Suvestinė redakcija nuo 2004-05-01
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr. 79-3351, i. k. 1022330ISAK00000279
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL KIAULIŲ SKERDENŲ KOKYBĖS ĮVERTINIMO IR KLASIFIKACIJOS TECHNINIO REGLAMENTO
2002 m. liepos 29 d. Nr. 279
Vilnius
Atsižvelgdamas į tai, kad papildyti Europos Sąjungos teisės aktų dėl kiaulių skerdenų klasifikacijos skalės įgyvendinimo reikalavimai:
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 8 d. įsakymą Nr. 249 „Dėl privalomųjų kiaulių ir galvijų skerdenų kokybės reikalavimų“ (Žin., 1999, Nr. 51-1654).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 279
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2004 m. balandžio 8 d.
įsakymo Nr. 3D-158 redakcija)
KIAULIŲ SKERDENŲ KOKYBĖS ĮVERTINIMO IR KLASIFIKACIJOS TECHNINIS REGLAMENTAS
Kiaulių skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninis reglamentas parengtas atsižvelgiant į 1984 m. lapkričio 13 d. Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 3220/84, nustatantį Bendrijos kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1993 m. gruodžio 14 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 3513/93), 1985 m. spalio 24 d. Komisijos reglamentą (EEB) Nr. 2967/85, nustatantį išsamias Bendrijos kiaulių skerdenų klasifikavimo skalės taikymo taisykles (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1994 m. gruodžio 20 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 3127/94), bei remiantis Lietuvos standartu LST 1371 „Kiaulių skerdenos. Techninės sąlygos“.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šis techninis reglamentas taikomas kiaulių skerdenoms, skirtoms perdirbti ar parduoti bei įvertinamoms ir klasifikuojamoms:
2. Skerdenas įvertinti ir klasifikuoti pagal raumeningumą turi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintos skerdyklos, kurios per savaitę paskerdžia vidutiniškai ne mažiau kaip 100 kiaulių, išskyrus:
II. SĄVOKOS
3. Šiame reglamente vartojamos sąvokos:
Skerdena – paskerstas ir nukraujintas kiaulės kūnas su oda arba be odos, su galva arba be galvos, be vidurių, vidaus organų ir vidaus riebalų, uodegos, kojų, nupjautų per kulno ir riešo sąnarius, lyties organų ir šerių, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal svorį ir lašinių storį
arba
Skerdena – paskerstas ir nukraujintas kiaulės kūnas su oda, galva, uodega, priekinėmis ir užpakalinėmis kojomis, be liežuvio, vidurių, vidaus organų, vidaus riebalų, inkstų, diafragmos, lyties organų, šerių ir nagų, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal raumeningumą.
Skerdenos pusė – per stuburo vidurį perpjauta skerdena.
Skerdenos svoris – apdorotos šiltos skerdenos svoris, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal svorį ir lašinių storį.
Raumeningumo klasė – skerdenos raumeningumas, išreikštas nustatytu procentų intervalu, priskiriamas skerdenų grupei bei žymimas viena iš šių raidžių: S, E, U, R, O, P.
Kitos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos 1984 m. lapkričio 13 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 3220/84 antrame straipsnyje.
III. KLASIFIKAVIMAS
4. Pagal apdorojimą skerdena skirstoma į:
7. Kiaulių skerdenos, įvertinamos pagal svorį ir lašinių storį, skirstomos į kategorijas:
7.1. su oda:
Kategorija |
Žymuo |
Skerdenos svoris, kg |
Lašinių storis, mm |
Aukščiausioji |
A |
50–65 |
Iki 20 |
Pirmoji |
1 |
45–70 |
15–35 |
Antroji |
2 |
71–77 |
15–40 |
Trečioji |
3 |
78–90 |
15–40 |
Ketvirtoji |
4 |
91 ir daugiau |
41 ir daugiau |
Šeštoji |
6 arba 6K |
45–60 |
Neribojamas |
Septintoji |
7 |
9–44 |
5 ir daugiau |
Aštuntoji |
8 |
4–12 |
Neribojamas |
Devintoji |
9 |
Neribojama |
Neribojamas |
7.2. be odos:
Kategorija |
Žymuo |
Skerdenos svoris, kg |
Lašinių storis, mm |
Pirmoji |
1 |
40–62 |
15–35 |
Antroji |
2 |
63–70 |
15–40 |
Trečioji |
3 |
71–80 |
15–40 |
Ketvirtoji |
4 |
81 ir daugiau |
41 ir daugiau |
Penktoji |
5 arba 5K |
Neribojama |
15 ir daugiau |
Šeštoji |
6 arba 6K |
40–52 |
Neribojamas |
Septintoji |
7 |
7–39 |
5 ir daugiau |
Devintoji |
9 |
Neribojama |
Neribojamas |
IV. TERŠALAI
V. HIGIENA
VI. ŽENKLINIMAS
11. Ant abiejų skerdenų pusių, vertinamų pagal svorį ir lašinių storį, menčių ir kumpių dedamas kategorijos spaudas.
VII. TYRIMO METODAI
13. Skerdenų, vertinamų pagal svorį ir lašinių storį, svoris nustatomas sveriant valstybinės patikros spaudą turinčiomis svarstyklėmis, kurių leidžiama svėrimo paklaida yra ne didesnė kaip 0,1 proc.
14. Skerdenų, vertinamų pagal raumeningumą, svoris nustatomas sveriant valstybinės patikros spaudą turinčiomis elektroninėmis svarstyklėmis, kurių duomenys fiksuojami (atspausdinami) automatiškai ir leidžiama svėrimo paklaida ne didesnė kaip 0,1 proc.
15. Skerdenų raumeningumas apskaičiuojamas vertinant kiaulių skerdeną raumeningumo matuokliu „Fat-o-Meat’er“, lašinių storio matuokliu „Introscope“ arba analogiškais kito tipo matuokliais.
16. Skerdenų temperatūra matuojama kumpio raumenyse 6 cm gylyje į metalinį įtaisą įtvirtintais stikliniais spiritiniais, puslaidininkiniais arba kitais negyvsidabriniais termometrais.
Priedo pakeitimai:
Nr. 3D-158, 2004-04-08, Žin., 2004, Nr. 54-1869 (2004-04-15), i. k. 1042330ISAK003D-158
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 463, 2002-11-29, Žin., 2002, Nr. 115-5175 (2002-12-04), i. k. 1022330ISAK00000463
Dėl žemės ūkio ministro 2002 m. liepos 29 d. įsakymo Nr. 279 „Dėl Kiaulių skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninio reglamento" pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-158, 2004-04-08, Žin., 2004, Nr. 54-1869 (2004-04-15), i. k. 1042330ISAK003D-158
Dėl žemės ūkio ministro 2002 m. liepos 29 d. įsakymo Nr. 279 „Dėl Kiaulių skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninio reglamento" pakeitimo