Suvestinė redakcija nuo 2008-01-01 iki 2011-07-19
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr. 91-3922; Žin. 2011, Nr.91-4369, i. k. 102110MISAK00000408
LIETUVOS RESPUBLIKOS
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
Dėl Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimų patvirtinimo
2002 m. rugsėjo 10 d. Nr. 408
Vilnius
Pakeistas teisės akto pavadinimas:
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. balandžio 26 d. nutarimo Nr. 473 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą“ (Žin., 2004, Nr. 63-2265) 2.1.1 punktu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“ patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) 15.3 punktu:
Preambulės pakeitimai:
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
1. Tvirtinu Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus (pridedama)
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
2. Pavedu įsakymo vykdymą:
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
Patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus
2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymu Nr. 408
Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimai
Pakeistas priedo pavadinimas:
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
1. Asmuo, vadovaujantis visam įmonės alkoholio produktų gamybos technologiniam procesui (vyriausiasis technologas arba darbuotojas, kuriam pareigybine instrukcija pavestas šis darbas), turi turėti:
magistro arba jam prilyginamo išsilavinimo kvalifikaciją fermentacijos, maisto mokslo ar maisto technologijos srityje ir ne mažesnį kaip 2 metų darbo stažą alkoholio produktų gamybos srityje,
arba ne žemesnę kaip bakalauro aukštojo universitetinio arba jam prilyginamo išsilavinimo kvalifikaciją fermentacijos arba maisto produktų technologijos srityje ir ne mažesnį kaip 3 metų darbo stažą alkoholio produktų gamybos srityje,
arba ne žemesnę kaip bakalauro aukštojo universitetinio arba jam prilyginamo išsilavinimo kvalifikaciją chemijos mokslų srityje ir ne mažesnį kaip 10 metų darbo stažą alkoholio produktų gamybos srityje.
2. Įmonių, turinčių savo sudėtyje spirito varyklas, kiekvienos spirito varyklos technologiniam procesui vadovaujančio asmens kvalifikacija turi atitikti arba 1 punkte nustatytus reikalavimus, arba jis gali turėti aukštesnįjį maisto produktų technologijos srities išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų darbo stažą spirito varykloje.
3. Atsižvelgiant į įmonės valdymo struktūrą, alkoholio produktų gamybos technologinio proceso atskirų gamybos padalinių, cechų, barų, pamainų vadovai turi turėti ne žemesnį kaip aukštesnįjį išsilavinimą fermentacijos arba maisto produktų technologijos srityje.
Darbuotojai, atliekantys aukštos kvalifikacijos reikalaujantį darbą (mišinių sudarytojai, rektifikuotojai, alaus virėjai ir kiti), turi turėti ne žemesnį kaip aukštesnįjį išsilavinimą fermentacijos arba maisto produktų technologijos srityje arba turėti ne mažesnį kaip 3 metų darbo stažą toje alkoholio produktų gamybos srityje.
4. Asmuo, vadovaujantis technologiniam procesui įmonėje, gaminančioje iki 50 000 dekalitrų per metus alaus, turi turėti ne žemesnį kaip aukštesnįjį išsilavinimą fermentacijos arba maisto produktų technologijos srityje arba turėti aukštesniosios maisto pramonės mokyklos ar kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti aludarių apmokymą, alaus gamybos kursų baigimo pažymėjimą.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-655, 2007-08-24, Žin., 2007, Nr. 93-3767 (2007-08-30), i. k. 107110MISAK00B1-655
5. Alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratorijos vadovas turi turėti ne žemesnę kaip bakalauro aukštojo universitetinio arba jam prilyginamo išsilavinimo kvalifikaciją chemijos, mikrobiologijos, fermentacijos arba maisto produktų technologijos srityje ir ne mažesnį kaip 3 metų darbo stažą alkoholio produktų kokybės tyrimo arba maisto produktų kokybės tyrimo srityje.
6. Spirito varyklų, įeinančių į įmonės sudėtį, alkoholio produktų tyrimo laboratorijos vadovas turi turėti arba 5 punkte nustatytus reikalavimus, arba aukštesnįjį (fermentacijos, maisto produktų technologijos, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos) išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų darbo stažą alkoholio produktų tyrimo srityje.
Laboratorinius bandymus atliekantys darbuotojai turi turėti ne žemesnį kaip aukštesnįjį (maisto produktų technologijos, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos srityje) išsilavinimą.
7. Alaus kokybės tyrimo laboratorijos, kurioje atliekamos tik fizikinės cheminės analizės, vadovas turi turėti ne žemesnį kaip aukštesnįjį (fermentacijos, maisto produktų technologijos, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos srityje) išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 3 metų darbo stažą alkoholio produktų kokybės tyrimo arba maisto produktų kokybės tyrimo srityje.
SUDERINTA SUDERINTA
Žemės ūkio ministras Valstybinės tabako ir alkoholio
kontrolės tarnybos direktorius
Jeronimas Kraujelis Česlovas Balsys
2002 m. rugsėjo 10 d. 2002 m. rugsėjo 9 d.
______________
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-479, 2004-05-11, Žin., 2004, Nr. 81-2922 (2004-05-18), i. k. 104110MISAK00B1-479
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymo Nr. 408 "Dėl Alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratorijų ir gamybos personalo kvalifikacinių reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-655, 2007-08-24, Žin., 2007, Nr. 93-3767 (2007-08-30), i. k. 107110MISAK00B1-655
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymo Nr. 408 "Dėl Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo