Suvestinė redakcija nuo 2011-12-07 iki 2014-12-10

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2006, Nr. 73-2810, i. k. 106110MISAK00B1-401

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2006 m. birželio 27 d. Nr. B1-401

Vilnius

 

Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei Pieno supirkimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 „Dėl Pieno supirkimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739, Nr. 83-3814, Nr. 112-5039; 2004, Nr. 8-209, Nr. 52-1766, Nr. 60-2153, Nr. 148-5375; 2005, Nr. 33-1082, Nr. 135-4868), siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams:

1. Tvirtinu pridedamą Pieno supirkimo tvarkos aprašą.

2. Pripažįstu netekusiais galios:

2.1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 d. įsakymą Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 82-3773);

2.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 17 d. įsakymą Nr. B1-974 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 įsakymo Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2003, Nr. 122-5569).

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto ir Vidaus audito skyriams.

 

 

PIRMASIS DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos direktoriaus

2006 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. B1-401

(Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos direktoriaus

2011 m. lapkričio 28 d. įsakymo Nr. B1-738 redakcija)

 

PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Pieno supirkimo tvarkos aprašo (toliau – Aprašas) tikslas – nustatyti karvių, avių ar ožkų sveikatos reikalavimus, pieno supirkimo iš naujai registruotų pieno ūkių, pieno supirkimo sustabdymo, pieno supirkimo atnaujinimo, netinkamo maistui pieno naudojimo ir apskaitos tvarką ir atsakomybę. Aprašu siekiama kontroliuoti, kad perdirbti skirtas žalias pienas atitiktų 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. balandžio 20 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87 p. 109 ), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimas, padarytais 2011 m. vasario 18 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 150/2011 (OL 2011 L 46 p. 14), reikalavimus.

2. Vartojamos sąvokos:

Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituota tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos supirkėjai apmoka gamintojams už parduotą pieną. Jos veikla kontroliuojama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registras – žurnalas, kuriame registruojami pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo atvejai.

Pieno ūkis – gamintojo nuosavybės, nuomos ar kitais pagrindais teisėtai valdomos pieno gamybos priemonės (nekilnojamasis turtas, mašinos, įranga, žemė) ir melžiamos karvės, ožkos, avys.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – teritorinė VMVT) – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinis padalinys.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – veterinarijos gydytojas, pagal veterinarijos veiklą reglamentuojančius teisės aktus atliekantis valstybinės veterinarijos funkciją.

Privatus veterinarijos gydytojas – pagal veterinarijos veiklą reglamentuojančius teisės aktus privačia veterinarijos praktika užsiimantis veterinarijos gydytojas.

3. Kitos Apraše vartojamos sąvokos atitinka Pieno supirkimo taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2005, Nr. 135-4868; 2010, Nr. 133-6814), vartojamas sąvokas.

 

II. KARVIŲ, OŽKŲ, AVIŲ SVEIKATOS REIKALAVIMAI

 

4. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių ar ožkų:

4.1. neturinčių jokių klinikinių užkrečiamųjų ligų, per pieną perduodamų žmonėms, požymių;

4.2. neturinčių jokių klinikinių ligos, kurios sukėlėjai galėtų užteršti pieną, požymių, ištakų iš lyties organų (dėl infekcijos), nesergančių enteritu, lyties organų uždegimu, klinikiniu mastitu ir nekarščiuojančių;

4.3. neturinčių pieno liaukos sužeidimų, kurie galėtų turėti įtakos pienui;

4.4. negavusių jokios neleistinų medžiagų arba produktų ir neteisėtai negydytų, kaip apibrėžta Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklėse, patvirtintose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 22 d. įsakymu Nr. B1-646 „Dėl Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 76-3514); jeigu leistini veterinariniai vaistai buvo paskirti, buvo laikomasi išlaukos, nurodytos informaciniame lapelyje;

4.5. laikomų bandoje, kuri nėra užkrėsta brucelioze;

4.6. laikomų bandoje, kuri nėra užkrėsta tuberkulioze;

4.7. laikomų bandoje, kuriai netaikomi prekybos žaliu pienu apribojimai dėl kitų užkrečiamųjų ligų.

5. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, laikomų bandoje, kuriai netaikomi apribojimai dėl prekybos žaliu pienu pagal Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 13 d. įsakymu Nr. B1-236 „Dėl Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 50-1689).

 

III. PIENO SUPIRKIMAS IŠ NAUJAI REGISTRUOTŲ PIENO ŪKIŲ

 

6. Pieno gamintojas gali parduoti tik karvių, avių ir ožkų iš neužkrėstų tuberkulioze, brucelioze, leukoze bandų pieną.

7. Jeigu pieno ūkis naujai registruotas, t. y. anksčiau nebuvo tikrintas, pieno gamintojas, prieš pradėdamas tiekti pieną į rinką, turi raštu kreiptis į valstybinį veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo.

8. Valstybinis veterinarijos gydytojas per 4 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi patikrina pieno ūkį, užpildo pieno ūkio patikrinimo akto (1 priedas) 2 egzempliorius.

9. Teritorinės VMVT valstybinis veterinarijos gydytojas pieno ūkio patikrinimo akto duomenis per 2 darbo dienas suveda į VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazę.

 

IV. PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMAS

 

10. Pieno supirkimą sustabdo pieno supirkėjas dėl pieno kokybės rodiklių neatitikimo reikalavimams Pieno supirkimo taisyklių nustatyta tvarka (pieno supirkėjas surašo laisvos formos pieno supirkimo sustabdymo aktą, jame nurodo duomenis apie pieno ūkį, pieno supirkimo nutraukimo priežastį, datą ir pasirašo). Pieno supirkimo sustabdymo aktas atiduodamas pieno gamintojui.

11. Pieno supirkimas gali būti sustabdytas ir teritorinės VMVT viršininko įsakymu arba taikomos administracinės nuobaudos teisės aktų nustatyta tvarka, jei pieno ūkio patikrinimo metu valstybinis veterinarijos gydytojas nustato veterinarijos, higienos ar kituose teisės aktuose nustatytų reikalavimų pažeidimų.

 

V. PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMAS

 

12. Pieno gamintojas nepriklausomai nuo to, ar buvo taikytas Aprašo 10 ar 11 punktas, norintis, kad jo tiekiamo pieno supirkimas būtų atnaujintas, privalo pieno ūkyje pašalinti trūkumus ir kreiptis raštu į pieno supirkėją dėl pieno mėginių paėmimo ir išsiuntimo į įgaliotąją laboratoriją pieno kokybės rodikliams ištirti. Jeigu pieno gamintojui neaiškios pieno užteršimo priežastys, jis turi kreiptis į jo pieno ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją.

13. Pieno supirkėjas privalo per 2 darbo dienas paimti pieno mėginį pieno kokybės rodikliams ištirti ir jį paruošti išsiųsti į įgaliotąją laboratoriją, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklių 1 priede. Įgaliotojoje laboratorijoje ištyrus pieno mėginį, pieno supirkėjas ar pieno gamintojas informuojamas apie tyrimų rezultatus, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklėse.

14. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami neatitinkantys teisės aktų reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, t. y. neaiškios pieno užteršimo priežastys arba nustatytas padidėjęs somatinių ląstelių skaičius (toliau – SLS) (800 tūkst./ml), pieno gamintojas privalo kreiptis į pieno ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo ir priežasčių nustatymo. Pakartotinio pieno mėginių ėmimo metu dėl pieno supirkimo atnaujinimo dalyvauja privatus veterinarijos gydytojas ar / ir teritorinės VMVT valstybinis veterinarijos gydytojas.

15. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami Pieno supirkimo taisyklių reikalavimus atitinkantys pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas raštu turi kreiptis į valstybinį veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo pieno supirkimui atnaujinti.

16. Valstybinis veterinarijos gydytojas per 4 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi:

16.1. priima sprendimą dėl pieno supirkimo atnaujinimo pagal pateiktus pieno tyrimų rezultatus, jei pieno gamintojas prašyme nurodė pieno užteršimo priežastį, užtikrino karvių, avių ar ožkų sveikatos reikalavimų laikymąsi ir netinkamo maistui pieno naudojimą ir apskaitą;

16.2. patikrina pieno ūkį ir, jei kyla įtarimų dėl pieno sudėties ir kokybės rodiklių, pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo nurodo dar kartą atlikti pieno tyrimus įgaliotojoje laboratorijoje.

17. Jei valstybinis veterinarijos gydytojas pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo parašo teigiamą išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, tai pieno supirkimo sustabdymo akte valstybinis veterinarijos gydytojas turi įrašyti išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, nurodydamas įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį, datą, ir uždėti spaudą bei pasirašyti.

18. Įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį valstybinis veterinarijos gydytojas įrašo į pieno ūkio patikrinimo aktą dėl pieno supirkimo atnaujinimo ir prideda informaciją apie per paskutinius 3 mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatus.

19. Pieno supirkimas atnaujinamas, kai pieno gamintojas pieno supirkėjui pristato pieno supirkimo sustabdymo aktą ir pieno ūkio patikrinimo aktą dėl pieno supirkimo atnaujinimo su valstybinio veterinarijos gydytojo įrašu, kad galima atnaujinti pieno supirkimą. Pieno supirkimo sustabdymo akto ir pieno ūkio patikrinimo akto dėl supirkimo atnaujinimo originalai saugomi pieno supirkimo įmonėje, o jų kopijos saugomos pieno supirkimo punkte 1 metus. Jeigu pieno supirkimas vykdomas iš pieno ūkyje esančio pieno aušintuvo, pieno supirkimo sustabdymo akto ir pieno ūkio patikrinimo akto dėl pieno supirkimo atnaujinimo originalai saugomi pieno supirkimo įmonėje.

20. Visas su pieno supirkimo atnaujinimu susijusias išlaidas padengia pieno gamintojas.

 

VI. NETINKAMO MAISTUI PIENO NAUDOJIMAS IR APSKAITA

 

21. Karvių, avių ar ožkų, neatitinkančių Aprašo II skyriaus reikalavimų, žalio pieno negalima vartoti maistui.

22. Gavus teritorinės VMVT leidimą, pieną, kuris neatitinka Aprašo II skyriaus reikalavimų, galima naudoti:

22.1. gyvūnų šėrimui:

22.1.1. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ir kurios neturi klinikinių šių ligų požymių, pieną,

22.1.2. karvių, avių arba ožkų, kilusių iš tuberkulioze ir brucelioze užkrėstų bandų, tačiau nesergančių šiomis ligomis ir neturinčių klinikinių požymių, pieną, bet tik termiškai apdorotą, siekiant užtikrinti jo saugą;

22.2. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ar kurios buvo vakcinuotos nuo bruceliozės, ar kurioms nenustatyta klinikinių bruceliozės požymių, pieną – sūrių, kurių nokinimo trukmė yra ne trumpesnė kaip du mėnesiai arba kurie gaminami iš tokių karvių, avių arba ožkų pieno, prieš tai jį termiškai apdorojus, gamybai.

23. Užterštas inhibitorinėmis medžiagomis ir gydomų karvių, avių ar ožkų pienas, nepasibaigus išlaukai, yra 2 kategorijos šalutinis gyvūninis produktas, kurį draudžiama vartoti kaip maistą ar gyvūnų šėrimui; jis turi būti tvarkomas pagal 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės ir panaikinamas reglamentas (EB) Nr. 1774/2002 (Šalutinių gyvūninių produktų reglamentas (OL L 2009 300, p. 1), 13 straipsnį, kompostuojamas komposto gamybos įmonėje arba pieno ūkio mėšlidėje, naudojamas biologinių dujų gamybai arba perdirbamas kituose teisės aktuose numatyta tvarka.

24. Gydomos karvės, avys ar ožkos turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu ar rankomis. Gydomos karvės, avys ar ožkos, į kurių pieną galėjo patekti veterinarinių vaistų, turi būti registruojamos Gydomų gyvūnų registracijos žurnale, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. B1-390 „Dėl veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų, naudojamų produkcijos gyvūnams, apskaitos ir naudojimo kontrolės“ (Žin., 2003, Nr. 39-1808), ir ženklinamos taip, kad būtų galima lengvai atskirti nuo sveikų karvių, avių ar ožkų. Iki nustatytos išlaukos tokių karvių, avių ar ožkų pienas negali būti vartojamas kaip maistas ar šeriamas maistiniams gyvūnams.

25. Karvių, avių ar ožkų, kurioms nustatyti klinikiniai mastito požymiai, pienas maistui negali būti vartojamas. Kitoms reikmėms toks pienas gali būti naudojamas tik laikantis valstybinio veterinarijos gydytojo nurodymų.

26. Pirmų čiurkšlių pienas yra sunaikinamas arba apdorotas sušeriamas gyvuliams.

27. Pienas, viršijantis bendro bakterinio užterštumo ir somatinių ląstelių normas, nurodytas Pieno supirkimo taisyklėse, gali būti sušeriamas to ūkio penimiems gyvuliams, tačiau jame negali būti specifinių patogenų, galinčių sukelti ligą. Toks pienas prieš šeriant gyvuliams turi būti ištirtas. Kol bus gauti tyrimų rezultatai, pienas turi būti naudojamas termiškai apdorotas arba raugintas, kaip nurodyta reglamente (EB) Nr. 1069/2009.

28. Pieno ūkyje turi būti pildomas laisvos formos registras (žurnalas), kuriame nurodomas sušerto gyvūnams (nurodoma gyvūno rūšis) ir sunaikinto pieno kiekis ir sunaikinimo būdas.

 

VII. ATSAKOMYBĖ

 

29. Už šio Aprašo vykdymą atsakingas pieno gamintojas.

30. Pieno gamintojas, pažeidęs Aprašo reikalavimus, traukiamas administracinėn atsakomybėn Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

31. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ar kitoje akredituotoje laboratorijoje ištirtame piene nustačius chloramfenikolio ar kitų A grupės medžiagų, pieno supirkimas iš pieno ūkio sustabdomas 15 dienų ir pieno ūkyje 6 mėnesius valstybinė veterinarinė kontrolė atliekama dažniau.

 

_________________

Priedo pakeitimai:

Nr. B1-738, 2011-11-28, Žin., 2011, Nr. 149-7025 (2011-12-06), i. k. 111110MISAK00B1-738

 


Pieno supirkimo tvarkos aprašo

1 priedas

 

_______________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS

TARNYBA

 

PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS

 

_______________ Nr. _____

                                                                                            (data)

____________________

(vieta)

 

Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas

 

 

 

 

 

Pavedimas

 

Patikrinimo rūšis

 

Patikrinimo tikslas

 

Maisto tvarkymo subjektas

 

Ekonominės veiklos rūšys

 

Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys

 

Vartotojų skundai

 

Paskutinis patikrinimas atliktas ___________ aktas Nr. _______

                                                                                            (data)

Trūkumų šalinimas

 

Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai

 

 

 

Gyvulio laikytojo kodas

 

 

Karvių skaičius:

 

 

 

Nustatyta

Eil. Nr.

Reikalavimas

Taip/ne/ netikrinta

Pastabos

I. PIENO LAIKYMO PATALPA (netaikomas ūkiams, pristatantiems pieną į pieno supirkimo punktą per 2 val. po melžimo)

1.

Pieno laikymo patalpa suprojektuota ir prižiūrima taip, kad būtų sumažintas pavojus užteršti pieną

 

 

2.

Pieno laikymo patalpa nėra tiesiogiai sujungta su gyvulių laikymo patalpomis

 

 

3.

Pieno laikymo patalpa pakankamai apsaugota nuo kenkėjų ir kitų gyvūnų patekimo

 

 

4.

Pieno laikymo patalpa yra gerai vėdinama

 

 

5.

Pieno laikymo patalpoje pakankamas apšvietimas

 

 

II. MELŽIMO VIETA

6.

Melžimo vieta (gali būti ir karvių stovėjimo vieta) tvarkinga, lengvai valoma

 

 

7.

Patalpa, kurioje yra melžimo vieta, yra gerai vėdinama

 

 

8.

Patalpoj e, kurioj e yra melžimo vieta, yra pakankamas apšvietimas

 

 

III. KARVIŲ LAIKYMO PATALPOS

9.

Patalpos yra tvarkingos

 

 

10.

Karvių stovėjimo ir gulėjimo vietos yra švarios ir sausos

 

 

11.

Karvės yra švarios

 

 

IV. ASMENS HIGIENA

12.

Melžėjai ir pieną tvarkantys asmenys laikosi asmens higienos reikalavimų

 

 

13.

Melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų drabužiai yra švarūs

 

 

14.

Ant rankų esančios žaizdos apsaugomos vandeniui atspariu pleistru, bintu ar pirštine

 

 

15.

Užtikrinama melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų rankų švara darbo metu

 

 

V. MELŽIMO IR PIENO LAIKYMO ĮRENGIMAI BEI PRIEMONĖS

16.

Įrengimai ir priemonės yra nepažeisti, švarūs ir tvarkingi

 

 

17.

Vanduo visiškai pašalinimas iš įrengimų po plovimo bei dezinfekavimo

 

 

18.

Plovimui naudojamas vanduo nėra taršos šaltinis

 

 

VI. MELŽIMAS

19.

Visos bandos karvės yra paženklintos

 

 

20.

Speniai ir tešmuo yra kruopščiai nuplaunami prieš pat melžimą

 

 

21.

Prieš melžimą įsitikinama, kad piene nėra pakitimų

 

 

22.

Karvės, kurioms pastebimi tešmens uždegimo ar kitų ligų požymiai, melžiamos atskirai

 

 

23.

Pakitęs bei gydomų karvių pienas nėra vartojamas kaip maistas*

 

 

24.

Pirmų čiurkšlių pienas yra sunaikinamas arba apdorotas sušeriamas gyvuliams

 

 

25.

Pienas po melžimo atšaldomas iki reikalaujamos temperatūros**

 

 

26.

Pieno košimui naudojamos tinkamos medžiagos

 

 

VII. PIENO REALIZAVIMAS

27.

Pienas su gamintojo indu pristatomas į pieno supirkimo punktą

 

 

28.

Pienas superkamas tiesiogiai iš ūkyje esančio pieno šaldytuvo

 

 

29.

Žalias pienas ir/ar jo gaminiai parduodami turguje

 

 

Papildoma informacija

 

Išvados ir nurodymai

Atitinka

 

Neatitinka

 

 

 

 

Imti mėginiai (duomenys)

 

Pridedami papildomi dokumentai

 

Surašyti akto _____ egzemplioriai ir perduoti:

 

 

Tikrinimas pradėtas ___________________                     Tikrinimas baigtas ______________

                                                                         (diena, laikas)                                                                                     (diena, laikas)

 

Tikrino:

                                                                                                                       ____________________

                                    (pareigos)                                                    (parašas)                                              (vardas ir pavardė)

 

                                                                                                                       ____________________

                                    (pareigos)                                                   (parašas)                                              (vardas ir pavardė)

 

Dalyvavo:

 

                                                                                                                       ____________________

                                    (pareigos)                                                    (parašas)                                               (vardas ir pavardė)

 

                                                                   ___________________                ___________________

                                     (pareigos)                                                   (parašas)                                               (vardas ir pavardė)

 

Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau

Maisto tvarkymo subjekto

(juridinio asmens arba jo struktūrinio

padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas)/

fizinis asmuo                                                                                                                                       

                                                                                                             (parašas)                                          (vardas ir pavardė)

 

*Draudžiama gydomų karvių pieną vartoti kaip maistą, t. y. jis turi būti sunaikinamas arba išpilamas į mėšlidę bei po kompostavimo naudojamas laukams tręšti. Jis negali būti naudojamas maistui ar maistiniams gyvuliams Šerti. Pieno ūkyje turi būti tvarkoma tokio pieno apskaita.

**Jei pienas yra superkamas per 2 valandas po melžimo, pildoma TAIP.

______________


Pieno supirkimo tvarkos aprašo

2 priedas

 

_____________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS

TARNYBA

 

PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS DĖL PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMO

 

_____________ Nr. _____

                                                                                             (data)

____________________

(vieta)

 

Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas

 

 

 

 

 

Pavedimas

 

Patikrinimo rūšis

 

 

 

Patikrinimo tikslas

 

Maisto tvarkymo subjektas

 

Ekonominės veiklos rūšys

 

Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys

 

Vartotojų skundai

 

Paskutinis patikrinimas atliktas __________ aktas Nr. ________

                                                                                          (data)

Trūkumų šalinimas

 

Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai

 

 

 

 

Gyvulio laikytojo

kodas:

 

 

 

Nustatyta

Eil. Nr.

Informacija

Pastabos

I. Gyvūnų sveikatos būklė bei naudojami veterinariniai vaistai

1.

Melžiamų karvių skaičius

 

2.

Gydomų karvių skaičius

 

3.

Ūkio statusas dėl tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės

 

4.

Apribojimai dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų

 

5.

Veterinarinių vaistų ir vaistinių pašarų, įsigytų pagal veterinarijos gydytojų receptus ir sunaudotų produkcijos gyvūnams, apskaitos žurnalas (Žin., 2003, Nr. 39-1808)

 

6.

Naudojami veterinariniai vaistai yra:

a) registruoti Lietuvos Respublikoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754)

b) tinkamai paženklinti

c) tinkamai saugomi

d) naudojami pagal paskirtį

 

7.

Vaistai įsigyjami iš įmonių, turinčių licenciją verstis farmacine veikla veterinarijoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754) (nurodyti)

 

8.

Tikrinimo metu rasti veterinariniai vaistai

 

9.

Neregistruoti, uždrausti naudoti veterinariniai vaistai arba vaistai, kurių sudėtyje yra uždraustų vaistinių medžiagų

 

10.

Vaistų išlaukos laikymasis

 

II. Pašarų naudojimas

11.

Naudojami pašarai, maistiniai priedai bei jų apskaita

 

12.

Nenaudojami uždrausti pašarų priedai

 

13.

Atrajotojų šėrimui nenaudojami šalutiniai gyvūniniai produktai, perdirbti šalutiniai gyvūniniai produktai arba pašarai, turintys šių produktų

 

14.

Pašarų bei priedų ženklinimas

 

15.

Įtartinų pašarų mėginių paėmimas

 

III. Privataus veterinarijos gydytojo darbas ūkyje

16.

Veterinarijos gydytojo prižiūrimi ūkyje pildomi žurnalai

 

17.

Paskutinį mėnesį veterinarijos gydytojo skirti veterinariniai vaistai

 

18.

Veterinarijos gydytojo paskutinio apsilankymo ūkyje data ir apsilankymo priežastys

 

IV. Kita informacija

19.

Per paskutinius 3 mėn. atliktų vandens, pašarų laboratorinių tyrimų rezultatai

 

20.

Vandens tiekimas ūkyje, atliktų tyrimų rezultatai

 

21.

Dezinfekavimui naudojamos medžiagos

 

22.

Nustatytos pieno falsifikavimo medžiagos

 

23.

Paskutinius tris mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatai

 

24.

Netinkamo pieno apskaita ūkyje

 

25.

Netinkamo maistui ir gyvūnų šėrimui pieno naudojimas ūkyje

 

26.

Melžimo įrangos būklė

 

27.

Melžimo vietos būklė

 

28.

Karvių išorinė būklė

 

29.

Galimybė atskirti sergančias karves

 

30.

Laikomasi asmens higienos

 

31.

Praustuvai arba kitos priemonės rankų švarai palaikyti

 

32.

Pieno laikymo patalpoje medžiagos nekenkia pieno kokybei

 

33.

Įrengimų, įrenginių plovimas

 

34.

Pieno atšaldymas (nurodyti temperatūrą)

 

 

Papildoma informacija

 

Išvados ir nurodymai

 

 

 

Imti mėginiai (duomenys)

 

 

 

Pridedami papildomi dokumentai

 

 

 

Surašyti akto egzemplioriai ir perduoti:

 

 

 

 

Tikrinimas pradėtas _______________                        Tikrinimas baigtas ________________

                                                                   (diena, laikas)                                                                                        (diena, laikas)

 

Tikrino:

                                                             _________                        _______                                      

                                        (pareigos)                                                       (parašas)                                   (vardas ir pavardė)

 

Dalyvavo:

                                                            __________                        _________________________

                                        (pareigos)                                                        (parašas)                                  (vardas ir pavardė)

 

Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau

Maisto tvarkymo subjekto

(juridinio asmens arba jo struktūrinio

padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas),

fizinis asmuo                                    _____________              _______________________

(parašas)                            (vardas ir pavardė)

______________


Pieno supirkimo tvarkos aprašo

3 priedas

 

PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMO IR ATNAUJINIMO REGISTRAS

 

Pieno gamintojo vardas, pavardė

Gyvulių laikymo vietos kodas

Pieno pardavimo sustabdymo priežastis

Ištyrimo data

Tyrimo rezultatas

Pieno supirkimo atnaujinimo data

Veterinarijos gydytojo vardas, pavardė, parašas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

 

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-39, 2008-01-17, Žin., 2008, Nr. 9-328 (2008-01-22), i. k. 108110MISAK000B1-39

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 27 d. įsakymo Nr. B1-401 "Dėl Pieno supirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-738, 2011-11-28, Žin., 2011, Nr. 149-7025 (2011-12-06), i. k. 111110MISAK00B1-738

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 27 d. įsakymo Nr. B1-401 "Dėl Pieno supirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo