. |
Lapinės daržovės ir švieži prieskoniai (špinatai, krapai, svogūnų laiškai, įvairios salotos) ir augalai ir jų dalys, skirti arbatžolių gamybai |
Iki 600 kg |
7. |
Miško gėrybės (surenkami grybai, uogos, sula ir kt.) |
Iki 600 kg |
8. |
Maistiniai grūdai |
Iki 10 000 kg |
9. |
Ankštinės daržovės (pupelės, žirniai ir kt.) |
Iki 3 000 kg |
___________________________
Priedo pakeitimai:
Nr. B1-781, 2019-11-12, paskelbta TAR 2019-11-12, i. k. 2019-18125
Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų,
išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų
2 priedas
(Žurnalo formos pavyzdys)
Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, gamybos ir tiekimo rinkai apskaitos žurnalas
Eil. Nr. |
PIRMINIŲ PRODUKTŲ GAMYBA |
TIEKIMAS VIETINEI RINKAI |
|||||
Produkto pavadinimas
|
Pagamintas kiekis, kg |
Kita informacija |
Vežimo data |
Produktų kiekis, kg |
Paskirties vieta |
Kita informacija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
___________________________
Pakeitimai:
1.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-781, 2019-11-12, paskelbta TAR 2019-11-12, i. k. 2019-18125
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymo Nr. B1-486 „Dėl Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo
2.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-891, 2023-12-19, paskelbta TAR 2023-12-19, i. k. 2023-24476
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymo Nr. B1-486 „Dėl Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo