Suvestinė redakcija nuo 2002-01-01 iki 2004-04-30
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2000, Nr. 20-517, i. k. 1002330ISAK00000060
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
2000 m. vasario 29 d. Nr. 60
Vilnius
Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. rugsėjo 29 d. nutarimu Nr. 1076 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir acquis įgyvendinimo priemonių 1999 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 83-2473) patvirtintą Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių 1999 metų planą (priemonės kodas 3.1.2.2-T-A9),
2. Nustatau, kad Džemų ir panašių produktų techninio reglamento nuostatos taikomos nuo 2002 m. sausio 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2000 02 29 įsakymu Nr. 60
DŽEMŲ IR PANAŠIŲ PRODUKTŲ TECHNINIS REGLAMENTAS
(Parengtas pagal 1979 m. birželio 24 d. Europos Tarybos direktyvą 79/693/EEC „Dėl valstybių narių įstatymų dėl vaisių džemų, želė ir marmeladų bei kaštonų tyrės derinimo“ ir ją iš dalies keičiančią 1988 m. lapkričio 18 d. Europos Tarybos direktyvą 88/593/EEC)
I. TAIKYMO SRITIS
1. Šis techninis reglamentas taikomas šiems į rinką tiekiamiems produktams:
II. PRODUKTŲ APIBŪDINIMAI
3. Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus ir vienos rūšies vaisių arba kelių rūšių vaisių minkštimo. Gaminant džemą iš dviejų ar kelių rūšių vaisių mišinio nevartojami obuoliai, kriaušės, slyvos su sunkiai išlupamais kauliukais, arbūzai, melionai, vynuogės, moliūgai, agurkai ir pomidorai. Aukščiausios erškėtuogių rūšies džemas gali būti pagamintas vien tik iš erškėtuogių tyrės arba imant jos dalį. Vaisių minkštimo kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis nei 450 g visų rūšių vaisių. Tačiau juodųjų serbentų, erškėtuogių, cidonijų jis turi būti ne mažesnis nei 350 g, imbiero – ne mažesnis nei 250 g, anakardžių – ne mažesnis nei 230 g, pasifloros – ne mažesnis nei 80 g.
4. Džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, minkštimo ir/ar tyrės vienos rūšies vaisių arba dviejų ar kelių rūšių vaisių. Vaisių minkštimo ir/ar tyrės kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis nei 350 g visų rūšių vaisių. Tačiau juodųjų serbentų, erškėtuogių, cidonijų jis turi būti ne mažesnis nei 250 g, anakardžių – ne mažesnis nei 160 g, imbiero – ne mažesnis nei 150 g, pasifloros – ne mažesnis nei 60 g.
5. Aukščiausios rūšies želė – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, sulčių ir/ar vandeninių ekstraktų vienos rūšies vaisių arba dviejų ar kelių rūšių vaisių. Gaminant želė iš dviejų ar kelių rūšių vaisių nevartojami obuoliai, kriaušės, slyvos su sunkiai išlupamais kauliukais, melionai, arbūzai, vynuogės, moliūgai, agurkai ir pomidorai. Sulčių ir/ar vandeninių ekstraktų kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis nei 450 g visų rūšių vaisių. Tačiau juodųjų serbentų, erškėtuogių, cidonijų jis turi būti ne mažesnis nei 350 g, imbiero – ne mažesnis nei 250 g, anakardžių – ne mažesnis nei 230 g, pasifloros – ne mažesnis nei 80 g. Šie kiekiai apskaičiuojami atmetus vandens, sunaudoto ruošiant vandeninius ekstraktus, kiekį.
6. Želė – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, sulčių ir/ar vandeninių ekstraktų vienos rūšies vaisių arba dviejų ar kelių rūšių vaisių. Sulčių ir/ar vandeninių ekstraktų kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis nei 350 g visų rūšių vaisių. Tačiau juodųjų serbentų, erškėtuogių, cidonijų jis turi būti ne mažesnis nei 250 g, anakardžių – ne mažesnis nei 160 g, imbiero – ne mažesnis nei 150 g, pasifloros – ne mažesnis nei 60 g. Šie kiekiai apskaičiuojami atmetus vandens, sunaudoto ruošiant vandeninius ekstraktus, kiekį.
7. Marmeladas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus ir vieno ar kelių citrusinių vaisių produktų: minkštimo, tyrės, sulčių, vandeninių ekstraktų ir žievelės. Citrusinių vaisių kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis nei 200 g, iš kurių ne mažiau kaip 75 g turi būti iš vidinio sluoksnio. Pavadinimas „želė marmeladas“ gali būti vartojamas, jei produkte nėra netirpių medžiagų, išskyrus pasirinktinai naudojamą nedidelį supjaustytų žievelių kiekį.
Lietuvos Respublikoje iki 2003 m. sausio 1 d. marmeladu gali būti vadinamas produktas, pagamintas iš vaisių, uogų (obuolių, slyvų, juodųjų serbentų ir t. t.) tyrės arba jų mišinio ir cukraus ir atitinkantis šiame punkte apibrėžtus reikalavimus.
Punkto pakeitimai:
Nr. 428, 2001-12-06, Žin., 2001, Nr. 104-3728 (2001-12-12), i. k. 1012330ISAK00000428
8. Saldinta kaštonų tyrė – tam tikros konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus ir kaštonų tyrės. Kaštonų tyrės kiekis 1000 g gaminio pagaminti negali būti mažesnis nei 380 g.
9. Gaminant mišinius, 3–7 punktuose nustatytas minimalus vienos rūšies vaisių kiekis mažinamas proporcingai sunaudotai tų vaisių daliai.
10. Produktai 1.1–1.6 punktuose nurodytais pavadinimais gali būti vadinami tik tada, jei refraktometru nustatytas jų tirpių sausųjų medžiagų kiekis yra ne mažesnis nei 60 %.
11. Produktai, kuriuose tirpių sausųjų medžiagų kiekis yra mažesnis nei 60 %, gali būti vadinami 1.1–1.6 punktuose nurodytais pavadinimais, jei jie atitinka kitus šio techninio reglamento reikalavimus. Šiuose produktuose leidžiama naudoti maisto priedus pagal Lietuvos higienos normos HN 53 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ 9 skirsnio 4 lentelės 4.3.4.2 punktą.
III. ŽaliavŲ charakteristika
13. Vaisiai – švieži, sveiki vaisiai, be gedimo požymių kaulavaisiai, obuoliai, kriaušės, įvairios uogos, citrinvaisiai, agurkvaisiai, turintys visas pagrindines sudedamąsias dalis ir pakankamai prinokę, kad tiktų 1.1–1.6 punktuose nurodytiems produktams gaminti, prieš tai juos nuvalius, pašalinus dėmėtas vietas, viršūnėles ir kotelius. Šiame techniniame reglamente pomidorai, valgomas rabarbarų lapkotis, morkos ir saldžiosios bulvės laikomi vaisiais, kaštonai reiškia saldžiųjų kaštonų medžio (Castanea sativa) vaisius, imbieras reiškia valgomąsias imbiero augalo šaknis.
14. Vaisių minkštimas – valgomoji vaisiaus dalis su žievele, odele, sėklomis ar kauliukais arba be jų, kuri gali būti supjaustyta ar sugrūsta, bet nesutrinta į tyrę.
15. Vaisių tyrė – sutrinta valgomoji vaisiaus dalis be žievelės, odelės, sėklų, kauliukų ir kitų atliekų.
16. Vaisių vandeniniai ekstraktai – vaisių vandeniniai ekstraktai, kurie, neskaitant gamybos metu patirtų nuostolių, turi visas vandenyje tirpias naudotų vaisių sudedamąsias dalis.
19. Cukrūs – pusbaltis cukrus, baltas cukrus (baltasis), aukščiausiosios rūšies baltas cukrus, cukraus tirpalas, invertuoto cukraus tirpalas, invertuoto cukraus sirupas, gliukozės monohidratas, bevandenė gliukozė, gliukozės sirupas, sausasis gliukozės sirupas, fruktozė, vandeninis sacharozės tirpalas, kuriuose:
19.2. invertuoto cukraus (fruktozės ir gliukozės santykis – 1:1, galima paklaida ± 0,2) yra ne daugiau kaip 3 % sausųjų medžiagų masės;
19.4. tirpalo spalva sudaro ne daugiau kaip 75 ICUMSA (Tarptautinė cukraus analizės vieningų metodų komisija) vienetų;
IV. Žaliavų apdorojimas
21. Žaliavos, nurodytos 13–17 punktuose, gali būti apdorojamos šiais būdais:
22. Į žaliavą, naudojamą 1.2, 1.4 ir 1.5 punktuose nurodytų produktų gamybai, galima dėti sieros dioksido (E 220) arba sieros druskų (E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227 ir E 228).
23. Abrikosus, naudojamus 1.2 punkte nurodytam produktui gaminti, taip pat galima apdoroti kitais dehidratacijos būdais, išskyrus džiovinimą sublimacijos būdu.
25. Kaštonai gali būti trumpam pamerkiami į sieros dioksido (E 220) arba sieros druskų (E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227 ir E 228) vandeninius tirpalus.
26. Vaisių sultys gali būti apdorojamos:
V. HIGIENOS REIKALAVIMAI
28. Šio techninio reglamento 1.1–1.6 punktuose nurodyti produktai neturi kelti grėsmės žmonių sveikatai.
29. Šio techninio reglamento 1.1–1.6 punktuose nurodyti produktai turi būti gaminami, laikomi, pervežami ir parduodami laikantis Lietuvos higienos normos HN 15 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“ reikalavimų.
30. Tara ir pakavimo medžiagos turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 16 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“ reikalavimus.
31. Mikrobinis užterštumas turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 26 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ reikalavimus.
32. Maisto priedai turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 53 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ reikalavimus.
33. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi neviršyti nurodytųjų Lietuvos higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“.
VI. ŽENKLINIMAS
34. Šio techninio reglamento 1.1–1.6 punktuose nurodyti produktai ženklinami Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka, laikantis šių reikalavimų:
34.1. produkto pavadinimas turi būti toks, kaip nurodyta 1.1–1.6 punktuose, jeigu jis atitinka 10 ir 11 punktų reikalavimus;
34.2. produkto pavadinimas turi būti papildomas:
34.2.1. nuoroda į vaisių rūšį ar rūšis mažėjančia tvarka pagal panaudotos žaliavos masę. Jei produktas pagamintas iš trijų ar daugiau vaisių rūšių, galima rašyti „įvairių vaisių“ arba nurodyti panaudotų vaisių rūšių skaičių;
34.2.2. nuoroda į šias sudedamąsias dalis, kurių kiekio pakanka skoniui pakeisti:
Sudedamosios dalies pavadinimas |
Kuriems produktams taikoma |
citrusinių vaisių sultys produktams, pagamintiems iš kitokių vaisių rūšių |
1.1 ir 1.2 punktuose nurodytiems produktams |
spiritai |
1.1–1.6 punktuose nurodytiems produktams |
vynai ir likeriniai vynai |
|
graikiniai, lazdyno riešutai |
|
migdolai |
|
medus |
|
kvapieji augalai |
|
prieskoniai |
|
citrusinių vaisių žievelė kvapiosios pelargonijos lapai |
1.1–1.4 punktuose nurodytiems produktams, jei jie pagaminti iš cidonijų |
vanilė vanilės ekstraktas vanilinas etilvanilinas |
1.1–1.4 punktuose nurodytiems produktams, pagamintiems iš obuolių, cidonijų ar erškėtuogių, ir 1.6 punkte nurodytam produktui |
34.2.3. produkto pavadinimas neturi būti papildomas nuoroda į šias sudedamąsias dalis:
Sudedamosios dalies pavadinimas |
Kuriems produktams taikoma |
Geriamasis vanduo |
1.1–1.6 punktuose nurodytiems produktams |
Vaisių sultys |
1.2 punkte nurodytam produktui |
Raudonųjų vaisių sultys |
1.1 ir 1.2 punktuose nurodytiems produktams iš erškėtuogių, braškių, aviečių, agrastų, raudonųjų serbentų, slyvų arba jų mišinių |
Raudonųjų burokėlių sultys |
1.2 ir 1.4 punktuose nurodytiems produktams iš braškių, aviečių, agrastų, raudonųjų serbentų, slyvų arba jų mišinių |
Citrusinių vaisių eteriniai aliejai |
1.5 punkte nurodytam produktui |
Valgomieji aliejai ir riebalai |
Kaip antiputokšliai 1.1–1.6 punktuose nurodytiems produktams |
Skystas pektinas (produktas, turintis pektino, gauto iš džiovintų obuolių išspaudų ar džiovintos citrusinių vaisių žievelės arba jų mišinio, veikiant atskiesta rūgštimi ir po to iš dalies neutralizuojant natrio ar kalio druskomis) |
1.1–1.6 punktuose nurodytiems produktams |
34.3. sudedamųjų dalių sąraše turi būti nurodoma:
34.3.1. maisto priedai pagal Lietuvos higienos normos HN 53 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ reikalavimus;
34.3.2. „džiovinti abrikosai“, jei džemų gamyboje panaudoti ne sublimacijos, o kitokiu būdu išdžiovinti abrikosai;
34.3.3. „raudonųjų burokėlių sultys spalvai sustiprinti“ – naudojant burokėlių sultis 1.2 ir 1.4 punktuose nurodytiems produktams gaminti iš braškių, aviečių, agrastų, raudonųjų serbentų, slyvų arba jų mišinių;
34.4. etiketėje turi būti rašoma:
34.4.1. žodžiai „sunaudota … g vaisių 100 g“, kur trūkstamas skaičius parodo žaliavos kiekį 100 g galutinio produkto:
34.4.1.1. vaisių minkštimo, tyrės, sulčių ar vandeninių ekstraktų kiekį – gaminant 1.1–1.4 ir 1.6 punktuose nurodytus produktus, atmetus vandens kiekį, sunaudotą vandeniniams ekstraktams ruošti;
34.4.2. žodžiai „bendras cukraus kiekis: … g 100 g“, kur trūkstamas skaičius parodo bendrą cukraus kiekį gatavame produkte, nustatytą refraktometru esant 200C temperatūrai. Leidžiamas nuokrypis ± 3 refraktometro padalos;
34.5. marmeladų, pagamintų su citrusinių vaisių žievele, etiketėje nurodomas žievelės supjaustymo būdas. Jeigu marmeladas pagamintas be žievelės, nurodoma, kad jos nėra;
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 428, 2001-12-06, Žin., 2001, Nr. 104-3728 (2001-12-12), i. k. 1012330ISAK00000428
Dėl žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 29 d. įsakymo Nr. 60 „Dėl Džemų ir panašių produktų techninio reglamento patvirtinimo" papildymo