Suvestinė redakcija nuo 2021-04-22 iki 2021-04-22
Sprendimas paskelbtas: TAR 2020-11-06, i. k. 2020-23424
LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS –
VALSTYBĖS LYGIO EKSTREMALIOSIOS SITUACIJOS VALSTYBĖS OPERACIJŲ
VADOVAS
SPRENDIMAS
DĖL VIEŠOJO MAITINIMO ĮSTAIGOMS BŪTINŲ SĄLYGŲ
2020 m. lapkričio 6 d. Nr. V-2557
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinės saugos įstatymo 15 straipsnio 2 dalies 1 ir 4 punktais, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 37 straipsnio 2 dalies 1 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimu Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“, Valstybiniu ekstremaliųjų situacijų valdymo planu, patvirtintu Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. spalio 20 d. nutarimu Nr. 1503 „Dėl Valstybinio ekstremaliųjų situacijų valdymo plano patvirtinimo“, Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko 2020 m. vasario 27 d. potvarkiu Nr. 43 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo paskyrimo“, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. lapkričio 4 d. nutarimo Nr. 1226 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ (toliau – Nutarimas) 2.2.7 papunkčiu ir atsižvelgdamas į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, nusprendžiu:
Preambulės pakeitimai:
Nr. V-2597, 2020-11-11, paskelbta TAR 2020-11-11, i. k. 2020-23716
Nr. V-2814, 2020-12-04, paskelbta TAR 2020-12-04, i. k. 2020-26282
1. Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų (toliau – viešojo maitinimo įstaiga) administracijas, organizuojant viešojo maitinimo paslaugas, kai maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas fiziniams ir juridiniams asmenims kitais būdais, užtikrinti, kad:
1.1. lankytojai, perkantys maistą išsinešimui, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. V-2814, 2020-12-04, paskelbta TAR 2020-12-04, i. k. 2020-26282
1.2. į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) būtų įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, dėvintys lankytojai. Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį), kitais Nutarime nustatytais atvejais;
2. Įpareigoti ugdymo, socialinių paslaugų, asmens sveikatos priežiūros, krašto apsaugos, pataisos įstaigų, tardymo izoliatorių, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Užsieniečių registracijos centro, kitų įstaigų, kuriose būtina užtikrinti maitinimą pagal įstaigos veiklos specifiką bei įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas , šių įstaigų teritorijose ir (ar) patalpose tiekiant viešojo maitinimo paslaugas darbuotojams (toliau – įstaiga), administracijas, užtikrinti, kad:
Punkto pakeitimai:
Nr. V-2597, 2020-11-11, paskelbta TAR 2020-11-11, i. k. 2020-23716
2.1. lankytojai eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. V-2814, 2020-12-04, paskelbta TAR 2020-12-04, i. k. 2020-26282
2.2. į įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) būtų įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, dėvintys lankytojai. Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį), kitais Nutarime nustatytais atvejais;
2.3. lankytojams gerai matomoje vietoje, pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.;.
2.4. lankytojai valgytų ir gertų tik sėdėdami prie stalų;
Papildyta papunkčiu:
Nr. V-2814, 2020-12-04, paskelbta TAR 2020-12-04, i. k. 2020-26282
2.5. atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Prie stalo sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metro atstumu.
Papildyta papunkčiu:
Nr. V-2814, 2020-12-04, paskelbta TAR 2020-12-04, i. k. 2020-26282
21. Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigų, kurių veikla vykdoma jūrų ir oro uostų keleivių išvykimo terminaluose ir viešojo maitinimo įstaigų, kuriose užsakytas maistas ir gėrimai vartojami prie atvirose erdvėse esančių staliukų, administracijas, užtikrinti, kad:
21.2. į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) būtų įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, dėvintys lankytojai. Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį), kitais Nutarime nustatytais atvejais;
21.3. prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą, lankytojams gerai matomoje vietoje, pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.);
21.4. lankytojai valgytų ir gertų tik sėdėdami prie stalų, prie vieno staliuko leidžiant sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius;
21.5. atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Taip pat turi būti užtikrinta, kad prie stalų sėdintys lankytojai nuo keleivių takų, keleivių įsodinimo vartų, pėščiųjų takų, gyventojų praėjimų į kiemus ir (ar) laiptines būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.
Papildyta punktu:
Nr. V-880, 2021-04-20, paskelbta TAR 2021-04-21, i. k. 2021-08200
3. Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigų ir įstaigų administracijas, užtikrinti:
3.1. kad nebūtų:
3.1.2. tiekiamas cukrus, druska, padažai ir kiti maisto produktai bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai;
3.1.4. naudojami daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami – jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo;
3.1.5. naudojamos daugkartinio naudojimo staltiesės ar padėkliukai, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo.
Papunkčio pakeitimai:
Nr. V-880, 2021-04-20, paskelbta TAR 2021-04-21, i. k. 2021-08200
3.2. tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (stalų, kėdžių ir pan.), pertvarų ir viešojo maitinimo įstaigos ar įstaigos maitinimo patalpos aplinkos valymą ir dezinfekciją remiantis rekomendacijomis „Dėl aplinkos valymo ir dezinfekcijos, esant nepalankiai COVID-19 situacijai“ (https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/KORONA/rekomendacijos%20del%20aplinkos%20valymo.pdf);
3.3. kad dažnai liečiami paviršiai (sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta;
3.4. kad dirbtų tik darbuotojai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima:
3.4.2 darbuotojams, kuriems pasireiškia kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymiai (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), rekomenduoti konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai;
3.4.3. jeigu administracija iš paties darbuotojo gavo informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą (koronoviruso infekciją), apie tai turi informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC), bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. V-880, 2021-04-20, paskelbta TAR 2021-04-21, i. k. 2021-08200
3.5. kad lankytojus aptarnaujantis personalas (tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse) dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną;
3.6. kad darbo metu darbuotojai vengtų socialinio (tiesioginio) kontakto, išskyrus atvejus, kai aptarnaujami lankytojai, ir laikytųsi griežtos rankų higienos:
3.6.1. pagal galimybes periodiškai plautų rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuotų jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo;
3.6.2. užtikrinti, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus, tvarkius lankytojų naudotus indus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį.
3.7. sudarant galimybę tinkamai lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai – prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą, įstaigos maitinimo patalpas ir tualetą gerai matomoje vietoje pakabinti vartotojų ir kitų lankytojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę. Sudaryti sąlygas lankytojams pasinaudoti tualetu ir užtikrinti, kad jame būtų skysto muilo, prireikus rankų dezinfekcijos priemonių, ir rankų nusausinimo priemonių (nerekomenduojama rankoms nusausinti naudoti daugkartinio naudojimo rankšluosčius);
3.8. kad indai ir įrankiai indaplovėse būtų plaunami ne mažesnėje kaip 60 °C temperatūroje arba naudojamos kitos tinkamos priemonės, užtikrinančios jų švarą (saugą);
4. Pripažinti netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. birželio 16 d. sprendimą Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ su visais pakeitimais ir papildymais.
Sveikatos apsaugos ministras – valstybės lygio
ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas
Nr. V-2597, 2020-11-11, paskelbta TAR 2020-11-11, i. k. 2020-23716
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. lapkričio 6 d. sprendimo Nr. V-2557 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas
Nr. V-2814, 2020-12-04, paskelbta TAR 2020-12-04, i. k. 2020-26282
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. lapkričio 6 d. sprendimo Nr. V-2557 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo
3.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas
Nr. V-880, 2021-04-20, paskelbta TAR 2021-04-21, i. k. 2021-08200
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ‒ valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. lapkričio 6 d. sprendimo Nr. V-2557 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo