Suvestinė redakcija nuo 2014-05-30 iki 2014-07-11

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2003, Nr. 26-1072, i. k. 102233GISAK00000034

 

 

VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GALVIJŲ VEISLININKYSTĖS SRITIES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2002 m. gruodžio 31 d. Nr. 34

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo (Žin., 1994, Nr. 14-226; 1998, Nr. 110-3023) 3 straipsnio 2 dalimi, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. gegužės 11 d. įsakymu Nr. 3D-228 „Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų ir administracijos struktūros patvirtinimo“ (Žin., 2007, Nr. 54-2102; 2011, Nr. 14-616) 5.8 punktu:

Preambulės pakeitimai:

Nr. 1A-35, 2013-07-29, Žin., 2013, Nr. 83-4216 (2013-07-30), i. k. 113233GISAK0001A-35

 

1. Tvirtinu pridedamas:

1.1. Neteko galios nuo 2014-05-30

Punkto naikinimas:

Nr. 1A-29, 2014-05-26, paskelbta TAR 2014-05-29, i. k. 2014-05800

 

1.2. Karvių vertinimo taisykles;

1.3. Karvių eksterjero vertinimo taisykles;

1.4. Bulių vertinimo pagal palikuonių mėsos produkciją taisykles;

1.5. Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės, individualaus vertinimo ir veislininkystės apskaitos taisykles;

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-29, 2014-05-26, paskelbta TAR 2014-05-29, i. k. 2014-05800

 

1.6. Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisykles.

2. Pavedu:

2.1. galvijų vertinimo tvarkos priežiūrą vykdyti valstybiniams veislininkystės inspektoriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Tarnybos viršininko pavaduotojui A. Šileikai.

3. Laikau netekusiu galios Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos 1999 m. lapkričio 4 d. įsakymą Nr. 7 „Dėl mėsinių veislių apskaitos dokumentų ir veislynų bei veislinių bandų vertinimo laikinų taisyklių“.

 

 

VIRŠININKAS                                                                        KĘSTUTIS JUOZAS SAIKEVIČIUS

Patvirtinta. Neteko galios nuo 2014-05-30

Priedo naikinimas:

Nr. 1A-29, 2014-05-26, paskelbta TAR 2014-05-29, i. k. 2014-05800

 

Patvirtinta. Neteko galios nuo 2013-07-31

Priedo naikinimas:

Nr. 1A-35, 2013-07-29, Žin. 2013, Nr. 83-4216 (2013-07-30), i. k. 113233GISAK0001A-35

 


PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių

veislininkystės priežiūros tarnybos prie

Žemės ūkio ministerijos viršininko

2011 m. gegužės 26 d. įsakymu Nr. 1A-15

 

KARVIŲ EKSTERJERO VERTINIMO TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos atsižvelgiant į Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatas.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Lietuvoje karvių eksterjeras vertinamas linijiniu metodu. Vertinant karves šiuo metodu, kiekvienas linijinis požymis vertinamas atskirai tarp kraštutinių biologinių nukrypimų pagal skalę nuo 1 iki 9 taškų, neatsižvelgiant į požymio naudingumą ar kitokią selekcinę reikšmę. Vertinant karvių eksterjero linijinius požymius, įvertinami ir jų bendrai apibūdinami požymiai (pagal skalę nuo 71 iki 99 taškų), įmitimas, eisena, jeigu karvės laikomos nepririštos, ir temperamentas.

2. Eksterjero vertinimas yra palyginti subjektyvus, priklausantis nuo vertintojų patirties, galvijų veislių ypatumų, karvės amžiaus, laikotarpio po apsiveršiavimų, įmitimo ir kitų veiksnių. Todėl eksterjero vertinimo skalės ir kitos metodikos nuostatos pateikiamos unifikuotos pagal ICAR reikalavimus.

3. Karvių eksterjero atskirų požymių svertinius koeficientus pateikia galvijų atitinkamų populiacijų galvijų veisimo programas vykdančios asociacijos.

 

II. ATSKIRŲ EKSTERJERO LINIJINIŲ POŽYMIŲ VERTINIMAS

 

4. Vertinant karvių eksterjerą, analizuojama 20 požymių, apibūdinančių gyvulio konstituciją, tipiškumą veislei, pieningumą, veisimosi ir kitas savybes. Šie požymiai anatominiu ir funkciniu atžvilgiu skirstomi į 3 grupes:

4.1. požymiai, apibūdinantys bendrą kūno išsivystymą: aukštis, krūtinės plotis, kūno gylis, pieninis tipas, įmitimas, užpakalio plotis, užpakalio kampas;

4.2. galūnės: užpakalinių kojų forma, užpakalinių kojų pastatymo kampas, kulno sąnarys, nagos aukštis (pėdos kampas), eisena;

4.3. tešmuo: tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas, priekinių ir užpakalinių spenių išsidėstymas, spenių ilgis ir storis, tešmens gylis, tešmens užpakalinės dalies aukštis, tešmens raiščio tvirtumas.

5. Karvių eksterjero linijinių požymių, jų įvertinimo skalė, kraštutinės ribos ir svertiniai koeficientai atskirų požymių grupių bendram įvertinimui pateikiami 1 lentelėje. (Svertiniai koeficientai juodmargių, žalmargių ir holšteinų galvijų atskirų požymių grupių bendram įvertinimui procentais, kur kūnas ir tipas 30 %, galūnės 30 %, tešmuo 40 %.)

 

1 lentelė. Linijiniai požymiai.

 

Požymiai

Vertinimo skalė

1

9

Kūno bendro išsivystymo požymiai:

 

1. Aukštis

Matuojamas cm

2. Krūtinės plotis

siauras

platus

3. Kūno gylis

negilus

gilus

4. Pieninis tipas

neryškus

ryškus

5. Įmitimas

prastas

per riebus

6. Užpakalio plotis

siauras

platus

7. Užpakalio kampas

pakeltas

nuleistas

Galūnių požymiai:

 

 

1. Užpakalinių kojų forma

X formos

lygiagrečios

2. Užpakalinių kojų kampas

tiesus

sulenktas

3. Kulno sąnarys

sausas

paburkęs

4. Nagos aukštis (pėdos kampas)

žemas (smailus)

aukštas (status)

5. Eisena

bloga

gera

Tešmens požymiai:

 

 

1. Tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas

silpnas

tvirtas

2. Priekinių spenių išsidėstymas

platus

siauras

3. Spenių ilgis

trumpi

ilgi

4. Spenių storis

ploni

stori

5. Tešmens gylis

gilus

negilus

6. Tešmens užpakalinės dalies aukštis

žemas

aukštas

7. Tešmens raiščio tvirtumas

silpnas

stiprus

8. Užpakalinių spenių išsidėstymas

platus

siauras

 

6. Vertinant karves fiksuojami esminiai eksterjero trūkumai, turintys itin neigiamos įtakos galvijų eksterjerui ir funkcinėms savybėms. Eksterjero trūkumai ir veislei nebūdinga spalva pažymimi pastabų skiltyje.

 

KarviŲ eksterjero linijinio vertinimo SKALĖS

 

1. Aukštis

Atskaitos taškas: matuojama nuo žemės iki aukščiausio kryžmens taško.

 

1 Žemas                           (1,30 cm)

5 Vidutinis                      (1,42 cm)

9 Aukštas                        (1,54 cm)

 

Vertinimo skalė: 1,30–1,54 cm; už tašką 3 cm (už 3 cm taškas).

 

 

2. Krūtinės plotis

Atskaitos taškas: vertinama žiūrint iš priekio pagal atstumą tarp priekinių galūnių ties krūtine.

 

1–3                                Siauras

4–6                                Vidutinis

7–9                                Platus

 

Vertinimo skalė: 13–29 cm; už tašką 2 cm.

 

(pav.)

1

(pav.)

5

(pav.)

9

 

3. Kūno gylis

Atskaitos taškas: tai atstumas nuo viršutinės stuburo keteros iki liemens apačios, ties paskutiniu šonkauliu – giliausias taškas. Jis priklauso nuo gyvulio ūgio.

 

1–3                                Negilus

4–6                                Vidutinis

7–9                                Gilus

 

Vertinimo skalė: gyvulys vertinamas vizualiai, atsižvelgiant į bendras kūno proporcijas.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                    9

 

4. Pieninis tipas

Atskaitos taškas: šonkaulių kampas ir jų išskėtimas (išlinkimas). Nepatikimas požymis.

 

1–3                                Silpnai išskėsti (išlinkę)

4–6                                Vidutiniškai išskėsti (išlinkę)

7–9                                Labai išskėsti (išlinkę)

 

Vertinant šonkaulių išlinkimą, kartu galima įvertinti ir tarpšonkaulinių tarpų dydžius. Kai šonkauliai neišlinkę – tarpai siauri, kai šonkauliai išlinkę – tarpai didesni.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                      9

 

5. Kūno įmitimo vertinimas

Vertinamas karvės įmitimas ir kūno stovis.

Atskaitos taškas:

 

1–3                                Liesas

4–6                                Vidutinis

7–9                                Nutukęs

 

Vertinant nuo 1 iki 6  dažniausiai vertinamos strėnos, o uodegos pašaknys yra svarbus vertinant aukštesniu balu (7 – 9).


 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                 5                                                  9

 

6. Užpakalio plotis

Atskaitos taškas: atstumas tarp dviejų sėdynkaulio kaulų.

 

1–3                                Siauras

4–6                                Vidutinis

7–9                                Platus

 

Vertinimo skalė: 10–26 cm; už tašką 2 cm (už 2 cm taškas).

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

7. Užpakalio kampas

Atskaitos taškas: vertinamas kampas nuo klubagumbio iki sėdynkaulio.

 

1 Aukštas sėdynkaulis                              (+4 cm)

2                                                                (+2 cm)

3 Lygu                                                       (+0 cm)

4 Mažas kampas                                        (-2 cm)

5 Vidurkis                                                 (-4 cm)

6                                                                (-6 cm)

7                                                                (-8 cm)

8                                                                (-10 cm)

9 Stipriai nuleistas                                     (-12 cm)

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

8. Užpakalinių kojų forma

Atskaitos taškas: užpakalinių kojų forma.

 

1                  Ypatingai nukreiptos į šalis

5                  Truputį nukreiptos į šonus

9                  Lygiagrečios

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

9. Užpakalinių kojų kampas

Atskaitos taškas: vertinamas priekinis kulno kampas.

 

1–3                Tiesus                                  (160 laipsnių)

4–6                Vidutinis                             (147 laipsniai)

7–9                Pjautuvo formos                  (134 laipsniai)

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                 5                                                  9

 

10. Kulno sąnario kokybė

Vertinama iš užpakalio ir iš šono. Žiūrimas kulno sąnario storumas, grubumas ir paburkimas.

 

1 – Labai grubus, storas, paburkęs

3 – Grubus, paburkęs

5 – Vidutinio storumo

7 – Nestoras, paburkimo nematyti

9 – Siauras, sausas sąnarys.

 

(pav.)

1

(pav.)

5

(pav.)

9

 

11. Nagos aukštis ir pėdos kampas

Atskaitos taškas: matuojamas užpakalinės dešiniosios nagos priekinės dalies kampas nuo pagrindo iki apynagės plaukų.

 

1–3              Labai smailus kampas

4–6              Vidutinis kampas

7–9              Labai status

 

Matavimo skalė: 1 = 15 laipsnių; 5 = 45 laipsniai; 9 = 65 laipsniai.

Jeigu nagos kampą išmatuoti sunku dėl perdaug gilaus kraiko, mėšlo sluoksnio ar nagų tvarkymo – galima remtis vertinant tik apynagės plaukų linijos kampą.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                 5                                                  9

 

12. Judėjimas

Atskaitos taškas: vertinamos kojos ir nagos pastatymas, žingsnio ilgis ir kryptis.

 

1–3                  Stiprus šlubavimas ir trumpas žingsnis

4–6                  Silpnas šlubavimas ir vidutinis žingsnis

7–9                  Nešlubuoja ir ilgas žingsnis

 

Šlubavimas – tai kojos statymas nukrypstant nuo tiesios judėjimo linijos. Vertinamos tik nepririštai laikomos karvės. 9 balais įvertinama tada, kai užpakalinės kojos statomos tiesiai į priekį, perkeliant kūno svorį priešakinei kojai.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

13. Tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas

Atskaitos taškas: priekinės tešmens dalies prisitvirtinimas prie pilvo sienos. Šis vertinimas nėra patikimas.

 

1–3                Silpnai prisitvirtinęs ir nukaręs

4–6                Vidutiniškai prisitvirtinęs

7–9                Ypatingai tvirtas, prigludęs prie papilvės

 

Esant matomiems priekinės tešmens dalies prisitvirtinimo skirtumams iš skirtingų pusių, vertinama prasčiau atrodanti pusė. Taip įvertinamas tik sveikas tešmuo.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

14. Priekinių spenių išsidėstymas

Atskaitos taškas: vertinama priekinių spenių padėtis nuo tešmens ketvirčio centro.

 

1–3                Ketvirčio išorėje

4–6                Ketvirčio viduryje

7–9                Ketvirčio viduje

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

15. Spenių ilgis

Atskaitos taškas: priekinių spenių ilgis.

 

1–3 Trumpi

4–6 Vidutiniai

7–9 Ilgi

 

Matavimo skalė: 1–9 cm; už tašką 1 cm.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

16. Spenių storis

Atskaitos taškas: priekinių spenių storis.

 

1–3 Trumpi

4–6 Vidutiniai

7–9 Ilgi

Matavimo skalė: 1,5–3,9 cm; po  +0,3 cm už tašką.

 

17. Tešmens gylis.

Atskaitos taškas: atstumas nuo žemiausios tešmens vietos grindų atžvilgiu, matuojant kulkšnies lygyje.

 

1   Žemiau kulkšnies

2   Kulkšnies lygyje

5   Vidurkis

9   Seklus

Matavimo skalė: lygis = 2 (0 cm); už tašką 3 cm.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                   5                                                  9

 

18. Tešmens užpakalinės dalies aukštis

Atskaitos taškas: vertinamas atstumas nuo apatinės vulvos dalies iki tešmens liaukinio audinio pradžios. Jis priklauso nuo gyvulio aukščio.

 

1–3 Labai žemas

4–6 Vidutinis

7–9 Aukštas

 

Matavimo skalė: matuojamas tarpas tarp vulvos apačios ir kulkšnies sąnarių vidurio; vidurkis vertinamas 4 (29 cm); už tašką 2 cm.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                 5                                                  9

 

19. Tešmens raiščio tvirtumas

Atskaitos taškas: tešmens įsmaugimo gylis vertinamas ties tešmens  dugno užpakaline dalimi.

 

1 Išgaubtas į grindis                          (+1 cm)

2                                                        (+0,5 cm)

3                                                        (+0 cm)

4 Nežymiai įgaubtas                          (-1 cm)

5                                                        (-2 cm)

6                                                        (-3 cm)

7 Giliai įsirėžęs                                  (-4 cm)

8                                                        (-5 cm)

9                                                        (-6 cm)

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                 5                                                  9

 

20. Užpakalinių spenių išsidėstymas

Atskaitos taškas: vertinama užpakalinių spenių padėtis nuo ketvirčio centro.

 

1–2 Ketvirčio išorėje

4–6 Ketvirčio viduryje

7–9 Ketvirčio viduje

 

Vertinimo skalė: vertinama remiantis populiacija, kai vertinimas 4 balais prilyginamas spenių padėčiai ties ketvirčio viduriu.

 

(pav.)  (pav.)  (pav.)

1                                                 5                                                  9

 

Bendrai apibūdinami požymiai

Bendrasis apibūdinimas apima karvės linijinį vertinimą ir apibūdinimą lyginant su standartu. Bendrasis apibūdinimas yra vertinamas linijiniu būdu nuo 71 iki 99. Įvertinus taškais, gali būti nustatytos šios kategorijos:

 

Kategorija

Vertinimas

65–74

Patenkinamai

75–79

Gerai

80–84

Gerai su pliusu

85–89

Labai gerai

90–99 (ir daugiau)

Puikiai

 

Galimi visi įvertinimai nuo 71 iki 99, tačiau pirmos laktacijos karvių įvertinimas negali būti didesnis nei 89, sumuojant visus bendruosius požymius.

 

Apibūdinami bendrieji požymiai

Vertinamos kūno dalys

1. Kūnas

Užpakalis, aukštis, krūtinės plotis, kūno gylis ir kryžkaulio padėtis yra svarbūs vertinant kūną.

2. Pieningumo stiprumas

Pieniningumo požymių stiprumas nustatomas bendrai vertinant: kūno stovį, šonkaulių formas, keterines ataugas, kūno gylį, krūtinės ir užpakalio plotį.

3. Tešmuo

Atliekamas bendras tešmens vertinimas, atsižvelgiant į tešmens ir spenių prisitvirtinimą, tešmens raištį ir tešmens gylį.

4. Kojos ir nagos

Vertinama kojų laikysena ir kaulų bei nagų kokybė, ir judėjimas.

Galutinis vertinimas

Bendras karvės vertinimas apskaičiavimo būdu sujungiant atskirus apibūdinamus požymius.  Juodmargių ir žalmargių populiacijose gali būti skirtingos svertinės dalys, kurias pateikia atitinkamų populiacijų asociacijos.

 

_________________

 

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-15, 2011-05-26, Žin., 2011, Nr. 68-3276 (2011-06-04), i. k. 111233GISAK0001A-15

 

1 priedas. Neteko galios nuo 2011-06-05

Priedo naikinimas:

Nr. 1A-15, 2011-05-26, Žin. 2011, Nr. 68-3276 (2011-06-04), i. k. 111233GISAK0001A-15

 

2 priedas. Neteko galios nuo 2011-06-05

Priedo naikinimas:

Nr. 1A-15, 2011-05-26, Žin. 2011, Nr. 68-3276 (2011-06-04), i. k. 111233GISAK0001A-15

 

Patvirtinta. Neteko galios nuo 2013-07-31

Priedo naikinimas:

Nr. 1A-35, 2013-07-29, Žin. 2013, Nr. 83-4216 (2013-07-30), i. k. 113233GISAK0001A-35

 

 


 

PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

(Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2014 m. gegužės 26 d. įsakymo Nr. 1A-29 redakcija)

 

MĖSINIŲ VEISLIŲ GALVIJŲ PRODUKTYVUMO KONTROLĖS, INDIVIDUALAUS VERTINIMO IR VEISLININKYSTĖS APSKAITOS TAISYKLĖS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės, individualaus vertinimo ir veislininkystės apskaitos taisyklės (toliau – taisyklės) reglamentuoja svėrimo atlikimo ir su juo susijusių dokumentų pildymo procedūrą, telyčių, karvių ir buliukų individualų vertinimą bei tinkamą mėsinių grynaveislių galvijų veislininkystės apskaitos vedimą.

2. Mėsinių veislių galvijams, įrašomiems į kilmės knygą, produktyvumo kontrolė, individualus vertinimas pagal telyčių, karvių ir buliukų individualaus vertinimo rezultatus, ir veislininkystės apskaita yra privalomi.

 

II. MĖSINIŲ VEISLIŲ GALVIJŲ PRODUKTYVUMO KONTROLĖ

 

3. Mėsinių veislių galvijų (toliau – galvijai) produktyvumo kontrolė vykdoma atliekant galvijų svėrimus:

3.1. telyčaitėms – gimus, 210 dienų (atjunkant) ir 365 dienų amžiaus.

3.2. buliukams – gimus, 210 d. (atjunkant) ir individualaus vertinimo metu. Iš atliktų svėrimų apskaičiuojamas būsimas buliuko svoris 365 dienų amžiaus.

4. Jeigu nėra galimybės pasverti tik gimusio prieauglio, tai jų svoris nustatomas pagal atitinkamos veislės prieauglio vidutinį svorį, kurį nustato pripažinta veislininkystės institucija.

5. Svėrimus ūkyje atlieka galvijų laikytojas turimomis arba mobiliosiomis svarstyklėmis, o vienas – kontrolinis svėrimas – turi būti atliekamas įgaliotos produktyvumo kontrolės institucijos - UAB „Šilutės veislininkystė“.

6. Atlikus svėrimą, svėrimą atlikęs asmuo užpildo Svėrimo žiniaraštį (šių taisyklių 1 priedas). Svėrimo žiniaraštis saugomas ūkyje ne trumpiau kaip 2 metus, o jo kopiją asmeniškai, paštu ar elektroniniu būdu per 10 kalendorinių dienų nuo svėrimo perduoda pripažintai veislininkystės institucijai.

7. Pripažinta veislininkystės institucija svėrimo duomenis nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 5 darbo dienas, įveda į Kilmės knygos duomenų bazę.

 

III. TELYČIŲ VERTINIMAS

 

8. Telyčių veislinė vertė nustatoma pagal kilmę bei svorį 210 ir 365 d. amžiaus.

9. Telyčių priesvoris iki 210 d. parodo motinos pieningumą, o priesvoris nuo 210 iki 365 d. – jos pačios produktyvumą.

 

IV. KARVIŲ VERTINIMAS

 

10. Karvės vertinamos po pirmojo ir trečiojo apsiveršiavimo, praėjus 2–7 mėnesiams. Jeigu nebuvo galimybės atlikti įvertinimą po pirmojo apsiveršiavimo, įvertinimas atliekamas po antrojo apsiveršiavimo.

11. Karves vertina pripažintos veislininkystės institucijos įgaliotas ekspertas (-ai) (toliau – vertintojas), dalyvaujant galvijų laikytojui ar jo atstovui.

12. Karvės vertinamos pagal kilmę, atitikimą veislės tipui, raumeningumą, eksterjerą, stambumą;

13. Atitikimas veislės tipui, raumeningumas ir eksterjeras vertinamas 1–9 taškais:

1 – labai blogas;

2 – blogas;

3 – nepatenkinamas;

4 – pusėtinas;

5 – vidutinis;

6 – patenkinamas;

7 – geras;

8 – labai geras;

9 – puikus.

14. Karvių stambumas vertinamas: ST – stambi; V – vidutinio stambumo; SM – smulki.

15. Vertintojas vertinimo metu užpildo Karvių įvertinimo lapą (šių taisyklių 3 priedas) 2 egzemplioriais: 1 egz. paliekamas gyvulio laikytojui ir ne mažiau kaip 1 metus saugomas ūkyje, 1 egz. vertintojas per 10 kalendorinių dienų perduoda pripažintai veislininkystės institucijai.

16. Pripažinta veislininkystės institucija vertinimo duomenis tvarko šių taisyklių 7 punkte nurodytais terminais.

V. BULIUKŲ VERTINIMAS

 

17. Vertinami tik grynaveisliai buliukai ne jaunesni kaip 11 ir ne vyresni kaip 18 mėn. amžiaus.

18. Buliukai su lyties organų defektais nevertinami.

19. Buliukus vertina vertintojas, dalyvaujant gyvulio laikytojui ar jo atstovui.

20. Vertinimui pateikiami buliukai turi būti atvesti su apynasriu arba turėti nosies žiedą.

21. Buliukų veislinė vertė nustatoma pagal kompleksinį veislinės vertės indeksą. Kompleksinis veislinės vertės indeksas nustatomas pagal buliuko priesvorį nuo gimimo iki vertinimo dienos ir 1–9 taškų sistema, įvertinant tipingumą veislei, raumeningumą ir eksterjerą. Vertinimo taškais reikšmės nurodytos šių taisyklių 13 punkte.

22. Suminis buliukų kompleksinis veislinės vertės indeksas apskaičiuojamas pagal formulę:

I = (±PxK)±R±T±S + 100;

čia I  – buliuko kompleksinis veislinės vertės indeksas;

P – skirtumas tarp vidutinio paros priesvorio nuo gimimo iki vertinimo dienos ir bazinio veislės priesvorio. Bazinį veislės priesvorį per parą, atsižvelgdama į veislės selekcinę programą, nustato pripažinta veislininkystės institucija;

K – koeficientas 0,049

R – raumeningumas balais, kuris nustatomas taip:

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Įvertinimas balais

-35,1

-28,1

-21,0

-14,0

-7,0

0,0

+7,0

+14,0

+21,0

 

T – tipingumas veislei balais, kuris nustatomas taip:

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Įvertinimas balais

-4,1

-3,3

-2,5

-1,6

-0,8

0,0

+0,8

+1,6

+2,5

 

 

 

E – eksterjeras balais, kuris nustatomas taip:

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Įvertinimas balais

-17,1

-11,6

-10,2

-6,8

-3,4

0,0

+3,4

+6,8

+10,2

 

23. Vertinimo metu vertintojas užpildo Buliaus įvertinimo lapą (šių taisyklių 2 priedas) šių taisyklių 15 punkte nurodyta tvarka.

24. Pripažinta veislininkystės institucija vertinimo duomenis tvarko šių taisyklių 7 punkte nurodyta tvarka.

 

VI. VEISLININKYSTĖS APSKAITA

 

25. Grynaveislių mėsinių veislių galvijų bandose privaloma pildyti Veršiavimosi registrą (šių taisyklių 4 priedas). Veršiavimosi registras užpildomas ir per 30 kalendorinių dienų nuo įvykio perduodamas pripažintai veislininkystės institucijai.

26. Pripažinta veislininkystės institucija veršiavimosi duomenis tvarko šių taisyklių 7 punkte nurodyta tvarka.

27. Duomenys apie bandoje naudojamus bulius teikiami VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui vadovaujantis žemės ūkio ministro nustatyta tvarka.

__________________

 


 

Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės, individualaus vertinimo ir veislininkystės apskaitos taisyklių

1 priedas

 

 

 

SVĖRIMO ŽINIARAŠTIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajonas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laikytojas                                                                                           Laikytojo (ūkio) kodas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svėrimo data

 

 

 

Veislė                                                             

 

 

Eilės

Nr.

Gyvulio numeris

Lytis

Amžius, dienomis

Svoris, kg

Pastabos

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kontrolės asistentas:

Vardas, pavardė, parašas


Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės, individualaus vertinimo ir veislininkystės apskaitos taisyklių

2 priedas

 

BULIAUS ĮVERTINIMO LAPAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buliaus

Veislė  _________________________

numeris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buliaus vardas _______________________                 _____                Gimimo data

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laikytojas  ______________________________               Vertinimo data

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laikytojo adresas  ______________________________                        Laikytojo kodas

 

 

Buliaus laikymo vieta _______________________________            Svoris vertinant, kg ______

 

 

Gimusio buliuko svoris, kg _________    Svorio priaugimas, g/parą _________     Amžius vertinant, d _____

 

 

 

 

VEISLINĖ VERTĖ                                                                                                                                                        100

 

1. Mėsingumas

1.1 svorio padidėjimas    Priesvoris per parą, g±   Bazinis priesvoris, g=   Skirtumas, g    X faktorius    Indeksas taškais

 

 

 

0.049

 

 

1.2 Raumeningumas                                                                                                                                                 Indeksas taškais

Įvertinimas

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

Taškai

-35,1

-28,1

-21,1

-14,0

-7,0

0,0

+7,0

+14,0

+21,0

 

 

2. Kiti požymiai

2.1. Tipas                                                                                                                                                                     Indeksas taškais

Įvertinimas

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

Taškai

-4,1

-3,3

-2,5

-1,6

-0,8

0,0

+0,8

+1,6

+2,5

 

2.2 Eksterjeras                                                                                                                                                           Indeksas taškais

Įvertinimas

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

Taškai

-17,1

-11,6

-10,2

-6,8

-3,4

0,0

+3,4

+6,8

+10,2

 

 

Veislinės vertės indeksas

 

Įvertinimą atliko _____________________________________________                                    _________________

Vardas, pavardė                                                               parašas


Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės, individualaus vertinimo ir veislininkystės apskaitos taisyklių

3 priedas

 

KARVIŲ ĮVERTINIMO LAPAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laikytojas _____________________________         Kodas

vardas, pavardė

 

 

gyvulių laikymo vieta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Įvertinimo data

 

Eil. Nr.

Vardas

Numeris

t= tarpinis

g=galutinis

Tipas

Raume-

ningu-

mas

Eksterjeras

Stambumas

KK skyrius

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

 

 

 

 

22.

 

 

 

 

 

 

 

 

23.

 

 

 

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

 

 

 

 

25.

 

 

 

 

 

 

 

 

26.

 

 

 

 

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Įvertino ____________________________________                       _________________________

vardas, pavardė                                                                             parašas


Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės, individualaus vertinimo ir veislininkystės apskaitos taisyklių

4 priedas

 

VERŠIAVIMOSI REGISTRAS

 

 

___________________________________________

(gyvulių laikytojo vardas, pavardė arba juridinio asmens pavadinimas)

 

___________________________________________

(gyvulių laikytojo adresas)

 

__________________________________________________________

(laikytojo kodas)

 

 

 

Prieauglis

Individualus numeris

Vardas

Atvedimo data

Lytis (buliukas/ telyčaitė)

Svoris atvedus, kg

 

 

 

 

 

 

 

Motina

Individualus numeris

Vardas

Veršiavimosi kartas

Veršiavimosi eiga*

 

Netekimas (gyvas/ negyvas)

 

 

 

 

 

 

 

Tėvas

Individualus numeri

Vardas

 

 

 

* Veršiavimosi eiga žymima:

Be pagalbos;

Su lengva pagalba – kada panaudojama ne daugiau kaip 2 suaugusių žmonių traukimo jėga;

Su pagalba - kada panaudojama daugiau kaip 2 suaugusių žmonių traukimo jėga;

Cezario pjūvis

 

 


 

PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko

2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

(Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko

2013 m. liepos 29 d. įsakymo Nr. 1A-35

redakcija)

 

MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIS TAISYKLĖS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato vertinamo buliaus palikuonių (buliukų) atrinkimo kontroliniam penėjimui tvarką, kontrolinio penėjimo ir skerdimo reikalavimus bei mėsinių veislių bulių, naudojamų kergimui ir (ar) spermai kaupti, veislinės vertės nustatymą pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes.

2. Buliaus palikuonys vertinami kontrolinio auginimo (penėjimo) stotyje.

3. Pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes vertinami tik grynaveisliai buliai.

4. Spermai kaupti naudojami tik grynaveisliai buliai, įvertinti pagal palikuonis.

 

II. BULIUKŲ ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI

 

5. Buliaus įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes buliukai turi būti atrenkami:

5.1. kergimui naudojamų bulių įvertinimui po 8–10 grynaveislių 200 dienų amžiaus buliukų, vertinamo buliaus palikuonių;

5.2. spermai kaupti ir kryžminimui naudojamų bulių vertinimui po 8–10 buliukų mišrūnų 110 dienų amžiaus iš dviejų ir daugiau ūkių.

6. Pirmaveršių karvių buliukai buliaus įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes neatrenkami.

7. Tikrinamojo buliaus palikuonių buliukų (toliau – buliukai) masė gimus turi būti artima veislės vidurkiui.

8. Buliukų kilmė turi būti tikslinama pagal DNR ar kraujo grupes.

9. Išvežant buliukus iš ūkio surašomas aktas, kuriame nurodomas kiekvieno buliuko inventoriaus numeris, gimimo data, spalva, masė pirmąją amžiaus dieną ir išvežimo metu, motinos bandos ir kilmės knygos numeriai, veislė, amžius, masė, tėvo vardas ir inventorinis numeris.

10. Buliukai turi būti iš bandos, turinčios oficialiai laisvos bandos statusą nuo galvijų tuberkuliozės, galvijų bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės. Kontrolinio auginimo (penėjimo) stotyje turi būti užtikrinta veterinarinė profilaktinė priežiūra.

 

III. BULIUKŲ KONTROLINIS PENĖJIMAS

 

11. Kontrolinio penėjimo stotyje turi būti vedama galvijų prieauglio apskaitos knyga.

12. Kontrolinis penėjimo laikotarpis:

12.1. kergimui naudojamų bulių vertinimui – palikuonims pasiekus 210 dienų amžių iki 500 dienų amžiaus;

12.2. spermai kaupti naudojamų bulių vertinimui – palikuonims pasiekus 110 dienų amžių iki 500 dienų amžiaus.

13. Buliukai laikomi palaidi. Vienam gyvuliui turi tekti ne mažiau kaip 5 m2 ploto.

14. Buliukai sveriami pradėjus kontrolinį penėjimą, iki metų amžiaus – vieną kartą per du mėnesius, vėliau – 500 dienų amžiaus. Sveriama prieš rytinį šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo.

15. Kontrolinio penėjimo laikotarpiu turi būti vykdoma tiksli suėstų pašarų apskaita. Žolinių pašarų gyvuliai turi gauti iki soties, o kombinuotųjų pašarų – pagal poreikį raciono subalansavimui. Suėstų žolinių pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per 2 savaites 2 dienas iš eilės. Pašaro maistingumas ir normos nurodytos šių Taisyklių priede.

 

IV. BULIUKŲ KONTROLINIS SKERDIMAS

 

16. Grupei pasiekus vidutinį 500 dienų amžių, 1–9 taškais įvertinamas buliukų raumeningumas, nustatomi pagrindiniai kūno matmenys:

16.1. aukštis ties ketera, cm;

16.2. aukštis ties kryžiumi, cm;

16.3. įstrižas liemens ilgis (lazda), cm;

16.4. krūtinės apimtis, cm;

16.5. užpakalio pusinė apimtis (Gregori matavimas), cm;

16.6. spiralinis kumpio matmuo, cm (matuojamas kryžmai apjuosiant kumpį nuo klubikaulio iki sėdynkaulio);

16.7. plaštakos apimtis, cm;

16.8. išmatavus nustatomas raumeningumas 1–9 taškų sistema.

17. Atrenkama po 4 labiausiai atitinkančius grupės vidurkį gyvulius kontroliniam skerdimui. Buliukai skerdžiami po 24 alkinimo valandų. Vandens neduodama likus 3 val. iki skerdimo. Nustatoma priešskerdiminė masė, šiltos skerdenos masė, klubo – šlaunies dalies masė ir morfologinė sudėtis (minkštos dalys ir kaulai).

18. Mėsos kokybei įvertinti bandinys imamas iš ilgiausiojo nugaros raumens ties paskutiniais dviem šonkauliais.

19. Buliukų mėsos produkcija apibūdinama tokiais rodikliais:

19.1. kiekybiniai:

19.1.1. masė 500 d. amžiaus, kg;

19.1.2. gyvulio masė po 24 alkinimo valandų (priešskerdiminė masė), kg;

19.1.3. šiltos skerdienos masė, kg;

19.1.4. priesvoris per parą nuo penėjimo pradžios iki 500 dienų amžiaus, g;

19.1.5. pašarų sąnaudos priesvorio vienetui, MJ AE;

19.1.6. raumeningumas;

19.1.7. skerdenos išeiga, %;

19.1.8. skerdienos raumeningumo klasė;

19.1.9. skerdienos riebumo klasė;

19.1.10. klubo šlaunies dalies išeiga, %;

19.1.11. minkštų dalių išeiga iš klubo šlaunies dalies, %;

19.1.12. ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm2;

19.2. kokybiniai:

19.2.1. sausosios medžiagos kiekis mėsoje, %;

19.2.2. baltymų kiekis mėsoje, %;

19.2.3. riebalų kiekis mėsoje, %;

19.2.4. pelenų kiekis, %;

19.2.5. mėsos pH;

19.2.6. mėsos spalvingumas (L* – tamsumas / šviesumas, a* – rausvumas; b* – gelsvumas)

19.2.7. mėsos kietumas, kg/cm2;

19.2.8. vandens rišlumas, mg%;

19.2.9. virimo nuostoliai, %;

19.2.10. baltymų pilnavertiškumo koeficientas.

20. Buliukų kontrolinio penėjimo duomenų pirminį įvertinimą atlieka kontrolinio auginimo (penėjimo) stoties specialistas.

 

V. BULIŲ VEISLINĖS VERTĖS NUSTATYMAS

 

21. Kontrolinio penėjimo stotis buliukų kontrolinio penėjimo duomenis perduoda Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės įvertinimo laboratorijai (toliau – laboratorija), kuri apibendrina buliukų kontrolinio penėjimo rezultatus, nustato mėsos chemines ir fizines savybes bei atlieka galutinį buliaus veislinės vertės įvertinimą pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes.

22. Atlikus buliaus įvertinimą, laboratorija surašo Buliaus įvertinimo pagal palikuonis lapą, kuriame turi būti nurodyta buliaus veislė, vardas, individualus numeris, kontrolinio penėjimo pradžia ir pabaiga, vertintų palikuonių skaičius ir 16, 17 ir 19 punktuose išvardinti rodikliai.

23. Buliaus įvertinimo pagal palikuonis lapas surašomas 2 egzemplioriais (1 egz. gyvulio savininkui, 1 egz. pripažintai veislininkystės institucijai).

24. Laboratorija įvertinimo duomenis suveda į VĮ „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“ Mėsinių galvijų kilmės knygos informacinę sistemą.

25. Grynaveisliai buliukai, kurie nebuvo atrinkti kontroliniam skerdimui, nustačius jų kompleksinį veislinės vertės indeksą, gali būti naudojami kergimui.

 

_________________

 

 


 

Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisyklių

priedas

(Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko

2013 m. liepos 29 d. įsakymo Nr. 1A-35

redakcija)

 

BULIUKŲ IKI 5 MĖNESIŲ (119 DIENŲ) AMŽIAUS ŠĖRIMO NORMOS KONTROLINIO PENĖJIMO STOTYJE

 

(priesvoris per parą 900–950 g)

Amžius dienomis

Masė laikotarpio pabaigoje, kg

Pašarų norma per parą

Nenugriebtas pienas, kg

Nugriebtas pienas, kg

Koncentratai, kg

Šienas, kg

Sultingieji pašarai, kg

Druska, g

Kreida, g

1–5

 

6

 

 

 

 

 

 

6–15

 

7

Pratinama iki soties

 

 

16–25

 

8

 

 

26–30

57

6

2

0,1

iki soties

iki soties

5

 

31

 

5

3

0,1

iki soties

iki soties

7

10

32

 

5

3

0,1

iki soties

iki soties

7

10

33

 

5

3

0,2

iki soties

iki soties

7

10

34

 

4

4

0,2

iki soties

iki soties

7

10

35

 

5

3

0,3

iki soties

iki soties

7

10

36

 

3

5

0,3

iki soties

iki soties

7

10

37

 

3

5

0,4

iki soties

iki soties

7

10

38

 

2

6

0,4

iki soties

iki soties

7

10

39

 

2

6

0,4

iki soties

iki soties

7

10

40

 

2

6

0,5

iki soties

iki soties

7

10

41–45

 

-

8

0,5

iki soties

iki soties

7

10

46–50

 

-

8

0,6

iki soties

iki soties

7

10

51–55

 

-

8

0,6

iki soties

iki soties

7

10

56–60

 

-

8

0,7

iki soties

iki soties

7

10

61–65

 

-

8

0,8

iki soties

iki soties

10

20

66–70

 

-

8

1,0

iki soties

iki soties

10

20

71–75

 

-

8

1,1

iki soties

iki soties

10

20

76–80

 

-

8

1,2

iki soties

iki soties

10

20

81–85

 

-

8

1,3

iki soties

iki soties

10

20

86–90

111

-

8

1,3

 

 

10

20

91–95

 

-

8

1,4

 

 

10

20

96–100

 

-

8

1,5

 

 

10

20

101–105

 

-

6

1,7

 

 

10

20

106–110

 

-

5

1,8

 

 

10

20

111–115

 

-

4

2,0

 

 

10

20

116–119

139

-

3

2,2

 

 

10

20

 

5–17 MĖNESIŲ AMŽIAUS BULIUKŲ ŠĖRIMO NORMOS KONTROLINIO PENĖJIMO STOTYJE

 

(priesvoris per parą 1100–1200 g)

Rodikliai

Amžius, mėn.

5–6

7–10

11–12

13–14

15–16

17

Sausos medžiagos, kg

6,0

7,8

8,4

9,2

10,5

11,2

Apykaitos energija, MJ

53

75

80

88

98

110

Žali baltymai, proc./ SM

16,7

14,5

14

13,8

13,5

13,5

Žalia ląsteliena, proc./ SM

21,0

22,0

22,4

23,5

23,5

23,5

Krakmolas, proc./ SM

14,9

12,0

12,0

12,0

12,7

12,8

Cukrus, proc./ SM

10,3

7,6

7,6

7,6

7,9

7,9

Žali riebalai, proc./ SM

4,8

3,0

3,0

3,0

3,1

3,2

Kalcis, g/ SM

38

49

52

59

67

75

Fosforas, g/ SM

26

33

35

40

45

50

Karotinas, mg/ SM

140

172

185

202

220

246

Vit. D (kalcioferolis), tūkst. TV

2,6

3,6

4

4,4

4,8

5,0

Vit. E (tokoferolis), mg

220

230

248

271

295

330

 

Iki 12 mėn. 100 kg gyvulio masės turi tekti 2,5–2,7 kg raciono sausųjų medžiagų (SM) ir 20–26 MJ AE. Raciono SM žali baltymai turi sudaryti 14–15 proc., krakmolas 12–13 proc., cukrus 5,5–6,0 proc., riebalai 2,8–3,2 proc.

Nuo 12 mėn. 100 kg gyvulio masės turi tekti 2,1–2,3 kg raciono SM ir 18–21 MJ AE. Raciono SM žali baltymai turi sudaryti 13,7–14,1 proc., krakmolas 12–13 proc., cukrus 6–7,5 proc., žalieji riebalai 2,8–3,2 proc.

_________________

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas

Nr. 1A-15, 2011-05-26, Žin., 2011, Nr. 68-3276 (2011-06-04), i. k. 111233GISAK0001A-15

Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. 34 "Dėl Galvijų veislininkystės srities taisyklių patvirtinimo" pakeitimo

 

2.

Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas

Nr. 1A-35, 2013-07-29, Žin., 2013, Nr. 83-4216 (2013-07-30), i. k. 113233GISAK0001A-35

Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. 34 "Dėl Galvijų veislininkystės srities taisyklių patvirtinimo" pakeitimo

 

3.

Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas

Nr. 1A-29, 2014-05-26, paskelbta TAR 2014-05-29, i. k. 2014-05800

Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. 34 „Dėl Galvijų veislininkystės srities taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo