Suvestinė redakcija nuo 2005-04-10
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr. 53-2097, i. k. 1022330ISAK00000193
LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTINIŲ BULVIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2002 m. gegužės 23 d. Nr. 193
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.11 punktą,
pATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gegužės 23 d. įsakymu Nr. 193
MAISTINIŲ BULVIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti maistinėms bulvėms (toliau – bulvėms), išaugintoms iš Solanum tuberosum L. veislių, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 07.01, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.
2. Reikalavimai netaikomi:
2.2. Lietuvoje užaugintoms maistinėms bulvėms:
2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakrovimo įmonėms;
2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;
Punkto pakeitimai:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Pakeistas skyriaus pavadinimas:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
3. Bulvių gumbai, be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, švarūs, kieti, nesuvytę, nepažeisti puvinių, neapšalę, nesukamštėję, be pašalinio kvapo ir skonio, be ilgesnių kaip 3 mm daigų, be priemaišų, sausi, ne didesnio kaip 1% žemėtumo, be gilesnių kaip 5 mm įskilimų ar įtrūkimų, netuščiaviduriai, nestikliški, nepažeisti kenkėjų, be gilesnių nei 5 mm minkštimo mechaninių pažeidimų.
Punkto pakeitimai:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
4. Gumbų branda ir būklė turi būti tokia, kad jie nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.
III. KLASIFIKAVIMAS
6. Pagal kokybę bulvės klasifikuojamos:
6.1. pirma klasė: geros kokybės bulvių gumbai, veislei tipingos formos ir spalvos, kieti, nesuvytę ir nesudygę, be defektų, išskyrus labai mažus paviršiaus defektus, jei jie nekenkia gumbų išvaizdai, kokybei ir išsilaikymui. Be to, bulvės turi būti geros išvaizdos, neapšalusios, o mechaniniai pažeidimai, įskilimai, įtrūkimai ir pažaliavimai neturi viršyti šiai klasei 12 punkte nustatytų leistinų nukrypimų.
6.2. antra klasė: bulvės, neatitinkančios pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinkančios šių reikalavimų II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Gumbai gali būti nebūdingos veislei formos ir spalvos, šiek tiek pažeisti ligų arba kenkėjų, truputį netaisyklingos formos, apsitrynę, su nedideliais luobelės defektais. Leistini užgiję įtrūkimai ir sumušimai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos gumbų išsilaikymui, išvaizdai ir kokybei.
Punkto pakeitimai:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
IV. Dydžio reikalavimai
7. Neteko galios nuo 2005-04-10
Punkto naikinimas:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin. 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
9. Pagal dydį maistinių bulvių gumbai skirstomi į keturias frakcijas:
10. Didesnių kaip 50 mm bulvių pakuotėje skirtumas tarp mažiausių ir didžiausių gumbų neturi viršyti 20 mm.
Punkto pakeitimai:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
11. Pakuotėje, bendroje pakuotėje ir transporto priemonės kėbule, kai bulvės pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos, gali būti tam tikras kiekis bulvių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
12. Leistini kokybės nukrypimai: didžiausias leistinas gumbų su defektais kiekis bulvių siuntoje (procentais nuo masės) nurodytas lentelėje:
Defektai |
I klasė |
II klasė |
a) puviniai bei vidiniai defektai |
2 |
4 |
b) pažaliavę gumbai |
3 |
8 |
c) a+b punktuose išvardytų defektų maksimali suma |
4 |
9 |
d) spaudimo ir smūgio dėmės, pažeidimai, lervų išgraužos*, deformuoti gumbai, įtrūkimai ir pan. |
10 |
20 |
e) c+d maksimali suma |
10 |
20 |
f) kitos veislės gumbai |
2 |
5 |
g) bulvių šašai, rauplės |
6 |
10 |
h) geležligė |
3 |
6 |
(*) lervų išgraužų neturi būti daugiau kaip 2 proc. I klasės ir ne daugiau kaip 5 proc. II klasės maistinėse bulvėse.
13. Defektų apibrėžimai:
13.1. Puviniai – sausasis bei šlapiasis (minkštasis) puviniai, kurių skersmuo yra didesnis nei 5 mm. Vidiniai defektai – tai vidiniai gumbų puviniai bei „tuščiaviduriai“ gumbai.
13.2. Žalia spalva, kuri dengia mažiau nei 1/8 bulvės gumbo paviršiaus ir gali būti pašalinta įprastu skutimu, nelaikoma defektu.
13.3. Bulvių puvinių ir vidinių defektų bei pažaliavusių gumbų suma negali viršyti „c“ punkte nurodytos procentinės svorio dalies.
13.4. Spaudimo ir smūgio dėmėmis laikomos gilesnės nei 5 mm pilkos, mėlynos ir juodos dėmės. Pažeidimai – nupjovimai, pažeidimai įrankiais, vabzdžių ir lervų išgraužos bei kiti, gilesni nei 5 mm, gumbų defektai. Gumbas laikomas deformuotu, jei jį skutant bulvių skutikliu, nuimančiu iki 5 mm bulvės paviršiaus, lieka odelės likučiai; augimo susiraukšlėjimai – gilesni nei 5 mm paviršiaus susiraukšlėjimai.
13.5. Bulvių siuntoje „a“, „b“ ir „d“ punktuose išvardytų defektų suma negali viršyti „e“ punkte nurodytos procentinės svorio dalies.
13.6. Gumbas yra apimtas bulvių šašų, rauplių, kai daugiau nei 1/4 jo paviršiaus yra padengta šiomis ligomis.
14. Leistini dydžio nukrypimai: pirmos ir antros klasių bulvių siuntoje ar pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės ar vienetų skaičiaus) bulvių, kurios neatitinka tos frakcijos dydžio reikalavimų, nurodytų 9 punkte
Punkto pakeitimai:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
VI. pakavimo reikalavimai
15. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje bei transporto priemonės kėbule, kai bulvės pakraunamos į transporto priemonę neįpakuotos, turi būti tos pačios kilmės, veislės, kokybės klasės bei dydžio frakcijos bulvės.
16. Neteko galios nuo 2005-04-10
Punkto naikinimas:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin. 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
18. Pakuotė (tara) turi būti švari, neturinti neigiamos įtakos bulvių kokybei, išvaizdai, skoniui bei nepriduodanti joms pašalinio kvapo.
VII. Ženklinimo reikalavimai
20. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka, be to, ant kiekvienos maistinių bulvių pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas (vardas, pavardė) ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);
20.7. Neteko galios nuo 2005-04-10
Punkto naikinimas:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin. 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
Punkto pakeitimai:
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
21. Parduodant bulves pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį kortelės su 20 punkte nurodyta informacija pateikiamos pirkėjams matomoje vietoje šalia bulvių.
suderinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktorius
Kazimieras Lukauskas
2002 m. gegužės 17 d.
______________
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Įsakymas
Nr. 3D-195, 2005-04-06, Žin., 2005, Nr. 46-1530 (2005-04-09), i. k. 1052330ISAK003D-195
Dėl žemės ūkio ministro 2002 m. gegužės 23 d. įsakymo Nr. 193 "Dėl Maistinių bulvių kokybės reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo