Įsakymas netenka galios 2004-05-01:

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 3D-168, 2004-04-14, Žin., 2004, Nr. 57-2019 (2004-04-20), i. k. 1042330ISAK003D-168

Dėl žemės ūkio ministro 2001 m. vasario 23 d. įsakymo Nr. 37 "Dėl privalomųjų obuolių, kriaušių ir agurkų kokybės reikalavimų" ir jį keitusių įsakymų pripažinimo netekusiais galios

 

Suvestinė redakcija nuo 2003-10-18 iki 2004-04-30

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2001, Nr. 18-563, i. k. 1012330ISAK00000037

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ OBUOLIŲ, KRIAUŠIŲ IR AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. vasario 23 d. Nr. 37

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 ir 8.11 punktus,

Tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius obuolių ir kriaušių vaisių kokybės reikalavimus;

2. Privalomuosius ilgavaisių agurkų kokybės reikalavimus;

3. Privalomuosius trumpavaisių agurkų kokybės reikalavimus.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                  KĘSTUTIS KRISTINAITIS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 m. vasario 23 d. įsakymu Nr. 37

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2003 m. rugsėjo 26 d.

įsakymo Nr. 3D-395 redakcija)

 

PRIVALOMIEJI OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji obuolių ir kriaušių vaisių kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) parengti remiantis:

2001 m. rugpjūčio 6 d. Europos Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1619/2001, nustatančiu obuolių bei kriaušių prekybinius standartus ir pakeičiančiu reglamentą (EEB) Nr. 920/89;

1996 m. spalio 28 d. Europos Tarybos reglamentu (EB) Nr. 2200/96 dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti obuolių ir kriaušių veislių, kilusių iš Malus domestica Borkh. L. ir Pyrus communis L. rūšių, vaisiams (toliau – obuoliai ir kriaušės), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijose ex 0808.10 ir ex 0808.20, išskyrus atvejus, nurodytus šių reikalavimų 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. perdirbti skirtiems obuoliams ir kriaušėms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems obuoliams ir kriaušėms:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;

2.2.5. kuriuos užauginę augintojai galutiniam vartotojui parduoda savo ūkyje.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių obuolių ir kriaušių vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir šių reikalavimų V skyriuje nurodytų leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, nesužaloti, nepradėję pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkami vartoti, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, nusausinti, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Obuoliai ir kriaušės turi būti nepažeisti skinant ir pakankamai subrendę, kad toliau nokdami pasiektų savo veislei būdingus subrendimo požymius*, nenukentėtų transportuojant, ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Obuoliai ir kriaušės pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: aukščiausiosios kokybės vaisiai, tipingos veislei formos, dydžio ir spalvos (1 ir 2 priedai), nepažeistais vaiskočiais, visiškai sveiku minkštimu, be defektų, išskyrus labai nežymius odelės defektus, kurie neturi neigiamos įtakos jų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui, kriaušių odelė turi būti nešiurkšti;

5.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, tipingos veislei formos, dydžio bei spalvos (1 ir 2 priedai), visiškai sveiku minkštimu. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos vaisiaus išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui:

5.2.1. nežymūs formos defektai;

5.2.2. nežymūs brandos defektai;

5.2.3. nežymūs spalvos defektai;

5.2.4. nedideli odelės defektai, kurių:

5.2.4.1. pailgos formos defektai neturi būti ilgesni kaip 2 cm;

5.2.4.2. rauplėmis (Venturia inaequalis) pažeistas plotas neturi viršyti 0,25 cm2 vaisiaus ploto;

5.2.4.3. kitų defektų pažeistas vaisiaus plotas neturi viršyti 1 cm2;

5.2.4.4. nedidelių, bespalvių suspaudimo dėmių plotas neturi viršyti 1 cm2 vaisiaus ploto.

Obuoliai gali būti be vaiskočio, tačiau jis turi būti nutrūkęs nepažeisdamas odelės vaiskočio duburėlyje.

Kriaušių odelė turi būti nešiurkšti, o kotelis gali būti šiek tiek pažeistas.

5.3. antra klasė: vaisiai, neatitinkantys aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinkantys šių reikalavimų II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus, kurių minkštimas turi būti be didelių defektų. Leistini šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos vaisių kokybei, išsilaikymui bei bendrai jų išvaizdai:

5.3.1. formos defektai;

5.3.2. brandos defektai;

5.3.3. spalvos defektais;

5.3.4. odelės defektai, kurių:

5.3.4.1. pailgos formos defektai turi būti ne ilgesni kaip 4 cm;

5.3.4.2. pažeistas plotas, įskaitant ir bespalvius suspaudimus, neturi viršyti 2,5 cm2 vaisiaus ploto;

5.3.4.3. rauplėmis (Venturia inaequalis) pažeistas plotas neturi viršyti 1 cm2 vaisiaus ploto.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje arba pagal vaisiaus masę. Jeigu vaisiai rūšiuojami pagal masę, minimali jų masė turi atitikti 10 punkte pateiktoje lentelėje nurodytą minimalų jų dydį.

7. Ekstra, pirmos ir antros klasės vaisių, kurie pakuotėje sudėti eilėmis ir sluoksniais, skersmuo neturi skirtis daugiau kaip 5 mm, Brameley Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) bei Horneburger veislių obuolių – daugiau kaip 10 mm.

8. Pirmos klasės neįpakuotų vaisių skersmuo gali skirtis iki 10 mm, Brameley Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) bei Horneburger veislių obuolių – iki 20 mm.

9. Antros klasės neįpakuotų vaisių skersmens skirtumas nereglamentuojamas.

10. Minimalus leistinas vaisių dydis (mm) nurodytas lentelėje:

 

Klasė

Stambiavaisės obuolių

veislės (3 priedas)

Kitos obuolių

veislės

Stambiavaisės

kriaušių veislės

(4 priedas)

Kitos kriaušių

veislės

Ekstra

70

60

60

55

Pirma

65

55

55

50

Antra

65

55

55

45

 

 

 

 

 

 

11. Vasarinių veislių kriaušėms, išvardytoms šių reikalavimų 4 priede ir parduodamoms nuo birželio 10 d. iki liepos 31 d., minimalaus dydžio reikalavimai netaikomi.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

12. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

13. Leistini kokybės nukrypimai:

13.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) vaisių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, tačiau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;

13.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) vaisių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, tačiau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų. Kriaušės negali būti be kotelių;

13.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) vaisių, kurie neatitinka nei šios klasės reikalavimų, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti ar dėl kitų priežasčių netinkamų vartoti vaisių. Iš jų ne daugiau kaip 2 proc. vaisių gali būti kenkėjų pažeistu minkštimu ir/arba su kenkėjais viduje, nežymiai pakenktų puvinio, sukamštėjusių, vandeningais sėklalizdžiais, šiek tiek sužalotų arba su neužsitraukusiais įtrūkimais.

14. Leistini dydžio nukrypimai:

14.1. bet kurios klasės vaisių, kuriems taikomas dydžio vienodumo reikalavimas, pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus), kurių dydis viena pakopa didesnis arba mažesnis už nurodytą ant pakuotės dydį, o mažiausios dydžio grupės vaisių – daugiau kaip 5 mm mažesnių už minimalų nustatytą dydį;

14.2. bet kurios klasės vaisių, kuriems netaikomas vienodumo reikalavimas, pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) mažesnių už nustatytą minimalų dydį daugiau kaip 5 mm.

 

VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

15. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės, kokybės klasės ir dydžio (jei rūšiuojama pagal dydį) vienodai sunokę vaisiai.

16. Ekstra klasės vaisiai turi būti vienodos spalvos.

17. Pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį ne didesnėse kaip 3 kg pakuotėse parduodami obuoliai neprivalo būti tos pačios veislės. Jei minėtose pakuotėse supakuojami skirtingų veislių obuoliai, jie neprivalo būti tos pačios kilmės šalies.

18. Matomoji kiekvienos pakuotės ir bendrosios pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

19. Ekstra klasės obuoliai ir kriaušės pakuojami sluoksniais.

20. Obuoliai ir kriaušės turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

21. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi būti švarios, o pakuočių viduje naudojamos medžiagos vaisiams apsaugoti turi būti naujos, švarios, atitinkančios higienos normos HN 16 reikalavimus.

22. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normos reikalavimus.

23. Pakuotėje ir bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių pašalinių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

24. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

24.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“, arba „siuntėjas“ arba atitinkama šios nuorodos santrumpa;

24.2. produkcijos pavadinimas: „obuoliai“ arba „kriaušės“, jei pakuotė nepermatoma;

24.3. veislės arba veislių pavadinimas;

24.4. kilmės šalis. Kai pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį mažose pakuotėse parduodami obuoliai yra skirtingų veislių bei kilmės šalių, jos turi būti nurodomos visos;

24.5. kokybės klasė;

24.6. dydis arba vienetų skaičius, jei vaisiai sudėti sluoksniais;

24.7. jei vaisiai nesudėti sluoksniais, – jų dydis, nurodant:

24.7.1. minimalų ir maksimalų vaisių skersmenį, jei dydžio vienodumo reikalavimai privalomi;

24.7.2. minimalų vaisių skersmenį ir nuorodą „ir daugiau“ arba „+“, jei maksimalaus skersmens nurodyti neprivalu.

25. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, šių reikalavimų 24 punkte nurodyta informacija turi būti pateikta kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.

26. Parduodant obuolius ir kriaušes pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, šių reikalavimų 24 punkte nurodyta informacija pateikiama pirkėjams matomoje vietoje šalia obuolių ir kriaušių.

______________


 

Privalomųjų obuolių ir kriaušių vaisių kokybės

reikalavimų

1 priedas

 

OBUOLIŲ SPALVOS KRITERIJAI

 

Obuolių veislės pagal jų spalvą skirstomos į keturias grupes:

1. A grupė – raudonvaisės veislės* (Lietuvoje auginamos veislės: Antej, Florina, Liberty, Lodel, Prima, Štaris):

1.1. ekstra klasė: bent trys ketvirtadaliai viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

1.2. pirma klasė: bent pusė viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

1.3. antra klasė: bent ketvirtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos.

2. B grupė – iš dalies raudonvaisės veislės, kurių raudonoji dalis labai ryški (Lietuvoje auginamos veislės: Aldas, Alva, Auksis, Avenarijus, Beloruskoje malinovoje, Delikates, Freedom, Kulono renetas, Ligol, Mantet, Melrose, Noris, Renet Kičunova, Slava peremoržcam, Veteran, Zorenka, Žiguliovskoje):

2.1. ekstra klasė: bent pusė viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

2.2. pirma klasė: bent trečdalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

2.3. antra klasė: bent vienas dešimtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos.

3. C grupė – veislės raudondryžiais vaisiais (Lietuvoje auginamos veislės: Konfetnoje, Melba, Orlovskoje polosatoje, Persikinis, Rudens dryžuotasis):

3.1. ekstra klasė: bent trečdalis viso vaisiaus paviršiaus yra su raudonos spalvos dryžiais;

3.2. pirma klasė: bent vienas dešimtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra su raudonos spalvos dryžiais.

4. D grupė – kitos veislės

 

______________

* Veislės išvardytos 3 priede

______________


 

Privalomųjų obuolių ir kriaušių vaisių

kokybės reikalavimų

2 priedas

 

OBUOLIŲ RŪDĖTUMO KRITERIJAI

 

Pagal rūdėtumo kriterijų veislės suskirstomos į dvi grupes:

1. R grupė-obuolių veislės* su natūraliai rūdėtais vaisiais (Lietuvoje auginama veislė – Auksis). Šių veislių obuolių rūdėtumas yra laikomas odelės požymiu, bet ne defektu.

2. Kitų, R grupei nepriskirtų, veislių obuoliai gali būti rūdėti, tačiau iki tam tikros ribos:

 

Rūdėtumo pobūdis

Ekstra klasė

Pirma klasė

Antra klasė

Leistini nukrypimai antrai klasei

Dėmės

Neturi būti matomos vaiskočio duburėlio išorėje

Gali būti šiek tiek žemiau kotelio arba piestelės ertmės

Gali būti žemiau kotelio arba piestelės ertmės, nešiurkščios

Gali būti vaisių, dėl kurių nepasikeičia pakuotėje esančių vaisių išvaizda ir būklė

 

nešiurkščios

nešiurkščios

šiek tiek šiurkščios

 

Rūdėtumas

Maksimaliai leidžiamas pažeisto vaisiaus paviršiaus plotas

 

Netankus

tinklelis

(beveik nesi-

skiriantis nuo

bendros vai-

siaus spalvos)

Neištisinis tinklelis,

nekeičiantis atskiro

vaisiaus ir visų pakuotėje esančių vaisių

išvaizdos

Penktadalis

Pusė

Gali būti vaisių, dėl kurių nepasikeičia pakuotėje esančių vaisių išvaizda ir būklė

Ryškus tinklelis

Negali būti

Viena dvidešimtoji

Trečdalis

Gali būti vaisių, dėl kurių nepasikeičia pakuotėje esančių vaisių išvaizda ir būklė

Pažeidimų vi-

suma (išskyrus

dėmes)

 

Penktadalis

Pusė

Gali būti vaisių, dėl kurių nepasikeičia pakuotėje esančių vaisių išvaizda ir būklė

* Veislės išvardytos 3 priede.

 

______________


 

Privalomųjų obuolių ir kriaušių vaisių kokybės

reikalavimų

3 priedas

 

OBUOLIŲ VEISLIŲ IR JŲ SUSKIRSTYMO PAGAL SPALVOS, RŪDĖTUMO BEI DYDŽIO GRUPES SĄRAŠAS

 

Pagal dydį obuolių veislės yra suskirstytos į dvi grupes:

1. S grupė – stambiavaisės obuolių veislės (Lietuvoje auginamos veislės: Bogatyr, Ligol, Moskovskoje zimneje, Orlovskoje polosatoje, Rudens dryžuotasis, Sinap orlovskij, Veteran, Žiguliovskoje).

2. Kitos obuolių veislės.

Veislės pavadinimas

Veislės pavadinimo sinonimas arba jos mutacijos

Spalvos grupė

Rūdėtumo grupė

Dydžio grupė

Abbondanza

 

C

 

 

Akane

Prime Rouge, Prime Red, Tohoku 3, Tokyo Rose

B

 

 

Alice

 

B

 

 

Alkmene

Early Windsor

C

 

 

Altländer

 

 

 

S

Apollo

 

C

 

S

Arlet

 

C

 

S

Aroma

 

C

 

 

Aroma Amorosa

 

B

 

 

Ashmead's Kernel

 

 

R

 

Belfort

Pella

B

 

 

Bellavista

Vista Bella

B

 

 

Belle de Boskoop ir jų mutacijos

Schöner von Boskoop, Schone van Boskoop, Goudrenet

 

R

S

Belle fleur double

 

 

 

S

Berlepsch

 

C

 

 

Berlepsch rouge

Red Berlepsch, Roter Berlepsch

B

 

 

Bismarck

 

 

 

S

Black Ben Davis

 

A

 

S

Black Stayman

 

A

 

S

Blenheim

 

 

 

S

Boskoop rouge

Red Boskoop, Roter Boskoop, Schmitz-Hübsch, Rode Boskoop

B

R

S

Braeburn

 

C

 

S

Bramley's Seedling

Bramley, Triomphe de Kiel

 

 

S

Brettacher

 

 

 

S

Calville veislių grupė:

 

 

 

S

Cardinal

 

B

 

 

Carmio

 

A

 

 

Carola

Kalco

C

 

S

Casanova de Alcobaça

 

C

 

 

Charden

 

 

 

S

Charles Ross

 

 

 

S

Chata Encarnada

 

C

 

 

Commercio

 

C

 

 

Cortland

 

B

 

S

Cox Pomona

 

 

 

S

Cox's orange pippin ir jų mutacijos

Cox Orange

C (išskyrus Cherry Cox, kuri yra B grupės)

R

 

Crimson Bramley

 

 

 

S

Cunha

Riscadinha

C

 

 

Delicious ordinaire

Ordinary Delicious

B

 

 

Delicious Pilafa

 

B

 

S

Democrat

 

A

 

S

Discovery

 

B

 

 

Dunn's Seedling

 

 

R

 

Egremont Russet

 

 

R

 

Elan

 

 

 

S

Ellison's orange (Ellison)

 

C

 

S

Elstar

 

C

 

 

Finkenwerder

 

 

 

S

Fortuna Delicious

 

A

 

S

Fortune

 

 

R

 

Fuji

 

C

 

S

Gala

 

C

 

 

Garcia

 

 

 

S

Gelber Edel

 

 

 

S

Glorie van Holland

 

 

 

S

Gloster 69

 

B

 

S

Golden Delicious ir jų mutacijos

 

 

 

S

Golden Russet

 

 

R

 

Graham

Graham Royal Jubile

 

 

S

Granny Smith

 

 

 

S

Gravenstein rouge

Red Gravenstein, Gravenstein rossa, Roter Gravensteiner

B

 

S

Gravensteiner

Gravenstein

 

 

S

Greensleeves

 

 

 

S

Grossherzog Friedrich von Baden

 

 

 

S

Herma

 

 

 

S

Honeygold

 

 

 

S

Horneburger

 

 

 

S

Howgate Wonder

 

 

 

S

Idared

 

B

 

S

Imperatore

Emperor Alexander

C

 

S

Ingrid Marie

 

B

R

 

Jacob Fisher

Jakob Fischer

 

 

S

Jacques Lebel

Jakob Lebel

 

 

S

Jamba

 

C

 

S

James Grieve und Mutanten

 

 

 

S

James Grieve rouge

Red James Grieve, Roter James Grieve

B

 

S

Jerseymac

 

B

 

 

Jester

 

 

 

S

Jonagold(*) ir jų mutacijos

 

C

 

S

Jonagored

 

A

 

S

Jonathan

 

B

 

 

Jupiter

 

 

 

S

Karmijn de Sonnaville

 

C

R

S

Katy

Katja

B

 

 

Kent

 

 

R

 

Kidd's orange red

 

C

R

 

Kim

 

B

 

 

King David

 

A

 

 

Königin

The Queen

 

 

S

Lane's Prince Albert

Lanes Prinz Albert

 

 

S

Laxton's Superb

Laxtons Superb

C

R

 

Lemoen Apfel

Lemoenappel

 

 

S

Lobo

 

B

 

 

Lord Lambourne

 

C

 

 

Maigold

 

C

 

S

Mantet rouge

Red Mantet, Roter Mantet

C

 

 

Mc Intosh Red

 

B

 

 

Melodie

 

C

 

 

Melrose

 

C

 

S

Mingan

Peromingan, Mingana

 

R

S

Morgenduft

Rome Beauty

B

 

S

Musch

 

 

 

S

Mutsu

Crispin

 

 

S

Normanda

 

C

 

S

Notarapfel

Notaris, Notarisappel

 

 

S

Nueva Europa

 

C

 

 

Nueva Orleans

 

B

 

S

Odin

 

B

 

 

Oldenburg

 

C

 

 

Ontario

 

B

 

S

Oregon

 

A

 

S

Ortell

 

B

 

 

Ozarkgold

 

 

 

S

Pater v. d. Elsen

 

 

 

S

Paula Red

 

B

 

 

Pero de Cirio

 

 

 

S

Piglos

 

B

 

S

Pimona

 

C

 

 

Pinova

 

C

 

S

Piros

 

C

 

S

Pomme raisin

 

C

 

 

Rambour d'hiver

Winterrambour, Teuringer, Menznauer Jäger

 

 

S

Rambour Franc

 

B

 

 

Red Chief

 

A

 

S

Red Delicious ir jų mutacijos

 

A

 

S

Red Dougherty

 

A

 

 

Red Rome

 

A

 

 

Red York

 

A

 

 

Reglindis

 

C

 

S

Reine des Reinettes

Goldparmäne, King of the pippins

C

 

 

Reineta Encarnada

 

B

 

 

Reineta Roja del Canada

 

B

 

S

Reinette blanche du Canada

Reinette du Canada, Canada Blanc, Kanadarenette, Renetta del Canada

 

R

S

Reinette de France

Renetta di Francia

 

 

S

Reinette de Landsberg

Renetta di Landesberg, Landsberger, Landsberger Renette

 

 

S

Reinette d'Orléans

Orleans Reinette, Renetta d'Orleans

 

 

S

Reinette étoilée

Sternrenette, Sterappel

A

 

 

Reinette grise

Graue Renette, Renetta Grigia

 

R

S

Reinette grise du Canada

Graue Kanadarenette

 

R

S

Richared

 

A

 

S

Roja de Benejama

Verruga, Roja del Valle, Clavelina

A

 

 

Rose de Berne

Berner Rosenapfel

A

 

 

Rose de Caldaro

Kalterer, Rose di Caldaro

C

 

 

Royal Gala

Tenroy

A

 

 

Royal Red

 

A

 

S

Saure Gamerse

Gamerse Zure

 

 

S

Septer

 

 

 

S

Shampion

 

C

 

S

Signe Tillisch

 

 

 

S

Spartan

 

A

 

 

St. Edmunds Pippin

 

 

R

 

Stalapfel

 

B

 

 

Stark Delicious

 

A

 

 

Starking

 

A

 

S

Starkrimson

 

A

 

S

Stark's Earliest

 

C

 

 

Stayman Winesap

Stayman

B

 

S

Staymared

Staymanred, Red Stayman

A

 

S

Sturmer Pippin

 

 

R

 

Summerred

 

B

 

 

Sunset

 

 

R

 

Suntan

 

 

R

 

Top Red

 

A

 

S

Toreno

 

 

R

 

Transparente de Croncels

Croncels

 

 

S

Triomphe de Luxembourg

 

 

 

S

Tydeman's Early Worcester

Tydeman's Early

B

 

S

Wagener

 

B

 

 

Wealthy

 

B

 

 

Well Spur

 

A

 

S

Winesap

Winter Winesap

A

 

 

Winston

 

C

 

 

Winter Banana

Winterbanane, Winterbananenapfel

 

 

S

Worcester Pearmain

 

B

 

 

Yellow Newton

Albemarle Pippin

 

R

 

York

 

B

 

 

Zabergäu

 

 

 

S

Zigeunerin

 

 

 

S

______________


 

Privalomųjų obuolių ir kriaušių vaisių kokybės

reikalavimų

4 priedas

 

KRIAUŠIŲ VEISLIŲ IR JŲ SUSKIRSTYMO PAGAL GRUPES SĄRAŠAS

 

Pagal dydžio rodiklius ir jų taikymą kriaušių veislės yra suskirstytos į tris grupes:

1. S grupė – stambiavaisės kriaušės.

2. V grupė – vasarinių veislių kriaušės nurodytos šių privalomųjų reikalavimų 10 punkte.

3. Kitų veislių kriaušės.

 

Veislės pavadinimas

Veislės pavadinimo sinonimas arba jos mutacijos

Dydžio grupė

Abbé Fétel

Abbate Fetel, Abate Fetel

S

Abugo o Siete en Boca

 

V

Alexandrine Douillard

 

S

André Desportes

 

V

Azucar Verde

 

V

Bergamotten

 

V

Beurré Alexandre Lucas

Lucas, Alexander Lucas

S

Beurré Clairgeau

Clairgeau, Clairgeaus Butterbirne

S

Beurré d'Arenberg

Hardenpont

S

Beurré Diel

Diels Butterbirne

S

Beurré Giffard

Giffards Butterbirne

V

Beurré Gris

 

V

Beurré Lebrun

 

S

Beurré précoce Morettini

Buttira precoce Morettini

V

Blanca de Aranjuez

Agua de Aranjuez, Espadona, Blanquilla

V

Buntrocks

 

V

Carapinheira

 

V

Carusella

 

V

Castell

Castell de Verano

V

Catillac

Pondspear, Ronde Gratio, Grand Monarque, Charteuse

S

Claude Blanchet

 

V

Colorée de Juillet

Bunte Juli

V

Condoula

 

V

Coscia

Ercolini

V

Curé

Curato, Pastoren, Del Cura de Ouro, Espadon de Invierno, Bella de Berry, Lombarda de Rioja, Batall de Campana

S

D. Joaquina

Doyenné de Juillet

V

Devoe

 

S

Don Guido

 

S

Doyenné d'hiver

Winterdechant, Decana d'Inverno

S

Doyenné du Comice

Comice, Vereinsdechant, Decana del Comizio

S

Duchesse d'Angoulême

Duchessa d'Angoulême

S

Empereur Alexandre

Beurré Bosc, Bosc, Beurré d'Apremont, Kaiser Alexander, Imperatore Alessandro, Kaiserkrone, Alexanderbirne

S

Flor de Invierno

 

S

Général Leclerc

 

S

Gentile

 

V

Gentile Bianca di Firenze

 

V

Gentilona

 

V

Giardina

 

V

Gramshirtle

 

V

Grand Champion

 

S

Hartleffs

 

V

Jeanne d'Arc

 

S

Leonardeta

Mosqueruela, Margallon, Colorada de Alcanadre, Leonarda de Magallon

V

Marguerite Marillat

Margarete Marillat

S

Moscatella

 

V

Oomskinderen

 

V

Packham's Triumph

Williams d'Automne

S

Passe Crassane

Passa Crassana, Edelcrassane

S

Perita de San Juan

 

V

Pérola

 

V

Précoce de Altedo

Precoce di Altedo

V

Précoce de Trévoux

Trévoux, Precoce di Trévoux, Frühe von Trévoux

V

Président Drouard

Präsident Drouard

S

Santa Maria

Santa Maria Morettini

V

Souvenir du Congrès

Kongress, Congress

S

Spadoncina

Agua de Verano, Agua de Agosto

V

Triomphe de Vienne

Trionfo di Vienna, Triumph von Vienne

S

Wilder

 

V

Williams Duchesse

Pitmaston

S

WitthöftVirne

 

V

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 23 įsakymu Nr. 37

 

PRIVALOMIEJI ILGAVAISIŲ AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji agurkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1988 m. birželio 15 d. reglamentu 1677/88/EEC, nustatančiu agurkų kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) taikomi paruoštiems realizuoti ilgavaisiams kultūrinių veislių agurkams, kilusiems iš Cucumis sativus L., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.05.

2. Šie reikalavimai netaikomi:

2.1. dygliuotiesiems agurkams (kornišonams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.90;

2.2. trumpavaisiams agurkams;

2.3. pramoniniam perdirbimui skirtiems agurkams, jei agurkų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.4. Lietuvoje užaugintiems agurkams:

2.4.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.4.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.4.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.4.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.4.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių agurkai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švieži, kieti, švarūs, be kenkėjų, nekartūs, su vaiskočiais arba be jų, ne per daug drėgni, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

4. Agurkai turi būti pakankamai subrendę. Agurkų būklė turi būti tokia, kad nepakenktų transportavimas, prekinis paruošimas ir paskirties vietą jie pasiektų tinkamos kokybės, nepageltę ir neapvytę.

 

III. KlasifikaVIMAS

 

5. Agurkai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: agurkai turi būti labai aukštos kokybės, turėti visus veislei būdingus požymius: būti subrendę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį), veislei būdingos spalvos, be defektų ir deformacijų, kurios atsiranda formuojantis sėkloms;

5.2. pirma klasė: agurkai turi būti geros kokybės – gerai išsivystę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį); leistina nedidelė deformacija, išskyrus deformaciją, atsiradusią formuojantis sėkloms; leistinas nedidelis spalvos defektas ir nedideli odos pažeidimai, atsiradę dėl agurkų trinties juos kraunant ar dėl žemos temperatūros, bet su sąlyga, kad šie pažeidimai užgiję ir nekenkia agurkų išsilaikymui;

5.3. antra klasė: agurkai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, bet atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Jie gali būti su užgijusiais įtrūkimais, nedideliais pažeidimais, atsiradusiais dėl trinties ar kraunant, tačiau neturinčiais didesnės įtakos jų išsilaikymui ir išvaizdai, taip pat deformuoti. Visi išvardyti defektai leistini agurkams, kurių maksimalus išlinkimo dydis – 20 mm per 10 cm agurko ilgį. Labiau išlinkusiems agurkams neleistini dideli spalvos defektai ir formos deformacijos. Tokie agurkai ženklinami su nuoroda „Lenkti agurkai“ ir turi būti pakuojami atskirai.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Agurkų dydis nustatomas pagal jų svorį.

7. Agurkai turi sverti ne mažiau kaip 250 g.

8. Ekstra ir pirmos klasės agurkai, sveriantys daugiau kaip 500 g, turi būti ne trumpesni kaip 30 cm ilgio, o sveriantys 250–500 g – ne trumpesni kaip 25 cm ilgio.

9. Ekstra ir pirmos klasės agurkų svorio skirtumas tarp sunkiausio ir lengviausio agurko toje pačioje pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi viršyti:

9.1. 100 g, kai lengviausias pakuotės agurkas sveria nuo 250 iki 400 g;

9.2. 150 g, kai lengviausias pakuotės agurkas sveria daugiau kaip 400 g.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti agurkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

11. Leistini kokybės nukrypimai:

11.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

11.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

11.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 2% viso kiekio agurkų su karčiais galiukais ir ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

12. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių agurkų pakuotėse arba bendrose pakuotėse gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurių dydis ir svoris skiriasi nuo nurodyto IV skirsnyje ne daugiau kaip 10%.

 

VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

13. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės, kokybės klasės ir dydžio kategorijos (pagal 9 punkto reikalavimus) agurkai.

14. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

15. Agurkai turi būti įpakuoti plastmasinėse arba gofruoto kartono dėžėse taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

Punkto pakeitimai:

Nr. 108, 2001-04-09, Žin., 2001, Nr. 32-1083 (2001-04-13), i. k. 1012330ISAK00000108

 

16. Jei pakuotės viduje naudojama medžiaga agurkams apsaugoti, ji turi būti nauja, švari ir nepakenkti agurkų kokybei.

17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

18. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos agurkų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

19.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

19.2. produkcijos pavadinimas: „agurkai“, jei tara nepermatoma;

19.3. nuoroda „užauginta po danga“, jei taip yra;

19.4. kilmės šalis (importuojamiems ir eksportuojamiems agurkams);

19.5. kokybės klasė;

19.6. nuoroda „lenkti agurkai“, jei taip yra;

19.7. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų agurkų svorį (jei agurkai suskirstyti pagal dydį);

19.8. vienetų skaičius pakuotėje (pasirinktinai).

20. Jei tara daugkartinio naudojimo, 19 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

21. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 19 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia agurkų.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 23 įsakymu Nr. 37

 

PRIVALOMIEJI TRUMPAVAISIŲ AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji agurkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1988 m. birželio 15 d. reglamentu 1677/88/EEC, nustatančiu agurkų kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) taikomi paruoštiems realizuoti trumpavaisiams kultūrinių veislių agurkams, kilusiems iš Cucumis sativus L., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.05.

2. Šie reikalavimai netaikomi:

2.1. dygliuotiesiems agurkams (kornišonams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.90;

2.2. ilgavaisiams agurkams;

2.3. pramoniniam perdirbimui skirtiems agurkams, jei agurkų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“.

2.4. Lietuvoje užaugintiems agurkams:

2.4.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.4.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.4.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.4.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.4.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių agurkai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švieži, kieti, švarūs, be kenkėjų, nekartūs, su vaiskočiais arba be jų, ne per daug drėgni, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

4. Agurkai turi būti pakankamai subrendę, bet jų sėklos dar minkštos. Agurkų būklė turi būti tokia, kad nepakenktų transportavimas, prekinis paruošimas ir paskirties vietą jie pasiektų tinkamos kokybės.

 

III. KlasifikaVIMAS

 

5. Agurkai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: agurkai turi būti labai aukštos kokybės, turėti visus veislei būdingus požymius: būti subrendę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį), veislei būdingos spalvos, be defektų ir deformacijų, kurios atsiranda formuojantis sėkloms;

5.2. pirma klasė: agurkai turi būti geros kokybės – gerai išsivystę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį); leistina nedidelė deformacija, išskyrus deformaciją, kuri atsiranda formuojantis sėkloms; leistinas nedidelis spalvos defektas, ypač šviesiosios agurko dalies, kuri lietė žemę; taip pat nedideli odos pažeidimai, atsiradę dėl agurkų trinties juos kraunant ar dėl žemos temperatūros, bet su sąlyga, kad šie pažeidimai užgiję ir nekenkia išsilaikymui;

5.3. antra klasė: agurkai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, bet atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Jie gali būti deformuoti (išskyrus dideles deformacijas, atsiradusias dėl sėklų formavimosi), ne daugiau kaip vienas trečdalis odelės paviršiaus gali turėti spalvos defektų; gali būti užgijusių įtrūkimų, nedidelių pažeidimų dėl trinties ar kraunant, kurie nedaro didesnės įtakos išsilaikymui ir išvaizdai. Visi išvardyti defektai leistini agurkams, kurių maksimalus išlinkimo dydis – 20 mm per 10 cm agurko ilgį. Labiau išlenktiems agurkams neleistini dideli spalvos defektai ir formos deformacijos. Tokie agurkai ženklinami su nuoroda „Lenkti agurkai „ ir turi būti pakuojami atskirai.

 

IV. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

6. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti agurkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės reikalavimų.

7. Leistini nukrypimai:

7.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

7.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

7.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 2% viso kiekio agurkų su karčiais galiukais ir ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

 

V. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

8. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės ir kokybės klasės agurkai.

9. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

10. Agurkai turi būti įpakuoti plastmasinėse arba gofruoto kartono dėžėse taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

Punkto pakeitimai:

Nr. 108, 2001-04-09, Žin., 2001, Nr. 32-1083 (2001-04-13), i. k. 1012330ISAK00000108

 

11. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos agurkams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti agurkų kokybei.

12. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

13. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VI. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

14. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos agurkų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

14.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

14.2. produkcijos pavadinimas: „trumpavaisiai agurkai“, jei tara nepermatoma;

14.3. nuoroda „užauginta po danga“, jei taip yra;

14.4. kilmės šalis (importuojamiems ir eksportuojamiems agurkams);

14.5. kokybės klasė;

14.6. nuoroda „lenkti agurkai“, jei taip yra.

15. Jei tara daugkartinio naudojimo, 14 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

16. Jei agurkai siunčiami urmu ir pakraunami į transporto priemonę nepakuoti, 14 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama agurkų kokybę liudijančiame dokumente arba transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.

17. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 14 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia agurkų.

______________

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 108, 2001-04-09, Žin., 2001, Nr. 32-1083 (2001-04-13), i. k. 1012330ISAK00000108

Dėl 2001 02 23 įsakymo Nr. 37 dalinio pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas

Nr. 3D-395, 2003-09-26, Žin., 2003, Nr. 98-4417 (2003-10-17), i. k. 1032330ISAK003D-395

Dėl žemės ūkio ministro 2001 m. vasario 23 d. įsakymo Nr. 37 "Dėl Privalomųjų obuolių, kriaušių ir agurkų kokybės reikalavimų" pakeitimo

 

 



* Fuji veislės obuoliams priklausomai nuo veislės savybių, susijusių su skynimo branda, leidžiamas radialinis stikliškumas, jeigu jis neperžengia kiekvieno vaisiaus šerdies kontūrų (vedamųjų indų kūlelių).

 

(*) Bent 1/10 antros klasės Jonagold veislės obuolių paviršiaus ploto turi būti raudonos spalvos.