Suvestinė redakcija nuo 2005-01-23 iki 2005-12-10

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr. 3-91, i. k. 101110MISAK00000462

 

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ PREKYBOS SU EUROPOS SĄJUNGOS ŠALIMIS IR IMPORTO IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2001 m. spalio 29 d. Nr. 462

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendindamas ES Tarybos direktyvos 92/118/EEB nuostatas:

1. Tvirtinu pridedamus Gyvūninių produktų prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriui ir Pasienio ir transporto valstybinei veterinarijos tarnybai.

3.Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2000 m. lapkričio 14 d. įsakymą Nr. 322 „Dėl Maistinės želatinos, gaminamos iš gyvūninių žaliavų, gamybos ir prekybos reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 102-3248).

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2001m. spalio 29 d. įsakymu

Nr. 462

 

GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ PREKYBOS SU EUROPOS SĄJUNGOS ŠALIMIS

IR IMPORTO IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

Gyvūninių produktų prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina Europos Sąjungos Tarybos direktyvos 92/118/ EEB reikalavimus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimų tikslas – nustatyti sąlygas, kuriomis privaloma vadovautis prekiaujant tam tikrais gyvūniniais produktais su Europos Sąjungos šalimis ir įvežant juos iš trečiųjų šalių.

2. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

Gyvūnų pavojingos užkrečiamosios ligos – visos ligos, apie kurias privaloma nedelsiant pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai bei imtis skubių likvidavimo priemonių pagal Pranešimo apie gyvūnų ligas Lietuvos Respublikoje taisykles (Žin., 2001, Nr. 96-3411).

Importas – importas į Lietuvos Respubliką iš trečiųjų šalių.

Kailiai ir odos – visi odos ir poodiniai audiniai.

I kategorijos valstybė ar sritis – galvijų spongiforminės encefalopatijos neapimta valstybė ar jos sritis (rajonas).

II kategorijos valstybė ar sritis – laikinai galvijų spongiforminės encefalopatijos neapimta valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje gimusiems galvijams nenustatyta galvijų spongiforminė encefalopatija.

III kategorijos valstybė ar sritis – laikinai galvijų spongiforminės encefalopatijos neapimta valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje mažiausiai vienam čia gimusiam galvijui nustatyta galvijų spongiforminė encefalopatija.

IV kategorijos valstybė ar sritis – valstybė ar jos sritis (rajonas), kurioje nustatytas nedidelis galvijų spongiforminės encefalopatijos paplitimas.

V kategorijos valstybė ar sritis – valstybė ar jos sritis, kurioje nustatytas didelis galvijų spongiforminės encefalopatijos paplitimas.

Kraujas, skirtas ne žmonių maistui – natūralus kraujas, nelabai pavojinga medžiaga pagal Veterinarijos reikalavimus naikinant ir perdirbant gyvūnines atliekas (patvirtinti Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus 1999 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. 4-47).

Kraujo produktai, skirti ne žmonių maistui – kraujo dalelės, kurios galėjo būti ar buvo apdorotos kitokiu būdu nei nurodyta Veterinarijos reikalavimuose naikinant ir perdirbant gyvūnines atliekas.

Laboratorinis reagentas – galutiniam naudojimui paruoštas supakuotas produktas, kurio sudėtyje yra kraujo produktų, skirtų ne žmonių maistui, ir kuris skirtas naudoti laboratorijoje kaip reagentas ar reagento produktas (vienas ar derinyje).

Ligų sukėlėjai – mikroorganizmai ar kultūros arba bet kokie jų dariniai, kurie gali sukelti ligą bet kokiam gyvūnui (išskyrus žmogų), ir bet kokie mikroorganizmų modifikuoti dariniai, kurie gali platinti ir perduoti gyvūnų ligos sukėlėją, arba audinys, ląstelių kultūra, sekretai ar ekskretai, kuriais gyvūnų ligų sukėlėjas gali būti platinamas ar perduodamas. Ši sąvoka neapima veterinarijos imunologinių vaistų.

Maistinė želatina – natūralus, tirpus baltymas, stingstantis ar nestingstantis gelio ar nekoloidiniu pavidalu, gautas atliekant dalinę hidrolizę kolageno, gauto iš gyvūnų kaulų, kailių ir odų, sausgyslių ir fascijų (įskaitant žuvis ir paukščius), naudojamas žmonių maistui.

Perdirbtas gyvūninis baltymas, skirtas žmonių maistui – spirgai, mėsos miltai ir kiaulių odų miltai, nurodyti Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2001, Nr. 1-26).

Prekės mėginys – komercinės vertės neturintis prekės mėginys, paimtas įmonės savininko arba įmonės atsakingo asmens vardu, kuris yra būdingas toje įmonėje gaminamam gyvūniniam produktui, arba gyvūninio produkto, kurį ketinama gaminti ir kuris tyrimo tikslais privalo atitikti produkto tipą, jo sudėtį ir gyvūno rūšį, iš kurios jis buvo gautas, mėginys.

Prekyba – prekyba su Europos Sąjungos šalimis.

Produktai, naudojami ligos sukėlėjui nustatyti in vitro – supakuoti, paruošti galutiniam naudojimui produktai, kurių sudėtyje yra kraujo produktų, skirtų ne žmonių maistui, ir kurie naudojami kaip reagentai, reagentų produktai, kalibravimui, testų sudarymui ar kitoms sistemoms; šie produktai gali būti naudojami atskirai ar deriniais ir skirti tirti žmonių ar gyvūninius mėginius in vitro (išskyrus donorų organus ir kraują) tiktai ar daugiausia fiziologinei būklei, sveikatos būklei, ligai ar genetiniam pakitimui nustatyti ar saugumui ir suderinamumui su reagentais įvertinti.

Rauginimas kailių apdorojimas (kietinimas) augalinėmis rauginimo medžiagomis, chromo druskomis ar kitomis medžiagomis, tokiomis kaip: aliuminio druska, geležies druska, silicio druska, aldehidai, chinonai ir kitos sintetinės rauginti (kietinti) skirtos medžiagos.

SraigėsHelix pomatia Linne, Helix aspersa Muller, Helix lucorum ir Achatinidae šeimai priklausantys sausumos pilvakojai moliuskai.

Trečiosios šalys – ne Europos Sąjungos šalys.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įgaliotas valstybinis ar privatus veterinarijos gydytojas.

Varlių kojelėsRana rūšies porūšių (Ranidae šeimos) varlių šviežia, šaldyta ar perdirbta užpakalinė kūno dalis, kuri atskirta nuo priekinių kojų, be vidaus organų ir odos.

Visiškas apdorojimas – apdorojimas, kai taikomas vienas šių apdorojimo būdų:

- apdorojimas 650 C temperatūra ne mažiau kaip 3 valandas, po kurio tikrinamas apdorojimo efektyvumas;

- švitinamas 2,5 megaradų spinduliais ar gama spinduliais, po kurio tikrinamas apdorojimo efektyvumas;

- pH pakeitimas iki pH 5 per dvi valandas, po kurio tikrinamas apdorojimo efektyvumas;

- apdorojimas pagal reikalavimus, nurodytus Reikalavimų VII skyriuje;

- kitas alternatyvus apdorojimo būdas.

Žaliava (skirta pašarų, farmacijos ar techninių produktų gamybai) – ne žmonių maistui skirta šviežia mėsa, liaukos, organai ir kitos skerdenos atliekos, taip pat išvalytų žarnų audiniai.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

3. Prekybai ir importui tam tikrais gyvūniniais produktais netaikomi jokie draudimai ar apribojimai, išskyrus atvejus, nurodytus Reikalavimuose ar kituose teisės aktuose. Prekiauti gyvūniniais produktais ir juos importuoti leidžiama, jeigu jie atitinka Reikalavimų nuostatas. Importuoti naują žmonių maistui skirtą gyvūninį produktą arba juo prekiauti gali būti leidžiama tik po to, kai Komisijos pasiūlymu Taryba kvalifikuota balsų dauguma priima atitinkamą sprendimą. Toks sprendimas priimamas po to, kai:

3.1. įvertinamas tikrasis pavojingų gyvūnų užkrečiamųjų ligų, kuriomis dėl šio produkto judėjimo gali užsikrėsti ne tik tos gyvūnų rūšys, iš kurių toks produktas pagamintas, bet ir kitos gyvūnų rūšys, kurios gali pernešti ligą, tapti ligos židiniu arba kelti pavojų žmonių sveikatai, paplitimo pavojus;

3.2. Europos maisto saugos tarnyba prireikus pareiškia apie tai savo nuomonę.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

 

II. BENDRIEJI PREKYBOS VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

4. Gyvūniniais produktais, nurodytais IV-XXIII skyriuose, taip pat Reikalavimų 3 punkte, leidžiama prekiauti tik tuo atveju, jeigu jie:

4.1. atitinka 5 punkte ir IV-XXIII skyriuose nurodytus reikalavimus;

4.2. pagaminti įmonėse, kurios:

4.2.1. laikosi Reikalavimuose nurodytų tam tikrų gamybos sąlygų,

4.2.2. nustato ir įdiegia stebėsenos ir gamybos procesų kritinių taškų patikrinimo metodus,

4.2.3. priklausomai nuo gyvūninių produktų, ima mėginius tyrimui šalies patvirtintoje laboratorijoje, siekdamos nustatyti gyvūninių produktų atitikimą Reikalavimuose nustatytus standartus,

4.2.4. saugo dokumentus, rašytinę ar kitokiu būdu užfiksuotą informaciją apie gautą ir pagamintą produkciją, kurią galėtų pateikti šalies kompetentingai institucijai; patikrinimų ir tyrimų rezultatai turi būti saugomi mažiausiai dvejus metus,

4.2.5. užtikrina, kad laikomasi nustatytų ženklinimo reikalavimų,

4.2.6. informuoja šalies kompetentingą instituciją, jeigu laboratorinių tyrimų rezultatai ar bet kokia kita informacija nurodo egzistuojančią riziką gyvūnų ir žmonių sveikatai,

4.2.7. siunčia prekybos tikslais tik produktus su prekybos dokumentais, kuriuose nurodyta produkto rūšis, pavadinimas ir, jei reikia, produkciją gaminančios įmonės veterinarinio patvirtinimo numeris,

4.2.8. yra šalies kompetentingos institucijos prižiūrimos, siekiant užtikrinti, kad įmonės savininkas ar vadovas laikosi Reikalavimų,

4.2.9. buvo užregistruotos šalies kompetentingos institucijos nustatyta tvarka.

5. Draudžiama prekiauti gyvūniniais produktais, nurodytais IV-XXIII skyriuose, kurie gauti iš įmonių, įsikūrusių teritorijoje, kurioje galioja apribojimai dėl pasireiškusios gyvūnų ligos, kuria gali susirgti tos gyvūnų rūšys, iš kurių šie produktai gaminami, arba iš įmonės arba teritorijos, iš kurios išvežti gyvūniniai produktai gali sukelti pavojų gyvūnų sveikatai, išskyrus atvejus, kai gyvūniniai produktai yra termiškai apdorojami, laikantis teisės aktų reikalavimų.

6. Reikalavimuose nurodytiems gyvūniniams produktams taikoma Gyvūnų ir jų produktų veterinarinio ir zootechninio patikrinimų tvarka (VMVT direktoriaus 2000 m. spalio 9 d. įsakymas Nr. 261).

7. VMVT turi nedelsdama informuoti kitas ES valstybes ir Europos Komisiją apie jos teritorijoje kilusius ligų protrūkius, zoonozes, kitas ligas ar priežastis, keliančias pavojų gyvūnų ir žmonių sveikatai. Nedelsiant turi būti taikomos kontrolės ir apsaugos priemonės. Apie taikomas priemones VMVT nedelsdama praneša Europos Komisijai.

8. Visi prekiautojai, prekiaujantys gyvūniniais produktais, kuriems taikomi Reikalavimai, turi būti iš anksto nustatyta tvarka įsiregistravę, turi pildyti gautų siuntų žurnalą ir pateikti žinias produktų gavėjams apie tolimesnę gyvūninių produktų paskirtį.

9. VMVT, nepažeisdama Reikalavimų nuostatų, atlieka reikalingus patikrinimus, kai įtariama, kad nesilaikoma Reikalavimų.

 

III. BENDRIEJI IMPORTO VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

10. Importuojant produktus, kuriems taikomi Reikalavimai, turi būti pateiktos 4-9 punktuose nurodytos garantijos.

11. Produktai, nurodyti IV-XXIII skyriuose ir 3 punkte, gali būti importuojami tik tuo atveju, jeigu jie atitinka šiuos reikalavimus:

11.1. jei kitaip nenurodyta IV-XXIII skyriuose, vežami iš trečiosios šalies ar trečiosios šalies dalies, įtrauktos į sąrašą valstybių, iš kurių leidžiamas produktų įvežimas;

11.2. jei kitaip nenurodyta XIX-XXIII skyriuose:

11.2.1. produktai, nurodyti VI skyriuje, 35 punkte, XV ir XVI skyriuose, 65 punkte (neperdirbtos srutos) ir XVIII skyriuje, ir medus turi būti gauti iš įmonių, kurios yra užregistruotos trečiosios šalies kompetentingos institucijos,

11.2.2. produktai turi būti gauti iš įmonių, įtrauktų į ES patvirtintą įmonių sąrašą;

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

11.3. tam tikrais atvejais, kurie nurodyti IV-XXIII skyriuose bei 3 punkte, produktų siuntos veterinarijos sertifikatas turi patvirtinti, kad produktai atitinka nurodytas papildomas sąlygas ir yra pagaminti įmonėse, teikiančiose tokias garantijas, pasirašytą oficialaus valstybinio veterinarijos gydytojo.

12. Europos Komisijos ir VMVT ekspertai turi atlikti patikrinimus vietoje, kad įvertintų, ar trečiųjų šalių pateiktos garantijos dėl produktų gamybos ir išleidimo į rinką atitinka Reikalavimus.

13. Importuojami gyvūniniai produktai pasienio veterinarijos postuose yra tikrinami VMVT nustatyta tvarka.

14. VMVT, išduodama atitinkamą importo leidimą, leidžia importuoti iš trečiųjų šalių gyvūninių produktų, nurodytų Reikalavimuose, prekių mėginius.

15. Prie 14 punkte nurodytų prekių mėginių pridedamas VMVT išduotas leidimas, kuriame turi būti nurodytos visos specialiosios sąlygos, kurių laikomasi importuojant prekių mėginius; gali būti nurodytos išimtys neatlikti privalomojo tikrinimo procedūros.

16. Jeigu prekių mėginiai gabenami tranzitu per Lietuvos Respubliką į ES, VMVT turi užtikrinti, kad prekių mėginius lydėtų ES šalies, į kurią importuojama, kompetentingos institucijos išduotas leidimas.

17. VMVT gali leisti įvežti į Lietuvos Respubliką gyvūninius produktus, nurodytus Reikalavimuose, kurie buvo pagaminti Europos Sąjungos šalyse ir buvo pervežti per trečiosios šalies teritoriją, jeigu veterinarijos sertifikate pažymima, kad gyvūniniai produktai atitinka Reikalavimus.

18. VMVT, taikydama 17 punkto reikalavimus, turi apie tai informuoti Europos Komisiją ir ES šalis.

 

4 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

V. REIKALAVIMAI GYVŪNŲ ŽARNOMS

 

21. Prekiauti gyvūnų žarnomis galima turint prekybos dokumentą, kuriame nurodoma produkto kilmės įmonė, kuri turi būti:

21.1. patvirtinta šalies kompetentingos institucijos, jei žarnos sūdomos ar džiovinamos kilmės vietoje ir kai pasūdytos ar išdžiovintos žarnos yra naudojamos kitais tikslais;

21.2. patvirtinta vadovaujantis Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėmis (Žin., 1999, Nr. 16 – 438); tiekiamos žarnos transportuojamos taip, kad būtų išvengta jų užteršimo.

22. Importuoti gyvūnų žarnas iš trečiųjų šalių leidžiama tik turint eksportuojančios šalies oficialaus veterinarijos gydytojo išduotą ir pasirašytą veterinarijos sertifikatą, nurodytą 11.3 punkte, kuriame turi būti nurodyta, kad žarnos:

22.1. gautos iš įmonės, patvirtintos eksportuojančios šalies kompetentingos institucijos;

22.2. išvalytos, išgrandytos ir po to sūdytos ar balintos (ar apdorotos kitu alternatyviu sūdymui ar balinimui būdu ir išdžiovintos po grandymo);

22.3. po apdorojimo, nurodyto 22.2 punkte, apsaugotos nuo užteršimo.

 

6 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

7 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

VIII. REIKALAVIMAI KAULAMS, RAGAMS, KANOPOMS

IR JŲ PRODUKTAMS, skirtiems žmonių maistui, IŠSKYRUS KAULŲ, RAGŲ, KANOPŲ MILTUS

 

Pakeistas skyriaus pavadinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

35. Importuojant produktus, nurodytus šiame skyriuje, ir jais prekiaujant reikia laikytis šių reikalavimų:

35.1. prekiaujant kaulais, ragais ir kanopomis, taikomi veterinarijos reikalavimai, kurie taikomi prekiaujant šviežia mėsa;

35.2. prekiaujant kaulų, ragų, kanopų produktais, taikomi veterinarijos reikalavimai, kurie taikomi prekiaujant mėsos produktais;

35.3. importuojant kaulus, ragus, kanopas ir jų produktus, taikomi veterinarijos reikalavimai, kurie taikomi importuojant galvijus, avis, ožkas, kiaules, šviežią mėsą ir mėsos produktus iš trečiųjų šalių.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

 

IX. REIKALAVIMAI PERDIRBTIEMS GYVŪNINIAMS BALTYMAMS, skirtiems žmonių maistui

 

Pakeistas skyriaus pavadinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

36. Nepažeidžiant apribojimų, taikomų dėl galvijų spongiforminės encefalopatijos (GSE) ar draudimo šerti atrajotojus atrajotojų gyvūniniais baltymais, importuojant perdirbtus gyvūninius baltymus ir jais prekiaujant privaloma:

36.1. prekiaujant – pateikti prekybos dokumentą arba veterinarijos sertifikatą, nurodytą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. liepos 7 d. įsakymu Nr. B1-662 pavirtintose Mėsos produktų ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse (Žin., 2004, Nr. 122-4482), kuriame būtų patvirtinta, kad laikomasi šių taisyklių reikalavimų;

36.2. importuojant:

36.2.1. pateikti veterinarijos sertifikatą, pasirašytą kilmės šalies įgaliotojo veterinarijos gydytojo, kuriame nurodyta, kad:

36.2.1.1. produktas atitinka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. spalio 21 d. įsakymu Nr. B1-918 patvirtintus Gyvūninių produktų, skirtų žmonių maistui, gamybos, tiekimo į rinką ir importo reikalavimus (Žin., 2004, Nr. 161-5904),

36.2.1.2. imtasi visų reikiamų priemonių, kad apdorotas produktas nebūtų užterštas,

36.2.1.3. paimti mėginiai ir atlikti tyrimai dėl salmoneliozės, išvežus siuntą iš kilmės šalies,

36.2.1.4. tyrimų rezultatai neigiami;

36.2.2. patikrinus 36.2.1 punkte nurodytą veterinarijos sertifikatą, nepažeidžiant 37 punkto reikalavimų, pasienio veterinarijos posto atsakingi pareigūnai turi paimti produkto mėginius:

36.2.2.1. iš kiekvienos nesupakuotų produktų siuntos,

36.2.2.2. pasirinktinai iš produktų siuntų, supakuotų gamybos įmonėje;

36.2.3. norint išleisti gyvūninių baltymų siuntą laisvai apyvartai, būtina įrodyti, kad esant reikalui ištyrus mėginį pagal 36.2.1.3 punkto reikalavimus po antrinio produkto perdirbimo, gautas neigiamas tyrimo rezultatas;

36.3. vadovautis VMVT nustatytais reikalavimais dėl GSE ir avių ir ožkų skrepi ligos, kol bus priimtas sprendimas dėl terminio apdorojimo būdo, galinčio sunaikinti šių ligų sukėlėjus;

36.4. importuojant mėsos miltus ir kaulų miltus ir jais prekiaujant, pasienio veterinarijos postuose turi būti atliktas veterinarinis tikrinimas, siekiant nustatyti, ar produktai atitinka nustatytus reikalavimus.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

37. VMVT gali pasirinktinai tirti nesupakuotų produktų siuntas, importuojamas iš trečiųjų šalių, kai šešių iš eilės siuntų tyrimų rezultatai buvo neigiami. Nustačius, kad tyrimų metu gautas nors vienas teigiamas rezultatas, reikia nedelsiant pranešti produkto kilmės šalies kompetentingai institucijai, kad ji imtųsi priemonių situacijai ištaisyti. Tačiau VMVT turi atsižvelgti į eksportuojančios šalies kompetentingos institucijos priimtas priemones. Jei tos pačios kilmės siuntų tyrimo rezultatai ir toliau yra teigiami, visos kitos tos pačios kilmės siuntos turi būti tiriamos, kol rezultatai bus neigiami.

38. Visų atrinktų ir patikrintų importuojamų siuntų tyrimų rezultatai turi būti saugomi VMVT trejus metus.

39. Perkrauti importuojamas siuntas iš vienos transporto priemonės į kitą leidžiama tik tuose uostuose, kurie įtraukti į ES patvirtintų šalių arba jų teritorijų sąrašą, atsižvelgiant į šių šalių ir vietovių epizootinę situaciją ir jeigu tarp Lietuvos Respublikos ir atitinkamos valstybės yra pasirašyta dvišalė sutartis netikrinti siuntų, kol jos nepatenka į pasienio veterinarijos postą, esantį paskirties valstybėje.

40. Siunta, kurioje nustatytos salmonelės:

40.1. grąžinama siuntėjui;

40.2. nenaudojama gyvūnų pašarui; šiuo atveju produktai gali būti išvežami iš uosto ar sandėlio tik su sąlyga, kad jie nesusimaišys su gyvūnų pašaru;

40.3. pakartotinai perdirbama perdirbimo įmonėje, patvirtintoje pagal Veterinarijos reikalavimus naikinant ir perdirbant gyvūnines atliekas, arba kitoje patvirtintoje nukenksminimo įmonėje. Siunta iš uosto ar sandėlio gali būti išvežta gavus VMVT leidimą ir po to, kai yra apdorota, ištirta dėl salmonelių, vadovaujantis Veterinarijos reikalavimų naikinant ir perdirbant gyvūnines atliekas nuostatomis, ir gauti neigiami tyrimų rezultatai.

 

X. REIKALAVIMAI KANOPINIŲ GYVŪNŲ IR PAUKŠČIŲ KRAUJUI,

JO PRODUKTAMS (IŠSKYRUS NEPORAKANOPIŲ KRAUJO SERUMĄ)

 

41. Reikalavimai kraujui ir kraujo produktams, skirtiems žmonių maistui:

41.1. prekiaujant:

41.1.1. šviežiu kanopinių gyvūnų ir paukščių krauju turi būti laikomasi gyvūnų sveikatos reikalavimų, nurodytų Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse, Šviežios paukštienos prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimuose (Žin., 2001, Nr. 93-3250), ir gyvūnų sveikatos reikalavimų, taikomų prekiaujant šviežia mėsa,

41.1.2. kraujo produktais taikomi gyvūnų sveikatos reikalavimai, nurodyti Reikalavimų XIV skyriuje;

41.2. importuojant:

41.2.1. naminių kanopinių gyvūnų kraujo importas draudžiamas, jeigu taikomi apribojimai šviežios mėsos importui iš trečiųjų šalių dėl gyvūnų pavojingų užkrečiamųjų ligų ir veterinarinių tikrinimų,

41.2.2. naminių paukščių kraujo importui taikomi gyvūnų sveikatos reikalavimai, nurodyti Šviežios paukštienos prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimuose,

41.2.3. fermose auginamų medžiojamų žvėrių ir laukinių paukščių kraujo importui taikomi XIV skyriuje nurodyti gyvūnų sveikatos reikalavimai,

41.2.4. kraujo produktų, įskaitant ir tuos, kurie nurodyti Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse, importui taikomi gyvūnų sveikatos reikalavimai, kurie yra skirti mėsos produktams, ir Reikalavimai nepriklausomai nuo IX skyriuje nurodytų perdirbtų gyvūninių baltymų reikalavimų.

42. Neteko galios nuo 2005-01-23

Punkto naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

43. Neteko galios nuo 2005-01-23

Punkto naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

44. Neteko galios nuo 2005-01-23

Punkto naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

45. Neteko galios nuo 2005-01-23

Punkto naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

11 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

XII. Reikalavimai LYDYTIEMS kiauliŲ taukams ir riebalams

 

48. Leidžiama importuoti lydytus kiaulių taukus ir riebalus iš trečiųjų šalių, kurios yra įtrauktos į sąrašą valstybių, iš kurių leidžiama importuoti tokių gyvulių rūšių mėsą.

49. Jeigu trečioje šalyje paskutinius 12 mėnesių nustatytas pavojingos užkrečiamosios ligos protrūkis, prie kiekvienos siuntos turi būti pridėtas veterinarijos sertifikatas, kuriame turi būti nurodyta, kad:

49.1. lydyti kiaulių taukai ar riebalai buvo termiškai apdoroti vienu iš šių būdų:

49.1.1. ne trumpiau kaip 30 minučių ne žemesne kaip 700 C temperatūra,

49.1.2. ne trumpiau kaip 15 minučių ne žemesne kaip 900 C temperatūra,

49.1.3. minimalia 800 C temperatūra nenutrūkstančia lydymo sistema;

49.2. lydyti kiaulių taukai ir riebalai yra įpakuoti į naujus konteinerius ir imtasi visų priemonių, siekiant išvengti jų pakartotinio užteršimo;

49.3. transportuojant nesupakuotus produktus, vamzdžiai, siurbliai ir nesupakuotų produktų cisternos ir kiti dideli konteineriai arba cisternos, kuriais produktai iš perdirbimo įmonės vežami tiesiai į laivų rezervuarus ar rezervuarus, esančius ant kranto, ar tiesiai į įmones, yra patikrinti ir švarūs.

 

13 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

XIV. REIKALAVIMAI TRIUŠIŲ, FERMOSE AUGINAMŲ LAUKINIŲ ŽVĖRIŲ IR PAUKŠČIŲ MĖSAI

 

60. Leidžiama importuoti triušieną ir fermose auginamų žvėrių ir laukinių paukščių mėsą iš trečiųjų šalių:

60.1. įskaitant:

60.1.1. fermose auginamų kailinių žvėrių mėsą, gaunamą iš šalių, įtrauktų į sąrašą valstybių, iš kurių leidžiama importuoti tam tikrų gyvūnų rūšių šviežią mėsą, kuriose netaikomi apribojimai dėl gyvūnų pavojingų užkrečiamųjų ligų,

60.1.2. fermose auginamų laukinių paukščių mėsą, gaunamą iš šalių, įtrauktų į sąrašą valstybių, iš kurių leidžiama importuoti šviežią paukštieną pagal Šviežios paukštienos prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimus,

60.1.3. triušieną, gaunamą iš trečiųjų šalių, įtrauktų į sąrašą valstybių, iš kurių toks importas leidžiamas, atitinkančią Šviežios triušienos ir fermose auginamos laukinės faunos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus (Žin., 2001, Nr. 16-517);

60.2. jei mėsa atitinka bent Šviežios triušienos ir fermose auginamos laukinės faunos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių II ir V skyriuose nurodytus reikalavimus dėl veterinarinio tikrinimo ir ženklinimo sveikumo ženklu;

60.3. jei mėsa gauta iš įmonių, kurios įtrauktos į šalies kompetentingos institucijos patvirtintų įmonių sąrašą;

60.4. jei kiekvienai triušienos ir fermose auginamų žvėrių ir laukinių paukščių siuntai išduodamas veterinarijos sertifikatas.

 

15 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

16 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

17 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

18 skyrius. Neteko galios nuo 2005-01-23

Skyriaus naikinimas:

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin. 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

 

XIX. REIKALAVIMAI MĖSOS PRODUKTAMS

 

77. Importuoti iš trečiųjų šalių mėsos produktus, gautus iš paukščių, fermose auginamų medžiojamų paukščių ir žvėrių, laukinių medžiojamų paukščių ir žvėrių, triušių, VMVT leidžia, jeigu:

77.1. jie yra gauti iš trečiųjų šalių, kurios įtrauktos į sąrašą šalių, užtikrinančių, kad pagaminti produktai yra saugūs ir atitinka Šviežios paukštienos prekybos su Europos Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių veterinarijos reikalavimus, Šviežios žvėrienos paruošimo ir prekybos veterinarijos reikalavimus (patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2000 m. spalio 13 d. įsakymu Nr. 276) ir Šviežios triušienos ir fermose auginamos laukinės faunos paruošimo ir tiekimo į rinką taisykles;

77.2. jie yra gauti iš trečiosios šalies, kuri įtraukta į sąrašą šalių, iš kurių leidžiama įvežti gyvūnų šviežią mėsą ir mėsos produktus; šiuo atveju mėsos produktai privalo būti apdoroti karščiu sandariame konteineryje, kai Fo – 3.00 ar daugiau; mėsos produktams, kurie pagaminti ne iš kiaulienos, šis apdorojimas gali būti pakeistas apdorojimu karščiu, kurio metu temperatūra produkto viduje pasiekia ne mažiau kaip 70o C;

77.3. šviežia mėsa paruošta vadovaujantis Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėmis (Žin., 2001, Nr. 85-3009), Šviežios žvėrienos paruošimo ir prekybos veterinarijos reikalavimais, Šviežios triušienos ir fermose auginamos laukinės faunos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėmis ir šalyje netaikomi jokie apribojimai dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų;

77.4. jie gauti iš įmonių, kurios įgyvendina Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių nuostatas ir produktų importas reguliuojamas remiantis veterinariniais patikrinimais, taikomais produktus įvežant iš trečiųjų šalių;

77.5. jie paruošti, patikrinti, sutvarkyti pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse nurodytus reikalavimus;

77.6. kiekviena mėsos produktų siunta lydima veterinarijos sertifikato.

 

XX. SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŽMONIŲ MAISTUI SKIRTOMS SRAIGĖMS

 

78. Šalies kompetentinga institucija turi užtikrinti, kad sraigės, be kiautų, virtos, paruoštos ar konservuotos, būtų tiekiamos žmonių maistui, jei vykdomi šie reikalavimai:

78.1. ruošiant sraiges:

78.1.1. vykdomi 4.2 punkto reikalavimai,

78.1.2. įmonės patvirtintos pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams (Žin., 2001, Nr. 16-517) VII, VIII skyriuose nurodytas sąlygas,

78.1.3. įmonėse vykdoma gamybos sąlygų stebėsena ir patikrinimai pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams X skyriaus reikalavimus,

78.1.4. įmonėse įdiegta savikontrolės sistema,

78.1.5. atliekamas juslinis mėginio tyrimas; jei juslinio tyrimo metu nustatoma, kad sraigės yra netinkamos žmonių maistui, jos turi būti išimtos iš prekybos ir apdorojamos tokiu būdu, kad jų nebūtų galima vėl panaudoti žmonių maistui;

78.2. ruošiant sraigių mėsą:

78.2.1. priklausomai nuo paruošimo proceso apimties įmonės turi turėti specialias patalpas ar vietą:

78.2.1.1. pakavimo ir vyniojimo medžiagoms laikyti,

78.2.1.2. gyvų sraigių priėmimui ir sandėliavimui,

78.2.1.3. plovimui, blanširavimui ar virimui, išėmimui iš kiauto ir tvarkymui,

78.2.1.4. sandėliavimui ir, kur reikia, kiautų valymui ir apdorojimui,

78.2.1.5. kur reikia, sraigių mėsos apdorojimui karščiu,

78.2.1.6. sraigių mėsos įvyniojimui ar įpakavimui,

78.2.1.7. galutinės produkcijos sandėliavimui šaldytuve;

78.2.2. prieš virimą sraigės, turi būti patikrintos; negyvų sraigių negalima ruošti žmonių maistui,

78.2.3. išėmus sraiges iš kiautų, tvarkymo metu pašalintos kepenys ir kasa negali būti naudojamos žmonių maistui;

78.3. konservuojant sraiges turi būti laikomasi Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams 51 punkte nurodytų sąlygų;

78.4. verdant ir ruošiant sraiges:

78.4.1. priklausomai nuo paruošimo proceso apimties įmonės turi turėti specialias patalpas ar vietą:

78.4.1.1. sraigių mėsos sandėliavimui šaldytuve,

78.4.1.2. švarių kiautų sandėliavimui,

78.4.1.3. džiūvėsiais apvoliotų sraigių produktų sandėliavimui,

78.4.1.4. sraigių įdaro paruošimui,

78.4.1.5. virimui ir aušinimui,

78.4.1.6. kiautų užpildymui sraigių mėsa ir įdaru bei pakavimui kontroliuojamos temperatūros patalpoje,

78.4.1.7. jeigu reikalinga, šaldymui,

78.4.1.8. galutinių produktų sandėliavimui šaldytuve;

78.4.2. sraigių mėsa, naudojama kiautams užpildyti, prieš virimą turi atitikti sraigių mėsai taikomas sąlygas;

78.5. sraigės privalo būti sudėtos, supakuotos, laikytos ir transportuotos pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams XI, XII skyriuose nurodytas sąlygas;

78.6. ant sraigių pakuočių, importuojamų ar eksportuojamų, turi būti nurodytas tapatumo nustatymo ženklas, kuriame yra ši informacija: prekę siunčiančios šalies pavadinimas didžiosiomis raidėmis ar šalies trumpinys, įmonės patvirtinimo numeris.

79. Importuojant be kiauto, virtas ir paruoštas ar konservuotas sraiges, ant pakuočių turi būti nurodytas kilmės šalies pavadinimas ar ISO kodas ir įmonės patvirtinimo numeris neišdylančiu šriftu.

80. Kiekviena importuojama sraigių siunta lydima veterinarijos sertifikato (1 priedas).

 

XXI. SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŽMONIŲ MAISTUI SKIRTOMS VARLIŲ KOJELĖMS

 

81. Šalies kompetentinga institucija turi užtikrinti, kad žmonių maistui parduodamos varlių kojelės atitiktų šiuos reikalavimus:

81.1. varlės turi būti papjautos, nuleistu krauju, paruoštos ir, jeigu reikia, atšaldytos, sušaldytos, perdirbtos, pakuojamos ir laikomos įmonėse:

81.1.1. kurios atitinka 4.2 punkto reikalavimus,

81.1.2. kurios yra patvirtintos pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams VII, VIII skyriuose nurodytas sąlygas,

81.1.3. kuriose šalies kompetentinga institucija vykdo gamybos sąlygų stebėseną ir patikrinimus pagal Veterinarijos taisyklėse žuvininkystės produktams nurodytus reikalavimus,

81.1.4. kuriose įdiegta savikontrolės sistema;

81.2. atliekamas varlių kojelių juslinis tyrimas; jei juslinio tyrimo metu nustatoma, kad varlių kojelės yra netinkamos žmonių maistui, jos turi būti išimtos iš prekybos ir apdorojamos tokiu būdu, kad jų nebūtų galima vėl panaudoti žmonių maistui;

81.3. turi būti specialios patalpos gyvų varlių laikymui ir plovimui, taip pat pjovimui ir kraujo nuleidimui; varlės pjaunamos tam tikslui patvirtintose įmonėse; nugaišusios varlės negali būti naudojamos žmonių maistui; specialios patalpos turi atitikti Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams 23 punkto reikalavimus ir privalo būti atskirtos nuo paruošimo patalpų;

81.4. varlių kojelės nedelsiant privalo būti plaunamos tekančiu geriamuoju vandeniu ir nedelsiant atšaldomos iki tirpstančio ledo temperatūros, užšaldomos iki žemesnės kaip –18 0C temperatūros ar perdirbamos;

81.5. varlių kojelės perdirbamos pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams VIII skyriuje nurodytus reikalavimus;

81.6. varlių kojelės privalo būti sudėtos, pakuojamos, laikomos ir transportuojamos pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams XI, XII skyriuose nurodytus reikalavimus;

81.7. ant varlių kojelių pakuočių turi būti tapatumo nustatymo ženklas, kuriame yra ši informacija: prekę siunčiančios šalies pavadinimas didžiosiomis raidėmis ar šalies trumpinys, įmonės patvirtinimo numeris.

82. Importuojant varlių kojeles ant pakuočių turi būti nurodytas kilmės šalies pavadinimas ar ISO kodas ir įmonės patvirtinimo numeris neišdylančiu šriftu.

83. Kiekviena importuojama varlių kojelių siunta lydima veterinarijos sertifikato (2 priedas).

 

XXII. SPECIALIEJI REIKALAVIMAI MAISTINEI ŽELATINAI

 

84. Šiame skyriuje nurodyti reikalavimai taikomi maistinės želatinos prekybai ir importui, išskyrus želatiną, skirtą farmacijos, kosmetikos, techniniams ir medicinos produktams gaminti.

85. Maistinė želatina turi būti gaminama įmonėse, kurios:

85.1. atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos 1998 m. spalio 2 d. įsakymu Nr. 554 patvirtintą HN 15: 1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;

85.2. yra įgaliotos ir įregistruotos pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse nurodytus reikalavimus;

85.3. yra tikrinamos šalies kompetentingos institucijos pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse nurodytus reikalavimus;

85.4. vykdo savikontrolės programą;

85.5. dvejus metus saugo dokumentus apie įvežamos žaliavos tiekėjus ir išvežamą produkciją;

85.6. įdiegia ir įgyvendina kontrolės sistemą, kuri leidžia susieti kiekvieną išsiųstą produktų siuntą, gaunamas žaliavų siuntas, gamybos sąlygas ir gamybos laiką.

86. Maistinės želatinos gamybai gali būti naudojama ši žaliava:

86.1. kaulai;

86.2. naminių atrajotojų kailiai ir odos;

86.3. kiaulių odos;

86.4. paukščių odos;

86.5. sausgyslės ir fascijos;

86.6. laukinių, medžiojamų gyvūnų odos ir kailiai;

86.7. žuvų odos ir kaulai.

87. Draudžiama maistinės želatinos gamybai naudoti atrajotojų galvijų, gimusių, išaugintų ar paskerstų V kategorijos valstybėse ar srityse, kaulus.

88. Draudžiama maistinės želatinos gamybai naudoti raugintus kailius ir odas.

89. Žaliava, nurodyta 86.1 – 86.5 punktuose, turi būti gauta iš paskerstų skerdyklose gyvūnų, kurių skerdena pripažinta tinkama žmonių maistui atlikus priešskerdiminę apžiūrą ir poskerdiminį patikrinimą.

90. Žaliava, nurodyta 86.6 punkte, turi būti gauta iš paskerstų gyvūnų, kurių skerdena pripažinta tinkama žmonių maistui atlikus veterinarinį patikrinimą pagal Šviežios žvėrienos paruošimo ir prekybos veterinarijos reikalavimus.

91. Žaliava, nurodyta 86.1-86.6 punktuose, turi būti gauta iš skerdyklų, išpjaustymo įmonių, mėsos perdirbimo įmonių, žvėrienos perdirbimo įmonių, riebalų šalinimo nuo kaulų įmonių, odų raugyklų ir surinkimo centrų, mažmeninės prekybos įmonių ar patalpų, esančių prie pardavimo taškų, kuriose išpjaustoma ir laikoma mėsa ir paukštiena parduoti tiesiogiai galutiniam vartotojui.

92. Žaliava, nurodyta 86.7 punkte, turi būti gauta iš įmonių, gaminančių žmonių maistui skirtus žuvų produktus, patvirtintų ir įregistruotų pagal Veterinarijos taisyklių žuvininkystės produktams reikalavimus.

93. Odų surinkimo centrai ir raugyklos, kurie numato tiekti žaliavą maistinei želatinai gaminti, turi gauti šalies kompetentingos institucijos leidimą šiai veiklai ir atitikti šiuos reikalavimus:

93.1. turėti laikymo patalpas su kieto paviršiaus grindimis ir lygaus paviršiaus sienomis, kurios lengvai valomos ir dezinfekuojamos;

93.2. esant reikalui, jose turi būti įrengta šaldymo įranga;

93.3. laikymo patalpos privalo būti švarios ir suremontuotos, kad žaliava nebūtų užteršta;

93.4. žaliavos, kurios nenaudojamos maistinės želatinos gamybai, turi būti gaunamos, saugomos, perdirbamos ir išsiunčiamos atskirai nuo žaliavų, kurios nurodytos šioje dalyje;

93.5. privalo būti reguliariai tikrinamos šalies kompetentingos institucijos, siekiant užtikrinti Reikalavimų atitikimą ir patikrinti apskaitos dokumentus ir/arba veterinarijos sertifikatus, pagal kuriuos galima nustatyti žaliavos kilmę.

94. Importuojant žaliavą maistinės želatinos gamybai, taikomi šie reikalavimai:

94.1. leidžiama importuoti žaliavą iš trečiųjų šalių, kurios įtrauktos į šalių, iš kurių importas leidžiamas, sąrašą;

94.2. kiekviena siunta lydima veterinarijos sertifikato.

95. Žaliava, skirta maistinės želatinos gamybai, turi būti transportuojama tinkamomis transporto priemonėmis. Transportavimo, pristatymo į surinkimo centrą, rauginimo įmonę ir želatinos gamybos įmonę metu žaliavai išduodamas nustatytos formos prekybos dokumentas.

96. Žaliava privalo būti transportuojama ir laikoma atšaldyta ar sušaldyta, jeigu ji neperdirbama per 24 val. nuo jos išvežimo į paskirties vietą. Be riebalų ir išdžiovinti kaulai ar oseinas, sūdyti, džiovinti ir kalkėmis, šarmais ar rūgštimis apdoroti kailiai ir odos gali būti transportuojami ir laikomi aplinkos temperatūroje.

97. Žaliavos laikymo patalpos turi būti švarios ir suremontuotos, kad nebūtų užteršta žaliava.

98. Maistinė želatina turi būti gaminama, užtikrinant, kad:

98.1. visi kaulai, gauti iš atrajotojų gyvulių, gimusių, augintų ir skerstų IV kategorijos valstybėse ar srityse, buvo susmulkinti, riebalai pašalinti karštu vandeniu ir apdoroti atskiesta druskos rūgštimi (ne mažesnės kaip 4 % koncentracijos ir pH<1,5) ne trumpiau kaip dvi dienas, po to apdoroti šarmu, prisotintu kalkių skiediniu (pH > 12,5) ne trumpiau kaip 20 dienų, tada sterilizuoti 1380 – 1400 C temperatūroje 4 sekundes ar apdoroti lygiaverčiu procesu;

98.2. kita žaliava turi būti apdorota rūgštimi ar šarmu, vieną ar kelis kartus perplauta, pH privalo būti pakoreguotas. Maistinė želatina privalo būti ekstrahuota – kaitinta vieną ar keletą kartų iš eilės, po to išvalyta filtracijos ir sterilizacijos būdu.

99. Atlikus 98 punkte nurodytus veiksmus, želatina gali būti džiovinama ir, esant reikalui, trinama į miltelius ar sluoksniuojama.

100. Draudžiama naudoti konservantus, išskyrus sieros dioksidą ir vandenilio peroksidą.

101. Reikalavimai nemaistinės želatinos gamybai yra tokie pat kaip ir maistinės želatinos gamybai, todėl nemaistinė želatina gali būti gaminama ir laikoma toje pačioje įmonėje.

102. Kiekviena pagamintos maistinės želatinos siunta turi būti patikrinta ir privalo atitikti 1 ir 2 lentelėse nurodytus kriterijus.

 

1 lentelė. Mikrobiologiniai parametrai

 

Mikrobiologiniai parametrai

Leistinas kiekis

Bendras aerobinių bakterijų skaičius

103/g

Koliforminės bakterijos (30°C)

0/g

Koliforminės bakterijos (44,5°C)

0/10g

Anaerobinės sulfitą redukuojančios bakterijos (negaminančios dujų)

10/g

Klostridijos (Clostridium perfringens)

0/g

Stafilokokai

0/g

Salmonelės

0/25g

 

2 lentelė. Cheminių medžiagų likučiai

 

Elementai

Leistinas kiekis

As

1mg/kg

Pb

5 mg/kg

Cd

0,5 mg/kg

Hg

0,15 mg/kg

Cr

10 mg/kg

Cu

30 mg/kg

Zn

50 mg/kg

Drėgmė (105°C)

15 %

Pelenai (550°C)

2 %

SO2 (pagal Reith Williems)

50 mg/kg

H2O2 (Europos Farmakopėja 1986 (V2O2))

10 mg/kg

 

103. Maistinė želatina turi būti įvyniota, supakuota, laikoma ir transportuojama laikantis higienos reikalavimų. Tam tikslui turi būti:

103.1. atskiros patalpos maistinei želatinai ir pakavimo medžiagoms laikyti;

103.2. atskiros patalpos maistinės želatinos vyniojimui ir pakavimui.

104. Ant maistinės želatinos pakuočių turi būti tapatumo nustatymo ženklas, kuriame yra ši informacija: prekę siunčiančios šalies pavadinimas didžiosiomis raidėmis ar šalies trumpinys ir užrašas „Maistinė želatina“.

105. Jei želatinai išduodamas prekybos dokumentas, jame privalo būti įrašas „Maistinė želatina“ ir nurodyta jos pagaminimo data.

106. Maistinę želatiną leidžiama importuoti iš trečiųjų šalių:

106.1. kurios yra sąraše šalių, iš kurių leidžiamas maistinės želatinos importas;

106.2. įmonių, kurios atitinka 85 punkto reikalavimus;

106.3. jei žaliavos atitinka 92-104 punktų reikalavimus;

106.4. jei maistinė želatina pagaminta pagal 86-97 punktų reikalavimus;

106.5. jei maistinė želatina atitinka 98-101 punktų reikalavimus;

106.6. ant pakuočių yra tapatumo nustatymo ženklas, kuriame yra ši informacija: kilmės šalies ISO kodas ir įmonės registracijos numeris;

106.7. jei ji lydima veterinarijos sertifikato.

 

XXIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

107. Importo reikalavimai įsigalioja nuo Reikalavimų paskelbimo „Valstybės žiniose“.

108. Prekybos reikalavimai įsigalioja nuo Lietuvos Respublikos įstojimo į ES dienos.

109. Iki Lietuvos Respublikos įstojimo į ES dienos prekybai su ES šalimis taikomi tokie veterinarijos reikalavimai kaip ir importui.

110. Asmenys, pažeidę Reikalavimus, traukiami administracinėn atsakomybėn įstatymų ar kitų teisės aktų nustatyta tvarka.

______________


Gyvūninių produktų prekybos su Europos

Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių

veterinarijos reikalavimų

1 priedas

 

__________________________________________

(Šalies kompetentinga institucija)

 

VETERINARIJOS sertifikatas

BE KIAUTO, VIRTOMS, PARUOŠTOMS AR KONSERVUOTOMS SRAIGĖMS, IMPORTUOJAMOMS Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ

 

_____________Nr.____________

                                                                   (Data)

 

____________________________

(Išdavimo vieta)

 

Šis veterinarijos sertifikatas skirtas tik veterinarijos tikslams ir turi lydėti krovinį iki pasienio veterinarijos posto.

 

Šalis siuntėja: .........................................................................................................................................

Atsakinga tarnyba:..................................................................................................................................

 

I. Sraigių tapatumo nustatymas

 

Produkto apibūdinimas:..........................................................................................................................

-rūšis (mokslinis pavadinimas):...............................................................................................................

-būklė (1) ir apdorojimo būdas:................................................................................................................

Kodo Nr. (tinkamas):..............................................................................................................................

Pakuotė:..................................................................................................................................................

Pakuočių skaičius:...................................................................................................................................

Svoris neto:.............................................................................................................................................

Reikalinga laikymo ir transportavimo temperatūra:................................................................................

 

II. Sraigių kilmė

 

Patvirtintos arba registruotos įmonės pavadinimas ir numeris:...............................................................

................................................................................................................................................................

 

 

III. Produktų paskirties vieta

 

Sraigės siunčiamos

iš ............................................................................................................................................................

                                                                                                   (Pakrovimo vieta)

į...............................................................................................................................................................

                                                                                            (Paskirties šalis ir vieta)

transporto priemone (2): ..........................................................................................................................

Siuntėjo pavadinimas ir adresas:.............................................................................................................

................................................................................................................................................................

Gavėjo pavadinimas, adresas ir paskirties vieta.................................................................................... ..

................................................................................................................................................................

IV. Sveikumo patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad aprašytos sraigės:

1. Be kiauto, išvirtos, paruoštos, konservuotos, sušaldytos, supakuotos ir saugomos pagal ES Tarybos direktyvos 92/118/EEB II priedo 3 (I) skyriaus higienos reikalavimus.

2. Patikrintos pagal vidaus kontrolės programą, kurią sudarė ir atliko asmuo, atsakingas už įmonę, pagal ES Tarybos sprendimo 94/356/EB reikalavimus.

3. Patikrintos pagal ES Tarybos direktyvos 91/493/EEB priedo V skyriaus reikalavimus.

 

Žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas patvirtina, kad yra susipažinęs su ES Tarybos direktyvos 92/118/EEB II priedo 3 dalies I skyriaus, ES Tarybos direktyvos 91/493/EEB III, IV, V, VI ir VII skyrių, ES Tarybos direktyvos 77/99/EEB B priedo IX skyriaus ir ES Tarybos sprendime 94/356/EB nurodytais reikalavimais.

 

 

__________________________                                                                                                         

_________________________________ (Parašas) (3)                                      (Vardas, pavardė)

_________________________

        (Pildžiusio asmens pareigos)

 

Antspaudas (3)

 

 

 

(1) Atšaldytos, sušaldytos, be kiauto, virtos, paruoštos, konservuotos.

(2)Sunkvežimio, vagono ar konteinerio registracijos numeris, lėktuvo reiso numeris ar laivo pavadinimas.

(3)Antspaudo ir parašo spalva turi skirtis nuo teksto spalvos.

______________


Gyvūninių produktų prekybos su Europos

Sąjungos šalimis ir importo iš trečiųjų šalių

veterinarijos reikalavimų

2 priedas

 

__________________________________________

(Šalies kompetentinga institucija)

 

 

VETERINARIJOS sertifikatas

ATŠALDYTOMS, SUŠALDYTOMS, PARUOŠTOMS VARLIŲ KOJELĖMS, IMPORTUOJAMOMS Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ

 

_____________Nr.____________

                                                                  (Data)

 

 

____________________________

(Išdavimo vieta)

 

Šis veterinarijos sertifikatas skirtas tik veterinarijos tikslams ir turi lydėti krovinį iki pasienio veterinarijos posto.

 

Šalis siuntėja:..........................................................................................................................................

Atsakinga tarnyba:..................................................................................................................................

 

I. Varlių kojelių tapatumo nustatymas

 

Produkto apibūdinimas:..........................................................................................................................

-rūšis (mokslinis pavadinimas):...............................................................................................................

-būklė (1) ir apdorojimo būdas:................................................................................................................

Kodo Nr. (tinkamas):..............................................................................................................................

Pakuotė:..................................................................................................................................................

Pakuočių skaičius:...................................................................................................................................

Svoris neto:.............................................................................................................................................

Reikalinga laikymo ir transportavimo temperatūra:................................................................................

II. Varlių kojelių kilmė

 

Patvirtintos arba registruotos įmonės pavadinimas ir numeris:...............................................................

................................................................................................................................................................

 

 

III. Produktų paskirties vieta

 

Varlių kojelės siunčiamos

iš .............................................................................................................................................................

                                                                                                  (Pakrovimo vieta)

į ..............................................................................................................................................................

                                                                                            (Paskirties šalis ir vieta)

transporto priemone(2)............................................................................................................................ .

Siuntėjo pavadinimas ir adresas:............................................................................................................

................................................................................................................................................................

Gavėjo pavadinimas, adresas ir paskirties vieta:....................................................................................

.............................................................................................................................................................

 

IV. Sveikumo patvirtinimas

 

Aš, žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas, patvirtinu, kad varlių kojelės:

1. Gautos iš varlių, nuleistu krauju, paruoštų ir, jei reikia, atšaldytų, sušaldytų ar perdirbtų, supakuotų ir laikytų pagal ES Tarybos direktyvos 92/118/EEB II priedo 3 (II) skyriaus higienos reikalavimus.

2. Patikrintos pagal vidaus kontrolės programą, kurią sudarė ir įdiegė asmuo, atsakingas už įmonę, pagal ES Tarybos sprendimo 94/356/EB reikalavimus.

3. Patikrintos pagal ES Tarybos direktyvos 91/493/EEB priedo V skyriaus reikalavimus.

 

Žemiau pasirašęs valstybinis veterinarijos gydytojas patvirtina, kad yra susipažinęs su ES Tarybos direktyvos 92/118/EEB II priedo 3 dalies II skyriaus, ES Tarybos direktyvos 91/493/EEB II, IV, V, VI ir VII skyrių ir ES Tarybos sprendime 94/356/EB nurodytais reikalavimais.

 

 

 

__________________________                                                      __________________________

_________________________________ (Parašas) (3)                                      (Vardas, pavardė)

_________________________

        (Pildžiusio asmens pareigos)

 

Antspaudas (3)

 

 

 

(1)Atšaldytos, sušaldytos, perdirbtos.

(2)Sunkvežimio, vagono ar konteinerio registracijos numeris, lėktuvo reiso numeris ar laivo pavadinimas.

(3)Antspaudo ir parašo spalva turi skirtis nuo teksto spalvos.

______________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-25, 2005-01-12, Žin., 2005, Nr. 9-314 (2005-01-22), i. k. 105110MISAK000B1-25

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. spalio 29 d. įsakymo Nr. 462 pakeitimo