Suvestinė redakcija nuo 2024-07-18
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr. 91-3922; Žin. 2011, Nr.91-4369, i. k. 102110MISAK00000408
Nauja redakcija nuo 2024-07-18:
Nr. B1-796, 2024-07-17, paskelbta TAR 2024-07-17, i. k. 2024-13164
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL ALKOHOLIO PRODUKTŲ GAMYBOS ĮMONIŲ PERSONALO KVALIFIKACIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2002 m. rugsėjo 10 d. Nr. 408
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. balandžio 26 d. nutarimo Nr. 473 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą“ 51 papunkčiu ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“ , 20.4 papunkčiu:
1. T v i r t i n u pridedamus Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus.
2. P a v e d u įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus
2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymu Nr. 408
(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus
2024 m. liepos 17 d. įsakymo Nr. B1-796
redakcija)
Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimai
1. Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimai (toliau – reikalavimai) yra taikomi alkoholio produktų gamybos įmonėms. Reikalavimai nustato alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus.
2. Alkoholio produktų gamybos įmonės personalo kvalifikacija yra laikoma tinkama ir atitinkanti reikalavimus, jei:
3. Asmuo, atsakingas už alkoholio produktų gamybos įmonės alkoholio produktų gamybos technologinį procesą (vyriausiasis technologas arba kitas asmuo, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas), turi turėti:
3.1. aukštojo mokslo kvalifikaciją maisto technologijos, maisto studijų, biotechnologijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties;
4. Reikalavimų 3 punkto papildymas:
4.1. asmuo, atsakingas už technologinį procesą alkoholio produktų gamybos įmonėje, gaminančioje per metus iki 5 000 hektolitrų alaus, turi turėti aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties arba turėti kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti aludarių apmokymą (kursus), ar juridinio ar fizinio asmens, vykdančio alaus gamybos mokymus pagal Žemės ūkio agentūros prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos suderintą bei patvirtintą mokymų programą, alaus gamybos kursų baigimo pažymėjimą;
4.2. asmuo, atsakingas už technologinį procesą įmonėje, gaminančioje per metus iki 1 000 hektolitrų natūralios fermentacijos midaus, vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro turi turėti ne žemesnį kaip aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties arba turėti kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti midaus vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro gamintojų apmokymą (kursus), ar juridinio ar fizinio asmens, vykdančio midaus, vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro gamybos mokymus pagal Žemės ūkio agentūros prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos suderintą bei patvirtintą mokymų programą, atitinkamai midaus, vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro gamybos kursų baigimo pažymėjimą;
4.3 asmuo, atsakingas už technologinį procesą įmonėje, gaminančioje per metus iki 1 000 hektolitrų vynuogių vyno, turi turėti ne žemesnį kaip aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties arba turėti kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti vyndarių apmokymą (kursus), ar juridinio ar fizinio asmens, vykdančio vynuogių vyno gamybos mokymus pagal Žemės ūkio agentūros prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos suderintą bei patvirtintą vynuogių vyno gamybos mokymų programą, vyno gamybos kursų baigimo pažymėjimą.
5. Alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratorijos personalas turi atitikti šiuos reikalavimus:
5.1. už laboratorijos veiklos organizavimą atsakingas asmuo (vadovas ar kitas asmuo, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas) turi turėti aukštojo mokslo kvalifikaciją maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos, biologijos arba mikrobiologijos krypties, taip pat ne mažesnį kaip 1 metų darbo stažą alkoholio produktų kokybės tyrimų arba maisto produktų kokybės tyrimų srityje;
5.2. už atskirų laboratorinių tyrimų padalinių (jeigu jie yra) veiklos organizavimą atsakingas asmuo ir (ar) laboratorinius tyrimus atliekantys asmenys turi turėti aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos krypties.
6. Papildant 5.1 papunkčio reikalavimą, už alaus kokybės tyrimo laboratorijos, kurioje atliekamos tik fizikinės cheminės analizės, veiklos organizavimą atsakingas asmuo (vadovas ar kitas asmuo, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas) turi turėti aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos krypties ir ne mažesnį kaip 1 metų darbo stažą alkoholio produktų kokybės tyrimo arba maisto produktų kokybės tyrimo srityje.
Priedo pakeitimai:
Nr. B1-400, 2011-07-15, Žin., 2011, Nr. 91-4369 (2011-07-19), i. k. 111110MISAK00B1-400
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymo Nr. 408 "Dėl Alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratorijų ir gamybos personalo kvalifikacinių reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-655, 2007-08-24, Žin., 2007, Nr. 93-3767 (2007-08-30), i. k. 107110MISAK00B1-655
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymo Nr. 408 "Dėl Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo
3.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-400, 2011-07-15, Žin., 2011, Nr. 91-4369 (2011-07-19), i. k. 111110MISAK00B1-400
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymo Nr. 408 "Dėl Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo
4.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-796, 2024-07-17, paskelbta TAR 2024-07-17, i. k. 2024-13164
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymo Nr. 408 „Dėl Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo