Suvestinė redakcija nuo 2024-09-25

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2005, Nr. 52-1768, i. k. 1052330ISAK003D-225

 

Nauja redakcija nuo 2024-09-25:

Nr. 3D-676, 2024-09-24, paskelbta TAR 2024-09-24, i. k. 2024-16599

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL GRIETINĖLĖS IR JOS GAMINIŲ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO

 

2005 m. balandžio 18 d. Nr. 3D-225

Vilnius

 

 

Vadovaudamasi 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007, bei 2015 m. rugsėjo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos (ES) 2015/1535, kuria nustatoma informacijos apie techninius reglamentus ir informacinės visuomenės paslaugų taisykles teikimo tvarka, reikalavimais, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 3 dalimi, Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymo 4 straipsnio 1 dalimi, ir siekdama reglamentuoti grietinėlės ir jos gaminių apibūdinimą, kokybės reikalavimus bei nustatyti prekinio pateikimo reikalavimus,

tvirtinu Grietinėlės ir jos gaminių techninį reglamentą (pridedama).

 

 

 

Žemės ūkio ministrė                                                     Kazimira Danutė Prunskienė

 

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

2005-03-25 raštu Nr. B6-(1.8)-475

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2005 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. 3D-225

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2024 m. rugsėjo 24 d.

įsakymo Nr. 3D-676 redakcija)

 

 

GRIETINĖLĖS IR JOS GAMINIŲ TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Grietinėlės ir jos gaminių techninis reglamentas (toliau – Reglamentas) nustato rinkai tiekiamų grietinėlės ir jos gaminių (KN kodai 0401 ir 0403) kokybės ir prekinio pateikimo reikalavimus.

2. Reglamentas taikomas grietinėlei ir jos gaminiams, atitinkantiems 6 punkte pateiktas sąvokas ir skirtiems tiesiogiai vartoti bei tolesniam perdirbimui ar kitų gaminių gamybai.

3. Reglamentas atitinka 2015 m. rugsėjo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos (ES) 2015/1535, kuria nustatoma informacijos apie techninius reglamentus ir informacinės visuomenės paslaugų taisykles teikimo tvarka, reikalavimus.

4. Reglamento reikalavimų privalo laikytis visi ūkio subjektai, tiekiantys Reglamente apibrėžtus gaminius Lietuvos Respublikos rinkai.

5. Ta apimtimi, kuria grietinėlės ir jos gaminių aspektų nereguliuoja Reglamente nurodyti Europos Sąjungos teisės aktai, Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamai grietinėlei ir jos gaminiams taikomas abipusio pripažinimo principas, kaip jis apibrėžtas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. spalio 9 d. nutarimo Nr. 1252 „Dėl 2019 m. kovo 19 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2019/515 dėl kitoje valstybėje narėje teisėtai parduodamų prekių abipusio pripažinimo, kuriuo panaikinamas Reglamentas (EB) Nr. 764/2008, įgyvendinimo ir abipusio pripažinimo principo sampratos“ 3.2 papunktyje.

6. Reglamente vartojamos sąvokos:

6.1. Grietinėlė – taki, ne mažesnio kaip 10 proc. riebumo ir ne mažesnio kaip 6,5 pH aktyviojo rūgštingumo pieno riebalų emulsija nugriebtame piene, fizikiniais metodais atskirta nuo pieno.

6.2. Regeneruota grietinėlė – grietinėlė, gauta į dehidratuotus ar koncentruotus pieno gaminius įpilant arba neįpilant geriamojo vandens.

6.3. Atgaminta grietinėlė – grietinėlė, gauta į pieno riebalus ir sausas neriebalines pieno medžiagas įpilant arba neįpilant geriamojo vandens.

6.4. Grietinėlės gaminiai – pieno gaminiai, pagaminti tam tikrais būdais apdorojant grietinėlę, regeneruotą grietinėlę ir (arba) atgamintą grietinėlę:

6.4.1. plakamoji grietinėlė – taki grietinėlė, regeneruota grietinėlė ir (arba) atgaminta grietinėlė, paruošta taip, kad ją būtų lengva išplakti;

6.4.2. plakta grietinėlė – taki grietinėlė, regeneruota grietinėlė ir (arba) atgaminta grietinėlė, į kurią oras arba inertinės dujos įterpti tokiu būdu, kad išliktų nepažeista pieno riebalų emulsija nugriebtame piene;

6.4.3. grietinė – ne mažesnio kaip 10 proc. riebumo pieno gaminys, gautas rauginant grietinėlę tinkamais mikroorganizmais, kurių veikla sumažina pH iki 4,65–4,20 ir sukelia koaguliaciją. Jeigu ženklinant tiesiogiai arba netiesiogiai nurodomi tam tikri mikroorganizmai, jie gaminyje turi būti gyvybingi, aktyvūs ir gausūs visą minimalų gaminio tinkamumo vartoti laiką. Jeigu gaminys po rauginimo termiškai apdorojamas, reikalavimai dėl mikroorganizmų gyvybingumo netaikomi;

6.4.4. rauginta grietinėlė – ne mažesnio kaip 10 proc. riebumo pieno gaminys, gautas rauginant grietinėlę, regeneruotą grietinėlę ir (arba) atgamintą grietinėlę tinkamais mikroorganizmais, kurių veikla sumažina pH ir sukelia koaguliaciją arba jos nesukelia. Jeigu ženklinant tiesiogiai arba netiesiogiai nurodomi tam tikri mikroorganizmai, jie gaminyje turi būti gyvybingi, aktyvūs ir gausūs visą minimalų gaminio tinkamumo vartoti laiką. Jeigu gaminys po rauginimo termiškai apdorojamas, reikalavimai dėl mikroorganizmų gyvybingumo netaikomi.

 

II SKYRIUS

KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

7. Grietinėlės ir jos gaminių gamybai naudojamos žaliavos ir medžiagos turi atitikti teisės aktų ir kitų norminių dokumentų, reglamentuojančių maisto produktų saugą ir kokybę, reikalavimus bei turėti maisto saugos ir kokybės patvirtinimo dokumentus:

7.1. pienas, atitinkantis reikalavimus, išdėstytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, su visais pakeitimais ir 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007, VII priedo IV dalyje nurodytus reikalavimus, su visais pakeitimais;

7.2. regeneruotai arba atgamintai grietinėlei gaminti naudojami pieno gaminiai:

7.2.1. sviestas, atitinkantis Reglamento (ES) Nr. 1308/2013 II priedėlio A dalies 1 punkto reikalavimus;

7.2.2. lydytas sviestas;

7.2.3. dehidratuotas pienas, atitinkantis Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. kovo 14 d. įsakymu Nr. 3D-138 „Dėl Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninio reglamento patvirtinimo“, reikalavimus;

7.2.4. geriamasis vanduo, atitinkantis Lietuvos higienos normą HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“;

7.3. grietinėlės gaminiams gaminti gali būti naudojamos pasukos, kurios gali būti skystos, koncentruotos ir (arba) dehidratuotos;

7.4. į grietinėlės gaminius gali būti pridėta kitų pieno gaminių ir (arba) jų sudedamųjų dalių bei papildomų gamybos procesui būtinų medžiagų, naudojamų ne pieno sudedamosioms dalims visiškai arba iš dalies pakeisti, o apibrėžtiems tikslams pasiekti, priklausomai nuo gaminio paskirties ir kategorijos:

7.4.1. kiti pieno gaminiai, pagaminti iš pieno arba išrūgų, kuriuose bet kokio tipo pieno baltymų (įskaitant kazeiną ir išrūgų baltymų gaminius, koncentratus bei visus jų derinius) yra ne mažiau kaip 35 proc. masės. Šie gaminiai gali būti naudojami kaip tirštikliai arba stabilizatoriai, užtikrinant, kad jų įdėtas tik funkciškai būtinas kiekis, neviršijantis 20 g/kg, ir atsižvelgiant į tai, ar buvo pridėti leidžiami naudoti stabilizatoriai ar tirštikliai;

7.4.2. želatina ir krakmolas taip pat gali būti naudojami kaip stabilizatoriai, užtikrinant, kad dedamas jų kiekis neviršija funkciškai būtino, ir atsižvelgiant į tai, ar buvo pridėti leidžiami naudoti stabilizatoriai ar tirštikliai;

7.4.3. grietinei ir raugintai grietinėlei gaminti naudojamos grynos pieno rūgšties laktokokų ir streptokokų kultūros. Be specifinių raugo kultūrų gali būti pridedama ir kitų mikroorganizmų;

7.4.4. raugintai grietinėlei gaminti taip pat gali būti naudojamas šliužo fermentas ir kiti saugūs ir tinkami, koaguliaciją sukeliantys fermentai, padedantys pagerinti tekstūrą nepasiekus fermentinės sutraukos susidarymo;

7.4.5. natrio chloridas (valgomoji druska).

7.5. kitos grietinėlės ir jos gaminių gamyboje leidžiamos naudoti žaliavos ir medžiagos bei maisto priedai.

 

III SKYRIUS

ŽENKLINIMAS

 

8. Grietinėlė ir jos gaminiai ženklinami pagal 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, su visais pakeitimais, Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, kitų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių maisto produktų ženklinimą, reikalavimus.

9. Be privalomų Reglamento 8 punkte nurodytuose teisės aktuose nustatytų reikalavimų, turi būti laikomasi šių papildomų ženklinimo reikalavimų:

9.1. grietinėlės ir jos gaminių pavadinimas turi atitikti Reglamento 6 punkte nurodytas sąvokas;

9.2. ženklinant grietinę ir raugintą grietinėlę, gali būti nurodytos specifinės raugo kultūros, kuriomis ji buvo surauginta, pvz., „acidofilinė“, „kefyro“ arba „kumyso“;

9.3. ženklinant grietinėlę ir jos gaminius, pagamintus regeneruojant arba atgaminant pieno sudedamąsias dalis, pateikiama nuoroda „Regeneruota“ arba „Atgaminta“;

9.4. ženklinant grietinėlę ir jos gaminius būtina nurodyti taikytą terminio apdorojimo būdą, pavyzdžiui: „pasterizuota“, „UAT apdorota“, „sterilizuota“. Grietinės ir raugintos grietinėlės terminis apdorojimas nurodomas tik tada, jei jis buvo taikytas po gaminio rauginimo: „Termiškai apdorota po rauginimo“;

9.5. visais atvejais turi būti nurodytas grietinėlės ir jos gaminių riebumas, išreikštas masės procentais;

9.6. gaminys, kuriame dalis pieno riebalų pakeista augaliniais riebalais, negali būti vadinamas grietinėle ar grietine, kaip nurodyta Reglamento (ES) 1308/2013 VII priedo III dalies 2 punkte. Tokiu atveju gaminio pavadinimas turi būti „grietinėlės ir augalinių riebalų mišinys“ arba „grietinės ir augalinių riebalų mišinys“. Ženklinant grietinėlės (grietinės) ir augalinių riebalų mišinį etiketėje turi būti nurodytas pieno riebalų ir augalinių riebalų kiekis, išreikštas masės procentais.

 

IV SKYRIUS

PAGRINDINIAI MĖGINIŲ ĖMIMO IR ANALIZĖS METODAI

 

10. Mėginiai imami pagal LST EN ISO 707 „Pienas ir pieno gaminiai. Mėginių ėmimo nurodymai (ISO 707:2008)“.

11. Riebalų kiekis nustatomas pagal LST EN ISO 2450 „Grietinėlė. Riebalų kiekio nustatymas. Gravimetrinis metodas (pamatinis metodas)“ (ISO 2450:2008).

12. Baltymų kiekis nustatomas pagal LST EN ISO 8968-1 „Pienas ir pieno gaminiai. Azoto kiekio nustatymas. 1 dalis. Kjeldalio principas ir žalio baltymo skaičiavimas (ISO 8968-1:2014)“ arba  LST ISO 8968-3 Pienas. Azoto kiekio nustatymas. 3 dalis. Mineralizavimo virimo bloke metodas (pusiau mikroanalizės spartusis įprastinis metodas) (ISO 8968-3:2004)“.

13. Sausosios medžiagos nustatomos pagal LST ISO 6731 „Pienas, grietinėlė ir sutirštintas pienas. Visuminio sausųjų medžiagų kiekio nustatymas (pamatinis metodas) (tapatus ISO 6731:2010)“.

14. Grietinėlės ir jos gaminių aktyvusis rūgštingumas nustatomas pH-metru pagal prietaiso naudojimo instrukciją.

15. Specifinių raugo mikroorganizmų skaičius nustatomas pagal LST ISO 7889 „Jogurtas. Būdingų mikroorganizmų skaičiavimas. Kolonijų skaičiaus nustatymas 37 °C temperatūroje (tpt ISO 7889:2003) ir LST ISO 9232:2005 „Jogurtas. Būdingų mikroorganizmų – bulgarų lazdelių (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) ir termofilinių streptokokų (Streptococcus thermophilus) – identifikavimas (tpt ISO 9232:2003)“.

PASTABA. Grietinėlė ir jos gaminiai gali būti tiriami ir kitais įprastiniais bei lygiaverčiais pagal tikslumą metodais. Bandymo ataskaitoje būtina nurodyti, kuris metodas taikytas.

 

V SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

16. Grietinėlės ir jos gaminių gamintojai bei pardavėjai turi užtikrinti, kad jų gaminamų ir tiekiamų rinkai produktų kokybė atitiktų Reglamento reikalavimus.

17. Lietuvos Respublikos kompetentingai institucijai pareikalavus, turi būti pateikiama informacija apie grietinėlės ir jos gaminių gamybos technologiją ir procesus, gamyboje panaudotų žaliavų ir medžiagų sudėtį, kokybę bei kilmę.

18. Pažeidus Reglamento nuostatas, grietinėlę ir jos gaminius tiekti rinkai draudžiama.

19. Ūkio subjektai, nesilaikantys Reglamento nuostatų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

_____________________________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 3D-676, 2024-09-24, paskelbta TAR 2024-09-24, i. k. 2024-16599

Dėl žemės ūkio ministro 2005 m. balandžio 18 d. įsakymo Nr. 3D-225 „Dėl Grietinėlės ir jos gaminių kokybės reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo