Suvestinė redakcija nuo 2004-10-08

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2000, Nr. 48-1414, i. k. 1002330ISAK00000179

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL VAISIŲ, UOGŲ, DARŽOVIŲ IR GRYBŲ NATŪRALIOS MASĖS NETEKTIES LAIKANT BEI GABENANT NORMŲ

 

2000 m. birželio 2 d. Nr. 179

Vilnius

 

 

Atsižvelgdamas į Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto 1997–1999 m. tyrimus:

1. Tvirtinu vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant ir gabenant normas (pridedama).

2. Pripažįstu netekusiu galios Žemės ir miškų ūkio ministerijos 1998 03 16 įsakymą Nr. 120 „Dėl vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant bei gabenant laikinų normų“ (Žin., 1998, Nr. 95-2647).

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS


 

PATVIRTINTA

žemės ūkio ministro2000 06 02 įsakymu

Nr. 179

 

Vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant saugyklose ir gabenant normos

 

I. Bendrosios nuostatos

 

1. Natūrali šviežių vaisių, uogų, daržovių ir grybų masės netektis yra jos sumažėjimas dėl drėgmės išgaravimo ir kvėpavimo. Natūrali masės netektis nustatyta laikant produktus saugyklose bei gabenant transporto priemonėmis su šaldymo įranga.

2. Nustatytos masės netekties normos yra ribinės ir taikomos tik tuo atveju, kai, tikrinant faktišką produktų kiekį, nustatomas jo trūkumas lyginant su apskaitos duomenimis. Natūrali masės netektis nurašoma faktiniu dydžiu, bet neviršijant nustatytų normų.

3. Į natūralios masės netekties normas neįeina nuostoliai, susidarę produktams sugedus, taip pat brokas ir atliekos.

4. Trumpalaikio saugojimo produktai yra tie, kurie laikomi iki 20 parų. Jiems taikomos trumpalaikio saugojimo natūralios masės netekties normos (proc./parą).

5. Produktai, laikomi ilgiau kaip 20 parų, yra ilgalaikio saugojimo produktai ir jiems taikomos ilgalaikio saugojimo natūralios masės netekties normos (proc./mėn.).

 

II. Vaisių ir uogų natūralios masės netekties laikant saugyklose ir gabenant normos

 

Produkto pavadinimas

Natūrali masės netektis laikant saugyklose, ne daugiau kaip % per parą

Natūrali masės netektis gabenant,

ne daugiau kaip % 100 km

Abrikosai

0,5

0,3

Ananasai

0,7

0,3

Apelsinai

0,1

0,3

Avokados

0,4

0,3

Žali bananai

0,3

0,3

Geltoni bananai

1,0

0,4

Braškės

0,8

0,3

Churmos

0,2

0,3

Citrinos

0,2

0,3

Figos

0,1

0,3

Granatai

0,1

0,3

Greipfrutai

0,15

0,3

Karambolos

1,0

0,3

Kivanai

0,2

0,3

Kiviai

0,1

0,3

Kokoso riešutai

0,05

0,2

Kriaušės

0,3

0,3

Kumkatai

0,2

0,3

Ličiai

0,3

0,3

Mandarinai

0,3

0,3

Mangai

0,15

0,3

Marakujos

0,2

0,3

Nektarinai

0,4

0,3

Obuoliai

0,1

0,3

Papajos

0,2

0,3

Persikai

0,4

0,3

Rambutanai

0,2

0,3

Slyvos

0,2

0,3

Trešnės

0,3

0,4

Vyšnios

0,6

0,4

Vynuogės

0,2

0,25

Raudonieji serbentai

0,7

0,5

Juodieji serbentai

1,0

0,6

Avietės

2,0

0,5

Šermukšniai ir aronijos

0,6

0,4

Mėlynės

1,3

0,6

Bruknės

0,6

0,4

Spanguolės

0,2

0,3

Kiti

0,5

0,3

 

III. Daržovių natūralios masės netekties laikant saugyklose bei gabenant normos

 

Produkto pavadinimas

Natūrali masės netektis laikant saugyklose,

ne daugiau kaip % per parą

Natūrali masės netektis gabenant,

ne daugiau kaip % 100 km

Agurkai

0,8

0,4

Baklažanai

0,4

0,3

Brokoliai

1,0

0,3

Bulvės

0,2

0,3

Ankstyvosios bulvės

0,5

0,4

Burokėliai

0,8

0,3

Cikorijos

0,8

0,3

Cukinijos

0,5

0,3

Špinatai

3,0

0,4

Česnakai

0,2

0,3

Kaliaropės

0,3

0,3

Kopūstai

0,7

0,3

Briuseliniai kopūstai

0,9

0,3

Žiediniai kopūstai

1,2

0,3

Krapai

5,0

0,7

Kukurūzai

1,0

0,3

Morkos

0,8

0,3

Pankoliai

0,6

0,3

Patisonai

0,6

0,3

Lapinės petražolės

5,0

0,7

Saldžiosios paprikos

0,6

0,3

Pomidorai

0,3

0,3

Porai

0,8

0,4

Šparaginės pupelės

0,8

0,3

Ridikai

1,3

0,3

Ridikėliai

1,3

0,3

Ropės

0,8

0,3

Šakniniai salierai

0,8

0,3

Salotos

2,0

0,4

Svogūnai

0,2

0,3

Žirniai

0,5

0,3

Kitos daržovės

0,5

0,3

 

IV. Svogūnų ir česnakų sėjinukų natūralios masės netekties laikant saugyklose bei gabenant normos

 

Produkto pavadinimas

Natūrali masės netektis laikant saugyklose,

ne daugiau kaip % per mėn.

Natūrali masės netektis gabenant,

ne daugiau kaip % 100 km

Svogūnų sėjinukai

4,3

0,3

Česnakų sėjinukai

3,8

0,3

 

V. Šaldytų grybų ir uogų natūralios masės netekties gabenant normos

 

Produkto pavadinimas

Natūrali masės netektis gabenant,

ne daugiau kaip % 100 km

Baravykai

0,08

Šilbaravykiai

0,07

Bruknės

0,04

Spanguolės

0,04

Mėlynės

0,04

 

VI. Grybų natūralios masės netekties laikant saugyklose bei gabenant normos

 

Produkto pavadinimas

Natūrali masės netektis laikant saugyklose, ne daugiau kaip % per parą

Natūrali masės netektis gabenant,

ne daugiau kaip % 100 km

Baravykai

5,0

0,9

Voveraitės

3,0

0,4

Šilbaravykiai

3,4

0,5

Makavykai

4,0

0,5

Žaliuokės

3,6

0,4

Kazlėkai

4,0

0,4

Ūmėdės

4,0

0,4

Kelmučiai

4,0

0,4

Raukšlėtieji gudukai

4,0

0,4

Kreivabūdės ir kt.

4,0

0,4

 

VII. BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ BEI UOGŲ SANDĖLIAVIMO NUOSTOLIŲ NORMos

 

Eil. Nr.

Produkto pavadinimas

Nuostoliai, ne daugiau kaip proc. per mėn.

 

Bulvės

 

 

1

Maistinės

3,5

2

Sėklinės superelitinės

2,6

3

Sėklinės elitinės

2,6

4

Sėklinės pirmos reprodukcijos

2,6

5

Sėklinės antros reprodukcijos

2,6

 

Daržovės

 

 

1

Burokėliai

3,5

2

Česnakai

1,5

3

Kaliaropės

2,8

4

Baltagūžiai kopūstai

4,0

5

Briuseliniai kopūstai

5,5

6

Kiniškieji kopūstai

4,4

7

Raudongūžiai kopūstai

4,0

8

Savojos kopūstai

4,4

9

Krienai

2,5

10

Morkos

3,5

11

Pasternokai

2,8

12

Petražolės, šakniavaisiai

2,8

13

Porai

6,8

14

Juodieji ridikai

2,8

15

Salierai, šakniavaisiai

3,0

16

Svogūnai

3,0

17

Raudonieji svogūnai

3,0

 

Vaisiai ir uogos

 

 

1

Kriaušės

2,0

2

Obuoliai, vėlyvųjų veislių

2,5

3

Slyvos

3,1

4

Spanguolės

1,2

5

Svarainiai

2,0

 

Užšaldytos uogos

 

 

1

Agrastai

0,6

2

Aronija

0,8

3

Avietės

0,9

4

Braškės

0,9

5

Juodieji serbentai

0,7

6

Raudonieji ir baltieji serbentai

0,7

7

Slyvos

0,8

8

Spanguolės

0,7

9

Vyšnios

0,8“

 

 

Skyriaus pakeitimai:

Nr. 3D-538, 2004-10-01, Žin., 2004, Nr. 148-5374 (2004-10-07), i. k. 1042330ISAK003D-538

 

______________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 3D-538, 2004-10-01, Žin., 2004, Nr. 148-5374 (2004-10-07), i. k. 1042330ISAK003D-538

Dėl žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 2 d. įsakymo Nr. 179 "Dėl vaisių, uogų, daržovių ir grybų natūralios masės netekties laikant bei gabenant normų" pakeitimo