Suvestinė redakcija nuo 2024-02-15

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2006, Nr. 104-3993, i. k. 106110MISAK00B1-535

 

Nauja redakcija nuo 2024-02-15:

Nr. B1-72, 2024-01-12, paskelbta TAR 2024-01-12, i. k. 2024-00433

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VIETINEI RINKAI SKIRTOS SMULKINTOS MĖSOS SPECIALIŲJŲ ŽENKLINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2006 m. rugsėjo 25 d. Nr. B1-535

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi ir įgyvendindamas 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, VI priedo B dalies nuostatas:

1. Tvirtinu Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialiuosius ženklinimo reikalavimus (pridedama).

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams.

 

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                   KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2006 m. rugsėjo 25 d.

įsakymu Nr. B1-535

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 12 d.

įsakymo Nr. B1-72

redakcija)

 

VIETINei RINKai SKIRTOS SMULKINTOS MĖSOS

SPECIALIEJI ŽENKLINIMO reikalavimai

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialiųjų ženklinimo reikalavimų (toliau – Reikalavimai) tikslai:

1.1. sudaryti galimybę gyvūninio maisto tvarkymo subjektams tiekti vietinei rinkai smulkintą mėsą, kurios kai kurie sudėties kriterijai neatitinka 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB (toliau – Reglamentas Nr. 1169/2011), VI priedo B dalies 1 punkte nurodytų smulkintos mėsos sudėties kriterijų;

1.2. nustatyti smulkintos mėsos, tiekiamos vietinei rinkai, specialiuosius ženklinimo reikalavimus.

2. Reikalavimai netaikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkantiems smulkintą mėsą asmeniniams ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su ūkine komercine veikla, tenkinti.

3. Reikalavimai taikomi gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, gaminantiems smulkintą mėsą, kurios kai kurie sudėties kriterijai neatitinka Reglamento Nr. 1169/2011 VI priedo B dalies 1 punkte nurodytų smulkintos mėsos sudėties kriterijų, ir patvirtintiems pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ patvirtintą Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą.

4. Reikalavimuose vartojamos sąvokos:

4.1. Smulkinta mėsa – malta iškaulinėta ar kitu nustatytu smulkinimo būdu gauta mėsa, į kurią gali būti pridėta mažiau nei 1 % druskos.

4.2. Vietinė rinka – Lietuvos Respublikos teritoriją apimanti rinka.

4.3. Kitos Reikalavimuose vartojamos sąvokos atitinka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose, reglamentuojančiuose maisto tvarkymą, vartojamas sąvokas.

5. Vietinei rinkai skirta smulkinta mėsa turi būti gaminama, vadovaujantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, Šviežios mėsos, smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių tvarkymo mėsinėse taisyklėmis, patvirtintomis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2009 m. sausio 12 d. įsakymu Nr. B1-6 „Dėl Šviežios mėsos, smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių tvarkymo mėsinėse taisyklių patvirtinimo“, Lietuvos higienos norma HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, ir kitų teisės aktų reikalavimais.

6. Smulkinta mėsa turi būti suženklinta, vadovaujantis 2000 m. liepos 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1760/2000, nustatančio galvijų identifikavimo bei registravimo sistemą, reglamentuojančio jautienos bei jos produktų ženklinimą ir panaikinančio Tarybos reglamentą (EB) Nr. 820/97, 2000 m. rugpjūčio 25 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 1825/2000, nustatančio išsamias Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1760/2000 taikymo taisykles jautienos ir jos produktų ženklinimui, 2005 m. lapkričio 15 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų (toliau – Reglamentas Nr. 2073/2005) 6 straipsnio ir Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“, reikalavimais.

 

II SKYRIUS

SPECIALIEJI SMULKINTOS MĖSOS ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

7. Smulkintos mėsos ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta konkretaus gyvūno, iš kurio ji pagaminta, rūšis.

8. Jei smulkinta mėsa pagaminta iš kelių gyvūnų rūšių mėsos, ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta (pasirinktinai):

8.1. kad tai smulkinta mėsa, nurodant gyvūnų mėsos rūšis (pvz., smulkinta kiauliena ir jautiena);

8.2. kad tai maišyta smulkinta mėsa, nurodant gyvūnų mėsos rūšis (pvz., maišyta smulkinta jautiena ir kiauliena).

9. Jei gaminama Reikalavimų 8 punkte nurodyta smulkinta mėsa, privaloma ženklinimo etiketėje šalia pavadinimo nurodyti jos sudėtį procentais pagal atskiras mėsos rūšis arba ženklinimo etiketėje vartoti užrašą „Sudėtis: ...“.

10. Smulkintos mėsos ženklinimo etiketėje turi būti nurodytas riebalų kiekis procentais taip: „Riebumas ne didesnis kaip ... proc.“.

11. Tiekiant vartotojui sveriamą smulkintą mėsą, Reikalavimų 9 ir 10 punktuose nurodyta informacija turi būti pateikta kainų etiketėse.

12. Smulkintos mėsos pakuotė turi būti paženklinta nacionaliniu atpažinimo žymeniu, vadovaujantis Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. balandžio 4 d. įsakymu Nr. B1-373 „Dėl Nacionalinio atpažinimo žymens ir nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

 

III SKYRIUS

SMULKINTOS MĖSOS LABORATORINIAI TYRIMAI

 

13. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektai atsako už smulkintos mėsos:

13.1. riebalų kiekio tyrimus, kurie turi būti atliekami pagal gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtintas Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos programas;

13.2. mikrobiologinius tyrimus pagal Reglamento (EB) Nr. 2073/2005 reikalavimus.

 

IV SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

14. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų valstybinė veterinarinė kontrolė vykdoma pagal 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas), nuostatas.

15. Gyvūninio maisto tvarkymo subjektas, pažeidęs šiuos Reikalavimus, atsako teisės aktų nustatyta tvarka.

______________________

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-251, 2011-06-09, Žin., 2011, Nr. 73-3534 (2011-06-16), i. k. 111110MISAK00B1-251

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. gegužės 25 d. įsakymo Nr. B1-535 „Dėl Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialiųjų ženklinimo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo

 

2.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas

Nr. B1-72, 2024-01-12, paskelbta TAR 2024-01-12, i. k. 2024-00433

Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. rugsėjo 25 d. įsakymo Nr. B1-535 „Dėl Vietinei rinkai skirtos smulkintos mėsos specialiųjų ženklinimo reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo