Įsakymas netenka galios 2018-01-01:

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas

Nr. V-470, 2016-04-08, paskelbta TAR 2016-04-15, i. k. 2016-09550

Dėl kai kurių Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymų pripažinimo netekusiais galios

 

Suvestinė redakcija nuo 2004-05-19 iki 2017-12-31

 

Įsakymas paskelbtas: Žin. 2003, Nr. 99-4454, i. k. 1032250ISAK000V-575

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2003 m. rugsėjo 30 d. Nr. V-575

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 9 straipsnio 2 dalies 1 punktu bei vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019) 3.1.6-T33 priemonę:

1. Tvirtinu Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimus (pridedama).

2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugsėjo 26 d. įsakymą Nr. 474 „Dėl Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 98-4377).

3. Pavedu ministerijos sekretoriui Eduardui Bartkevičiui įsakymo vykdymo kontrolę.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                            JUOZAS OLEKAS


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministro 2003 m. rugsėjo 30 d. įsakymu Nr. V-

575

 

KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMAI

 

Įgyvendinami Europos Sąjungos teisės aktai:

2000 m. vasario 22 d. Komisijos sprendimas 2000/195/EB, įteisinantis iš kiaušinio trynio gautų fosfolipidų pateikimą į rinką kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2000 m. vasario 22 d. Komisijos sprendimas 2000/196/EB, uždraudžiantis teikti į rinką Stevia rebaudiana Bertoni augalus ir džiovintus lapus kaip naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2000 m. liepos 24 d. Komisijos sprendimas 2000/500/EB, įteisinantis fitosterolio esteriais praturtinto geltonojo riebalų užtepo pateikimą į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2001 m. sausio 30 d. Komisijos sprendimas 2001/122/EB, įteisinantis kepiniams gaminti skirtų dekstrano preparatų, pagamintų iš Leuconostoc mesenteroides, pateikimą į rinką kaip naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2001 m. rugsėjo 25 d. Komisijos sprendimas 2001/721/EB, įteisinantis trehalozės pateikimą į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2001 m. gruodžio 19 d. Komisijos sprendimas 2001/17/EB, atšaukiantis kanarių riešutų (Canarium indicum L.) teikimą į rinką kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2002 m. vasario 15 d. Komisijos sprendimas 2002/150/EB, įteisinantis koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų pateikimą į rinką kaip naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2002 m. gegužės 23 d. Komisijos sprendimas 2001/424/EB, įteisinantis vaisių gaminių, pasterizuotų apdorojant aukštu slėgiu, pateikimą į rinką pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2003 m. birželio 5 d. Komisijos sprendimas 2003/426/EB, įteisinantis „noni sulčių“ (Morinda citrifolia L. vaisių sulčių) pateikimą į rinką kaip naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;

2003 m. birželio 5 d. Komisijos sprendimas 2003/427/EB, įteisinantis iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) pateikimą į rinką kaip naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97.

 

I. TAIKYMO SRITIS

 

1. Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimai nustato iš kiaušinių trynių gautų fosfolipidų (Komisijos sprendime 2000/195/EB įvardytas pareiškėjas – Belovo, Industrial area 1, 6600 Bastogne, Belgija), fitosterolio esteriais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų (Komisijos sprendime 2000/500/EB įvardytas pareiškėjas – Unilever (UK) Central Resources Limited, Unilever House, Blackfriars, Londonas, Jungtinė Karalystė), Stevia rebaudiana Bertoni augalo ir džiovintų lapų (Komisijos sprendime 2000/196/EB įvardytas pareiškėjas – prof. J. Geuns, KUL, Augalų fiziologijos laboratorija, Kardinaal Mercierlaan 92, 3001 Heverlee, Belgija), koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų (Komisijos sprendime 2002/150/EB įvardytas pareiškėjas – AVEBE ba, Prins Hendrikplein 20, 9641 GK Veendam, Nyderlandai), vaisių gaminių, pasterizuotų apdorojant aukštu slėgiu (Komisijos sprendime 2001/424/EB įvardytas pareiškėjas – Group Danone, 7 rue de Teheran, F-75391 Paris CEDEX 08), trehalozės (Komisijos sprendime 2001/721/EB įvardytas pareiškėjas – Bioresco Ltd Bundesstraāe 29, CH-4054 Basel), kanarių (Canarium indicum L.) (Komisijos sprendime 2001/17/EB įvardytas pareiškėjas – p. Y. Jobert, La Meillade Nr. 65, F-34150 Montpeyroux, atstovaujančio Pacific Nuts Ltd.), kepiniams skirtų dekstrano preparatų, pagamintų iš Leuconostoc mesenteroides (Komisijos sprendime 2001/122/EB įvardytas pareiškėjas – Puracor nv/sa, Industrialaan 25, B-1702 Groot Bijgaarden), „noni sulčių“ (Morinda citrifolia L. vaisių sulčių) (Komisijos sprendime 2003/426/EB įvardytas pareiškėjas – Morinda Inc., 333 W. River Park Drive, Provo, UT 84604, JAV), iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu (Komisijos sprendime 2003/427/EB įvardytas pareiškėjas – Martek Biosciences Corporation, 6480 Dobbin Road, Kolumbija, Maryland 21045 JAV), salatrimų (Komisijos sprendime 2003/867/EB įvardytas pareiškėjas – Danisco A/S, Langebrogade 1, PO Box 17, DK-1001 Kopenhaga K, Danija), fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, salotų užpilų, pieno pakaitalų produktų, fermentuotų pieno pakaitalų produktų, sojos gėrimų ir sūrio pakaitalų produktų (Komisijos sprendime 2004/333/EB įvardytas pareiškėjas – Archer Daniels Midland Company, 4666 Faries Parkway, Decatur, IL. 62526-5666, JAV), fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, pieno pakaitalų produktų, jogurto pakaitalų produktų ir aštrių padažų (Komisijos sprendime 2004/334/EB įvardytas pareiškėjas – Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, FIN – 02130 Espoo), fitosterolio esteriais pagerintų pieno pakaitalų produktų ir jogurto pakaitalų produktų (Komisijos sprendime 2004/335/EB įvardytas pareiškėjas – Unilever, London Road, Purfleet, Essex RM19 1SD, Jungtinė Karalystė), fitosteroliais/fitostanoliais pagerintų geltonųjų tepamųjų riebalų, vaisių gėrimų pieno pagrindu, jogurto pakaitalų produktų ir sūrio pakaitalų produktų (Komisijos sprendime 2004/336/EB įvardytas pareiškėjas – Teriaka Ltd., Siirakuja 3, 01490 Vantaa) kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką sąlygas

Punkto pakeitimai:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

2. Leidžiama pateikti į Lietuvos Respublikos rinką šiuos naujus maisto produktus ir naujus maisto ingredientus:

2.1. iš kiaušinių trynių gautus 85–100% grynumo fosfolipidus;

2.2. fitosterolio esteriais pagerintus geltonuosius tepamuosius riebalus, pieno pakaitalų produktus ir jogurto pakaitalų produktus;

Punkto pakeitimai:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

2.3. koaguliuotus bulvių baltymus ir jų hidrolizatus;

2.4. vaisių gaminius, pasterizuotus apdorojant aukštu slėgiu;

2.5. trehalozę;

2.6. kepiniams skirtus dekstrano preparatus, pagamintus iš Leuconostoc mesenteroides;

2.7. „noni sultis“ (Morinda citrifolia L. vaisių sultys);

2.8. iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintą aliejaus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu.

2.9. salatrimus

Papildyta punktu:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

2.10. fitosteroliais/fitostanoliais pagerintus geltonuosius tepamuosius riebalus, salotų užpilus, pieno pakaitalų produktus, jogurto pakaitalų produktus, fermentuotus pieno pakaitalų produktus, vaisių gėrimus pieno pagrindu, sojos gėrimus, sūrio pakaitalų produktus ir aštrius padažus

Papildyta punktu:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

3. Į Lietuvos Respublikos rinką draudžiama pateikti kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą:

3.1. Stevia rebaudiana Bertoni augalus ir džiovintus lapus;

3.2. kanarių riešutus (Canarium indicum L.).

 

II. REIKALAVIMAI FITOSTEROLIO ESTERIAIS PAGERINTIEMS GELTONIESIEMS TEPAMIESIEMS RIEBALAMS (PAGAL KOMISIJOS SPRENDIMĄ 2000/500/EB)

Pakeistas skyriaus pavadinimas:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

4. Fitosterolio esteriais pagerinti geltonieji tepieji riebalai turi atitikti šiuos reikalavimus:

4.1. fitosterolio jame turi būti ne daugiau kaip 8% m/m (ekvivalentiška 14% m/m fitosterolio esterių);

4.2. fitosterolio sudėtinių dalių kiekiai turi būti tokie:

4.2.1. kampesterolio – 10–40 %. viso produkto;

4.2.2. stigmasterolio – 6–30 %. viso produkto;

4.2.3. beta sitosterolio – 30–65 %. viso produkto;

4.2.4. kitų sudėtinių dalių – ne daugiau kaip 5 pr%. viso produkto.

Punkto pakeitimai:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

5. Fitosterolio esteriais pagerinti geltonieji tepamieji riebalai turi būti ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka, pagal 2004 m. kovo 31 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 608/2004 dėl fitosteroliais, fitosterolio esteriais, fitostanoliais ir/ar fitostanolio esteriais pagerintų maisto ir maisto ingredientų ženklinimo reikalavimų ir papildomai parašoma:

5.1. „Margarinas (arba augaliniai tepamieji riebalai) su augalinio sterolio esteriais“, atitinkantis 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 2991/94, nustatančio tepiųjų riebalų standartus, reikalavimus“;

Punkto pakeitimai:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

5.2. ingredientų sąraše, be kitų ingredientų, ir „augalinio sterolio esteriai“;

5.3. „Skirtas žmonėms, siekiantiems sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje“;

5.4. „Vartojantieji cholesterolio kiekį mažinančius vaistus gali vartoti produktą tik patarus gydytojui“;

5.5. „Nerekomenduotinas nėščiosioms, žindyvėms ir vaikams iki 5 metų“;

5.6. „Rekomenduojama vartoti kaip sveikos mitybos raciono dalį, reguliariai vartojant vaisius ir daržoves (karotenoidų kiekiui palaikyti).“

Punkto pakeitimai:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

III. REIKALAVIMAI KOAGULIUOTIEMS BULVIŲ BALTYMAMS IR JŲ HIDROLIZATAMS

 

6. Koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų specifikacija:

6.1. sausosios medžiagos ne mažiau kaip 800 mg/g;

6.2. baltymo (n*6,25) ne mažiau kaip 600 mg/g (sausosios medžiagos);

6.3. pelenų ne daugiau kaip 400 mg/g (sausosios medžiagos);

6.4. glikoalkaloido (viso) ne daugiau kaip 150 mg/kg;

6.5. lizinoalanino (viso) ne daugiau kaip 500 mg/kg;

6.6. lizinoalanino (laisvojo) ne daugiau kaip 10 mg/kg.

7. Koaguliuoti bulvių baltymai ir jų hidrolizatai turi būti ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai produkto etiketėje arba, jei jų yra produkto sudėtyje, ingredientų sąraše parašomi žodžiai „bulvių baltymas“.

 

IV. REIKALAVIMAI VAISIŲ GAMINIAMS, PASTERIZUOTIEMS APDOROJANT AUKŠTU SLĖGIU

 

8. Vaisių gaminiai, pasterizuoti apdorojant aukštu slėgiu, turi atitikti šių reikalavimų 1 priede pateiktą specifikaciją.

9. Vaisių gaminiai, pasterizuoti apdorojant aukštu slėgiu, turi būti ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai etiketėje greta vaisių gaminio pavadinimo ar bet kokio produkto, kurio gamybai jis pavartojamas, pavadinimo parašomi žodžiai „Pasterizuota apdorojant aukštu slėgiu“.

 

V. REIKALAVIMAI TREHALOZEI

 

10. Trehalozė turi atitikti šių reikalavimų 2 priede pateiktą specifikaciją.

11. Trehalozės ženklinimas produkto etiketėje

11.1. Pavadinimas „trehalozė“ užrašomas ženklinant ją kaip atskirą produktą ar produkto, turinčio trehalozės, ingredientų sąraše.

11.2. Gerai matomoje trehalozės pavadinimo išnašoje, pažymėtoje žvaigždute*, užrašomi žodžiai „Trehalozė yra gliukozės šaltinis“. Žodžių raidžių šriftas turi būti ne mažesnis kaip ingredientų sąrašo šriftas.

 

VI. REIKALAVIMAI KEPINIAMS, SKIRTIEMS DEKSTRANO PREPARATAMS, PAGAMINTIEMS IŠ LEUCONOSTºC MESENTEROIDES

 

12. Kepiniams skirti dekstrano preparatai, pagaminti iš Leuconostoc mesenteroides, turi atitikti šių reikalavimų 3 priede pateiktą specifikaciją.

13. Kepiniams skirti dekstrano preparatai, pagaminti iš Leuconostoc mesenteroides, gali sudaryti ne daugiau kaip 5 %. galutinio produkto svorio.

14. Kepiniams skirti dekstrano preparatai, pagaminti iš Leuconostoc mesenteroides, turi būti ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai juos savo sudėtyje turinčių produktų ingredientų sąraše parašomas žodžis „dekstranas“.

 

VII. REIKALAVIMAI „NONI SULTIMS“ (MORINDA CITRIFOLIA L. VAISIŲ SULTIMS)

 

15. „Noni sultys“ (Morinda citrifolia L. vaisių sultys) kaip naujas maisto ingredientas gali būti teikiamos į rinką pasterizuotų vaisių gėrimų gamybai.

16. „Noni sultys“ (Morinda citrifolia L. vaisių sultys) turi būti ženklinamos Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai šio gėrimo etiketėje arba, jei jų yra vaisių gėrimų sudėtyje, ingredientų sąraše parašomi žodžiai „Noni sultys“ arba „Morinda citrifolia sultys“.

 

VIII. REIKALAVIMAI IŠ JŪROS MIKRODUMBLIŲ SCHIZºCHYTRIUM SP. PAGAMINTAM ALIEJUI SU DIDELIU DHR (DEKOZAHEKSAENO RŪGŠTIS) KIEKIU

 

17. Iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintas aliejus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu turi atitikti šių reikalavimų 4 priede pateiktą specifikaciją.

18. Iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintas aliejus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu gali būti vartojamas šių reikalavimų 5 priede išvardytų produktų gamybai nurodytais kiekiais.

19. Iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintas aliejus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu turi būti ženklinamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai produkto arba jį savo sudėtyje turinčių produktų etiketėje ingredientų sąraše parašomi žodžiai „Didelį DHR kiekį turintis aliejus iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp.“.

 

IX. REIKALAVIMAI SALATRIMAMS

 

20. Salatrimai kaip nauji maisto ingredientai gali būti teikiami į rinką kepinių bei konditerijos gaminių gamybai.

21. Salatrimų specifikacija

21.1. Apibūdinimas

21.1.1. Salatrimai – akronimas, sudarytas iš anglų k. žodžių pirmųjų raidžių, reiškiantis trumpagrandines ir ilgagrandines akrilo triglicerido molekules.

21.1.2. Salatrimai gaunami nefermentiniu būdu interesterifikuojant triacetiną, tripropioniną, tributiriną ar jų mišinius su hidrintais rapsų, sojos, medvilnės ar saulėgrąžų aliejais.

21.1.3. Kambario temperatūroje skaidrus, nuo gintarinio atspalvio skysčio iki šviesių vaško konsistencijos drumzlių, be nuosėdų, pašalinių priemaišų ar apkartusio kvapo.

21.2. Glicerolio esterių pasiskirstymas:

21.2.1. triacilglicerolio – daugiau kaip 87 %;

21.2.2. diacilglicerolio – ne daugiau kaip 10 %;

21.2.3. monoacilglicerolio – ne daugiau kaip 2 %.

21.3. Riebalų rūgščių sudėtis:

21.3.1. MOLE % LCFA (ilgagrandinės riebalų rūgštys) – 33–70 %;

21.3.2. MOLE % SCFA (trumpagrandinės riebalų rūgštys) – 30–67 %;

21.3.3. sočiosios ilgagrandinės riebalų rūgštys – mažiau kaip 70 % pagal svorį;

21.3.4. transriebalų rūgštys – ne daugiau kaip 1 %;

21.3.5. laisvosios riebalų rūgštys kaip oleino rūgštis – ne daugiau kaip 0,5 %.

21.4. Triacilglicerolio pagrindas:

21.4.1. triesteriai (trumpi/ilgi nuo 0,5 iki 2,0) – ne mažiau kaip 90 %;

21.4.2. triesteriai (trumpi/ilgi = 0) – ne daugiau kaip 10 %.

21.5. Nemuilinamosios medžiagos – ne daugiau kaip 1 %.

21.6. Drėgmė – ne daugiau kaip 0,3 %.

21.7. Pelenai – ne daugiau kaip 0,1 %.

21.8. Spalva – ne daugiau kaip 3,5 raudona (Lovibond).

21.9. Peroksidų skaičius – ne daugiau kaip 2,0 Mekv/kg.

22. Produkto etiketėje, o jei salatrimų yra produkto sudėtyje – ingredientų sąraše užrašomas teiginys Sumažintos energinės vertės riebalai (salatrimai).

23. Etiketėje papildomai užrašomi šie teiginiai:

23.1. Gausus vartojimas gali sukelti virškinamojo trakto sudirginimą.

23.2. Produktas netinka vaikų mitybai

Papildyta skyriumi:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

X. reikalavimai Fitosteroliais/fitostanoliais pagerintiems geltoniesiems TEPAMIESIEMS RIEBALAMS, salotų užpilams, pieno PAKAITALŲ produktams, fermentuotiems pieno PAKAITALŲ produktams, sojos gėrimams ir sūrio PAKAITALŲ produktams (pagal Komisijos sprendimą 2004/333/EB)

 

24. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

24.1. geltonieji tepamieji riebalai, apibūdinti 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 2991/94, nustatančiame tepamųjų riebalų standartus, išskyrus virimui ir kepimui skirtus riebalus bei užtepus sviesto ar kitų gyvūninių riebalų pagrindu;

24.2. salotų užpilai, tarp jų ir majonezas;

24.3. pieno pakaitalų produktai, tokie kaip pusriebio ir nugriebto pieno pakaitalų produktai, pagal poreikį pridedant vaisių ir/ar grūdų, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

24.4. fermentuoti pieno pakaitalų produktai, tokie kaip jogurtas, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

24.5. sojos gėrimai, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

24.6. sūrio pakaitalų produktai (riebalų kiekis ne daugiau kaip 12 g/100 g), kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais.

25. Fitosterolių/fitostanolių specifikacija

25.1. Fitosteroliai ir fitostanoliai yra iš augalų ekstrahuoti steroliai ir stanoliai, galintys būti laisvųjų sterolių ir stanolių pavidalo ar esterifikuoti su maistinėmis riebalų rūgštimis.

25.2. Sudėtis (tiriant dujų chromatografija liepsnos jonizacijos detektoriumi ar ekvivalentišku metodu):

25.2.1. beta sitisterolio – mažiau kaip 80 %;

25.2.2. beta sitostanolio – mažiau kaip 15 %;

25.2.3. kampesterolio – 40 %;

25.2.4. kampestanolio – 5 %;

25.2.5. stigmasterolio – 30 %;

25.2.6. brasikasterolio – 3 %;

25.2.7. kitų sterolių/stanolių – 3 %.

25.3. Tarša/grynumas (tiriant dujų chromatografija liepsnos jonizacijos detektoriumi ar ekvivalentišku metodu). Iš kitų šaltinių nei maistiniai augaliniai aliejai ekstrahuoti fitosteroliai ir fitostanoliai neturi būti užteršti, jų grynumas turi būti daugiau kaip 99 %.

26. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių.

27. Salotų užpilas turi būti įpakuotas kaip atskira porcija.

28. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g

Papildyta skyriumi:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

XI. Reikalavimai fitosteroliais/fitostanoliais pagerintiems geltoniesiems TEPAMIESIEMS RIEBALAMS, pieno PAKAITALŲ produktams, jogurto PAKAITALŲ produktams ir aštriems padažams (pagal Komisijos sprendimą 2004/334/EB)

 

29. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

29.1. geltonieji tepamieji riebalai, apibūdinti 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 2991/94, nustatančiame tepiųjų riebalų standartus, išskyrus virimui ir kepimui skirtus riebalus bei užtepus sviesto ar kitų gyvūninių riebalų pagrindu;

29.2. pieno pakaitalų produktai, tokie kaip pusriebio ir nugriebto pieno pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

29.3. jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

29.4. aštrūs padažai.

30. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių.

31. Aštrūs padažai turi būti įpakuoti kaip atskira porcija.

32. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g

Papildyta skyriumi:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

XII. Reikalavimai fitosterolio esteriais pagerintiems pieno PAKAITALŲ produktams ir jogurto PAKAITALŲ produktams (pagal Komisijos sprendimą 2004/335/EB)

 

33. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

33.1. pieno pakaitalų produktai, tokie kaip pusriebio ir nugriebto pieno pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

33.2. jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais;

33.3. pieno/jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais.

34. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių esterių (perskaičiuotų į laisvuosius sterolius/stanolius).

35. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g

Papildyta skyriumi:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

XIII. Reikalavimai fitosteroliais/fitostanoliais pagerintiems geltoniesiems TEPAMIESIEMS RIEBALAMS, vaisių gėrimams pieno pagrindu, jogurto PAKAITALŲ produktams ir sūrio PAKAITALŲ produktams (pagal Komisijos sprendimą 2004/336/EB)

 

36. Į rinką gali būti teikiami šie fitosteroliais/fitostanoliais, atitinkančiais šios tvarkos 25 punkte pateiktą specifikaciją, pagerinti maisto produktai ir maisto ingredientai:

36.1. geltonieji tepamieji riebalai, apibūdinti 1994 m. gruodžio 5 d. Tarybos reglamente (EB) Nr. 2991/94, nustatančiame tepiųjų riebalų standartus, išskyrus virimui ir kepimui skirtus riebalus bei užtepus sviesto ar kitų gyvūninių riebalų pagrindu;

36.2. vaisiniai gėrimai pieno pagrindu, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

36.3. jogurto pakaitalų produktai, kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais;

36.4. sūrio pakaitalų produktai (riebalų kiekis – ne daugiau kaip 12 g/100 g), kur pieno riebalai ir/ar baltymai iš dalies ar visai pakeisti augaliniais riebalais ar baltymais.

37. Į rinką produktai teikiami tokio pavidalo, kad būtų galima lengvai dalyti į porcijas, kuriose būtų arba ne daugiau kaip 3 g (1 porcijos per dieną atveju), arba ne daugiau kaip 1 g (3 porcijų per dieną atveju) pridėtų fitosterolių/fitostanolių.

38. Gėrimų pakuotėje pridėtų fitosterolių/fitostanolių neturi būti daugiau kaip 3 g

Papildyta skyriumi:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 


Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų

maisto ingredientų pateikimo į rinką

reikalavimų 1 priedas

 

VAISIŲ GAMINIŲ, PASTERIZUOTŲ APDOROJANT AUKŠTU SLĖGIU, SPECIFIKACIJA

 

Rodiklis

Reglamentavimas

Pastaba

Vaisių rūšis

Obuoliai, abrikosai, bananai, gervuogės, mėlynės, vyšnios, kokosai, figos, vynuogės, greipfrutai, mandarinai, mangai, melionai, persikai, kriaušės, ananasai, džiovintos slyvos, avietės, rabarbarai, braškės

Įprastuose gamybos procesuose naudojami vaisiai

Vaisių laikymas iki apdorojimo aukštu slėgiu

Mažiausiai 15 dienų minus 20 ºC temperatūroje

Vaisių derlius surenkamas ir laikomas laikantis geros žemės ūkio, geros higienos ir geros gamybos praktikos

Vaisių sudėjimas

Nuo 40% iki 60% atitirpdytų vaisių

Vaisiai homogenizuojami ir sudedami su kitais ingredientais

pH

3,2-4,2

-

º Brix

7-42

Užtikrinama dedant cukrų

Aw

< 0,95

Užtikrinama dedant cukrų

Galutinis laikymas

Ne daugiau kaip 60 dienų ne aukštesnėje kaip 5 ºC temperatūroje

Ekvivalentiškas įprastais būdais apdorotų produktų laikymo sąlygoms

______________

 


Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų

maisto ingredientų pateikimo į rinką

reikalavimų 2 priedas

 

TREHALOZĖS SPECIFIKACIJA

 

1. Trehalozės sinonimas – a, a-trehalozė.

2. Trehalozė – neredukuojantysis disacharidas, sudarytas iš dviejų gliukozės liekanų, sujungtų a-1,1-gliukozidine jungtimi. Trehalozė gaunama iš skystoje terpėje apdorojamo krakmolo, taikant kelių stadijų fermentavimo procesą. Prekiaujama produktu, kuris yra dihidrato pavidalu.

3. Cheminis pavadinimas: a-D-gliukopiranozil-a-D- gliukopiranozidas, dihidratas.

4. CAS Nr. 6138-23-4 (dihidratas).

5. Cheminė formulė:

 

C12H22O11 × H2O (dihidratas).

 

6. Struktūrinė formulė:

 

Trehalozė

 

 

7. Formulinė masė: 378,33 (dihidratas).

8. Pagrindinės medžiagos kiekis – ne mažiau kaip 98 % skaičiuojant sausai medžiagai.

9. Apibūdinimas – bekvapiai balti arba beveik balti saldaus skonio kristalai.

10. Charakteristika

10.1. Tirpumas

Tirpi vandenyje, labai mažai tirpi etanolyje.

10.2. Savitasis poliarizacijos plokštumos sukimas

 

+ 199º (5 % vandeninis tirpalas).

 

10.3. Lydymosi temperatūra – 97 ºC (dihidratas).

11. Grynumas

11.1. Nuodžiūvis – ne didesnis kaip 1,5 % (60 ºC, 5 val.).

11.2. Suminis pelenų kiekis – ne didesnis kaip 0,05 %.

11.3. Švinas

11.3.1. Ne daugiau kaip 1 mg/kg.

11.3.2. Nustatomas taikant atominės absorbcijos metodą, pritaikytą nurodytai koncentracijai. Ėminio dydį ir ruošimo metodą galima pasirinkti pagal FNP 5 „Instrumental methods“ (Food and nutrition paper 5 Rev.2 – Guide to specifications for general notices, general analytical techniques, identification tests, test solutions and other reference materials (JECFA) 1991, 322 p. English – ISBN 02991) aprašytus principus.

12. Analizės metodas

12.1. Principas: trehalozė identifikuojama skysčių chromatografija ir kiekybiškai nustatoma pagal palyginamąjį etaloną, paruoštą iš etaloninės trehalozės.

12.2. Ėminio tirpalo ruošimas: tiksliai pasverti apie 3 g sauso ėminio, supilti jį į 100 ml matavimo kolbą ir įpilti maždaug 80 ml dejonizuoto vandens. Ėminį visiškai ištirpinti ir tirpalą praskiesti dejonizuotu vandeniu iki kolbos žymės. Tirpalą filtruoti per 0,45 mikronų filtrą.

12.3. Etaloninio tirpalo ruošimas: vandenyje ištirpinti tiksliai pasvertą sausos etaloninės trehalozės kiekį, kad būtų gautas žinomos koncentracijos maždaug 30 mg/ml trehalozės tirpalas.

12.4. Aparatūra: skysčių chromatografas su lūžio rodiklio detektoriumi ir integruojančiu registruotuvu.

12.5. Sąlygos:

12.5.1. kolonėlė: Shodex Ionpack KS-801 (Showa Denko Co.) arba lygiavertė, kurios ilgis 300 mm, skersmuo 10 mm;

12.5.2. temperatūra: 50 ºC;

12.5.3. judančioji fazė: vanduo;

12.5.4. srautas: 0,4 ml/min;

12.5.5. įšvirkščiamas tūris: 8 miul.

12.6. Analizės eiga: į chromatografą atskirai išvirkšti vienodus analizuojamo ėminio ir etaloninio ėminio tirpalo tūrius. Užrašyti chromatogramas ir išmatuoti trehalozės atsako smailių plotą.

12.7. Trehalozės kiekį, išreikštą % masės, apskaičiuoti pagal šią formulę:

 

trehalozės % = 100 x (Ru/Rs) x (Ws/Wu)

 

čia:

Rs = smailės, atitinkančios trehalozės etaloninį ėminį, plotas;

Ru = smailės, atitinkančios trehalozės analizuojamą ėminį, plotas;

Ws = trehalozės etaloninio ėminio masė, mg;

Wu = sauso analizuojamo ėminio masė, mg.

______________

 


Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų

maisto ingredientų pateikimo į rinką

reikalavimų 3 priedas

 

DEKSTRANO PREPARATŲ, PAGAMINTŲ IŠ LEUCONOSTºC MESENTEROIDES, SPECIFIKACIJA

 

1. Miltelių pavidalo preparato sudėtis

1.1. Angliavandenių – 60%, iš jų:

1.1.1. dekstrano – 50%;

1.1.2. manitolio – 0,5%;

1.1.3. fruktozės – 0,3%;

1.1.4. leukrozės – 9,2%.

1.2. Baltymų – 6,5%.

1.3. Riebalų – 0,5%.

1.4. Pieno rūgšties – 10%.

1.5. Etanolio – pėdsakai.

1.6. Pelenų – 13%.

1.7. Drėgmė – 10%.

2. Skysto pavidalo preparato sudėtis

2.1. Angliavandenių – 12%, iš jų:

2.1.1. dekstrano – 6,9%;

2.1.2. manitolio – 1,1%;

2.1.3. fruktozės – 1,9%;

2.1.4. leukrozės – 2,2%.

2.2. Baltymų – 2%.

2.3. Riebalų – 0,1%.

2.4. Pieno rūgšties – 2%.

2.5. Etanolio – 0,5%.

2.6. Pelenų – 3,4%.

2.7. Drėgmė – 80%.

______________

 


Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų

maisto ingredientų pateikimo į rinką

reikalavimų 4 priedas

 

IŠ JŪROS MIKRODUMBLIŲ SCHIZCHYTRIUM SP. PAGAMINTO ALIEJAUS SU DIDELIU DHR (DEKOZAHEKSAENO RŪGŠTIES) KIEKIU SPECIFIKACIJA

 

Rodiklis

Kiekis

 

Rūgštingumas

 

Ne daugiau kaip 0,5 mg KOH/g

 

Peroksidų skaičius

 

Ne daugiau kaip 5,0 mekv/kg aliejaus

 

Drėgmė ir lakiosios medžiagos

 

Ne daugiau kaip 0,05%

 

Nesumuilinamosios medžiagos

 

Ne daugiau kaip 4,5%

 

Transriebalų rūgštys

 

Ne daugiau kaip 1%

 

DHR kiekis

 

Ne mažiau kaip 32,0%

______________

 


Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų

maisto ingredientų pateikimo į rinką

reikalavimų 5 priedas

 

IŠ JŪROS MIKRODUMBLIŲ SCHIZºCHYTRIUM SP. PAGAMINTO ALIEJAUS SU DIDELIU DHR (DEKOZAHEKSAENO RŪGŠTIS) KIEKIU VARTOJIMAS

 

Produktų grupės

Didžiausias leidžiamas DHR kiekis

Pieno produktai, išskyrus gėrimus pieno pagrindu

200 mg/100 g arba sūrio produktams – 600 mg/100 g

Pieniški analogai, išskyrus gėrimus

200 mg/100 g arba sūrio produktų analogams – 600 mg/100 g 600 mg/100 g

Tepamieji riebalai ir užpilai

500 mg/100 g

Sausieji pusryčiai grūdų pagrindu Maisto papildai

Pagal gamintojo rekomendacijas – 200 mg per parą

Specialios medicininės paskirties maisto produktai

Pagal individualius asmens, kuriam skiriamas produktas, specialios mitybos poreikius

Maisto produktai, skirti svorį mažinančioms sumažinto energijos kiekio dietoms

200 mg/ pakeičiant valgymą

PASTABA. Visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR kiekiu, turi būti atsparūs oksidacijai, kuri turi būti nustatoma visuotinai pripažintais nacionaliniais ar tarptautiniais tyrimų metodais (pvz., AOAC).

______________

 

 

Priedo pakeitimai:

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas

Nr. V-336, 2004-05-07, Žin., 2004, Nr. 81-2909 (2004-05-18), i. k. 1042250ISAK000V-336

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. rugsėjo 30 d. įsakymo Nr. V-575 "Dėl kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimų patvirtinimo" pakeitimo