Suvestinė redakcija nuo 2009-07-01
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2004, Nr. 83-3023, i. k. 1042330ISAK003D-311
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL SERTIFIKATŲ SPECIALIOSIOMS EKSPORTO GRĄŽINAMOSIOMS IŠMOKOMS GAUTI UŽ GALVIJIENĄ IŠDAVIMO TAISYKLIŲ
2004 m. gegužės 20 d. Nr. 3D-311
Vilnius
Siekdamas pasirengti grąžinamųjų išmokų už eksportuotą į trečiąsias šalis galvijieną administravimui bei vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. gruodžio 23 d. nutarimo Nr. 1666 „Dėl pasirengimo administruoti Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės prekybos sistemos priemones“ (Žin., 2003, Nr. 122-5533) 1.5 punktu,
Tvirtinu Sertifikatų specialiosioms eksporto grąžinamosioms išmokoms gauti už galvijieną išdavimo taisykles.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2004 m. gegužės 20 d.
įsakymu Nr. 3D-311
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2009 m. birželio 25 d.
įsakymo Nr. 3D-448 redakcija)
SERTIFIKATŲ SPECIALIOSIOMS EKSPORTO GRĄŽINAMOSIOMS IŠMOKOMS GAUTI UŽ GALVIJIENĄ IŠDAVIMO TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Sertifikatų specialiosioms eksporto grąžinamosioms išmokoms gauti už galvijieną išdavimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos įgyvendinant 2007 m. balandžio 20 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 433/2007, nustatančio specialių eksporto grąžinamųjų išmokų už galvijieną suteikimo sąlygas (OL 2007 L 104, p. 3), 3 straipsnį bei 2007 m. lapkričio 21 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 1359/2007, nustatančio specialių eksporto grąžinamųjų išmokų už tam tikrus galvijų mėsos gabalus be kaulų suteikimo sąlygas (OL 2007 L 304, p. 21), 9 straipsnį.
2. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:
Kompetentinga institucija – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Suaugusių galvijų patinų mėsos sertifikatas – reglamentu (EB) Nr. 433/2007 patvirtintas nustatytos formos dokumentas, išduodamas Europos Sąjungos šalies narės kompetentingos institucijos, kuriuo patvirtinama, kad eksportui paruošta suaugusių galvijų patinų mėsa.
Suaugusių galvijų patinų priekinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatas – reglamentu (EB) Nr. 1359/2007 patvirtintas nustatytos formos dokumentas, išduodamas Europos Sąjungos šalies narės kompetentingos institucijos, kuriuo patvirtinama, kad bekaulės mėsos gabalai paruošti eksportui šiai institucijai prižiūrint suaugusių galvijų patinų skerdenų priekinių ketvirčių iškaulinėjimą.
Suaugusių galvijų patinų užpakalinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatas – reglamentu (EB) Nr. 1359/2007 patvirtintas nustatytos formos dokumentas, išduodamas Europos Sąjungos šalies narės kompetentingos institucijos, kuriuo patvirtinama, kad bekaulės mėsos gabalai paruošti eksportui šiai institucijai prižiūrint suaugusių galvijų patinų skerdenų užpakalinių ketvirčių iškaulinėjimą.
Operatorius – teisės aktų nustatyta tvarka įregistruotas ūkio subjektas, skerdžiantis suaugusius galvijų patinus ir (ar) iškaulinėjantis priekinius ir (ar) užpakalinius ketvirčius atitinkamiems sertifikatams produktų eksportui į trečiąsias šalis gauti.
Produktai – šviežios atšaldytos suaugusių galvijų patinų skerdenos, jų pusės, priekiniai ir užpakaliniai ketvirčiai, bekaulė mėsa.
Plombavimo juosta – lipni, ne mažesnė kaip 10 cm ilgio ir 5 cm pločio juosta su popieriniu pagrindu, nuo kurios nenusitrina kompetentingos institucijos plombavimo spaudas, klijuojama ant eksportui paruoštos bekaulės mėsos dėžės, kad produktai negalėtų būti pakeisti kitais.
Partija – bekaulės mėsos gabalų kiekis, gaunamas iškaulinėjus pagal tą pačią technologiją priekinius arba užpakalinius suaugusių galvijų patinų ketvirčius ir kuriam išduodamas Suaugusių galvijų patinų priekinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatas arba Suaugusių galvijų patinų užpakalinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatas.
4. Specialiąsias eksporto grąžinamąsias išmokas galima gauti už eksportuotus į tam tikrą paskirties šalį (išskyrus ES šalis) produktus, nurodytus:
5. Į specialiąsias eksporto grąžinamąsias išmokas galima pretenduoti, jei produktai atitinka šių taisyklių 4.1 ir 4.2 punktuose nurodytų reglamentų reikalavimus ir gavus kompetentingos institucijos išduodamus Suaugusių galvijų patinų mėsos sertifikatą (toliau – Lyties sertifikatas) ir (ar) Suaugusių galvijų patinų priekinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatą, ir (ar) Suaugusių galvijų patinų užpakalinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatą (toliau kartu – Bekaulės mėsos sertifikatas).
II. LYTIES SERTIFIKATO IŠDAVIMO SĄLYGOS
6. Operatorius, ketindamas eksportui ruošti šių taisyklių 4.1 punkte nurodytus produktus, ne vėliau kaip prieš 1 darbo dieną iki galvijų skerdimo teikia kompetentingai institucijai šių taisyklių 1 priede pateiktos formos Suaugusių galvijų patinų mėsos sertifikato išdavimo paraišką (toliau – Lyties paraiška).
7. Mažiausias produkto kiekis, dėl kurio operatorius gali kreiptis į kompetentingą instituciją norėdamas gauti Lyties sertifikatą, – 5 000 kilogramų.
8. Kompetentingos institucijos atstovas Lyties paraiškoje žymi jos gavimo datą, deda spaudą ir pasirašo. Gautos Lyties paraiškos registruojamos kompetentingos institucijos nustatyta tvarka.
9. Operatorius privalo skerdenas paženklinti nesutrumpintu galvijo tapatybės numeriu, dėdamas spaudą ant kiekvieno ketvirčio išorinės pusės gerai matomoje vietoje prieš skerdenų klasifikavimą.
10. Kompetentingos institucijos atstovas tikrina, ar eksportui atrenkamos skerdenos skerdenų vertintojo paženklintos atitinkamu spaudu ar etikete pagal suaugusių galvijų patinų kategorijas (A, B ar C), ar kiekvienos skerdenos pusės priekinis ir užpakalinis ketvirčiai paženklinti nesutrumpintu galvijo tapatybės numeriu.
11. Ant reikalavimus atitinkančių skerdenų kompetentingos institucijos atstovas uždeda savo specialų spaudą (6,5 cm pločio ir 4,5 cm aukščio ovalas, kurio centre yra ne mažesnio kaip 2 cm aukščio raidės SEP, kurios reiškia „Speciali eksporto priežiūra“). Spaudas dedamas skerdenos išorinėje pusėje ant kiekvieno ketvirčio prieš skerdenų padalijimą.
12. Visos eksportui atrinktos skerdenos ir iš jų gauti ketvirčiai registruojami kompetentingos institucijos nustatyta tvarka. Registravimo dokumente turi būti nurodoma galvijų skerdimo data, dienos skerdimo numeris, skerdenos tapatybės numeris, skerdenos kategorija, raumeningumo ir riebumo klasės, skerdenos svoris, skerdenos gabalų skaičius, priekinių ir užpakalinių ketvirčių svoriai, jų skaičius.
13. Jei priekinių ir (ar) užpakalinių ketvirčių iškaulinėjimas vyks kitoje įmonėje, nei galvijai skersti ir išduotas Lyties sertifikatas, operatorius, padalijęs skerdenas į ketvirčius ir nustatęs jų svorį, privalo ant kiekvieno iš jų prisegti papildomą etiketę, kurioje be pagal kitus teisės aktus nustatytų privalomųjų ženklinimo rekvizitų būtų nurodomas galvijo tapatybės numeris, ketvirčio svoris, klasifikavimo rodikliai. Ši etiketė turi būti prisegta taip, kad išliktų nepažeista ir nenukritusi nuo ketvirčio iki pat iškaulinėjimo pradžios.
14. Lyties sertifikato 7 laukelyje kompetentingos institucijos atstovas įrašo galutinį eksportuotino produkto svorį, kuris nustatomas operatoriui persveriant skerdenas arba ketvirčius po skerdenų padalijimo ir kurį kompetentingos institucijos atstovas užfiksavo šių taisyklių 12 punkte nurodytame dokumente.
15. Operatoriui išduodamas Lyties sertifikato originalas, kuriame kompetentingos institucijos atstovas padaro reikiamus įrašus, pasirašo ir patvirtina antspaudu. Lyties sertifikato kopiją pasilieka kompetentingos institucijos atstovas. Lyties sertifikatų kopijos saugomos kompetentingos institucijos nustatyta tvarka.
16. Operatoriui dėl viso Lyties paraiškoje nurodyto kiekio paruoštų skerdenų ar ketvirčių išduodamas vienas Lyties sertifikato egzempliorius.
17. Eksportui arba iškaulinėjimui paruoštas skerdenas ar ketvirčius operatorius laiko šaldymo patalpoje atskirtas nuo kitos produkcijos.
III. BEKAULĖS MĖSOS SERTIFIKATŲ IŠDAVIMO SĄLYGOS
19. Operatorius, ketindamas eksportui ruošti šių taisyklių 4.2 punkte nurodytus produktus, teikia kompetentingai institucijai šių taisyklių 2 priede pateiktos formos Suaugusių galvijų patinų priekinių ar užpakalinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikato išdavimo paraišką (toliau – Bekaulės mėsos paraiška) kartu su išduoto Lyties sertifikato kopija. Priekinių ir (ar) užpakalinių ketvirčių svoris (neto), kurį operatorius nustato dalyvaujant kompetentingos institucijos atstovui, turi būti įrašytas į Bekaulės mėsos paraiškos 5 laukelį.
20. Kompetentingos institucijos atstovas Bekaulės mėsos paraiškoje žymi jos gavimo datą, deda spaudą ir pasirašo. Gautos Bekaulės mėsos paraiškos registruojamos kompetentingos institucijos nustatyta tvarka.
21. Iškaulinėti paruoštų priekinių ir (ar) užpakalinių ketvirčių svoris, operatoriaus nustatytas dalyvaujant kompetentingos institucijos atstovui, pastarosios turi būti užfiksuotas prieš leidžiant operatoriui pradėti jų iškaulinėjimą. Kol visų numatomų iškaulinėti ketvirčių svoris nenustatytas, iškaulinėjimas negali būti pradėtas.
22. Jeigu ketvirčiai bus iškaulinėjami ne toje pačioje įmonėje, kurioje buvo skersti galvijai ir išduotas Lyties sertifikatas, tai iškaulinėti skirti priekiniai ir užpakaliniai ketvirčiai į kitą įmonę turi būti pristatyti atskirais automobiliais arba visas numatomas iškaulinėti ketvirčių kiekis vežamas vienu automobiliu, tačiau priekinius ir užpakalinius ketvirčius aiškiai atskyrus vienus nuo kitų. Operatorius privalo užplombuoti automobilį, o kompetentingos institucijos atstovas į šių taisyklių 12 punkte nurodytą dokumentą turi įrašyti automobilio krovinio plombos duomenis. Ketvirčiai pristatomi kartu su išduotu Lyties sertifikatu ir šių taisyklių 12 punkte nurodytu dokumentu. Ketvirčiai pakraunami ir iškraunami tik dalyvaujant kompetentingos institucijos atstovui.
23. Operatorius privalo ketvirčius, kuriems Lyties sertifikatas buvo išduotas kitoje įmonėje, kol bus sudarytas visas iškaulinėti numatytas kiekis ir pagal šių taisyklių 21 punktą nustatytas svoris, laikyti atskiroje šaldymo patalpoje, kurioje negali būti jokios kitos produkcijos.
24. Kompetentinga institucija gali atlikti ketvirčių, kuriems Lyties sertifikatas buvo išduotas kitoje įmonėje, iškaulinėjimo priežiūrą tik tuomet, jei visas pristatytas kiekis atitiks lydimuosiuose dokumentuose (Lyties sertifikate ir šių taisyklių 12 punkte nurodytame dokumente, etiketėse) nustatytą svorį, ketvirčių skaičių, galvijų tapatybės numerius.
25. Kompetentingos institucijos atstovas prieš ketvirčių iškaulinėjimą sutikrina ant priekinių ir (ar) užpakalinių ketvirčių esančius galvijo tapatybės numerius su užfiksuotais šių taisyklių 12 punkte nurodytame dokumente.
26. Operatorius, kompetentingos institucijos prašymu, turi pateikti patvirtintas mėsos pjaustymo taisykles, kuriose išsamiai aprašyti gaunami bekaulės mėsos gabalai ir kuriomis vadovaujamasi iškaulinėjant ketvirčius.
27. Visa informacija apie iškaulinėtus priekinius ir (ar) užpakalinius ketvirčius registruojama kompetentingos institucijos nustatyta tvarka. Registravimo dokumente turi būti nurodomas partijos numeris, iš atitinkamų ketvirčių gautas visas bekaulės mėsos gabalų svoris ir skaičius, atskirų bekaulės mėsos gabalų rūšių eksportuotinas svoris ir skaičius, dėžių, į kurias sudėti bekaulės mėsos gabalai, skaičius, neeksportuotinų mėsos gabalų rūšis, svoris ir skaičius ir kt.
28. Operatorius kiekvieną bekaulės mėsos gabalą atskirai įpakuoja ir ant jo nurodo partijos numerį. Į vieną dėžę dedami tik tos pačios rūšies bekaulės mėsos gabalai. Ant dėžės tvirtinama etiketė, kurioje nurodoma bekaulės mėsos gabalų rūšis, neto svoris ir gabalų skaičius, partijos numeris. Etiketė negali būti keičiama, o informacija etiketėje negali būti taisoma.
29. Operatorius privalo dėžes, į kurias deda bekaulės mėsos gabalus, sutvirtinti abiejuose galuose plombavimo juostomis pakuotės sujungimo vietose.
30. Kompetentingos institucijos atstovas stebi ir kontroliuoja, ar operatorius bekaulės mėsos gabalus ir dėžes, į kurias dedami bekaulės mėsos gabalai, ruošia pagal šių taisyklių 28 punkte nurodytus reikalavimus.
31. Reikalavimus atitinkančias dėžes kompetentingos institucijos atstovas plombuoja uždėdamas „Specialios eksporto priežiūros“ (SEP) spaudą taip, kad jo dalis būtų ir ant dėžės, ir ant operatoriaus užklijuotos plombavimo juostos.
32. Bekaulės mėsos sertifikato 4 laukelyje kompetentingos institucijos atstovas įrašo visą po priekinių ar užpakalinių ketvirčių iškaulinėjimo gautą bekaulės mėsos gabalų svorį ir skaičių, 6 laukelyje – eksportuotinų bekaulės mėsos gabalų neto svorį. Galutinis eksportuotinų bekaulės mėsos gabalų neto svoris nustatomas iš viso po priekinių ar užpakalinių ketvirčių iškaulinėjimo gauto bekaulės mėsos gabalų svorio atėmus neeksportuotinų gabalų svorį. Šiuos svorius kompetentingos institucijos atstovas užfiksuoja šių taisyklių 27 punkte nurodytame dokumente.
33. Operatoriui išduodamas Bekaulės mėsos sertifikato originalas, kuriame kompetentingos institucijos atstovas padaro reikiamus įrašus, pasirašo ir patvirtina antspaudu. Bekaulės mėsos sertifikato kopiją pasilieka kompetentingos institucijos atstovas. Bekaulės mėsos sertifikatų kopijos saugomos kompetentingos institucijos nustatyta tvarka.
34. Kiekvieno užpakalinio ketvirčio tos pačios rūšies bekaulės mėsos gabalų, kuriuos operatorius gali nuspręsti neeksportuoti, skaičius apribojamas iki dviejų. Kompetentingos institucijos atstovas užfiksuoja neeksportuojamų gabalų rūšį, skaičių ir svorį.
IV. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
36. Operatorius, kompetentingos institucijos prašymu, turi pateikti skerdenoms, jų ketvirčiams ir bekaulės mėsos gabalams sverti naudojamų elektroninių svarstyklių metrologinės patikros atlikimą patvirtinančio dokumento kopiją.
37. Operatorius privalo užtikrinti, kad skerdenų padalijimas į ketvirčius, jų svorio nustatymas ir iškaulinėjimas būtų atliekami tik dieninių pamainų metu.
38. Operatorius, kurio patalpose atliekama skerdenų atrinkimo eksportui ar ketvirčių iškaulinėjimo priežiūra, privalo bet kuriuo paros metu į patalpas, kuriose ruošiami ar saugomi eksportui paruošti produktai, įsileisti kompetentingos institucijos ar eksporto grąžinamųjų išmokų administravimo bei jų kontrolės funkcijas atliekančios institucijos atstovus.
Priedo pakeitimai:
Nr. 3D-630, 2004-11-24, Žin., 2004, Nr. 172-6359 (2004-11-30), i. k. 1042330ISAK003D-630
Nr. 3D-314, 2006-08-02, Žin., 2006, Nr. 87-3432 (2006-08-08), i. k. 1062330ISAK003D-314
Nr. 3D-191, 2008-04-07, Žin., 2008, Nr. 41-1528 (2008-04-10), i. k. 1082330ISAK003D-191
Nr. 3D-448, 2009-06-25, Žin., 2009, Nr. 76-3144 (2009-06-27), i. k. 1092330ISAK003D-448
Sertifikatų specialiosioms eksporto
grąžinamosioms išmokoms gauti už
galvijieną išdavimo taisyklių
1 priedas
(Suaugusių galvijų patinų mėsos sertifikato išdavimo paraiškos forma)
__________________________________________________
(pareiškėjo vardas, pavardė ar pavadinimas, kodas)
__________________________________________________
(pareiškėjo adresas, telefonas ir kt.)
_______________________
(adresatas)
SUAUGUSIŲ GALVIJŲ PATINŲ MĖSOS SERTIFIKATO IŠDAVIMO PARAIŠKA
__________________ Nr. __________
(paraiškos data)
________________________________
(sudarymo vieta)
Prašome išduoti suaugusių galvijų patinų mėsos sertifikatą (pagal reglamentą (EB) Nr. 433/2007).
1. Skerdykla, kurioje vyks skerdimas (pavadinimas, adresas, telefonai)
|
2. Produktų aprašymas pagal kombinuotąją nomenklatūrą |
3. Numatoma suaugusių galvijų patinų skerdimo data
|
4. Kombinuotosios nomenklatūros kodai |
5. Numatytas skerdenų ar ketvirčių kiekis, kilogramais
|
6. Paruoštos skerdenos ar ketvirčiai bus/nebus (pabraukti) įvynioti |
7. Žymos
|
___________________ (pareigų pavadinimas) |
______________ (parašas) |
___________________ (vardas ir pavardė) |
_________________
Sertifikatų specialiosioms eksporto
grąžinamosioms išmokoms gauti už
galvijieną išdavimo taisyklių
2 priedas
(Suaugusių galvijų patinų priekinių ar užpakalinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatų išdavimo paraiškos forma)
____________________________________________
(pareiškėjo vardas, pavardė ar pavadinimas, kodas)
____________________________________________
(pareiškėjo adresas, telefonas ir kt.)
__________________
(adresatas)
SUAUGUSIŲ GALVIJŲ PATINŲ PRIEKINIŲ AR UŽPAKALINIŲ KETVIRČIŲ BEKAULĖS MĖSOS SERTIFIKATŲ IŠDAVIMO PARAIŠKA
________________ Nr. _____
(paraiškos data)
_______________________
(sudarymo vieta)
Prašome išduoti suaugusių galvijų patinų priekinių/užpakalinių ketvirčių bekaulės mėsos sertifikatą (pagal reglamentą (EB) Nr. 1359/2007).
1. Skerdykla, kurioje vyks (vyko) skerdimas (pavadinimas, adresas, telefonai)
|
2. Įmonė, kurioje vyks iškaulinėjimas (pavadinimas, adresas, telefonai) |
3. Priekinių / užpakalinių ketvirčių iškaulinėjimo data |
4. Bus eksportuojama (pažymėti):
ne mažiau kaip 95 proc. po iškaulinėjimo gautų mėsos gabalų
ne mažiau kaip 85 proc. po iškaulinėjimo gautų mėsos gabalų
|
5. Numatytas iškaulinėti priekinių/užpakalinių ketvirčių kiekis, kilogramais |
|
6. Produktų aprašymas pagal kombinuotąją nomenklatūrą
|
7. Kombinuotosios nomenklatūros kodai |
8. Žymos
|
___________________ (pareigų pavadinimas) |
______________ (parašas) |
___________________ (vardas ir pavardė) |
_________________
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-630, 2004-11-24, Žin., 2004, Nr. 172-6359 (2004-11-30), i. k. 1042330ISAK003D-630
Dėl žemės ūkio ministro 2004 m. gegužės 20 d. įsakymo Nr. 3D-311 "Dėl Sertifikatų specialiosioms eksporto grąžinamosioms išmokoms gauti už galvijieną išdavimo taisyklių" pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-314, 2006-08-02, Žin., 2006, Nr. 87-3432 (2006-08-08), i. k. 1062330ISAK003D-314
Dėl žemės ūkio ministro 2004 m. gegužės 20 d. įsakymo Nr. 3D-311 "Dėl Sertifikatų specialiosioms eksporto grąžinamosioms išmokoms gauti už galvijieną išdavimo taisyklių" pakeitimo
3.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-191, 2008-04-07, Žin., 2008, Nr. 41-1528 (2008-04-10), i. k. 1082330ISAK003D-191
Dėl žemės ūkio ministro 2004 m. gegužės 20 d. įsakymo Nr. 3D-311 "Dėl Sertifikatų specialiosioms eksporto grąžinamosioms išmokoms gauti už galvijieną išdavimo taisyklių" pakeitimo
4.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-448, 2009-06-25, Žin., 2009, Nr. 76-3144 (2009-06-27), i. k. 1092330ISAK003D-448
Dėl žemės ūkio ministro 2004 m. gegužės 20 d. įsakymo Nr. 3D-311 "Dėl Sertifikatų specialiosioms eksporto grąžinamosioms išmokoms gauti už galvijieną išdavimo taisyklių" pakeitimo