Suvestinė redakcija nuo 2004-10-08
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2000, Nr. 48-1414, i. k. 1002330ISAK00000179
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL VAISIŲ, UOGŲ, DARŽOVIŲ IR GRYBŲ NATŪRALIOS MASĖS NETEKTIES LAIKANT BEI GABENANT NORMŲ
2000 m. birželio 2 d. Nr. 179
Vilnius
1. Tvirtinu vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant ir gabenant normas (pridedama).
2. Pripažįstu netekusiu galios Žemės ir miškų ūkio ministerijos 1998 03 16 įsakymą Nr. 120 „Dėl vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant bei gabenant laikinų normų“ (Žin., 1998, Nr. 95-2647).
PATVIRTINTA
žemės ūkio ministro2000 06 02 įsakymu
Nr. 179
Vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant saugyklose ir gabenant normos
I. Bendrosios nuostatos
1. Natūrali šviežių vaisių, uogų, daržovių ir grybų masės netektis yra jos sumažėjimas dėl drėgmės išgaravimo ir kvėpavimo. Natūrali masės netektis nustatyta laikant produktus saugyklose bei gabenant transporto priemonėmis su šaldymo įranga.
2. Nustatytos masės netekties normos yra ribinės ir taikomos tik tuo atveju, kai, tikrinant faktišką produktų kiekį, nustatomas jo trūkumas lyginant su apskaitos duomenimis. Natūrali masės netektis nurašoma faktiniu dydžiu, bet neviršijant nustatytų normų.
3. Į natūralios masės netekties normas neįeina nuostoliai, susidarę produktams sugedus, taip pat brokas ir atliekos.
4. Trumpalaikio saugojimo produktai yra tie, kurie laikomi iki 20 parų. Jiems taikomos trumpalaikio saugojimo natūralios masės netekties normos (proc./parą).
II. Vaisių ir uogų natūralios masės netekties laikant saugyklose ir gabenant normos
Produkto pavadinimas |
Natūrali masės netektis laikant saugyklose, ne daugiau kaip % per parą |
Natūrali masės netektis gabenant, ne daugiau kaip % 100 km |
Abrikosai |
0,5 |
0,3 |
Ananasai |
0,7 |
0,3 |
Apelsinai |
0,1 |
0,3 |
Avokados |
0,4 |
0,3 |
Žali bananai |
0,3 |
0,3 |
Geltoni bananai |
1,0 |
0,4 |
Braškės |
0,8 |
0,3 |
Churmos |
0,2 |
0,3 |
Citrinos |
0,2 |
0,3 |
Figos |
0,1 |
0,3 |
Granatai |
0,1 |
0,3 |
Greipfrutai |
0,15 |
0,3 |
Karambolos |
1,0 |
0,3 |
Kivanai |
0,2 |
0,3 |
Kiviai |
0,1 |
0,3 |
Kokoso riešutai |
0,05 |
0,2 |
Kriaušės |
0,3 |
0,3 |
Kumkatai |
0,2 |
0,3 |
Ličiai |
0,3 |
0,3 |
Mandarinai |
0,3 |
0,3 |
Mangai |
0,15 |
0,3 |
Marakujos |
0,2 |
0,3 |
Nektarinai |
0,4 |
0,3 |
Obuoliai |
0,1 |
0,3 |
Papajos |
0,2 |
0,3 |
Persikai |
0,4 |
0,3 |
Rambutanai |
0,2 |
0,3 |
Slyvos |
0,2 |
0,3 |
Trešnės |
0,3 |
0,4 |
Vyšnios |
0,6 |
0,4 |
Vynuogės |
0,2 |
0,25 |
Raudonieji serbentai |
0,7 |
0,5 |
Juodieji serbentai |
1,0 |
0,6 |
Avietės |
2,0 |
0,5 |
Šermukšniai ir aronijos |
0,6 |
0,4 |
Mėlynės |
1,3 |
0,6 |
Bruknės |
0,6 |
0,4 |
Spanguolės |
0,2 |
0,3 |
Kiti |
0,5 |
0,3 |
III. Daržovių natūralios masės netekties laikant saugyklose bei gabenant normos
Produkto pavadinimas |
Natūrali masės netektis laikant saugyklose, ne daugiau kaip % per parą |
Natūrali masės netektis gabenant, ne daugiau kaip % 100 km |
Agurkai |
0,8 |
0,4 |
Baklažanai |
0,4 |
0,3 |
Brokoliai |
1,0 |
0,3 |
Bulvės |
0,2 |
0,3 |
Ankstyvosios bulvės |
0,5 |
0,4 |
Burokėliai |
0,8 |
0,3 |
Cikorijos |
0,8 |
0,3 |
Cukinijos |
0,5 |
0,3 |
Špinatai |
3,0 |
0,4 |
Česnakai |
0,2 |
0,3 |
Kaliaropės |
0,3 |
0,3 |
Kopūstai |
0,7 |
0,3 |
Briuseliniai kopūstai |
0,9 |
0,3 |
Žiediniai kopūstai |
1,2 |
0,3 |
Krapai |
5,0 |
0,7 |
Kukurūzai |
1,0 |
0,3 |
Morkos |
0,8 |
0,3 |
Pankoliai |
0,6 |
0,3 |
Patisonai |
0,6 |
0,3 |
Lapinės petražolės |
5,0 |
0,7 |
Saldžiosios paprikos |
0,6 |
0,3 |
Pomidorai |
0,3 |
0,3 |
Porai |
0,8 |
0,4 |
Šparaginės pupelės |
0,8 |
0,3 |
Ridikai |
1,3 |
0,3 |
Ridikėliai |
1,3 |
0,3 |
Ropės |
0,8 |
0,3 |
Šakniniai salierai |
0,8 |
0,3 |
Salotos |
2,0 |
0,4 |
Svogūnai |
0,2 |
0,3 |
Žirniai |
0,5 |
0,3 |
Kitos daržovės |
0,5 |
0,3 |
IV. Svogūnų ir česnakų sėjinukų natūralios masės netekties laikant saugyklose bei gabenant normos
Produkto pavadinimas |
Natūrali masės netektis laikant saugyklose, ne daugiau kaip % per mėn. |
Natūrali masės netektis gabenant, ne daugiau kaip % 100 km |
Svogūnų sėjinukai |
4,3 |
0,3 |
Česnakų sėjinukai |
3,8 |
0,3 |
V. Šaldytų grybų ir uogų natūralios masės netekties gabenant normos
Produkto pavadinimas |
Natūrali masės netektis gabenant, ne daugiau kaip % 100 km |
Baravykai |
0,08 |
Šilbaravykiai |
0,07 |
Bruknės |
0,04 |
Spanguolės |
0,04 |
Mėlynės |
0,04 |
VI. Grybų natūralios masės netekties laikant saugyklose bei gabenant normos
Produkto pavadinimas |
Natūrali masės netektis laikant saugyklose, ne daugiau kaip % per parą |
Natūrali masės netektis gabenant, ne daugiau kaip % 100 km |
Baravykai |
5,0 |
0,9 |
Voveraitės |
3,0 |
0,4 |
Šilbaravykiai |
3,4 |
0,5 |
Makavykai |
4,0 |
0,5 |
Žaliuokės |
3,6 |
0,4 |
Kazlėkai |
4,0 |
0,4 |
Ūmėdės |
4,0 |
0,4 |
Kelmučiai |
4,0 |
0,4 |
Raukšlėtieji gudukai |
4,0 |
0,4 |
Kreivabūdės ir kt. |
4,0 |
0,4 |
VII. BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ BEI UOGŲ SANDĖLIAVIMO NUOSTOLIŲ NORMos
Eil. Nr. |
Produkto pavadinimas |
Nuostoliai, ne daugiau kaip proc. per mėn. |
|
Bulvės
|
|
1 |
Maistinės |
3,5 |
2 |
Sėklinės superelitinės |
2,6 |
3 |
Sėklinės elitinės |
2,6 |
4 |
Sėklinės pirmos reprodukcijos |
2,6 |
5 |
Sėklinės antros reprodukcijos |
2,6 |
|
Daržovės
|
|
1 |
Burokėliai |
3,5 |
2 |
Česnakai |
1,5 |
3 |
Kaliaropės |
2,8 |
4 |
Baltagūžiai kopūstai |
4,0 |
5 |
Briuseliniai kopūstai |
5,5 |
6 |
Kiniškieji kopūstai |
4,4 |
7 |
Raudongūžiai kopūstai |
4,0 |
8 |
Savojos kopūstai |
4,4 |
9 |
Krienai |
2,5 |
10 |
Morkos |
3,5 |
11 |
Pasternokai |
2,8 |
12 |
Petražolės, šakniavaisiai |
2,8 |
13 |
Porai |
6,8 |
14 |
Juodieji ridikai |
2,8 |
15 |
Salierai, šakniavaisiai |
3,0 |
16 |
Svogūnai |
3,0 |
17 |
Raudonieji svogūnai |
3,0 |
|
Vaisiai ir uogos
|
|
1 |
Kriaušės |
2,0 |
2 |
Obuoliai, vėlyvųjų veislių |
2,5 |
3 |
Slyvos |
3,1 |
4 |
Spanguolės |
1,2 |
5 |
Svarainiai |
2,0 |
|
Užšaldytos uogos
|
|
1 |
Agrastai |
0,6 |
2 |
Aronija |
0,8 |
3 |
Avietės |
0,9 |
4 |
Braškės |
0,9 |
5 |
Juodieji serbentai |
0,7 |
6 |
Raudonieji ir baltieji serbentai |
0,7 |
7 |
Slyvos |
0,8 |
8 |
Spanguolės |
0,7 |
9 |
Vyšnios |
0,8“ |
Skyriaus pakeitimai:
Nr. 3D-538, 2004-10-01, Žin., 2004, Nr. 148-5374 (2004-10-07), i. k. 1042330ISAK003D-538
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-538, 2004-10-01, Žin., 2004, Nr. 148-5374 (2004-10-07), i. k. 1042330ISAK003D-538
Dėl žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 2 d. įsakymo Nr. 179 "Dėl vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant bei gabenant normų" pakeitimo