Suvestinė redakcija nuo 2008-01-23 iki 2011-12-06
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2006, Nr. 73-2810, i. k. 106110MISAK00B1-401
LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2006 m. birželio 27 d. Nr. B1-401
Vilnius
Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei Pieno supirkimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 „Dėl Pieno supirkimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739, Nr. 83-3814, Nr. 112-5039; 2004, Nr. 8-209, Nr. 52-1766, Nr. 60-2153, Nr. 148-5375; 2005, Nr. 33-1082, Nr. 135-4868), siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams:
2. Pripažįstu netekusiais galios:
2.1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 d. įsakymą Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 82-3773);
2.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 17 d. įsakymą Nr. B1-974 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 įsakymo Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2003, Nr. 122-5569).
3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto ir Vidaus audito skyriams.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2006 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. B1-401
PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Pieno supirkimo tvarkos aprašo (toliau – Aprašas) tikslas – pieno gamintojams nustatyti reikalavimus dėl pieno supirkimo, pieno apskaitos tvarką. Aprašu siekiama kontroliuoti, kad perdirbti skirtas žaliavinis pienas atitiktų 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, reikalavimus.
2. Vartojamos sąvokos:
Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituotoji tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos supirkėjai apmoka gamintojams už parduotą pieną. Jos veikla kontroliuojama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registras – žurnalas, kuriame registruojami pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo atvejai.
Pieno ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių ar ožkų.
Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – teritorinė VMVT) – apskrities, miesto, rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
Veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos gydytojas arba teritorinės VMVT įgaliotas privatus veterinarijos gydytojas.
II. KARVIŲ, AVIŲ AR OŽKŲ SVEIKATOS REIKALAVIMAI
4. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių ar ožkų:
4.2. neturinčių jokių klinikinių ligos, kurios sukėlėjai galėtų užteršti pieną, požymių, ištakų iš lyties organų (dėl infekcijos), nesergančių enteritu, lyties organų uždegimu, klinikiniu mastitu ir nekarščiuojančių;
4.4. negavusių jokios neleistinų medžiagų arba produktų ir neteisėtai negydytų, kaip apibrėžta Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklėse, patvirtintose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 22 d. įsakymu Nr. B1-646 „Dėl Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 76-3514); jeigu leistini veterinariniai vaistai buvo paskirti, buvo laikomasi išlaukos, nurodytos veterinarinių vaistų naudojimo instrukcijoje.
5. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių arba ožkų, laikomų bandoje, kuri nėra užkrėsta brucelioze.
6. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių arba ožkų, laikomų bandoje, kuri nėra užkrėsta tuberkulioze.
7. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, laikomų bandoje, kuriai netaikomi apribojimai dėl prekybos žaliu pienu pagal Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 13 d. įsakymu Nr. B1-236 „Dėl Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 50-1689).
III. PIENO SUPIRKIMAS IŠ NAUJAI REGISTRUOTŲ PIENO ŪKIŲ
9. Pieno gamintojas gali parduoti tik karvių, avių ir ožkų iš neužkrėstų tuberkulioze, brucelioze, leukoze bandų pieną.
10. Jeigu pieno ūkis naujai registruotas, t. y. anksčiau nebuvo tikrintas, pieno gamintojas prieš pradėdamas tiekti pieną turi kreiptis į veterinarijos gydytoją su prašymu patikrinti pieno ūkį.
11. Veterinarijos gydytojas per 2 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi patikrina pieno ūkį, užpildo pieno ūkio patikrinimo akto (1 priedas) 2 egzempliorius. Vieną egzempliorių veterinarijos gydytojas palieka pieno ūkio savininkui, o kitą per 3 darbo dienas pristato į teritorinę VMVT.
IV. PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMAS
13. Pieno supirkimą sustabdo supirkėjas dėl pieno kokybės rodiklių neatitikties reikalavimams Pieno supirkimo taisyklių nustatyta tvarka (supirkėjas surašo laisvos formos pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo aktą, jame nurodo duomenis apie pieno ūkį, pieno supirkimo nutraukimo priežastį, datą ir pasirašo). Aktas atiduodamas pieno gamintojui.
V. PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMAS
15. Pieno gamintojas nepriklausomai nuo to, ar buvo taikytas Aprašo 13 ar 14 punktas, norintis, kad jo tiekiamo pieno supirkimas būtų atnaujintas, privalo pieno ūkyje pašalinti trūkumus ir kreiptis į supirkėją dėl pieno mėginių paėmimo ir išsiuntimo į įgaliotąją laboratoriją pageidaujamiems rodikliams ištirti. Jeigu pieno gamintojui neaiškios pieno užteršimo priežastys, jis gali kreiptis į veterinarijos gydytoją.
16. Supirkėjas privalo per 2 darbo dienas paimti pieno mėginį pagal gamintojo pageidaujamus rodiklius bei paruošti siųsti į įgaliotąją laboratoriją, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklių 1 priede. Įgaliotojoje laboratorijoje ištyrus pieno mėginių kokybę, pieno supirkėjas ar pieno gamintojas informuojamas apie tyrimų rezultatus, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklėse.
17. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami neatitinkantys reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas pakartotinai atlieka procedūras, nurodytas 15 punkte. Jeigu iš įgaliotosios laboratorijos antrą kartą iš eilės gaunami neatitinkantys reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas privalo kreiptis į veterinarijos gydytoją.
18. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami Pieno supirkimo taisyklių reikalavimus atitinkantys pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas turi kreiptis į veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo.
19. Veterinarijos gydytojas per 2 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi privalo patikrinti pieno ūkį:
19.1. užpildyti 2 pieno ūkio patikrinimo akto dėl pieno supirkimo atnaujinimo (2 priedas) egzempliorius, kurių vieną palieka pieno ūkio savininkui, o antrą per mėnesį pristato į teritorinę VMVT;
20. Jei veterinarijos gydytojas pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo parašo teigiamą išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo akte veterinarijos gydytojas įrašo išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, nurodydamas įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį, datą, bei privalo uždėti spaudą ir pasirašyti.
21. Įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolus veterinarijos gydytojas registruoja pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registre (toliau – registras) (3 priedas).
22. Pieno supirkimas atnaujinamas, kai pieno gamintojas supirkėjui pristato pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo aktą su veterinarijos gydytojo įrašu, kad galima atnaujinti pieno supirkimą. Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo akto originalas saugomas pieno supirkimo įmonėje, o jo kopija saugoma pieno supirkimo punkte 1 metus. Jeigu pieno supirkimas vykdomas iš pieno ūkyje esančio pieno aušintuvo, pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo akto originalas saugomas pieno supirkimo įmonėje.
VI. NETINKAMO MAISTUI PIENO NAUDOJIMAS IR APSKAITA
24. Karvių, avių ar ožkų, neatitinkančių Aprašo II skyriaus reikalavimų, žalio pieno negalima vartoti maistui.
25. Gavus teritorinės VMVT leidimą pieną, kuris neatitinka Aprašo II skyriaus reikalavimų, galima naudoti:
25.1. gyvūnų šėrimui:
25.1.1. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ir kurios neturi klinikinių šių ligų požymių, pieną,
25.2. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ar kurios buvo vakcinuotos nuo bruceliozės, ar kurioms nenustatyta klinikinių bruceliozės požymių, pieną – sūrių, kurių nokinimo trukmė yra ne trumpesnė kaip du mėnesiai arba kurie gaminami iš tokių karvių, avių arba ožkų pieno, prieš tai jį termiškai apdorojus, gamybai.
26. Užterštas inhibitorinėmis medžiagomis ir gydomų karvių, avių ar ožkų pienas, nepasibaigus išlaukai, yra 2 kategorijos gyvūninės kilmės šalutinis produktas, kurį draudžiama vartoti kaip maistą ar gyvūnų šėrimui; jis turi būti tvarkomas pagal 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002, nustatančio sveikatos taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonėms (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 37 tomas, p. 92), 5 straipsnį, kompostuojamas komposto gamybos įmonėje arba pieno ūkio mėšlidėje, naudojamas biologinių dujų gamybai arba perdirbamas kituose teisės aktuose numatyta tvarka.
Punkto pakeitimai:
Nr. B1-39, 2008-01-17, Žin., 2008, Nr. 9-328 (2008-01-22), i. k. 108110MISAK000B1-39
27. Gydomos karvės, avys ar ožkos turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu ar rankomis. Gydomos karvės, avys ar ožkos, į kurių pieną galėjo patekti veterinarinių vaistų, turi būti registruojamos Gydomų gyvūnų registracijos žurnale, patvirtintame VMVT direktoriaus 2003 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. B1-390 „Dėl veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų, naudojamų produkcijos gyvūnams, apskaitos ir naudojimo kontrolės“ (Žin., 2003, Nr. 39-1808), ir ženklinamos taip, kad būtų galima lengvai atskirti nuo sveikų karvių, avių ar ožkų. Iki nustatytos išlaukos tokių karvių, avių ar ožkų pienas negali būti vartojamas kaip maistas ar šeriamas maistiniams gyvūnams.
28. Karvių, avių ar ožkų, kurioms nustatyti klinikiniai mastito požymiai, pienas maistui negali būti vartojamas. Kitoms reikmėms toks pienas gali būti naudojamas tik laikantis veterinarijos gydytojo nurodymų.
30. Pienas, viršijantis bendro bakterinio užterštumo ir somatinių ląstelių normas (nustatytos Pieno supirkimo taisyklėse), gali būti sušeriamas to ūkio penimiems gyvuliams, tačiau jame negali būti specifinių patogenų, galinčių sukelti ligą. Toks pienas prieš šeriant gyvuliams turi būti ištirtas. Kol bus gauti tyrimų rezultatai, pienas turi būti naudojamas termiškai apdorotas arba raugintas, kaip nurodyta Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1774/2002.
VII. ATSAKOMYBĖ
33. Pieno gamintojas, pažeidęs Aprašo reikalavimus, traukiamas administracinėn atsakomybėn Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Pieno supirkimo tvarkos aprašo
1 priedas
_______________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS
TARNYBA
PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS
_______________ Nr. _____
(data)
____________________
(vieta)
Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas
|
|||||
|
|
|
|
||
Pavedimas |
|
Patikrinimo rūšis |
|
||
Patikrinimo tikslas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjektas |
|||||
|
|||||
Ekonominės veiklos rūšys |
|||||
|
|||||
Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys |
|||||
|
|||||
Vartotojų skundai |
|||||
|
|||||
Paskutinis patikrinimas atliktas ___________ aktas Nr. _______ (data) |
|||||
Trūkumų šalinimas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai |
|||||
|
|||||
|
|
||||
Gyvulio laikytojo kodas |
|
||||
|
|||||
Karvių skaičius: |
|
|
|||
Nustatyta
Eil. Nr. |
Reikalavimas |
Taip/ne/ netikrinta |
Pastabos |
I. PIENO LAIKYMO PATALPA (netaikomas ūkiams, pristatantiems pieną į pieno supirkimo punktą per 2 val. po melžimo) |
|||
1. |
Pieno laikymo patalpa suprojektuota ir prižiūrima taip, kad būtų sumažintas pavojus užteršti pieną |
|
|
2. |
Pieno laikymo patalpa nėra tiesiogiai sujungta su gyvulių laikymo patalpomis |
|
|
3. |
Pieno laikymo patalpa pakankamai apsaugota nuo kenkėjų ir kitų gyvūnų patekimo |
|
|
4. |
Pieno laikymo patalpa yra gerai vėdinama |
|
|
5. |
Pieno laikymo patalpoje pakankamas apšvietimas |
|
|
II. MELŽIMO VIETA |
|||
6. |
Melžimo vieta (gali būti ir karvių stovėjimo vieta) tvarkinga, lengvai valoma |
|
|
7. |
Patalpa, kurioje yra melžimo vieta, yra gerai vėdinama |
|
|
8. |
Patalpoj e, kurioj e yra melžimo vieta, yra pakankamas apšvietimas |
|
|
III. KARVIŲ LAIKYMO PATALPOS |
|||
9. |
Patalpos yra tvarkingos |
|
|
10. |
Karvių stovėjimo ir gulėjimo vietos yra švarios ir sausos |
|
|
11. |
Karvės yra švarios |
|
|
IV. ASMENS HIGIENA |
|||
12. |
Melžėjai ir pieną tvarkantys asmenys laikosi asmens higienos reikalavimų |
|
|
13. |
Melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų drabužiai yra švarūs |
|
|
14. |
Ant rankų esančios žaizdos apsaugomos vandeniui atspariu pleistru, bintu ar pirštine |
|
|
15. |
Užtikrinama melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų rankų švara darbo metu |
|
|
V. MELŽIMO IR PIENO LAIKYMO ĮRENGIMAI BEI PRIEMONĖS |
|||
16. |
Įrengimai ir priemonės yra nepažeisti, švarūs ir tvarkingi |
|
|
17. |
Vanduo visiškai pašalinimas iš įrengimų po plovimo bei dezinfekavimo |
|
|
18. |
Plovimui naudojamas vanduo nėra taršos šaltinis |
|
|
VI. MELŽIMAS |
|||
19. |
Visos bandos karvės yra paženklintos |
|
|
20. |
Speniai ir tešmuo yra kruopščiai nuplaunami prieš pat melžimą |
|
|
21. |
Prieš melžimą įsitikinama, kad piene nėra pakitimų |
|
|
22. |
Karvės, kurioms pastebimi tešmens uždegimo ar kitų ligų požymiai, melžiamos atskirai |
|
|
23. |
Pakitęs bei gydomų karvių pienas nėra vartojamas kaip maistas* |
|
|
24. |
Pirmų čiurkšlių pienas yra sunaikinamas arba apdorotas sušeriamas gyvuliams |
|
|
25. |
Pienas po melžimo atšaldomas iki reikalaujamos temperatūros** |
|
|
26. |
Pieno košimui naudojamos tinkamos medžiagos |
|
|
VII. PIENO REALIZAVIMAS |
|||
27. |
Pienas su gamintojo indu pristatomas į pieno supirkimo punktą |
|
|
28. |
Pienas superkamas tiesiogiai iš ūkyje esančio pieno šaldytuvo |
|
|
29. |
Žalias pienas ir/ar jo gaminiai parduodami turguje |
|
|
Papildoma informacija
|
Išvados ir nurodymai
Atitinka |
|
Neatitinka |
|
|
|
||||
|
||||
Imti mėginiai (duomenys) |
||||
|
||||
Pridedami papildomi dokumentai |
||||
|
||||
Surašyti akto _____ egzemplioriai ir perduoti: |
||||
|
Tikrinimas pradėtas ___________________ Tikrinimas baigtas ______________
(diena, laikas) (diena, laikas)
Tikrino:
____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Dalyvavo:
____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
___________________ ___________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau
Maisto tvarkymo subjekto
(juridinio asmens arba jo struktūrinio
padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas)/
fizinis asmuo
(parašas) (vardas ir pavardė)
*Draudžiama gydomų karvių pieną vartoti kaip maistą, t. y. jis turi būti sunaikinamas arba išpilamas į mėšlidę bei po kompostavimo naudojamas laukams tręšti. Jis negali būti naudojamas maistui ar maistiniams gyvuliams Šerti. Pieno ūkyje turi būti tvarkoma tokio pieno apskaita.
**Jei pienas yra superkamas per 2 valandas po melžimo, pildoma TAIP.
Pieno supirkimo tvarkos aprašo
2 priedas
_____________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS
TARNYBA
PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS DĖL PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMO
_____________ Nr. _____
(data)
____________________
(vieta)
Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas
|
|||||
|
|
|
|
||
Pavedimas |
|
Patikrinimo rūšis |
|
||
|
|
||||
Patikrinimo tikslas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjektas |
|||||
|
|||||
Ekonominės veiklos rūšys |
|||||
|
|||||
Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys |
|||||
|
|||||
Vartotojų skundai |
|||||
|
|||||
Paskutinis patikrinimas atliktas __________ aktas Nr. ________ (data) |
|||||
Trūkumų šalinimas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai |
|||||
|
|||||
|
|
|
|||
Gyvulio laikytojo kodas: |
|
|
|||
Nustatyta
Eil. Nr. |
Informacija |
Pastabos |
I. Gyvūnų sveikatos būklė bei naudojami veterinariniai vaistai |
||
1. |
Melžiamų karvių skaičius |
|
2. |
Gydomų karvių skaičius |
|
3. |
Ūkio statusas dėl tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės |
|
4. |
Apribojimai dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų |
|
5. |
Veterinarinių vaistų ir vaistinių pašarų, įsigytų pagal veterinarijos gydytojų receptus ir sunaudotų produkcijos gyvūnams, apskaitos žurnalas (Žin., 2003, Nr. 39-1808) |
|
6. |
Naudojami veterinariniai vaistai yra: a) registruoti Lietuvos Respublikoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754) b) tinkamai paženklinti c) tinkamai saugomi d) naudojami pagal paskirtį |
|
7. |
Vaistai įsigyjami iš įmonių, turinčių licenciją verstis farmacine veikla veterinarijoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754) (nurodyti) |
|
8. |
Tikrinimo metu rasti veterinariniai vaistai |
|
9. |
Neregistruoti, uždrausti naudoti veterinariniai vaistai arba vaistai, kurių sudėtyje yra uždraustų vaistinių medžiagų |
|
10. |
Vaistų išlaukos laikymasis |
|
II. Pašarų naudojimas |
||
11. |
Naudojami pašarai, maistiniai priedai bei jų apskaita |
|
12. |
Nenaudojami uždrausti pašarų priedai |
|
13. |
Atrajotojų šėrimui nenaudojami šalutiniai gyvūniniai produktai, perdirbti šalutiniai gyvūniniai produktai arba pašarai, turintys šių produktų |
|
14. |
Pašarų bei priedų ženklinimas |
|
15. |
Įtartinų pašarų mėginių paėmimas |
|
III. Privataus veterinarijos gydytojo darbas ūkyje |
||
16. |
Veterinarijos gydytojo prižiūrimi ūkyje pildomi žurnalai |
|
17. |
Paskutinį mėnesį veterinarijos gydytojo skirti veterinariniai vaistai |
|
18. |
Veterinarijos gydytojo paskutinio apsilankymo ūkyje data ir apsilankymo priežastys |
|
IV. Kita informacija |
||
19. |
Per paskutinius 3 mėn. atliktų vandens, pašarų laboratorinių tyrimų rezultatai |
|
20. |
Vandens tiekimas ūkyje, atliktų tyrimų rezultatai |
|
21. |
Dezinfekavimui naudojamos medžiagos |
|
22. |
Nustatytos pieno falsifikavimo medžiagos |
|
23. |
Paskutinius tris mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatai |
|
24. |
Netinkamo pieno apskaita ūkyje |
|
25. |
Netinkamo maistui ir gyvūnų šėrimui pieno naudojimas ūkyje |
|
26. |
Melžimo įrangos būklė |
|
27. |
Melžimo vietos būklė |
|
28. |
Karvių išorinė būklė |
|
29. |
Galimybė atskirti sergančias karves |
|
30. |
Laikomasi asmens higienos |
|
31. |
Praustuvai arba kitos priemonės rankų švarai palaikyti |
|
32. |
Pieno laikymo patalpoje medžiagos nekenkia pieno kokybei |
|
33. |
Įrengimų, įrenginių plovimas |
|
34. |
Pieno atšaldymas (nurodyti temperatūrą) |
|
Papildoma informacija
|
|
Išvados ir nurodymai |
|
|
|
Imti mėginiai (duomenys) |
|
|
|
Pridedami papildomi dokumentai |
|
|
|
Surašyti akto egzemplioriai ir perduoti: |
|
|
|
Tikrinimas pradėtas _______________ Tikrinimas baigtas ________________
(diena, laikas) (diena, laikas)
Tikrino:
_________ _______
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Dalyvavo:
__________ _________________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau
Maisto tvarkymo subjekto
(juridinio asmens arba jo struktūrinio
padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas),
fizinis asmuo _____________ _______________________
(parašas) (vardas ir pavardė)
Pieno supirkimo tvarkos aprašo
3 priedas
PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMO IR ATNAUJINIMO REGISTRAS
Pieno gamintojo vardas, pavardė |
Gyvulių laikymo vietos kodas |
Pieno pardavimo sustabdymo priežastis |
Ištyrimo data |
Tyrimo rezultatas |
Pieno supirkimo atnaujinimo data |
Veterinarijos gydytojo vardas, pavardė, parašas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-39, 2008-01-17, Žin., 2008, Nr. 9-328 (2008-01-22), i. k. 108110MISAK000B1-39
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 27 d. įsakymo Nr. B1-401 "Dėl Pieno supirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo