Suvestinė redakcija nuo 2019-12-14 iki 2022-07-31

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2008, Nr. 123-4693, i. k. 108110MISAK00B1-527

 

Nauja redakcija nuo 2019-12-14:

Nr. B1-910, 2019-12-10, paskelbta TAR 2019-12-11, i. k. 2019-19914

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2008 m. spalio 15 d. Nr. B1-527

Vilnius

 

Vadovaudamasis 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas) (OJ 2017 L 95, p. 1), 10 ir 15 straipsniais, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), 6 straipsniu, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, 41 ir 42 straipsniais ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 9.1.5 papunkčiu ir siekdamas, kad būtų užtikrinta Lietuvos Respublikoje tvarkomo maisto sauga, vienoda maisto tvarkymo subjektų apskaita ir daigus auginančių maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo, atsisakymo suteikti patvirtinimą, patvirtinimo panaikinimo ir maisto tvarkymo subjektų registravimo, atsisakymo registruoti, registravimo galiojimo sustabdymo, registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo ir registravimo galiojimo panaikinimo tvarka:

1. T v i r t i n u Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą (pridedama).

2. P a v e d u:

2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniams departamentams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį ir Maisto skyriui.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                          KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

SUDERINTA

Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministerijos

2008-10-03 raštu Nr. 10-(11.2-193)-5459

 


 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2008 m. spalio 15 d.

įsakymu Nr. B1-527

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2019 m. gruodžio 10 d.

įsakymo Nr. B1-910 redakcija)

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO

TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.  Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato daigus auginančių maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo, atsisakymo suteikti patvirtinimą, patvirtinimo panaikinimo ir maisto tvarkymo subjektų registravimo, atsisakymo registruoti, registravimo galiojimo sustabdymo, registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo ir registravimo galiojimo panaikinimo ir maisto tvarkymo subjektų ūkinės komercinės veiklos sąlygų laikymosi tvarką.

2.  Aprašas taikomas maisto tvarkymo subjektams, Lietuvos Respublikoje tvarkantiems maistą, išskyrus gyvūninio maisto tvarkymo subjektus, kuriems taikomos Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nuostatos, geriamojo vandens tiekimo subjektus, kuriems taikomos Geriamojo vandens tiekimo subjektų registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. B1-382 „Dėl Geriamojo vandens tiekimo subjektų registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nuostatos, ir ūkininkus ir sodininkus, prekiaujančius šviežiais vaisiais ir daržovėmis, kuriems taikomos Importuojamų, eksportuojamų ir vidaus rinkai tiekiamų šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams patikros taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. liepos 10 d. įsakymu Nr. 3D-488 „Dėl Importuojamų, eksportuojamų ir vidaus rinkai tiekiamų šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams patikros taisyklių patvirtinimo“. Ūkio subjektas, registruotas Pašarų ūkio subjektų įregistravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. 3D-607 „Dėl Pašarų ūkio subjektų įregistravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nustatyta tvarka ir turintis teisę tiekti rinkai augalininkystės produktus (AT), gali teisėtai tiekti rinkai ir maistinius grūdus, papildomai neregistravęs pirminės maistinių grūdų gamybos veiklos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) tvarkomame Maisto tvarkymo subjektų sąraše.   

3.  Aprašas taikomas ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės piliečiams, kitiems fiziniams asmenims, kurie naudojasi Lietuvos Respublikos ar Europos Sąjungos teisės aktų jiems suteiktomis judėjimo Lietuvos Respublikoje ar kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse teisėmis, Lietuvos Respublikoje įsteigtiems juridiniams asmenims, kitų Europos Sąjungos valstybių narių juridiniams asmenims, organizacijoms ar jų filialams, kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse ar kitose užsienio valstybėse įsteigtų juridinių asmenų ar organizacijų registruotiems filialams Lietuvos Respublikoje, tvarkantiems maistą Lietuvos Respublikoje.

4.  Apraše vartojamos sąvokos:

1. 

2. 

3. 

4. 

4.1. Maisto tvarkymo subjekto registravimasteisės vykdyti maisto tvarkymo veiklą suteikimas maisto tvarkymo subjektui ir jo įtraukimas į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikiant atpažinimo numerį.

4.2. Kitos Apraše vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2019 m. birželio 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2019/1243 (OL 2019 L 198, p. 241), 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas) (OJ 2017 L 95, p. 1), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose.

5Daigus auginantys maisto tvarkymo subjektai turi būti patvirtinti, o kiti maisto tvarkymo subjektai, vykdantys Aprašo 1 priede nurodytą (-as) maisto tvarkymo veiklą (-as), – registruoti, ir įtraukti į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą.

6.  Aprašo nustatyta tvarka sprendimą dėl daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo ir maisto tvarkymo subjekto, siekiančio vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priede, registravimo priima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimu Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“, 35–44 punktuose nurodyti VMVT teritoriniai departamentai (toliau – teritoriniai departamentai).

7Sprendimas dėl daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo ir maisto tvarkymo subjekto, siekiančio vykdyti maisto gamybos veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 1 punkte, registravimo priimamas Aprašo II ir III skyriuose nustatyta tvarka ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo Apraše nurodytų dokumentų gavimo dienos. Sprendimas dėl maisto tvarkymo subjekto, siekiančio vykdyti kitą maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 2 punkte, registravimo priimamas Aprašo IV skyriuje nustatyta tvarka ne vėliau kaip per 5 (penkias) darbo dienas nuo Apraše nurodytų dokumentų gavimo dienos. Maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimas vietoje atliekamas, kai siekiama vykdyti daigų auginimo veiklą ir maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 1 punkte. Maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimas vietoje neatliekamas, kai siekiama vykdyti kitą maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 2 punkte.

8.  Maisto tvarkymo subjektą patvirtina ir registruoja ir įtraukia į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą teritoriniai departamentai pagal maisto tvarkymo subjekto faktinę vykdomos veiklos ar numatomos vykdyti veiklos vietą. Kai maisto tvarkymo subjektas vykdo ar numato vykdyti su transporto priemonės naudojimu susijusią veiklą, maisto tvarkymo subjektą registruoja ir įtraukia į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą tas teritorinis departamentas, kurio teritorijoje subjektas vykdo ar numato vykdyti nuolatinę veiklą. Tuo atveju, kai numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą laikinuosiuose statiniuose ar naudojant laikinuosius prekybos įrenginius, patvirtinant ar registruojant maisto tvarkymo subjektą nurodoma maisto tvarkymo vieta pagal artimiausio statinio adresą, pažymint, kad maisto tvarkymo vieta yra prie minėto statinio. Kai maisto tvarkymo subjektas neturi maisto tvarkymo patalpų, jis registruojamas pagal maisto tvarkymo subjekto buveinės ar pagal fizinio asmens deklaruojamą gyvenamąją vietą, o kai jos neturi – pagal nuolatinę gyvenamąją vietą.

9Maisto tvarkymo subjektas patvirtinamas ir registruojamas neterminuotam laikui. Daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo ir maisto tvarkymo subjekto registravimo data yra laikomi maisto tvarkymo veiklos (-ų) vykdymo pradžios data, išskyrus atvejus, kai maisto tvarkymo subjektas kartu su Aprašo 14, 26 ar 38 punktuose nurodytais dokumentais pateikia laisvos formos prašymą dėl planuojamų vykdyti maisto tvarkymo veiklų, nurodydamas kitą veiklos (-ų) vykdymo pradžios datą. Maisto tvarkymo veiklos (-ų) vykdymo pradžios datos atidėjimas iki maisto tvarkymo subjekto pateiktame laisvos formos prašyme nurodytos datos įforminamas teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens įsakymu ir negali būti atidėtas ilgiau nei 3 (trims) mėnesiams.

10.  Registruodamas maisto tvarkymo subjektą teritorinis departamentas tiksliai nurodo, kokia (-iomis) Aprašo 1 priede nurodyta (-omis) ūkine (-ėmis) komercine (-ėmis) veikla (-omis) gali verstis maisto tvarkymo subjektas. Patvirtindamas daigus auginantį maisto tvarkymo subjektą teritorinis departamentas nurodo, kad maisto tvarkymo subjektui suteikta teisė auginti daigus. Sprendimai dėl daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo ir maisto tvarkymo subjekto registravimo įforminami teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens įsakymu.

11.  Maisto tvarkymo subjekto vadovas ar jo įgaliotas asmuo per 10 (dešimt) darbo dienų tiesiogiai ar per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Lietuvos Respublikos paslaugų įstatyme) turi informuoti atitinkamą teritorinį departamentą apie vykdomos veiklos pasikeitimus (maisto tvarkymo subjektas nevykdo maisto tvarkymo veiklos arba ją nutraukia, yra likviduojamas ar reorganizuojamas; atliekamas patalpų remontas ar rekonstrukcija, turinti įtakos maisto tvarkymo procesui; siekiama pakeisti ar papildyti maisto tvarkymo veiklos rūšis) ar pasikeitus Maisto tvarkymo subjektų sąraše nurodytiems maisto tvarkymo subjektą identifikuojantiems duomenims (pavadinimui, teisinei formai, juridinio asmens kodui).

12Keičiantis Maisto tvarkymo subjektų sąraše nurodytiems maisto tvarkymo subjektą identifikuojantiems duomenims ar siekiant papildyti maisto tvarkymo subjekto vykdomą (-as) ūkinę (-es) komercinę (-es) veiklą (-as) kita (-omis) veikla (-omis), maisto tvarkymo subjektas turi kreiptis į atitinkamą teritorinį departamentą dėl patvirtinimo arba registravimo ir pateikti užpildytą nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / registravimo (Aprašo 2 priedas) ir dokumentus, nurodytus Aprašo 14 punkte, kai kreipiamasi dėl patvirtinimo, arba dokumentus, nurodytus Aprašo 26 arba 38 punkte, kai kreipiamasi dėl registravimo. Daigus auginantis maisto tvarkymo subjektas patvirtinamas, o kiti maisto tvarkymo subjektai, vykdantys Aprašo 1 priede nurodytą (-as) maisto tvarkymo veiklą (-as), – registruojami Aprašo nustatyta tvarka. Aprašo 7 punkte nustatytais atvejais atliekant maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, teritorinis departamentas vertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka maistą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus tik tos (-ų) ūkinės (-ių) komercinės (-ių) veiklos (-ų), kuria (-iomis) siekiama papildyti Maisto tvarkymo subjektų sąraše nurodytą (-as) vykdomą (-as) maisto tvarkymo veiklą (-as). 

13.  Aprašo 12 punkte nurodytas reikalavimas kreiptis į atitinkamą teritorinį departamentą dėl papildomos (-ų) (kitos (-ų) ūkinės (-ių) komercinės (-ių) veiklos (-ų) patvirtinimo arba registravimo netaikomas, kai maisto tvarkymo subjektas, turintis VMVT išduotą leidimą vykdyti maisto tvarkymo veiklą, siekia vykdyti kulinarijos pusgaminių, gaminių, patiekalų pašildymo, kepimo ir patiekimo galutiniam vartotojui veiklą (veiklos kodas: 56.10.0.P), arba kai ūkininkai ir sodininkai, vykdantys pirminės maisto gamybos veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 2 punkte, ir turintys VMVT išduotą leidimą vykdyti maisto tvarkymo veiklą, siekia vykdyti mažmeninės prekybos veiklą prekyvietėse (veiklos kodai: 47.81.0.P, 47.81.0.P-2, 47.81.0.P-1) – šios veiklos gali būti vykdomos be apribojimų, jeigu yra laikomasi šioms veikloms taikomų maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

 

II SKYRIUS

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ, SIEKIANČIŲ ĮGYTI TEISĘ VYKDYTI DAIGŲ AUGINIMO VEIKLĄ, patvirtinimo ir atsisakymo suteikti patvirtinimą TVARKA

 

14.  Maisto tvarkymo subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti daigų auginimo veiklą, turi kreiptis į atitinkamą teritorinį departamentą, kurio teritorijoje planuoja vykdyti maisto tvarkymo veiklą, ir jam pateikti:

14.1.  nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / registravimo (Aprašo 2 priedas);

14.2.  maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

14.3.  maisto tvarkymo proceso aprašymą (Aprašo 3 priedas);

14.4dokumento, kuriuo patvirtinama teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant transporto priemonę, kurioje numatoma vykdyti su maisto tvarkymu susijusią veiklą, kopiją.

15Teritorinis departamentas per 3 (tris) darbo dienas nuo Aprašo 14 punkte nurodytų dokumentų gavimo dienos turi juos išnagrinėti ir informuoti maisto tvarkymo subjektą apie dokumentų gavimą, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, maisto tvarkymo subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl patvirtinimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl patvirtinimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas patvirtinimu.  Šios informacijos maisto tvarkymo subjektui teritorinis departamentas neteikia tais atvejais, kai, Aprašo 16–18 punktuose nurodyto pateiktų duomenų ir dokumentų vertinimo metu išnagrinėjęs pateiktus duomenis ir dokumentus, nustato, kad maisto tvarkymo subjektas visus duomenis ir dokumentus pateikė tinkamai, išskyrus atvejus, kai gauna rašytinį maisto tvarkymo subjekto prašymą informuoti apie dokumentų gavimą.

16Teritorinis departamentas, gavęs juridinio asmens prašymą, šiame prašyme nurodytus juridinio asmens duomenis patikrina Juridinių asmenų registre.

17.  Jei įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus duomenis ir dokumentus teritorinis departamentas nustato, kad maisto tvarkymo subjektas pateikė ne visus Aprašo 14 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, jis apie tai ir apie naujai skaičiuojamą dokumentų nagrinėjimo terminą, nustatytą Aprašo 18 punkte, ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo duomenų ir dokumentų gavimo dienos informuoja maisto tvarkymo subjektą, nustatydamas jam 5 (penkių) darbo dienų terminą trūkstamiems duomenims ir dokumentams pateikti.

18Terminas, per kurį Aprašo 14 punkte nurodyti duomenys ir dokumentai turi būti išnagrinėti, skaičiuojamas nuo visų tinkamai pateiktų duomenų ir dokumentų gavimo dienos. Laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pateikti teritoriniam departamentui nurodytus duomenis ir dokumentus, į Aprašo 7 punkte nurodytą dokumentų išnagrinėjimo terminą neįskaičiuojamas.

19Gavęs visus Aprašo 14 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, teritorinis departamentas pagal kompetenciją atlieka maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) I priede ir 2013 m. kovo 11 d. Komisijos reglamento (ES) Nr. 210/2013 dėl daigus auginančių įmonių patvirtinimo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 (OJ 2013 L 68, p. 24) reikalavimus, ir surašo nustatytos formos patikrinimo aktą.

20.  Aprašo 19 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004           I priedo ir Reglamento (ES) Nr. 210/2013 reikalavimus, teritorinis departamentas ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 10 (dešimties) darbo dienų terminą priima sprendimą dėl daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo.

21.  Aprašo 19 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 I priedo ir Reglamento (ES) Nr. 210/2013 reikalavimų, teritorinis departamentas patikrinimo akte nurodo nustatytus neatitikimus ir terminą, per kurį maisto tvarkymo subjektas privalo juos pašalinti. Maisto tvarkymo subjektui nustatytas neatitikimų pašalinimo terminas negali būti ilgesnis kaip 10 (dešimt) darbo dienų.

22.  Maisto tvarkymo subjektas, per teritorinio departamento nurodytą terminą pašalinęs nustatytus neatitikimus, privalo ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo nurodyto termino pabaigos raštu informuoti teritorinį departamentą apie tai, kad nustatyti neatitikimai pašalinti ir pateikti tai pagrindžiančius duomenis ir (arba) dokumentus. Gavęs ir įvertinęs pateiktus duomenis ir (arba) dokumentus, teritorinis departamentas prireikus atlieka pakartotinį maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 I priedo ir Reglamento (ES) Nr. 210/2013 reikalavimus, ir surašo nustatytos formos patikrinimo aktą. Pakartotinio patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 I priedo ir Reglamento (ES) Nr. 210/2013 reikalavimus, teritorinis departamentas priima sprendimą dėl daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo. Pakartotinio patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 I priedo ir Reglamento (ES) Nr. 210/2013 reikalavimų, teritorinis departamentas, vadovaudamasis Aprašo 24 punktu, ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 10 (dešimties) darbo dienų terminą atsisako suteikti patvirtinimą.

23Laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pašalinti Aprašo 21 punkte nurodytus teisės aktų reikalavimų neatitikimus ir pateikti teritoriniam departamentui tai patvirtinančius duomenis ir (arba) dokumentus, į Aprašo 7 punkte nurodytą dokumentų išnagrinėjimo terminą neįskaičiuojamas.

24Maisto tvarkymo subjektui, siekiančiam įgyti teisę vykdyti daigų auginimo veiklą, patvirtinimas nesuteikiamas, jei:

24.1.  jis nepateikia visų Aprašo 14 punkte nurodytų duomenų ir dokumentų ar pateikti dokumentai neatitinka jų formai ir turiniui keliamų reikalavimų ar neištaiso teritorinio departamento nurodytų trūkumų per Aprašo 17 punkte nustatytą terminą;

24.2.  maisto tvarkymo subjektas patikrinimo metu nepateikia Reglamento (EB) Nr. 852/2004  I  priede ir Reglamente (ES) Nr. 210/2013 nurodytų dokumentų ar pateikia ne visus arba netinkamai įformintus dokumentus;

24.3įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus duomenis ir dokumentus ar atlikęs patikrinimą maisto tvarkymo vietoje, teritorinis departamentas nustato, kad maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004  I  priedo ir Reglamento (ES) Nr. 210/2013 reikalavimų.

25.  Teritorinis departamentas maisto tvarkymo subjektą apie patvirtinimą arba apie tai, kad patvirtinimas nesuteikiamas, kai nustatoma viena iš Aprašo 24 punkte nurodytų sąlygų, maisto tvarkymo subjektą informuoja raštu Aprašo 7 punkte nustatytais terminais.

 

III SKYRIUS

maisto tvarkymo subjektų, siekiančių įgyti teisę vykdyti MAISTO TVARKYMO VEIKLĄ, NURODYTĄ MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO 1 PRIEDO 1 PUNKTE, registravimo ir atsisakymo registruoti TVARKA

 

26.  Maisto tvarkymo subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 1 punkte, turi kreiptis į atitinkamą teritorinį departamentą, kurio teritorijoje planuoja vykdyti maisto tvarkymo veiklą, ir jam pateikti:

26.1.  nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / registravimo (Aprašo 2 priedas);

26.2.  maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

26.3.  maisto tvarkymo proceso aprašymą (Aprašo 3 priedas);

26.4.  dokumentus, kuriais patvirtinama, kad subjekte yra įdiegta rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais pagrįsta savikontrolės sistema arba taikomos konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklės;

26.5dokumento, kuriuo patvirtinama teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, kurioje numatoma vykdyti su maisto tvarkymu susijusią veiklą, kopiją.

27Teritorinis departamentas per 3 (tris) darbo dienas nuo Aprašo 26 punkte nurodytų dokumentų gavimo dienos turi juos išnagrinėti ir informuoti maisto tvarkymo subjektą apie dokumentų gavimą, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, maisto tvarkymo subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl registravimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas registravimu. Šios informacijos maisto tvarkymo subjektui teritorinis departamentas neteikia tais atvejais, kai, Aprašo 28–30 punktuose nurodyto pateiktų duomenų ir dokumentų vertinimo metu išnagrinėjęs pateiktus duomenis ir dokumentus, nustato, kad maisto tvarkymo subjektas visus duomenis ir dokumentus pateikė tinkamai, išskyrus atvejus, kai gauna rašytinį maisto tvarkymo subjekto prašymą informuoti apie dokumentų gavimą.

28Teritorinis departamentas, gavęs juridinio asmens prašymą, šiame prašyme nurodytus juridinio asmens duomenis patikrina Juridinių asmenų registre.

29.  Jei, įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus duomenis ir dokumentus, teritorinis departamentas nustato, kad maisto tvarkymo subjektas pateikė ne visus Aprašo 26 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, apie tai ir apie naujai skaičiuojamą dokumentų nagrinėjimo terminą, nustatytą Aprašo 30 punkte, ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo duomenų ir dokumentų gavimo dienos informuoja maisto tvarkymo subjektą, nustatydamas jam 5 (penkių) darbo dienų terminą trūkstamiems duomenims ir dokumentams pateikti.

30Terminas, per kurį Aprašo 26 punkte nurodyti duomenys ir dokumentai turi būti išnagrinėti, skaičiuojamas nuo visų tinkamai pateiktų duomenų ir dokumentų gavimo dienos. Laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pateikti teritoriniam departamentui nurodytus duomenis ir dokumentus, į Aprašo 7 punkte nurodytą dokumentų išnagrinėjimo terminą neįskaičiuojamas.

31.  Gavęs visus Aprašo 26 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, teritorinis departamentas pagal kompetenciją atlieka maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (toliau – Lietuvos higienos norma HN 15:2005), reikalavimus, susijusius su RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos įdiegimu, teritorija, patalpų įrengimu, įskaitant apšvietimą, vėdinimą, ir jų išdėstymu, įrenginiais, įskaitant jų išdėstymu, vandens tiekimu, patalpų ir įrenginių valymu, maisto ir kitų atliekų šalinimu, kenkėjų kontrole, darbuotojų sveikatos tikrinimu, privalomu higienos įgūdžių mokymu ir transporto priemonėmis, ir surašo nustatytos formos patikrinimo aktą.

32.  Aprašo 31 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimus, teritorinis departamentas ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 10 (dešimties) darbo dienų terminą priima sprendimą dėl maisto tvarkymo subjekto registravimo.

33.  Aprašo 31 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimų, nurodytų Aprašo 31 punkte, teritorinis departamentas patikrinimo akte nurodo nustatytus neatitikimus ir terminą, per kurį maisto tvarkymo subjektas privalo juos pašalinti. Maisto tvarkymo subjektui nustatytas neatitikimų pašalinimo terminas negali būti ilgesnis kaip 10 (dešimt) darbo dienų.

34.  Maisto tvarkymo subjektas, per teritorinio departamento nurodytą terminą pašalinęs nustatytus neatitikimus, privalo ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo nurodyto termino pabaigos raštu informuoti teritorinį departamentą apie tai, kad nustatyti neatitikimai pašalinti ir pateikti tai pagrindžiančius duomenis ir (arba) dokumentus. Gavęs ir įvertinęs pateiktus duomenis ir (arba) dokumentus, teritorinis departamentas prireikus atlieka pakartotinį maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimą vietoje, įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimus, nurodytus Aprašo 31 punkte, ir surašo nustatytos formos patikrinimo aktą. Pakartotinio patikrinimo arba pateiktų dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimus, teritorinis departamentas priima sprendimą dėl maisto tvarkymo subjekto registravimo. Pakartotinio patikrinimo arba pateiktų dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimų, teritorinis departamentas, vadovaudamasis Aprašo 36 punktu, ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą10 (dešimties) darbo dienų terminą atsisako jį registruoti. 

35Laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pašalinti Aprašo 33 punkte nurodytus teisės aktų reikalavimų neatitikimus ir pateikti teritoriniam departamentui tai patvirtinančius duomenis ir (arba) dokumentus, į Aprašo 7 punkte nurodytą dokumentų išnagrinėjimo terminą neįskaičiuojamas.

36Maisto tvarkymo subjektas neregistruojamas, jei:

36.1jis nepateikia visų Aprašo 26 punkte nurodytų duomenų ir dokumentų ar pateikia suklastotus duomenis ir dokumentus ar nevykdo teritorinio departamento reikalavimo pateikti trūkstamus dokumentus ar ištaisyti nurodytus trūkumus ir neatitikimus per Aprašo 29 punkte nustatytą terminą;

36.2įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus duomenis ir dokumentus ar atlikęs patikrinimą maisto tvarkymo vietoje, teritorinis departamentas nustato, kad maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimų, nurodytų Aprašo 31 punkte.

37.  Teritorinis departamentas apie tai, kad maisto tvarkymo subjektas yra registruojamas arba nebus registruojamas, kai nustatoma viena iš Aprašo 36 punkte nurodytų sąlygų, maisto tvarkymo subjektą informuoja raštu Aprašo 7 punkte nustatytais terminais.

 

IV SKYRIUS

maisto tvarkymo subjektų, siekiančių vykdyti MAISTO TVARKYMO veiklą, nurodytą MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO 1 priedo 2 punkte, registravimo ir atsisakymo registruoti TVARKA

 

38Maisto tvarkymo subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 2 punkte, turi kreiptis į atitinkamą teritorinį departamentą, kurio teritorijoje planuoja vykdyti maisto tvarkymo veiklą, ir jam pateikti:

38.1.  nustatytos formos prašymą dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / registravimo (Aprašo 2 priedas);

38.2.  maisto tvarkymo patalpų, įskaitant transporto priemonę, kurioje vykdoma viešojo maitinimo veikla arba mažmeninė prekyba iš mobiliųjų parduotuvių, projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

38.3.  maisto tvarkymo proceso aprašymą (Aprašo 3 priedas);

38.4.  dokumentus, kuriais patvirtinama, kad subjekte įdiegta RVASVT principais pagrįsta savikontrolės sistema arba taikomos konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklės (reikalavimas taikomas visiems maisto tvarkymo subjektams, vykdantiems bet kurį maisto gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapą po pirminės maisto produktų gamybos ir su tuo susijusių operacijų, išskyrus Lietuvos higienos normos HN 15:2005 5 ir 51 numatytus atvejus);

38.5.  dokumento, kuriuo patvirtinama teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, kurioje numatoma vykdyti su maisto tvarkymu susijusią veiklą, kopiją;

38.6.  transporto priemonės registracijos liudijimo kopiją, kai numatoma vykdyti su transporto priemonės naudojimu susijusią maisto tvarkymo veiklą.

39Teritorinis departamentas per 3 (tris) darbo dienas nuo Aprašo 38 punkte nurodytų dokumentų gavimo dienos turi juos išnagrinėti ir informuoti maisto tvarkymo subjektą apie dokumentų gavimą, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas maisto tvarkymo subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl registravimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas registravimu. Šios informacijos maisto tvarkymo subjektui teritorinis departamentas neteikia tais atvejais, kai, Aprašo 40–42 punktuose nurodyto pateiktų duomenų ir dokumentų vertinimo metu išnagrinėjęs pateiktus duomenis ir dokumentus, nustato, kad maisto tvarkymo subjektas visus duomenis ir dokumentus pateikė tinkamai, išskyrus atvejus, kai gauna rašytinį maisto tvarkymo subjekto prašymą informuoti apie dokumentų gavimą.

40Teritorinis departamentas, gavęs juridinio asmens prašymą, šiame prašyme nurodytus juridinio asmens duomenis patikrina Juridinių asmenų registre.

41Jei teritorinis departamentas, įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus duomenis ir dokumentus, nustato, kad maisto tvarkymo subjektas pateikė ne visus Aprašo 38 punkte duomenis ar dokumentus, apie tai ir apie naujai skaičiuojamą dokumentų nagrinėjimo terminą, nurodytą Aprašo 42 punkte, ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo duomenų ir dokumentų gavimo dienos informuoja maisto tvarkymo subjektą, nustatydamas jam ne trumpesnį kaip 5 (penkių) darbo dienų terminą trūkstamiems duomenims ir dokumentams pateikti.

42Terminas, per kurį Aprašo 38 punkte nurodyti duomenys ir dokumentai turi būti išnagrinėti, skaičiuojamas nuo visų duomenų ir dokumentų gavimo dienos. Laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pateikti teritorinio departamento nurodytus duomenis ir dokumentus, į Aprašo 7 punkte nurodytą dokumentų išnagrinėjimo terminą neįskaičiuojamas.

43Gavęs visus Aprašo 38 punkte nurodytus duomenis ir dokumentus, teritorinis departamentas pagal kompetenciją atlieka pateiktų dokumentų ir duomenų vertinimą ir įvertina, ar maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimus, susijusius su RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos įdiegimu, vandens tiekimu, patalpų ir įrenginių valymu, maisto ir kitų atliekų šalinimu, kenkėjų kontrole, patalpų ir įrenginių išdėstymu (kai maisto tvarkymas vykdomas patalpose, įskaitant transporto priemones, kuriose vykdoma viešojo maitinimo veikla arba mažmeninė prekyba iš mobiliųjų parduotuvių). Pateiktų dokumentų ir duomenų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005   reikalavimus, teritorinis departamentas ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą 5 (penkių) darbo dienų terminą įtraukia maisto tvarkymo subjektą į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikdamas jam atpažinimo numerį.

44Aprašo 38 punkte nurodytų duomenų ir dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimų, nurodytų Aprašo 43 punkte, teritorinis departamentas raštu informuoja maisto tvarkymo subjektą apie nustatytus neatitikimus ir terminą, per kurį maisto tvarkymo subjektas privalo juos pašalinti. Maisto tvarkymo subjektui nustatytas neatitikimų pašalinimo terminas negali būti ilgesnis kaip 10 (dešimt) darbo dienų. 

45Maisto tvarkymo subjektas, per teritorinio departamento nurodytą terminą pašalinęs nustatytus Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 neatitikimus, privalo ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo nurodyto termino pabaigos raštu informuoti teritorinį departamentą apie tai, kad nustatyti teisės aktų neatitikimai pašalinti ir pateikti tai pagrindžiančius duomenis ir (arba) dokumentus. Gavęs šią informaciją, teritorinis departamentas įvertina, ar maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimus, nurodytus Aprašo 43 punkte. Pateiktų duomenų ir dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimus, teritorinis departamentas įtraukia maisto tvarkymo subjektą į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikdamas jam atpažinimo numerį. Pateiktų duomenų ir dokumentų vertinimo metu nustatęs, kad maisto tvarkymo subjektas neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimų, teritorinis departamentas, vadovaudamasis Aprašo 47 punktu, ne vėliau kaip per Aprašo 7 punkte nurodytą per 5 (penkių) darbo dienų atsisako jį registruoti.

46Laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pašalinti Aprašo 44 punkte nurodytus teisės aktų reikalavimų neatitikimus ir pateikti teritoriniam departamentui nurodytus duomenis ir (arba) dokumentus, į Aprašo 7 punkte nurodytą dokumentų išnagrinėjimo terminą neįskaičiuojamas.

47Teritorinis departamentas atsisako įtraukti maisto tvarkymo subjektą į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, jei:

47.1jis nepateikia visų Aprašo 8 punkte nurodytų duomenų ir dokumentų ar pateikia suklastotus duomenis ir dokumentus, ar nevykdo teritorinio departamento reikalavimo pateikti trūkstamus dokumentus ar ištaisyti nurodytus trūkumus ir neatitikimus per Aprašo 41 punkte nurodytą terminą;

47.2įvertinęs maisto tvarkymo subjekto pateiktus dokumentus, teritorinis departamentas nustato, kad maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15:2005 reikalavimų, nurodytų Aprašo 43 punkte.

48Teritorinis departamentas apie tai, kad maisto tvarkymo subjektas yra registruojamas arba nebus registruojamas, kai nustatoma viena iš Aprašo 47 punkte nurodytų sąlygų, maisto tvarkymo subjektą informuoja raštu Aprašo 7 punkte nustatytais terminais.

 

V SKYRIUS

maisto tvarkymo subjektų PAtvirtinimo panaikinimO ir registravimo GALIOJIMO SUSTABDYMO, GALIOJIMO SUSTABDYMO PANAIKINIMO AR GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA

 

49Maisto tvarkymo subjekto registravimo galiojimas sustabdomas ne ilgesniam kaip vienerių metų laikotarpiui:

49.1teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens sprendimu dėl ūkio subjekto veiklos sustabdymo, kai maisto tvarkymo subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus, dėl kurių buvo priimtas minėtas sprendimas;

49.2.  gavus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registracijos galiojimą ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens įsakymu.

50.  Maisto tvarkymo subjekto registravimo galiojimo sustabdymas panaikinamas:

50.1.  jį išdavusio teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens sprendimu dėl maisto tvarkymo subjekto veiklos atnaujinimo, maisto tvarkymo subjektui pašalinus visus teisės aktų reikalavimų pažeidimus;

50.2ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas jį išdavusio teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens įsakymu pateikus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą dėl registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo, kai registravimo galiojimas buvo sustabdytas gavus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registravimo galiojimą arba kai sueina maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašyme nurodytas registravimo galiojimo sustabdymo terminas.

51Daigus auginančio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo ir (ar) maisto tvarkymo subjekto registravimo galiojimas ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas panaikinami teritorinio departamento vadovo ar jį pavaduojančio asmens įsakymu, išskyrus Aprašo 51.3 papunktyje numatytą atvejį, kai patvirtinimo galiojimas ir registravimo galiojimas panaikinami sprendimu dėl ūkio subjekto veiklos uždraudimo, jei:

51.1.  maisto tvarkymo subjekto vadovas ar jo įgaliotas asmuo pateikia prašymą panaikinti patvirtinimo ar registravimo galiojimą;

51.2.  maisto tvarkymo subjektas nevykdo maisto tvarkymo veiklos arba jei maisto tvarkymo veikla pasibaigė kitais įstatymų ar kitų teisės aktų nustatytais pagrindais. Kai įtariama, kad subjektas nevykdo maisto tvarkymo veiklos, tačiau Aprašo 51.1 papunktyje nurodytas prašymas nebuvo pateiktas, teritorinis departamentas atlieka patikrinimą ir, nustatęs, kad veiklos vykdymas galimai nutrauktas, raštu (registruotąja pašto siunta) ir (ar) elektroninių ryšių priemonėmis kreipiasi į maisto tvarkymo subjektą, informuodamas apie ketinimą panaikinti patvirtinimo ir (ar) registracijos galiojimą ir nustatydamas 20 (dvidešimties) darbo dienų terminą informacijai apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą pateikti. Per šį terminą negavus informacijos apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą, patvirtinimo galiojimas ir (ar) registracijos galiojimas panaikinami. Jeigu dokumentą, kuriuo informuojama apie ketinimą panaikinti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimą ir (ar) registraciją, pristatantis asmuo patvirtintoje ir (ar) registruotoje maisto tvarkymo vietoje neranda maisto tvarkymo subjekto atsakingo arba įgalioto asmens, šis dokumentas įteikiamas bet kuriam kitam įteikimo vietoje esančiam maisto tvarkymo subjekto darbuotojui. Jeigu šioje dalyje nustatyta tvarka įteikti dokumento nepavyksta, jis siunčiamas patvirtintos ir (ar) registruotos maisto tvarkymo vietos adresu ir laikomas įteiktu praėjus 10 dienų nuo išsiuntimo dienos;

51.3maisto tvarkymo subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus ir dėl to buvo priimtas sprendimas dėl ūkio subjekto veiklos uždraudimo;

51.4.  nustatoma, kad maisto tvarkymo subjektas pateikė tikrovės neatitinkančius ar suklastotus duomenis ir (ar) dokumentus ir (ar) informaciją, dėl kurių maisto tvarkymo subjektas negalėjo būti patvirtinamas ir (ar) registruojamas;

51.5.  maisto tvarkymo subjektas neteko teisės naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant transporto priemonę, kurioje buvo vykdoma maisto tvarkymo veikla.

 

VI SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

52Maisto tvarkymo subjektas Apraše nurodytus duomenis ir dokumentus gali pateikti per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į teritorinį departamentą. Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys yra atskiras maisto tvarkymo subjektas. Siekiant nustatyti Aprašo 12, 14, 26 ir 38 punktuose nurodytus prašymus pateikusio fizinio asmens tapatybę, kai kreipiamasi tiesiogiai atvykus į teritorinį departamentą, kartu su Apraše nurodytais duomenimis ir dokumentais turi būti pateikiamas dokumentas, kuriuo patvirtinama asmens tapatybė. Siekiant nustatyti Aprašo 12, 14, 26 ir 38 punktuose nurodytus prašymus pateikusio juridinį asmenį atstovaujančio asmens tapatybę, kai kreipiamasi tiesiogiai atvykus į teritorinį departamentą, kartu su Apraše nurodytais duomenimis ir dokumentais turi būti pateikiamas dokumentas, kuriuo patvirtinama asmens tapatybė, ir dokumentas, kuriuo patvirtinamas juridinio asmens vadovo statusas, arba įstatymų nustatyta tvarka maisto tvarkymo subjekto vadovo išduotas įgaliojimas ar kitas dokumentas, kuriuo suteikiama teisė atstovauti maisto tvarkymo subjektui. Tais atvejais, kai kreipiamasi paštu, el. paštu, faksu, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme, turi būti pateiktos nurodytų dokumentų kopijos.

53Teritorinis departamentas maisto tvarkymo subjektams Apraše nurodytą informaciją apie dokumentų gavimą, trūkstamus duomenis ar dokumentus, patvirtinimą ir (ar) registravimą arba tai, kad ūkio subjektas nebus patvirtinamas ir (ar) registruojamas, pateikia elektroninėmis priemonėmis, išskyrus atvejus, kai maisto tvarkymo subjekto prašyme dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / registravimo (Aprašo 2 priedas) nurodytas kitas būdas (tiesiogiai arba per atstumą (paštu).

54Teritorinis departamentas privalo užtikrinti iš maisto tvarkymo subjektų gautos informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.

55.  Už Aprašo 12, 14, 26 ir 38 punktuose nurodytuose dokumentuose pateiktų duomenų ir dokumentų teisingumą atsako prašymus teritoriniam departamentui pateikę maisto tvarkymo subjektai.

56.  Maisto tvarkymo subjektai Aprašo 7 punkte nustatytais terminais patvirtinami ir registruojami juos įtraukiant į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą. Šiame sąraše Aprašo V skyriuje  nustatytais terminais pateikiama informacija apie daigus auginančių maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo panaikinimą ir maisto tvarkymo subjektų registravimo galiojimo sustabdymą, registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimą, registravimo galiojimo panaikinimą. Informacija yra kaupiama Maisto tvarkymo subjektų sąraše ir teisės aktų nustatyta tvarka teikiama Licencijų informacinei sistemai.

57.  Maisto tvarkymo subjektas informaciją apie tai, kad vykdoma prekybos internetu veikla (veiklos kodas: 47.91) yra registruota teritoriniame departamente, paskelbia savo interneto tinklalapyje (kuriame yra sudaromos nuotolinės sutartys) aiškiai matomoje ir laisvai vartotojams prieinamoje vietoje.

58.  Teritorinių departamentų sprendimai dėl patvirtinimo ir patvirtinimo panaikinimo, registravimo, jo galiojimo sustabdymo, galiojimo sustabdymo panaikinimo ar galiojimo panaikinimo gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

_________________

 

part_1f966f9f61744c3b94fdc8ed8264a55e_end


 

Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir

registravimo tvarkos aprašo

1 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2019 m. gruodžio 10 d.

įsakymo Nr. B1-910 redakcija)

 

REGISTRUOJAMŲ ŪKINIŲ KOMERCINIŲ VEIKLŲ KODŲ SĄRAŠAS

 

1. Atlikus patikrinimą maisto tvarkymo vietoje, registruojamos tokios ūkinės komercinės veiklos:

 

Eil. Nr.

Kodas

Ūkinės komercinės veiklos pavadinimas

1.

10.0.0.S

Maisto produktų gamyba (sezoninė)

2.

10.31

Bulvių perdirbimas ir konservavimas

3.

10.32

Vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba

4.

10.39

Kitas vaisių ir daržovių perdirbimas ir konservavimas

5.

10.41

Aliejaus ir riebalų gamyba

6.

10.42

Margarino ir panašių valgomųjų riebalų gamyba

7.

10.61

Grūdų malimo produktų gamyba

8.

10.62

Krakmolo ir krakmolo produktų gamyba

9.

10.71.0.D

Duonos gamyba; šviežių konditerijos kepinių ir pyragaičių gamyba

10.

10.72

Džiūvėsių ir sausainių gamyba; ilgai išsilaikančių konditerijos kepinių ir pyragaičių gamyba

11.

10.72 MK

Kepyklos veikla ir miltinių produktų gamyba mažais kiekiais

12.

10.73

Makaronų, vermišelių, kuskuso ir panašių miltinių produktų gamyba

13.

10.81

Cukraus gamyba

14.

10.82

Kakavos, šokolado ir cukraus saldumynų gamyba

15.

10.83

Arbatos ir kavos apdorojimas ir perdirbimas

16.

10.84

Užgardų, prieskonių ir padažų gamyba

17.

10.85.0.G

Paruoštų valgių ir patiekalų gamyba

18.

10.85.0.GMK

Paruoštų valgių ir patiekalų gamyba mažais kiekiais

19.

10.86

Homogenizuotų ir dietinių maisto produktų gamyba

20.

10.89.0.MK

Mažais kiekiais iš augalinių produktų (vaisių, uogų, daržovių, grūdų, riešutų, sėklų, arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų) gaminamų gaminių gamyba

21.

10.89.0.E

Ekologiškų produktų perdirbimas ir gamyba

22.

10.89.0.G

Grybų perdirbimas, tiekimas rinkai

23.

10.89.0.MP

Maisto papildų gamyba

24.

10.89.0.N.MP

Maisto priedų ir jų mišinių gamyba, perdirbimas, fasavimas

25.

10.89.0.N.KM

Maisto kvapiųjų medžiagų (eterinių aliejų, skirtų maistui) ir jų mišinių gamyba, perdirbimas, fasavimas

26.

10.89.0.N.MF

Maisto fermentų ir jų mišinių gamyba, perdirbimas, fasavimas

27.

11.0.1

Distiliuotų alkoholinių gėrimų gamyba (įskaitant kokteilių gamybą)

28.

11.0.2

Vynuogių vyno gamyba

29.

11.0.3

Sidro ir kitokių vaisių, uogų vynų gamyba

30.

11.0.4

Kitų nedistiliuotų fermentuotų gėrimų gamyba

31.

11.0.5

Alaus gamyba

32.

11.0.6

Salyklo gamyba

33.

11.0.7

Nealkoholinių gėrimų gamyba; natūralaus mineralinio ir kito, pilstomo į butelius, vandens gamyba

34.

10.89.0.N

Kitų, niekur kitur nepriskirtų, maisto produktų gamyba

35.

82.92

Fasavimo ir pakavimo veikla

 

2. Neatliekant patikrinimo maisto tvarkymo vietoje, registruojamos tokios ūkinės komercinės veiklos:

 

Eil. Nr.

Kodas

Ūkinės komercinės veiklos pavadinimas

1.

1.11

Grūdinių (išskyrus ryžius), ankštinių ir aliejingų sėklų augalų auginimas (visi, išskyrus daigus)

2.

0.113

Daržovių, iš jų ir šakniavaisių bei gumbavaisių, auginimas

3.

1.13.60

Grybų ir valgomųjų trumų auginimas

4.

0.119

Kitų vienmečių augalų auginimas

5.

0.121

Vynuogių auginimas

6.

0.124

Sėklavaisių ir kaulavaisių auginimas

7.

0.125

Kitų vaismedžių, uogakrūmių ir riešutmedžių vaisių auginimas

8.

0.127

Gėrimams gaminti vartojamų augalų auginimas

9.

0.128

Prieskoninių, kvapiųjų, vaistinių ir kitokių farmacijos pramonėje naudojamų augalų auginimas

10.

0.129

Kitų daugiamečių augalų auginimas

11.

47.11

Mažmeninė prekyba nespecializuotose parduotuvėse (dominuoja maistas, gėrimai)

12.

47.91

Užsakomasis pardavimas paštu arba internetu

13.

47.0.0. S

Mažmeninė prekyba (sezoninė)

14.

47.19.0.D

Mažmeninė prekyba degalinėse

15.

47.19.0.K

Mažmeninė prekyba kitose prekybos vietose, kuriose maistas ir gėrimai nedominuoja

16.

47.19.0.S

Mažmeninė prekyba spaudos kioskuose

17.

47.19.0.V

Mažmeninė prekyba vaistinėse

18.

47.21

Vaisių, uogų ir daržovių mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse

19.

47.22

Mėsos ir mėsos produktų mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse

20.

47.23

Žuvų, vėžiagyvių ir moliuskų ir gaminių iš jų mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse

21.

47.24

Duonos, bandelių, konditerijos gaminių ir cukraus saldumynų mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse

22.

47.25

Gėrimų mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse

23.

47.29.0.E

Ekologiškų maisto produktų prekyba specializuotose parduotuvėse

24.

47.29.0.K

Kita maisto produktų mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse

25.

47.81.0.K

Maisto, gėrimų mažmeninė prekyba kioskuose

26.

47.81.0.P

Maisto, gėrimų mažmeninė prekyba prekyvietėse (turgavietėse)

27.

47.81.0.P-2

Maisto, gėrimų mažmeninė prekyba prekyvietėse (paviljonuose)

28.

47.81.0.P-1

Maisto, gėrimų mažmeninė prekyba prekyvietėse (prekybos vieta)

29.

47.99.0.A

Mažmeninė prekyba iš mobiliųjų parduotuvių

30.

47.99.0.M

Kita mažmeninė prekyba ne parduotuvėse, kioskuose ar prekyvietėse

31.

47.99.0.TI

Tiesioginė arba išnešamoji prekyba per prekiautojus

32.

47.99.20

Mažmeninė prekyba iš automatų smulkioms prekėms pardavinėti

33.

46.31

Vaisių, uogų ir daržovių didmeninė prekyba

34.

46.32

Mėsos ir mėsos produktų didmeninė prekyba

35.

46.33

Pieno produktų, kiaušinių ir valgomųjų aliejaus ir riebalų didmeninė prekyba

36.

46.34.10

Alkoholinių gėrimų didmeninė prekyba

37.

46.34.20

Nealkoholinių gėrimų didmeninė prekyba

38.

46.36

Cukraus, šokolado ir cukraus saldumynų didmeninė prekyba

39.

46.37

Kavos, arbatos, kakavos ir prieskonių didmeninė prekyba

40.

46.38.0.E

Ekologiškų produktų didmeninė prekyba

41.

46.38.0.K

Maisto priedų, maisto kvapiųjų medžiagų ir (ar) maisto fermentų ir jų mišinių didmeninė prekyba

42.

46.38.0.MP

Maisto papildų didmeninė prekyba

43.

46.38.0.SP

Specialiojo maisto didmeninė prekyba

44.

46.38.0.Ž

Žuvų, vėžiagyvių, moliuskų ir jų produktų didmeninė prekyba

45.

46.38.0.K

Kitų maisto produktų didmeninė prekyba

46.

46.39

Maisto produktų, gėrimų nespecializuota didmeninė prekyba

47.

52.10

Laikymas ir sandėliavimas

48.

49.41 V

Krovininis transportas

49.

56.0.0. S

Maitinimo ir gėrimų tiekimo veikla (sezoninė)

50.

56.10.0.KR

Kavinių, užkandinių, restoranų veikla

51.

56.30.0.S

Šviežių sulčių barų veikla

52.

56.30.0.G

Gėrimų pardavimo vartoti vietoje veikla

53.

56.10.0.T

Kaimo turizmo sodybų maitinimo veikla

54.

56.10.0.M

Mobiliųjų maisto vežimėlių veikla

55.

56.10.0.P

Kulinarijos pusgaminių, gaminių, patiekalų pašildymas, kepimas ir patiekimas galutiniam vartotojui

56.

56.21

Pagaminto valgio tiekimas renginiams / pagal sutartį

57.

56.29.A

Asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla

58.

56.29.I

Ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla

59.

56.29.M

Mokyklų užkandinių, valgyklų ir virtuvių veikla

60.

56.29.AM

Aukštųjų mokyklų valgyklų veikla

61.

56.29.PS

Vaikų poilsio stovyklų maisto tvarkymo skyrių veikla

62.

56.29.G

Socialinės globos ir rūpybos įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla

63.

56.29.KAM

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla

64.

56.29.VR

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos ir vidaus reikalų statutinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla

65.

56.29.KD

Kalėjimų departamento įstaigų maisto tvarkymo skyrių veikla

66.

56.29.LP

Labdaros, paramos organizacijų maitinimo paslaugų teikimas

67.

56.29.K

Kita maitinimo teikimo veikla

 

__________________

 

part_ceed473c428e4cf39b957143864da1ed_end


 

Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir

registravimo tvarkos aprašo

2 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2019 m. gruodžio 10 d.

įsakymo Nr. B1-910 redakcija)

 

(Prašymo dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo / registravimo formos pavyzdys)

 

_______________________________________________________________________________

(juridinio asmens pavadinimas, kodas, buveinės adresas / fizinio asmens vardas, pavardė (didžiosiomis raidėmis)

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

__________________________departamentui

(teritorinio departamento pavadinimas)

 

PRAŠYMAS
DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO / REGISTRAVIMO

 

20    –     –     

(data)

 

Prašau:

Žymėti

xV

 

  patvirtinti maisto tvarkymo subjektą, siekiantį vykdyti daigų auginimo veiklą (įtraukiant į Maisto tvarkymo subjektų sąrašą);

  registruoti maisto tvarkymo subjektą, siekiantį vykdyti šio prašymo 3 punkte nurodytą (-as) ūkinę (-es) komercinę (-es) veiklą (-as), Maisto tvarkymo subjektų sąraše;

  patikslinti Maisto tvarkymo subjektų sąraše nurodytus maisto tvarkymo subjekto (įskaitant daigus auginantį maisto tvarkymo subjektą) identifikacinius duomenis;

papildyti informaciją apie Maisto tvarkymo subjektų sąraše registruoto maisto tvarkymo subjekto vykdomą (-as) ūkinę (-es) komercinę (-es) veiklą (-as) šio prašymo 3 punkte nurodyta (-omis) ūkine (-ėmis) komercine (-ėmis) veikla (-omis).

 

Su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymo saugą, esu susipažinęs.

 

1. Atsakingojo / įgaliotojo asmens kontaktiniai duomenys

Vardas, pavardė

Pareigos

 

Telefono numeris

 

El. pašto adresas

 

 

2. Duomenys apie maisto tvarkymo vietą

Maisto tvarkymo vietos adresas*

 

 

Maisto tvarkymo vietos pavadinimas

(prekybos centro ar kito maisto tvarkymo subjekto pavadinimas ar pan.)

 

Interneto svetainės adresas

(nurodoma, kai ketinama užsiimti prekyba internetu)

 

Transporto priemonės (-ių) gamybinė (-ės) markė (-ės) ir valstybinis (-iai) registracijos numeris (-iai)

(nurodoma, kai ketinama užsiimti su transporto priemonės naudojimu susijusia maisto tvarkymo veikla)

 

Projektinės gamybos ir (ar) kitos su maisto tvarkymu susijusios apimtys

(nurodoma t / 1 metus)

 

Esamas (steigiamuose subjektuose – numatomas) subjekto darbuotojų skaičius

 

Pamainų skaičius

 

 

*Tuo atveju, kai numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą laikinuosiuose statiniuose ar tik naudojant laikinuosius prekybos įrenginius, nurodomas maisto tvarkymo vietos adresas pagal artimiausio statinio adresą, pažymint, kad maisto tvarkymo vieta yra prie minėto statinio

 

Žymėti

xV

 

   nurodyta maisto tvarkymo vieta pagal artimiausio statinio adresą (kai numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą laikinuosiuose statiniuose ar tik naudojant laikinuosius prekybos įrenginius)

 

3. Ūkinės komercinės veiklos rūšis (-ys):

3.1. Pagrindinė (kodas, pavadinimas)

......

......

......

3.2. Papildoma (kodas (-ai), pavadinimas (-ai)

......

......

......

3.3. Maisto produktų asortimentas (žymėti  x)

  [] Fasuoti maisto produktai

  [] Nefasuoti maisto produktai

  [] Ekologiški maisto produktai

  Alkoholiniai gėrimai

  Viešojo maitinimo patiekalai []

 

4. Pateikiami dokumentai

(žymėti

x)V

4.1. Maisto tvarkymo patalpų projektas (planas) su įrenginių išdėstymu (numatytais atvejais)

  []

4.2. Maisto tvarkymo proceso aprašymas

  []

4.3. Dokumentai, kuriais reglamentuojama RVASVT principais pagrįsta savikontrolės sistema (numatytais atvejais)

  []

4.4. Dokumento, kuriuo įrodoma teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant transporto priemones, kuriose numatoma vykdyti su maisto tvarkymu susijusią veiklą, kopija                                                                                                []

4.5. Transporto priemonės registracijos liudijimo kopija (numatytais atvejais)

4.6. Kita

 

 

 

  []

[]

Įsipareigoju:

1. Laikytis mano vykdomą maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų;

2. Netvarkyti maisto, jei statiniai ir patalpos neatitinka statybą ir jos priežiūrą ir statinių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų;

3. Apie ūkinės komercinės veiklos pasikeitimus nedelsiant informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį departamentą.

 

Esu susipažinęs, kad:

· daigus auginantis maisto tvarkymo subjektas patvirtinamas ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų (nuo visų dokumentų gavimo dienos), arba, vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, 24 punktu, atsisakoma suteikti patvirtinimą;

·     maisto tvarkymo subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 1 punkte, registruojamas ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų (nuo visų dokumentų gavimo dienos), įtraukiant maisto tvarkymo subjektą į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą ir suteikiant jam atpažinimo numerį, arba, vadovaujantis Aprašo 36 punktu, per šį terminą atsisakoma jį registruoti;

·     maisto tvarkymo subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Aprašo 1 priedo 2 punkte, registruojamas ne vėliau kaip per 5 (penkias) darbo dienas (nuo visų dokumentų gavimo dienos), įtraukiant maisto tvarkymo subjektą į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą ir suteikiant jam atpažinimo numerį, arba, vadovaujantis Aprašo 47 punktu, per šį terminą atsisakoma jį registruoti;

·     laikotarpis, per kurį maisto tvarkymo subjektas turi pateikti trūkstamus duomenis ar dokumentus arba pašalinti nurodytus teisės aktų reikalavimų neatitikimus, į nurodytus dokumentų išnagrinėjimo terminus neįskaičiuojamas;

·     atsakymo dėl patvirtinimo / registravimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas patvirtinimu / registravimu.

 

Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**:

______________________________________________________________________________________.

 

** Tais atvejais, kai maisto tvarkymo subjektas nesinaudoja el. paštu, gali būti pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):

  [] – paštu (nurodomas tikslus adresas):

_______________________________________________________________________________________________,

  [] – tiesiogiai.

 

_______________________________           _______________                _____________________

(atsakingojo / įgaliotojo asmens pareigos)                   (parašas)                               (vardas ir pavardė)

 

 

 

 

 

Prašymą priėmė                              

(Pareigų pavadinimas)

(Parašas)

(Vardas ir pavardė)

(Data)

_________________________

 

part_ac00fd301e384b5ca755e2b85d0c05cc_end


 

 

Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir

registravimo tvarkos aprašo

3 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2019 m. gruodžio 10 d.

įsakymo Nr. B1-910 redakcija)

 

_______________________________________________________________________________

(juridinio asmens pavadinimas, kodas, buveinės adresas / fizinio asmens vardas, pavardė (didžiosiomis raidėmis)

 

MAISTO TVARKYMO PROCESO APRAŠYMAS

 

20    –     –     

(data)

 

1.  Maisto tvarkymo patalpų, įskaitant transporto priemonę, kurioje vykdoma viešojo maitinimo veikla arba mažmeninė prekyba iš mobiliųjų parduotuvių, plotas (kv. m.) (nurodyti): ____________________________ kv. m.

 

2.  Maisto tvarkymo subjekto darbo laikas (nurodyti savaitės dienų ir valandų tikslumu):__________________________________________.

 

Mažmeninės prekybos iš mobiliųjų parduotuvių atveju mažmeninė prekyba vykdoma šioje (-iose) vietoje (-ose) (nurodyti mažmeninės prekybos vykdymo vietas, kuriose vykdoma prekyba, o kai mažmeninė prekyba iš mobiliųjų parduotuvių vykdoma pagal maršrutą / grafiką – maršrutą ir grafiką (savaitės dienų ir valandų tikslumu):

·   ___________________________________________________________________;

·   ___________________________________________________________________;

·   ...

 

3.  Maisto tvarkymo subjekte įdiegta ši savikontrolės sistema (nurodyti, jei taikoma):

individuali rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) principais pagrįsta savikontrolės sistema;

  taikomos konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklės.

 

Jei maisto tvarkymo subjektas taiko ir trečiųjų asmenų sertifikuotą savanorišką savikontrolės ar procesų valdymo sistemą, patikslinti, kokią: ________________________________________ (nurodyti).

 

4.  Planuojamas tvarkyti / tvarkomas maisto produktų asortimentas (pvz., vegetariška virtuvė, gamyba tik iš jau paruoštų daržovių, vaisių ir pan. pusgaminių) (nurodyti):

  ribotas;

  neribotas.

 

Jei planuojamas tvarkyti / tvarkomas ribotas maisto produktų asortimentas, patikslinti asortimentą: ___________________________________________________________________________(nurodyti).

 

5.  Maistui tvarkyti naudojamas geriamasis vanduo yra tiekiamas (nurodyti vieną iš būdų):

  centralizuota geriamojo vandens tiekimo sistema;

  naudojant individualųjį geriamojo vandens išgavimo ir naudojimo būdą;

  mišriu būdu;

kita __________________________________________________________(nurodyti).

Jei geriamasis vanduo maisto tvarkymo subjektui tiekiamas naudojant individualųjį geriamojo vandens išgavimo ir naudojimo būdą (įskaitant atvejus, kai vanduo tiekiamas naudojant mišrųjį būdą), ar yra atlikti privalomi geriamojo vandens tyrimai:

  taip*;

  ne.

 

6.  Patalpoms, įrangai ir tualetams valyti naudojamos atskiros pagal paskirtį atitinkamai paženklintos priemonės (nurodyti):

  taip;

  ne.

 

Patalpoms, įrangai ir tualetams valyti naudojamos priemonės yra laikomos atskirai (atskirtos vienos nuo kitų ir nuo maisto taip, kad netaptų maisto taršos šaltiniu) (nurodyti):

  taip;

  ne.

 

7.       Maisto atliekos ir kitos šiukšlės, siekiant vengti jų kaupimosi, kaip įmanoma greičiau pašalinamos iš patalpų, kuriose yra maistas (atliekos ir kenksmingos medžiagos laikomos ir tvarkomos taip, kad jos netaptų taršos priežastimi) (nurodyti):

  taip;

  ne.

 

Maisto tvarkymo patalpose maisto ir kitoms atliekoms saugoti naudojami (nurodyti vieną iš būdų):

  uždari konteineriai;

  kita _________________________________________________________(patikslinti).

 

 

Susidarę šalutiniai gyvūniniai produktai (tais atvejais, kai jų susidaro) perduodami šiam (-iems) šalutinių gyvūninių produktų / atliekų tvarkytojui (-ams) (nurodyti pavadinimą (-us) ir adresą (-us): _____________________________________________________________________________________.

 

8.  Maisto tvarkymo subjekte yra nustatytos tinkamos kenkėjų kontrolės priemonės ir (ar) procedūros (nurodyti):

  taip;

  ne.

 

Prireikus graužikus ir vabzdžius maisto tvarkymo patalpose / vietoje naikina šis (šie) dezinfekcijos, dezinsekcijos ir deratizacijos paslaugas teikiantis (-ys) subjektas (-ai) (nurodyti pavadinimą (-us) ir adresą (-us): ___________________________________________________________________________________.

 

9.  Maisto produktų transportavimas (nurodyti, koks transportas naudojamas maistui transportuoti):___________________________________________________________________________.

 

10.  Papildoma informacija (nurodyti prireikus): ______________________________________.

 

* kartu pateikiami šį faktą įrodantys dokumentai.

 

_______________________________           _______________                 _____________________

(atsakingojo / įgaliotojo asmens pareigos)                   (parašas)                     (vardas ir pavardė)

_____________________________

 

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-492, 2015-05-29, paskelbta TAR 2015-06-01, i. k. 2015-08516

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo

 

2.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-373, 2017-06-12, paskelbta TAR 2017-06-13, i. k. 2017-09973

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo

 

3.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-174, 2018-02-12, paskelbta TAR 2018-02-13, i. k. 2018-02212

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo

 

4.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-205, 2019-03-25, paskelbta TAR 2019-03-27, i. k. 2019-04656

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo

 

5.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-910, 2019-12-10, paskelbta TAR 2019-12-11, i. k. 2019-19914

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo

 

 

part_de3cc830973c4fb695723577d6233935_end