Suvestinė redakcija nuo 2004-02-06 iki 2004-05-26

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2003, Nr. 124-5662, i. k. 103110MISAK00B1-957

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL SPECIALIŲJŲ REIKALAVIMŲ ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS, PATVIRTINIMO

 

2003 m. gruodžio 15 d. Nr. B1-957

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei siekdamas užtikrinti pieno ūkiuose gaminamų saugių pieno produktų gamybą ir tiekimą vartotojams:

1. Tvirtinu pridedamus Specialiuosius reikalavimus ūkiams, gaminantiems pieno produktus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.

3. Nustatau, kad įsakymas įsigalioja 2004 m. sausio 14 d.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos direktoriaus

2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-957

 

SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŪKIAMS, GAMINANTIEMS PIENO PRODUKTUS

 

Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus, parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei 1992 m. birželio 16 d. Tarybos direktyvos 92/46/EB dėl higienos reikalavimų žalio pieno, termiškai apdoroto pieno ir pieno produktų gamybai ir realizavimui reikalavimais.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Specialieji reikalavimai ūkiams, gaminantiems pieno produktus (toliau – Reikalavimai), taikomi Lietuvos Respublikoje gaminant pieno produktus ūkiuose bei juos parduodant tiesiogiai vartotojams.

2. Šių Reikalavimų tikslas – užtikrinti parduodamų pieno produktų saugą bei kokybę.

3. Vartojamos sąvokos:

Atestuota laboratorija – nešališka akredituota ar atestuota tyrimų laboratorija, įgaliota tirti vandens, nuoplovų, pieno produktų sudėties ir kokybės rodiklius.

Įgaliota laboratorija – akredituota VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorija, įgaliota tirti žalio pieno sudėties ir kokybės rodiklius.

Pieno produktų gamintojai (toliau – gamintojai) – fiziniai ir juridiniai asmenys, gaminantys ir parduodantys savo ūkyje pagamintus pieno produktus.

Pardavimas – pieno produktų pardavimas ūkyje arba mažmeninėje prekyvietėje tiesiogiai vartotojui. Pardavimas galimas tiktai toje pačioje apskrityje bei su ja besiribojančiose apskrityse.

Pieno kokybės rodikliai – bendras bakterinis užterštumas, tūkst./cm3, somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3, inhibitorinės medžiagos, pieno užšalimo temperatūra, °C (lyginamasis svoris).

Pieno sudėties rodikliai – riebalų ir baltymų kiekis procentais.

Produktai – iš pieno pagaminti produktai, į kuriuos leidžiama pridėti reikalingų jų gamybai medžiagų, užtikrinant, kad šios medžiagos visiškai ar iš dalies nepakeis pieno sudėtinių dalių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – institucija, kuri atsakinga už šių Reikalavimų laikymosi kontrolę.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – VMVT įgaliotas valstybinis arba privatus veterinarijos gydytojas.

Ūkis – ūkis, kuriame laikoma viena ar daugiau pieną produkuojančių karvių, avių ar ožkų.

Žalias pienas – natūralus produkuojančių karvių, avių ar ožkų pienas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės nei 40 °C temperatūros ar apdorotas bet kokiu kitu lygiaverčio efektyvumo metodu, be priedų, nepakeistos pirminės sudėties.

4. Gyventojų, bendrovių ar ūkininkų ūkių karvės, avys ar ožkos turi būti nuolat kontroliuojamos valstybinio veterinarijos gydytojo. Šių gyvulių sveikatos būklę patvirtina išduotas gyvūno sveikatos pažymėjimas.

5. Gyvūno sveikatos pažymėjimas galioja 6 mėnesius.

6. Valstybinis veterinarijos gydytojas tikrinimo metu konstatuoja, ar gyventojo, bendrovės bei ūkininko ūkyje laikomasi melžimo, pieno paruošimo, higienos, sanitarijos, produktų gamybos reikalavimų, įvertina žaliavos, produktų, vandens tyrimų protokolus, RVASVT bei kitą tvarkomą dokumentų apskaitą.

7. Asmenys, dalyvaujantys ruošiant pieną ir pieno produktus, privalo būti pasitikrinę sveikatą pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimo Nr. 544 „Dėl darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti asmenims, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems sveikatą dėl užkrečiamųjų ligų, sąrašo ir šių asmenų sveikatos tikrinimo tvarkos pakeitimo“ reikalavimus (Žin.,1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127).

 

II. REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI

 

8. Žalias pienas turi būti gaunamas iš sveikų gyvulių, melžiamas, laikomas ir ruošiamas pardavimui vadovaujantis Veterinarijos ir higienos reikalavimais pieno ūkiui, pieno pardavimui ir transportavimui (Žin., 2001, Nr. 99-3593) ir turi atitikti LST 1137:2003 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“, HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ ir HN 54: 2001 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ (Žin., 2002, Nr. 34(1)-1269) reikalavimus.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

9. Leidžiama naudoti gamybai šiltą žalią pieną, primelžtą prieš 2 valandas, arba atšaldytą iki + 8 °C pieną.

10. Produktų gamyba ūkyje leidžiama, jeigu žaliava, paminėta 8 punkte, yra aukščiausios arba pirmos rūšies, kaip nurodyta LST 1137:2003 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

11. Žalio pieno mėginiai turi būti tiriami kartą per metų ketvirtį įgaliotoje laboratorijoje šiems rodikliams nustatyti: bendro bakterinio užterštumo, somatinių ląstelių skaičiaus, inhibitorinių medžiagų, užšalimo taško, riebalų, baltymų.

12. Produktus gamintojas privalo gaminti tik iš savo ūkyje laikomų gyvulių žalio pieno.

 

III. ŽALIO PIENO, PAGAMINTŲ PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA

 

13. Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami įgaliotoje laboratorijoje ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Mėginius paima veterinarijos gydytojas arba asmuo, turintis kvalifikacijos pažymėjimą, išduotą remiantis VMVT direktoriaus 2000 m. rugpjūčio 24 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Pieno supirkėjų atestavimo ir kvalifikacijos pažymėjimų išdavimo tvarkos“ (Žin., 2000, Nr. 72-2250). Mėginiai imami vadovaujantis žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 287 patvirtinta Žalio pieno pirminių rodiklių įvertinimo instrukcija. Už mėginių paėmimą, pristatymą į įgaliotą laboratoriją bei atliktus tyrimus apmoka gamintojas.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

14. Pagamintos produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį atestuotoje laboratorijoje. Teritorinės VMVT turi teisę leisti pieno produktų gamintojui, esant mažai produktų gamybai bei neigiamiems žalio pieno, produkcijos, vandens laboratoriniams tyrimams, tirti produkciją vieną kartą per metų ketvirtį; esant teigiamiems laboratoriniams tyrimams ar tikrinimo metu nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų, produkcijos mikrobiologiniai rodikliai tiriami vieną kartą per mėnesį.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

15. Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus atestuotose laboratorijose.

16. Laboratorinių tyrimų protokolus gamintojas privalo saugoti 2 metus.

17. Turi būti tiriami pagamintų produktų visi mikrobiologiniai rodikliai, nurodyti 1 priede.

18. Produktai kartą per pusmetį privalo būti ištirti pagal 1 priedo reikalavimus.

 

IV. REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS

 

19. Produktų gamybos patalpos turi būti pakankamo dydžio, kad jose atliekami darbai atitiktų higienos reikalavimus. Jos turi būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo. Patalpose:

19.1. sienos turi būti lygios, šviesios, lengvai valomos bei dezinfekuojamos;

19.2. grindys turi būti lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėlius;

19.3. lubos turi būti lygios, lengvai valomos;

19.4. įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir produktais, turi būti pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami;

19.5. turi būti įrengtas pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas;

19.6. turi būti priemonės darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti;

19.7. turi būti tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų;

19.8. turi būti įrengta nuotekų pašalinimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus;

19.9. jeigu reikia, turi būti įrengtos persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetai su nuskalaujamu vandeniu;

19.10. turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa valymo ir priežiūros priemonėms laikyti;

19.11. turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa cheminėms medžiagoms sandėliuoti;

19.12. jeigu reikia, turi būti įrengta patalpa ar šaldymo įrenginys, kad būtų užtikrintas žaliavų ir produktų laikymas numatytoje temperatūroje;

19.13. turi būti pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų turi būti valymo, dezinfekavimo ir higieniško rankų sausinimo priemonių;

19.14. turi būti įrengta atskira vieta ar patalpa pakavimo ir fasavimo medžiagoms sandėliuoti.

20. Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, privalo atitikti HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010) reikalavimus.

21. Gamybinės patalpos turi būti aprūpintos geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ (Žin., 2003, Nr. 79-3606).

22. Ūkyje turi būti produktų gamybos technologinio proceso aprašymas, receptūra. Turi būti tvarkoma pagaminto žalio pieno ir produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamų pieno produktų temperatūrų registracijos žurnalai.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

23. Realizuojami pieno produktai privalo būti suženklinami iš karto juos pagaminus. Etiketėje privalo būti nurodytas pieno produktų gamintojo vardas, pavardė, produkto pavadinimas, teritorinės VMVT išduoto leidimo prekybai Nr., laikymo sąlygos, įrašas „tinka vartoti iki…“.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

V. REIKALAVIMAI PREKYBAI

 

24. Produktais leidžiama prekiauti tik tam tikslui įrengtose parduotuvėse bei prekyviečių specialiuose paviljonuose.

25. Pieno ūkyje parduoti produktus tiesioginiam vartojimui galima tik iš specialiai įrengtos higienos sąlygas atitinkančios patalpos, kurioje yra šaldymo įrenginys.

26. Gamintojai, parduodantys pieno produktus tiesiogiai vartoti, privalo tvarkyti žalio pieno ir produktų kiekvieno mėnesio apskaitą bei gyvulių registravimo apskaitą, saugoti šiuos bei kitus tiesioginį pardavimą įrodančius dokumentus dvejus metus.

27. Produktų transportavimo metu turi būti išlaikytos higienos sąlygos, temperatūros režimai, užtikrinantys saugų produktų pristatymą.

 

VI. KONTROLĖS PRIEMONĖS

 

28. Teritorinės VMVT privalo suregistruoti visus pieno produktų gamintojus, parduodančius produktus tiesiogiai vartotojams, ir sąrašus pateikti VĮ „Pieno tyrimai“, nurodant gamintojo vardą, pavardę, adresą ir GLVK (gyvulio laikymo vietos kodas). Kiekvienam pieno produktų gamintojui suteikiama teisė gaminti tik tam tikros rūšies pieno produktus.

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

29. Teritorinės VMVT pieno produktų gamintojui vieneriems metams išduoda leidimą gaminti produktus ir jais prekiauti (3 priedas).

Punkto pakeitimai:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

30. VMVT ne rečiau kaip kartą per metus atlieka patikrinimus gamybinėse patalpose, siekdama nustatyti, kaip vykdomi higienos, sanitarijos reikalavimai, koks laboratorinių tyrimų dažnumas, kokia gyvulių sveikata, ar atliekama duomenų registracija.

31. Patikrinimo metu užpildomas pieno ūkio gamybinių patalpų patikros aktas (2 priedas).

 

VII. ATSAKOMYBĖ

 

32. Už tiekiamų produktų kokybę, saugą ir teisingą informacijos pateikimą atsako gamintojas.

33. Nustačius, kad pieno ūkyje pažeistas Reikalavimų taikymas bei gaminami nesaugūs produktai, išduoto leidimo galiojimas sustabdomas laikotarpiui, kol bus pašalinti nustatyti trūkumai.

34. Jeigu pažeidimai nustatomi pakartotinai arba ūkis per nustatytą terminą nepašalina nurodytų trūkumų, išduotas leidimas panaikinamas.

35. Asmuo, pardavęs nesaugius pieno produktus, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

1 priedas (Valstybinės maisto ir veterinarijos

Tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.

įsakymo Nr. B1-957 nauja redakcija)

 

PIENO PRODUKTŲ MIKROBIOLOGINIAI RODIKLIAI

(mėginiai imami pagal LST EN ISO 707)

 

1. Privalomieji tyrimai patogeniniams mikroorganizmams ištirti:

 

Mikroorganizmų rūšys

Produktas

Standartas (ml, g) (1)

Salmonella spp.

 

Visi pieno produktai

Nėra 1 g: n=5, c=0

 

2. Analitiniai tyrimai higienos būklei įvertinti:

 

Mikroorganizmų rūšys

Produktas

Standartas (ml, g) (1)

Staphylococcus aureus

(tiriama kartą per pusę metų)

 

Iš žalio ir termizuoto pieno pagamintas sūris

 

Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)

 

Šviežias sūris, šaldyti pieno produktai

 

m = 1000 M = 10000

n = 5 c = 2

m = 100 M = 1000

n = 5 c = 2

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

 

3. Kitų mikroorganizmų tyrimai:

 

Mikroorganizmų rūšys

Produktas

Standartas (ml, g) (1)

Koliforminės bakterijos

 

Skysti pieno produktai

 

 

Sviestas, pagamintas iš pasterizuoto pieno ar grietinės

 

Minkštas sūris (pagamintas iš termiškai apdoroto pieno)

 

 

Šaldyti pieno produktai

 

m = 0 M = 5

n = 5 c = 2

m = 0 M = 10

n = 5 c = 2

m = 10000

M = 100000

n = 5

c = 2

m = 10

M = 100

n = 5

c = 2

Bendras bakterijų skaičius

(nustačius sanitarijos, higienos pažeidimų)

Skysti termiškai apdoroti nefermentiniai pieno produktai

 

Šaldyti pieno produktai

m = 50000

M = 100000

n = 5 c = 2

m = 100000

M = 500000

n = 5 c = 2

 

4. Galutiniam vartojimui skirtas pasterizuotas fasuotas gyvulių pienas turi atitikti šiuos rodiklius:

 

Mikroorganizmų rūšys

Standartas (ml, g) (1)

Patogeniniai mikroorganizmai

Nėra 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0

Koliforminės bakterijos (1 ml)

Po penkių dienų inkubacijos, esant 6°C

n = 5, c = 1, m = 0, M = 5

Bendras bakterijų skaičius (1 ml)

Po inkubacijos, esant 21 °C

 

n = 5, c = 1, m = 5 x 104, M = 5 x 105

 

(1): n – mėginių, reikalingų mikrobiologinei analizei atlikti, skaičius;

m – ribinis bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius visuose mėginiuose viršija „m“;

M – maksimalus bakterijų skaičius; rezultatas laikomas nepatenkinamu, kai viename ar daugiau mėginių bakterijų skaičius yra lygus „M“ arba jį viršija;

c – mėginių skaičius, kuriuose bakterijų skaičius gali būti tarp „m“ ir „M“; rezultatas laikomas nepatenkinamu, jeigu bakterijų skaičius kituose mėginiuose yra didesnis už „m“.

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

2 priedas (Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d.

įsakymo Nr. B1-957 nauja redakcija)

 

___________________________________________________

(įstaigos pavadinimas)

 

PIENO ŪKIO GAMYBINIŲ PATALPŲ PATIKROS AKTAS

 

200                Nr. _________

_____________

(vieta)

 

Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu

 

Nr. B1-957 „Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo“,          ,

                                                                                  (nurodyti vardą, pavardę, pareigas)

dalyvaujant ______________________________________________________________________ ,

                                                                                                                                                             (nurodyti vardą, pavardę, pareigas)

_______________________ pieno ūkyje:_______________________________________________________

(tikrinimo laikotarpis)

_________________________________________________________ - tikrino gamybines patalpas.

(pieno ūkio pavadinimas, adresas, savininkas, gyvulių laikymo vietos kodas)

 

REIKALAVIMAI ŽALIAM PIENUI

TAIP

NE

PASTABOS

Asmenys, dalyvaujantys ruošiant pieną ir pieno produktus, pasitikrinę sveikatą

 

 

 

Gamybai naudojamas pienas:

a) šiltas pienas praėjus 2 valandoms po melžimo

b) atšaldytas iki + 8 °C

 

 

 

Gamybai naudojamas aukščiausios arba pirmos rūšies žalias pienas

 

 

 

Pieno produktai gaminami tik iš savo ūkyje laikomų gyvulių žalio pieno

 

 

 

ŽALIO PIENO, PRODUKTŲ BEI VANDENS LABORATORINIŲ TYRIMŲ TVARKA

 

 

 

Produkcijos mikrobiologiniai parametrai tiriami vieną kartą per mėnesį arba metų ketvirtį

 

 

 

Žalio pieno sudėties ir kokybės rodikliai tiriami vieną kartą per ketvirtį

 

 

 

Vandens mikrobiologiniai bei cheminiai tyrimai atliekami vieną kartą per metus

 

 

 

 

Bent kartą per pusmetį tiriami produktų mikrobiologiniai rodikliai

 

 

 

Atliktos korekcinės priemonės gavus neigiamą tyrimų atsakymą iš laboratorijos

 

 

 

REIKALAVIMAI GAMYBAI IR PATALPOMS

 

 

 

Gamybos patalpos pakankamo dydžio, suprojektuotos ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo. Patalpose:

 

 

 

a) sienos lygios, šviesios, lengvai valomos bei dezinfekuojamos

 

 

 

b) grindys lengvai valomos, dezinfekuojamos, lygios, su nutekėjimu į kanalizacijos šulinėlius

 

 

 

c) lubos lygios, lengvai valomos

 

 

 

d) įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir produktais, pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami

 

 

 

e) yra pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas

 

 

 

f) yra priemonių darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti

 

 

 

g) yra tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų

 

 

 

h) yra nuotekų šalinimo sistema, atitinkanti higienos reikalavimus

 

 

 

i) jeigu reikia, yra persirengimo patalpos su lygiomis, neperšlampamomis, plovimui atspariomis sienomis, grindimis, praustuvu, taip pat tualetas su nuskalaujamu vandeniu

 

 

 

j) yra atskira vieta arba patalpa valymo ir priežiūros priemonėms laikyti

 

 

 

k) yra atskira vieta ar patalpa cheminėms medžiagoms sandėliuoti

 

 

 

l) jeigu reikia, yra patalpa ar šaldymo įrenginys žaliavoms ir produktams laikyti numatytoje temperatūroje

 

 

 

m) yra pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu arba sumaišytu iki reikiamos temperatūros tekančiu vandeniu rankoms plauti ir dezinfekuoti; prie praustuvų yra valymo, dezinfekavimo ir higieniškų rankų sausinimo priemonių

 

 

 

n) pakavimo, fasavimo medžiagoms sandėliuoti yra atskira vieta ar patalpa

 

 

 

Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu, atitinka HN 16:2001

 

 

 

Aprūpinama geriamuoju vandeniu, atitinkančiu HN 24:2003

 

 

 

Tvarkoma dokumentacija

 

 

 

 

Pieno produktai suženklinami (pagal reikalavimus)

 

 

 

 

REIKALAVIMAI PREKYBAI

 

 

 

Pieno produktai ūkyje parduodami tik iš specialiai įrengtos, higienos sąlygas atitinkančios patalpos, turinčios šaldymo įrenginius

 

 

 

Tvarkoma pieno ir pieno produktų mėnesinė bei gyvulių registravimo apskaita

 

 

 

Transporto priemonės produktams vežti atitinka higienos sąlygas, užtikrinami temperatūros režimai

 

 

 

 

 

Patikrinimo metu nustatyti kiti pažeidimai:

 

 

 

 

Patikrinimo išvada:

 

 

 

 

 

Surašyti akto ___ egzemplioriai ir perduoti:

1. ___________________________________________.

2. ___________________________________________.

3. ___________________________________________.

 

Tikrino:

_____________________________________                    _______________________________________________________________________________

                                (pareigos)                                                                                                              (parašas)                                                                                                   (vardas, pavardė)

Dalyvavo:

_____________________________________                    _______________________________________________________________________________

                                (pareigos)                                                                                                              (parašas)                                                                                                   (vardas, pavardė)

 

Su aktu susipažinau ir 1 egzempliorių gavau:

Pieno ūkio savininkas ar įgaliotas asmuo

________________________________

                                     (parašas)

________________________________

(vardas, pavardė)

 

200 – –

______________


Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems

pieno produktus,

3 priedas

 

_________________________VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

 

LEIDIMAS

PREKIAUTI PIENO PRODUKTAIS, PAGAMINTAIS ŪKYJE

 

________________ Nr. _________

(data)

__________________

(vieta)

 

Vardas, pavardė __________________________________________________________________

Adresas_________________________________________________________________________

Gyvulių vietos laikymo kodas________________________________________________________

Gyvulio sveikatos pažymėjimo Nr.:____________________________________________________

Karvių skaičius____________________________________________________________________

Leidžiama parduoti _______________________________________________________________

(prekyvietės pavadinimas ir adresas)

ūkyje pagamintą (-us) ______________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(produktų asortimentas)

________________________________________________________________________________

 

 

Leidimas galioja iki 200___m. ______________ mėn. _____d.

 

Viršininkas                                       _________________                    _________________________

                                    A. V                       (parašas)                                                                                                         (vardas, pavardė)

______________

Papildyta priedu:

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-69, 2004-01-22, Žin., 2004, Nr. 19-612 (2004-02-05), i. k. 104110MISAK000B1-69

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymo Nr. B1-957 "Dėl Specialiųjų reikalavimų ūkiams, gaminantiems pieno produktus, patvirtinimo" pakeitimo