Suvestinė redakcija nuo 2011-12-07 iki 2014-12-10
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2006, Nr. 73-2810, i. k. 106110MISAK00B1-401
LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2006 m. birželio 27 d. Nr. B1-401
Vilnius
Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei Pieno supirkimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 „Dėl Pieno supirkimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739, Nr. 83-3814, Nr. 112-5039; 2004, Nr. 8-209, Nr. 52-1766, Nr. 60-2153, Nr. 148-5375; 2005, Nr. 33-1082, Nr. 135-4868), siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams:
2. Pripažįstu netekusiais galios:
2.1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 d. įsakymą Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 82-3773);
2.2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 17 d. įsakymą Nr. B1-974 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. birželio 27 įsakymo Nr. B1-582 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2003, Nr. 122-5569).
3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto ir Vidaus audito skyriams.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2006 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. B1-401
(Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2011 m. lapkričio 28 d. įsakymo Nr. B1-738 redakcija)
PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Pieno supirkimo tvarkos aprašo (toliau – Aprašas) tikslas – nustatyti karvių, avių ar ožkų sveikatos reikalavimus, pieno supirkimo iš naujai registruotų pieno ūkių, pieno supirkimo sustabdymo, pieno supirkimo atnaujinimo, netinkamo maistui pieno naudojimo ir apskaitos tvarką ir atsakomybę. Aprašu siekiama kontroliuoti, kad perdirbti skirtas žalias pienas atitiktų 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. balandžio 20 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87 p. 109 ), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimas, padarytais 2011 m. vasario 18 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 150/2011 (OL 2011 L 46 p. 14), reikalavimus.
2. Vartojamos sąvokos:
Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituota tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos supirkėjai apmoka gamintojams už parduotą pieną. Jos veikla kontroliuojama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registras – žurnalas, kuriame registruojami pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo atvejai.
Pieno ūkis – gamintojo nuosavybės, nuomos ar kitais pagrindais teisėtai valdomos pieno gamybos priemonės (nekilnojamasis turtas, mašinos, įranga, žemė) ir melžiamos karvės, ožkos, avys.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – teritorinė VMVT) – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinis padalinys.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
Valstybinis veterinarijos gydytojas – veterinarijos gydytojas, pagal veterinarijos veiklą reglamentuojančius teisės aktus atliekantis valstybinės veterinarijos funkciją.
Privatus veterinarijos gydytojas – pagal veterinarijos veiklą reglamentuojančius teisės aktus privačia veterinarijos praktika užsiimantis veterinarijos gydytojas.
II. KARVIŲ, OŽKŲ, AVIŲ SVEIKATOS REIKALAVIMAI
4. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių ar ožkų:
4.2. neturinčių jokių klinikinių ligos, kurios sukėlėjai galėtų užteršti pieną, požymių, ištakų iš lyties organų (dėl infekcijos), nesergančių enteritu, lyties organų uždegimu, klinikiniu mastitu ir nekarščiuojančių;
4.4. negavusių jokios neleistinų medžiagų arba produktų ir neteisėtai negydytų, kaip apibrėžta Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklėse, patvirtintose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 22 d. įsakymu Nr. B1-646 „Dėl Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 76-3514); jeigu leistini veterinariniai vaistai buvo paskirti, buvo laikomasi išlaukos, nurodytos informaciniame lapelyje;
5. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, laikomų bandoje, kuriai netaikomi apribojimai dėl prekybos žaliu pienu pagal Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 13 d. įsakymu Nr. B1-236 „Dėl Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 50-1689).
III. PIENO SUPIRKIMAS IŠ NAUJAI REGISTRUOTŲ PIENO ŪKIŲ
6. Pieno gamintojas gali parduoti tik karvių, avių ir ožkų iš neužkrėstų tuberkulioze, brucelioze, leukoze bandų pieną.
7. Jeigu pieno ūkis naujai registruotas, t. y. anksčiau nebuvo tikrintas, pieno gamintojas, prieš pradėdamas tiekti pieną į rinką, turi raštu kreiptis į valstybinį veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo.
8. Valstybinis veterinarijos gydytojas per 4 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi patikrina pieno ūkį, užpildo pieno ūkio patikrinimo akto (1 priedas) 2 egzempliorius.
IV. PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMAS
10. Pieno supirkimą sustabdo pieno supirkėjas dėl pieno kokybės rodiklių neatitikimo reikalavimams Pieno supirkimo taisyklių nustatyta tvarka (pieno supirkėjas surašo laisvos formos pieno supirkimo sustabdymo aktą, jame nurodo duomenis apie pieno ūkį, pieno supirkimo nutraukimo priežastį, datą ir pasirašo). Pieno supirkimo sustabdymo aktas atiduodamas pieno gamintojui.
11. Pieno supirkimas gali būti sustabdytas ir teritorinės VMVT viršininko įsakymu arba taikomos administracinės nuobaudos teisės aktų nustatyta tvarka, jei pieno ūkio patikrinimo metu valstybinis veterinarijos gydytojas nustato veterinarijos, higienos ar kituose teisės aktuose nustatytų reikalavimų pažeidimų.
V. PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMAS
12. Pieno gamintojas nepriklausomai nuo to, ar buvo taikytas Aprašo 10 ar 11 punktas, norintis, kad jo tiekiamo pieno supirkimas būtų atnaujintas, privalo pieno ūkyje pašalinti trūkumus ir kreiptis raštu į pieno supirkėją dėl pieno mėginių paėmimo ir išsiuntimo į įgaliotąją laboratoriją pieno kokybės rodikliams ištirti. Jeigu pieno gamintojui neaiškios pieno užteršimo priežastys, jis turi kreiptis į jo pieno ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją.
13. Pieno supirkėjas privalo per 2 darbo dienas paimti pieno mėginį pieno kokybės rodikliams ištirti ir jį paruošti išsiųsti į įgaliotąją laboratoriją, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklių 1 priede. Įgaliotojoje laboratorijoje ištyrus pieno mėginį, pieno supirkėjas ar pieno gamintojas informuojamas apie tyrimų rezultatus, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklėse.
14. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami neatitinkantys teisės aktų reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, t. y. neaiškios pieno užteršimo priežastys arba nustatytas padidėjęs somatinių ląstelių skaičius (toliau – SLS) (800 tūkst./ml), pieno gamintojas privalo kreiptis į pieno ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo ir priežasčių nustatymo. Pakartotinio pieno mėginių ėmimo metu dėl pieno supirkimo atnaujinimo dalyvauja privatus veterinarijos gydytojas ar / ir teritorinės VMVT valstybinis veterinarijos gydytojas.
15. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami Pieno supirkimo taisyklių reikalavimus atitinkantys pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas raštu turi kreiptis į valstybinį veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo pieno supirkimui atnaujinti.
16. Valstybinis veterinarijos gydytojas per 4 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi:
16.1. priima sprendimą dėl pieno supirkimo atnaujinimo pagal pateiktus pieno tyrimų rezultatus, jei pieno gamintojas prašyme nurodė pieno užteršimo priežastį, užtikrino karvių, avių ar ožkų sveikatos reikalavimų laikymąsi ir netinkamo maistui pieno naudojimą ir apskaitą;
17. Jei valstybinis veterinarijos gydytojas pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo parašo teigiamą išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, tai pieno supirkimo sustabdymo akte valstybinis veterinarijos gydytojas turi įrašyti išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, nurodydamas įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį, datą, ir uždėti spaudą bei pasirašyti.
18. Įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį valstybinis veterinarijos gydytojas įrašo į pieno ūkio patikrinimo aktą dėl pieno supirkimo atnaujinimo ir prideda informaciją apie per paskutinius 3 mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatus.
19. Pieno supirkimas atnaujinamas, kai pieno gamintojas pieno supirkėjui pristato pieno supirkimo sustabdymo aktą ir pieno ūkio patikrinimo aktą dėl pieno supirkimo atnaujinimo su valstybinio veterinarijos gydytojo įrašu, kad galima atnaujinti pieno supirkimą. Pieno supirkimo sustabdymo akto ir pieno ūkio patikrinimo akto dėl supirkimo atnaujinimo originalai saugomi pieno supirkimo įmonėje, o jų kopijos saugomos pieno supirkimo punkte 1 metus. Jeigu pieno supirkimas vykdomas iš pieno ūkyje esančio pieno aušintuvo, pieno supirkimo sustabdymo akto ir pieno ūkio patikrinimo akto dėl pieno supirkimo atnaujinimo originalai saugomi pieno supirkimo įmonėje.
VI. NETINKAMO MAISTUI PIENO NAUDOJIMAS IR APSKAITA
21. Karvių, avių ar ožkų, neatitinkančių Aprašo II skyriaus reikalavimų, žalio pieno negalima vartoti maistui.
22. Gavus teritorinės VMVT leidimą, pieną, kuris neatitinka Aprašo II skyriaus reikalavimų, galima naudoti:
22.1. gyvūnų šėrimui:
22.1.1. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ir kurios neturi klinikinių šių ligų požymių, pieną,
22.2. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ar kurios buvo vakcinuotos nuo bruceliozės, ar kurioms nenustatyta klinikinių bruceliozės požymių, pieną – sūrių, kurių nokinimo trukmė yra ne trumpesnė kaip du mėnesiai arba kurie gaminami iš tokių karvių, avių arba ožkų pieno, prieš tai jį termiškai apdorojus, gamybai.
23. Užterštas inhibitorinėmis medžiagomis ir gydomų karvių, avių ar ožkų pienas, nepasibaigus išlaukai, yra 2 kategorijos šalutinis gyvūninis produktas, kurį draudžiama vartoti kaip maistą ar gyvūnų šėrimui; jis turi būti tvarkomas pagal 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės ir panaikinamas reglamentas (EB) Nr. 1774/2002 (Šalutinių gyvūninių produktų reglamentas (OL L 2009 300, p. 1), 13 straipsnį, kompostuojamas komposto gamybos įmonėje arba pieno ūkio mėšlidėje, naudojamas biologinių dujų gamybai arba perdirbamas kituose teisės aktuose numatyta tvarka.
24. Gydomos karvės, avys ar ožkos turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu ar rankomis. Gydomos karvės, avys ar ožkos, į kurių pieną galėjo patekti veterinarinių vaistų, turi būti registruojamos Gydomų gyvūnų registracijos žurnale, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. B1-390 „Dėl veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų, naudojamų produkcijos gyvūnams, apskaitos ir naudojimo kontrolės“ (Žin., 2003, Nr. 39-1808), ir ženklinamos taip, kad būtų galima lengvai atskirti nuo sveikų karvių, avių ar ožkų. Iki nustatytos išlaukos tokių karvių, avių ar ožkų pienas negali būti vartojamas kaip maistas ar šeriamas maistiniams gyvūnams.
25. Karvių, avių ar ožkų, kurioms nustatyti klinikiniai mastito požymiai, pienas maistui negali būti vartojamas. Kitoms reikmėms toks pienas gali būti naudojamas tik laikantis valstybinio veterinarijos gydytojo nurodymų.
27. Pienas, viršijantis bendro bakterinio užterštumo ir somatinių ląstelių normas, nurodytas Pieno supirkimo taisyklėse, gali būti sušeriamas to ūkio penimiems gyvuliams, tačiau jame negali būti specifinių patogenų, galinčių sukelti ligą. Toks pienas prieš šeriant gyvuliams turi būti ištirtas. Kol bus gauti tyrimų rezultatai, pienas turi būti naudojamas termiškai apdorotas arba raugintas, kaip nurodyta reglamente (EB) Nr. 1069/2009.
VII. ATSAKOMYBĖ
30. Pieno gamintojas, pažeidęs Aprašo reikalavimus, traukiamas administracinėn atsakomybėn Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
31. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ar kitoje akredituotoje laboratorijoje ištirtame piene nustačius chloramfenikolio ar kitų A grupės medžiagų, pieno supirkimas iš pieno ūkio sustabdomas 15 dienų ir pieno ūkyje 6 mėnesius valstybinė veterinarinė kontrolė atliekama dažniau.
Priedo pakeitimai:
Nr. B1-738, 2011-11-28, Žin., 2011, Nr. 149-7025 (2011-12-06), i. k. 111110MISAK00B1-738
Pieno supirkimo tvarkos aprašo
1 priedas
_______________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS
TARNYBA
PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS
_______________ Nr. _____
(data)
____________________
(vieta)
Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas
|
|||||
|
|
|
|
||
Pavedimas |
|
Patikrinimo rūšis |
|
||
Patikrinimo tikslas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjektas |
|||||
|
|||||
Ekonominės veiklos rūšys |
|||||
|
|||||
Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys |
|||||
|
|||||
Vartotojų skundai |
|||||
|
|||||
Paskutinis patikrinimas atliktas ___________ aktas Nr. _______ (data) |
|||||
Trūkumų šalinimas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai |
|||||
|
|||||
|
|
||||
Gyvulio laikytojo kodas |
|
||||
|
|||||
Karvių skaičius: |
|
|
|||
Nustatyta
Eil. Nr. |
Reikalavimas |
Taip/ne/ netikrinta |
Pastabos |
I. PIENO LAIKYMO PATALPA (netaikomas ūkiams, pristatantiems pieną į pieno supirkimo punktą per 2 val. po melžimo) |
|||
1. |
Pieno laikymo patalpa suprojektuota ir prižiūrima taip, kad būtų sumažintas pavojus užteršti pieną |
|
|
2. |
Pieno laikymo patalpa nėra tiesiogiai sujungta su gyvulių laikymo patalpomis |
|
|
3. |
Pieno laikymo patalpa pakankamai apsaugota nuo kenkėjų ir kitų gyvūnų patekimo |
|
|
4. |
Pieno laikymo patalpa yra gerai vėdinama |
|
|
5. |
Pieno laikymo patalpoje pakankamas apšvietimas |
|
|
II. MELŽIMO VIETA |
|||
6. |
Melžimo vieta (gali būti ir karvių stovėjimo vieta) tvarkinga, lengvai valoma |
|
|
7. |
Patalpa, kurioje yra melžimo vieta, yra gerai vėdinama |
|
|
8. |
Patalpoj e, kurioj e yra melžimo vieta, yra pakankamas apšvietimas |
|
|
III. KARVIŲ LAIKYMO PATALPOS |
|||
9. |
Patalpos yra tvarkingos |
|
|
10. |
Karvių stovėjimo ir gulėjimo vietos yra švarios ir sausos |
|
|
11. |
Karvės yra švarios |
|
|
IV. ASMENS HIGIENA |
|||
12. |
Melžėjai ir pieną tvarkantys asmenys laikosi asmens higienos reikalavimų |
|
|
13. |
Melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų drabužiai yra švarūs |
|
|
14. |
Ant rankų esančios žaizdos apsaugomos vandeniui atspariu pleistru, bintu ar pirštine |
|
|
15. |
Užtikrinama melžėjų ir pieną tvarkančių asmenų rankų švara darbo metu |
|
|
V. MELŽIMO IR PIENO LAIKYMO ĮRENGIMAI BEI PRIEMONĖS |
|||
16. |
Įrengimai ir priemonės yra nepažeisti, švarūs ir tvarkingi |
|
|
17. |
Vanduo visiškai pašalinimas iš įrengimų po plovimo bei dezinfekavimo |
|
|
18. |
Plovimui naudojamas vanduo nėra taršos šaltinis |
|
|
VI. MELŽIMAS |
|||
19. |
Visos bandos karvės yra paženklintos |
|
|
20. |
Speniai ir tešmuo yra kruopščiai nuplaunami prieš pat melžimą |
|
|
21. |
Prieš melžimą įsitikinama, kad piene nėra pakitimų |
|
|
22. |
Karvės, kurioms pastebimi tešmens uždegimo ar kitų ligų požymiai, melžiamos atskirai |
|
|
23. |
Pakitęs bei gydomų karvių pienas nėra vartojamas kaip maistas* |
|
|
24. |
Pirmų čiurkšlių pienas yra sunaikinamas arba apdorotas sušeriamas gyvuliams |
|
|
25. |
Pienas po melžimo atšaldomas iki reikalaujamos temperatūros** |
|
|
26. |
Pieno košimui naudojamos tinkamos medžiagos |
|
|
VII. PIENO REALIZAVIMAS |
|||
27. |
Pienas su gamintojo indu pristatomas į pieno supirkimo punktą |
|
|
28. |
Pienas superkamas tiesiogiai iš ūkyje esančio pieno šaldytuvo |
|
|
29. |
Žalias pienas ir/ar jo gaminiai parduodami turguje |
|
|
Papildoma informacija
|
Išvados ir nurodymai
Atitinka |
|
Neatitinka |
|
|
|
||||
|
||||
Imti mėginiai (duomenys) |
||||
|
||||
Pridedami papildomi dokumentai |
||||
|
||||
Surašyti akto _____ egzemplioriai ir perduoti: |
||||
|
Tikrinimas pradėtas ___________________ Tikrinimas baigtas ______________
(diena, laikas) (diena, laikas)
Tikrino:
____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Dalyvavo:
____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
___________________ ___________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau
Maisto tvarkymo subjekto
(juridinio asmens arba jo struktūrinio
padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas)/
fizinis asmuo
(parašas) (vardas ir pavardė)
*Draudžiama gydomų karvių pieną vartoti kaip maistą, t. y. jis turi būti sunaikinamas arba išpilamas į mėšlidę bei po kompostavimo naudojamas laukams tręšti. Jis negali būti naudojamas maistui ar maistiniams gyvuliams Šerti. Pieno ūkyje turi būti tvarkoma tokio pieno apskaita.
**Jei pienas yra superkamas per 2 valandas po melžimo, pildoma TAIP.
Pieno supirkimo tvarkos aprašo
2 priedas
_____________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS
TARNYBA
PIENO ŪKIO PATIKRINIMO AKTAS DĖL PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMO
_____________ Nr. _____
(data)
____________________
(vieta)
Patikrinimo aktą surašęs (-ę) VMVT pareigūnas (-ai), privatus veterinarijos gydytojas
|
|||||
|
|
|
|
||
Pavedimas |
|
Patikrinimo rūšis |
|
||
|
|
||||
Patikrinimo tikslas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjektas |
|||||
|
|||||
Ekonominės veiklos rūšys |
|||||
|
|||||
Patikrinime dalyvavęs (-ę) tikrinamo maisto tvarkymo subjekto įgaliotasis (-ieji) darbuotojas (-ai), kiti asmenys |
|||||
|
|||||
Vartotojų skundai |
|||||
|
|||||
Paskutinis patikrinimas atliktas __________ aktas Nr. ________ (data) |
|||||
Trūkumų šalinimas |
|||||
|
|||||
Maisto tvarkymo subjekto patalpų/veiklos pakeitimai/atnaujinimai |
|||||
|
|||||
|
|
|
|||
Gyvulio laikytojo kodas: |
|
|
|||
Nustatyta
Eil. Nr. |
Informacija |
Pastabos |
I. Gyvūnų sveikatos būklė bei naudojami veterinariniai vaistai |
||
1. |
Melžiamų karvių skaičius |
|
2. |
Gydomų karvių skaičius |
|
3. |
Ūkio statusas dėl tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės |
|
4. |
Apribojimai dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų |
|
5. |
Veterinarinių vaistų ir vaistinių pašarų, įsigytų pagal veterinarijos gydytojų receptus ir sunaudotų produkcijos gyvūnams, apskaitos žurnalas (Žin., 2003, Nr. 39-1808) |
|
6. |
Naudojami veterinariniai vaistai yra: a) registruoti Lietuvos Respublikoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754) b) tinkamai paženklinti c) tinkamai saugomi d) naudojami pagal paskirtį |
|
7. |
Vaistai įsigyjami iš įmonių, turinčių licenciją verstis farmacine veikla veterinarijoje (Žin., 2005, Nr. 131-4754) (nurodyti) |
|
8. |
Tikrinimo metu rasti veterinariniai vaistai |
|
9. |
Neregistruoti, uždrausti naudoti veterinariniai vaistai arba vaistai, kurių sudėtyje yra uždraustų vaistinių medžiagų |
|
10. |
Vaistų išlaukos laikymasis |
|
II. Pašarų naudojimas |
||
11. |
Naudojami pašarai, maistiniai priedai bei jų apskaita |
|
12. |
Nenaudojami uždrausti pašarų priedai |
|
13. |
Atrajotojų šėrimui nenaudojami šalutiniai gyvūniniai produktai, perdirbti šalutiniai gyvūniniai produktai arba pašarai, turintys šių produktų |
|
14. |
Pašarų bei priedų ženklinimas |
|
15. |
Įtartinų pašarų mėginių paėmimas |
|
III. Privataus veterinarijos gydytojo darbas ūkyje |
||
16. |
Veterinarijos gydytojo prižiūrimi ūkyje pildomi žurnalai |
|
17. |
Paskutinį mėnesį veterinarijos gydytojo skirti veterinariniai vaistai |
|
18. |
Veterinarijos gydytojo paskutinio apsilankymo ūkyje data ir apsilankymo priežastys |
|
IV. Kita informacija |
||
19. |
Per paskutinius 3 mėn. atliktų vandens, pašarų laboratorinių tyrimų rezultatai |
|
20. |
Vandens tiekimas ūkyje, atliktų tyrimų rezultatai |
|
21. |
Dezinfekavimui naudojamos medžiagos |
|
22. |
Nustatytos pieno falsifikavimo medžiagos |
|
23. |
Paskutinius tris mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatai |
|
24. |
Netinkamo pieno apskaita ūkyje |
|
25. |
Netinkamo maistui ir gyvūnų šėrimui pieno naudojimas ūkyje |
|
26. |
Melžimo įrangos būklė |
|
27. |
Melžimo vietos būklė |
|
28. |
Karvių išorinė būklė |
|
29. |
Galimybė atskirti sergančias karves |
|
30. |
Laikomasi asmens higienos |
|
31. |
Praustuvai arba kitos priemonės rankų švarai palaikyti |
|
32. |
Pieno laikymo patalpoje medžiagos nekenkia pieno kokybei |
|
33. |
Įrengimų, įrenginių plovimas |
|
34. |
Pieno atšaldymas (nurodyti temperatūrą) |
|
Papildoma informacija
|
|
Išvados ir nurodymai |
|
|
|
Imti mėginiai (duomenys) |
|
|
|
Pridedami papildomi dokumentai |
|
|
|
Surašyti akto egzemplioriai ir perduoti: |
|
|
|
Tikrinimas pradėtas _______________ Tikrinimas baigtas ________________
(diena, laikas) (diena, laikas)
Tikrino:
_________ _______
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Dalyvavo:
__________ _________________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
Su aktu susipažinau ir vieną egzempliorių gavau
Maisto tvarkymo subjekto
(juridinio asmens arba jo struktūrinio
padalinio) vadovas (įgaliotasis darbuotojas),
fizinis asmuo _____________ _______________________
(parašas) (vardas ir pavardė)
Pieno supirkimo tvarkos aprašo
3 priedas
PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMO IR ATNAUJINIMO REGISTRAS
Pieno gamintojo vardas, pavardė |
Gyvulių laikymo vietos kodas |
Pieno pardavimo sustabdymo priežastis |
Ištyrimo data |
Tyrimo rezultatas |
Pieno supirkimo atnaujinimo data |
Veterinarijos gydytojo vardas, pavardė, parašas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-39, 2008-01-17, Žin., 2008, Nr. 9-328 (2008-01-22), i. k. 108110MISAK000B1-39
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 27 d. įsakymo Nr. B1-401 "Dėl Pieno supirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-738, 2011-11-28, Žin., 2011, Nr. 149-7025 (2011-12-06), i. k. 111110MISAK00B1-738
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 27 d. įsakymo Nr. B1-401 "Dėl Pieno supirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo