Įsakymas netenka galios 2004-05-01:
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-196, 2004-04-20, Žin., 2004, Nr. 61-2201 (2004-04-27), i. k. 1042330ISAK003D-196
Dėl žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymo Nr. 221 "Dėl privalomųjų braškių, žemuogių, vyšnių ir trešnių kokybės reikalavimų" ir jį keitusio įsakymo pripažinimo netekusiais galios
Suvestinė redakcija nuo 2003-10-02 iki 2004-04-30
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2001, Nr. 58-2109, i. k. 1012330ISAK00000221
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ BRAŠKIŲ, ŽEMUOGIŲ, VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2001 m. birželio 29 d. Nr. 221
Vilnius
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugsėjo 19 d. įsakymo
Nr. 3D- 381 redakcija)
PRIVALOMIEJI BRAŠKIŲ IR ŽEMUOGIŲ UOGŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji braškių ir žemuogių uogų (toliau – braškės ir žemuogės) kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 2002 m. gegužės 21 d. reglamentu (EB) Nr. 843/2002, nustatančiu braškių kokybės standartus ir pakeičiančiu Europos Komisijos reglamentą (EEB) Nr. 899/87;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu (EB) Nr. 2200/96 dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių braškėms ir žemuogėms, kilusioms iš Fragaria L. rūšies, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0810.10.00, išskyrus atvejus, nurodytus šių reikalavimų 2 punkte.
2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:
2.1. perdirbti skirtoms braškėms ir žemuogėms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;
2.2. Lietuvoje užaugintoms braškėms ir žemuogėms:
2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;
2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;
II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Paruoštos realizuoti braškės ir žemuogės, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje nurodytų leistinų nukrypimų, turi būti sveikos, nesužalotos, šviežios, nepažeistos puvinio bei kitų ligų, beveik be kenkėjų bei jų nepažeistos, be priemaišų, švarios, bet neplautos, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio, su žalia nesuvytusia taurele (išskyrus žemuoges), gali būti ir su trumpu žaliu nesuvytusiu vaiskočiu.
III. KLASIFIKAVIMAS
5. Braškės ir žemuogės skirstomos į tris klases:
5.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės uogos, veislei būdingo blizgesio bei kitų savybių ir nežemėtos. Uogos turi būti be defektų, išskyrus labai nežymius paviršinius defektus, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui.
5.2. pirma klasė: geros kokybės uogos, veislei būdingos spalvos bei formos. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui:
5.3. antra klasė: uogos, kurios neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Leidžiami šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų kokybei, išsilaikymui bei bendrai jų išvaizdai:
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
8. Visų klasių braškių bei žemuogių pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis uogų, neatitinkančių nustatytų kokybės bei dydžio reikalavimų.
9. Leistini kokybės nukrypimai:
9.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus, tačiau neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 5 proc. uogų gali būti įgedusios;
9.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus, tačiau neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 10 proc. uogų gali būti įgedusios;
9.3. antros klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės bei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti, labai suspaustų ar dėl kitų priežasčių netinkamų vartoti braškių ar žemuogių. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 10 proc. uogų gali būti įgedusios.
VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI
11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės bei kokybės klasės braškės ir žemuogės.
12. Ekstra klasės braškės turi būti vienodos formos, spalvos, dydžio bei sunokimo. Pirmos klasės uogoms leistinas mažesnis dydžio vienodumas. Žemuogėms vienodumo reikalavimas netaikomas.
15. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi būti švarios, o pakuočių viduje naudojamos medžiagos uogoms apsaugoti turi būti naujos, švarios, atitinkančios higienos normos HN 16 reikalavimus.
16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normos reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos braškių ir žemuogių pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
19.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“ arba atitinkama šios nuorodos santrumpa;
20. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, šių reikalavimų 19 punkte nurodyta informacija turi būti pateikta kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.
Priedo pakeitimai:
Nr. 3D-381, 2003-09-19, Žin., 2003, Nr. 92-4167 (2003-10-01), i. k. 1032330ISAK003D-381
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221
PRIVALOMIEJI VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji vyšnių ir trešnių vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1987 m. kovo 30 d. reglamentu 899/87/EEC, nustatančiu vyšnių ir braškių kokybės standartus, pakeistu Europos Komisijos 1991 m. gegužės 30 d. reglamentu 1435/91/EEC;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96 EC dėl bendro vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių vyšnioms ir trešnėms, kilusioms iš Prunus avium L, Prunus cerasus rūšių arba jų hibridų, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0809.20, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.
2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:
2.1. pramoniniam perdirbimui skirtoms uogoms, jei vyšnių ir trešnių kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;
2.2. Lietuvoje užaugintoms vyšnioms ir trešnėms:
2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;
2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių vyšnių ir trešnių vaisiai turi būti tinkami vartoti, nepažeisti, švieži, sveiki, be puvinio, tvirti (priklausomai nuo veislės savybių), švarūs (be jokių priemaišų), be kenkėjų, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio, taip pat atitikti kiekvienai klasei nustatytus kokybės reikalavimus.
4. Vaisiai turi būti su vaiskočiu, išskyrus tas trešnių veisles, kurios natūraliai nuskinamos be vaiskočio, jeigu nepažeidžiama jų odelė, ir vyšnias, jeigu iš jų neteka sultys.
III. KLASIFIKACIJA
6. Vyšnios ir trešnės pagal kokybę klasifikuojamos taip:
6.1. ekstra klasė: labai geros kokybės vaisiai, gerai sunokę, būdingų veislei požymių ir spalvos. Be defektų, išskyrus nežymius išorinius odelės defektus, kurie nekenkia vaisių kokybei, išvaizdai ir/arba pakuotės turiniui;
6.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, būdingų veislei požymių, be odelės nudegimo saulėje, įtrūkimų, sumušimų ir krušos pažeidimų. Leistini nedideli formos ir spalvos defektai, kurie nekenkia vaisių išvaizdai ir išsilaikymui;
6.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leidžiami formos ir spalvos defektai, jeigu išlaikomi veislei būdingi požymiai. Galimi maži, užgiję odelės įtrūkimai, kurie nekenkia vaisių išvaizdai ir išsilaikymui.
IV. VAISIŲ DYDŽIO REIKALAVIMAI
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
9. Vienoje pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų, nepažeidžiant 10 ir 11 punktuose išdėstytų nuostatų.
10. Leistini kokybės nukrypimai:
10.1. ekstra klasė: gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio vaisių, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus (arba neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų ribų), išskyrus pernokusias vyšnias ir trešnes. Iš jų negali būti daugiau negu 2% įtrūkusių ir/ar kirminų pažeistų vaisių;
10.2. pirma klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% visų vyšnių ir trešnių vaisių svorio ar skaičiaus, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus (arba neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų). Iš jų negali būti daugiau kaip 4% įtrūkusių ir/ar kirminų pažeistų vaisių;
10.3. antra klasė: gali būti ne daugiau kaip 10% visų vyšnių ir trešnių vaisių svorio ar skaičiaus, neatitinkančių šių klasių ar minimalių reikalavimų, jeigu vaisiai nepradėję pūti ar yra kitaip sugedę ir netinkami vartoti. Iš jų negali būti daugiau negu 4% pernokusių ir/ar įtrūkusių ir/ar kirminų pažeistų vaisių. Pernokusių vaisių negali būti daugiau kaip 2%.
VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI
12. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje vyšnios ir trešnės turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės ir dydžio.
14. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.
15. Vyšnios ir trešnės supakuojamos taip, kad būtų tinkamai apsaugotos. Pakuotės arba bendrosios pakuotės viduje naudojamos naujos ir švarios medžiagos, jos neturi pakenkti vaisių kokybei.
16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
18. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
18.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas, identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;
18.3. veislės pavadinimas (pasirinktinai, bet būtinai trešnėms, kurios natūraliai nuskinamos be vaiskočio, vyšnioms, nuskintoms be vaiskočio, pakanka užrašo „vyšnios“);
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos Valstybinės augalų apsaugos
tarnybos direktoriaus pavaduotojas tarnybos viršininkas
Konstantinas Gedrimas Edmundas Morkevičius
2001 m. birželio 21 d. 2001 m. birželio 19 d.
______________
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-381, 2003-09-19, Žin., 2003, Nr. 92-4167 (2003-10-01), i. k. 1032330ISAK003D-381
Dėl žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymo Nr. 221 "Dėl Privalomųjų braškių, žemuogių, vyšnių ir trešnių kokybės reikalavimų" pakeitimo