Įsakymas netenka galios 2013-04-28:
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-322, 2013-04-24, Žin., 2013, Nr. 43-2162 (2013-04-27), i. k. 113110MISAK00B1-322
Dėl kai kurių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymų pripažinimo netekusiais galios
Suvestinė redakcija nuo 2010-04-16 iki 2013-04-27
Įsakymas paskelbtas: Žin. 2008, Nr. 114-4376, i. k. 108110MISAK00B1-509
Nauja redakcija nuo 2010-04-16:
Nr. B1-146, 2010-04-08, Žin. 2010, Nr. 43-2093 (2010-04-15), i. k. 110110MISAK00B1-146
LIETUVOS RESPUBLIKOS
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL GYVŪNINIO IR NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ, PRIKLAUSANČIŲ MAŽAI RIZIKOS GRUPEI, INFORMACIJOS TEIKIMO VALSTYBINEI MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBAI
2008 m. rugsėjo 29 d. Nr. B1-509
Vilnius
Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14), 19 straipsniu:
2. Nurodau:
2.1. gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektams, priklausantiems mažai rizikos grupei, kurių sąrašas skelbiamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje, kiekvieną metų ketvirtį atlikti savikontrolę, užpildyti klausimyną, nurodytą šio įsakymo 1 punkte, ir jį pateikti valstybinę maisto ir veterinarinę kontrolę atliekančiam apskrities, miesto ar rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnui subjekto patikrinimo metu;
2.2. apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms įvertinti valstybinės maisto ir veterinarinės kontrolės metu gautus gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektų užpildytus klausimynus ir, palyginus juose pateiktus duomenis su valstybinės maisto ir veterinarinės kontrolės duomenimis, įvertinti subjekto atitiktį mažai rizikos grupei.
3. Pavedu:
3.1. įsakymą pagal kompetenciją vykdyti apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms ir gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektams, priklausantiems mažai rizikos grupei;
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2008 m. rugsėjo 29 d. įsakymu Nr. B1-509
(Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2010 m. balandžio 8 d. įsakymo Nr. B1-146 redakcija)
GYVŪNINIO IR NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO
SAVIKONTROLĖS KLAUSIMYNAS
______________ Nr. _________
(data)
___________________________
(vieta)
___________________________________________________________________________
(gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, adresas,
___________________________________________________________________________
veterinarinio patvirtinimo / maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo numeris)
___________________________________________________________________________
(ekonominės veiklos rūšys)
Gyvūninio ir negyvūninio maisto subjekto patalpų / veiklos pakeitimai / atnaujinimai:
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Eil. Nr. |
Reikalavimas |
Taip / Ne Netikrinta |
Pastabos |
|
Patalpų ir įrangos reikalavimai |
|
|
1. |
Maisto tvarkymo, sandėliavimo ir buitinės patalpos tvarkingos, gerai prižiūrimos, nelaikomi pašaliniai daiktai |
|
|
2. |
Patalpų lubos, sienos, grindys, durys, langai švarūs, valomi numatytu dažnumu |
|
|
3. |
Buitinės, persirengimo patalpos, spintelės tinkamai įrengtos, tvarkingos, gerai vėdinamos |
|
|
4. |
Maisto tvarkymo technologinė įranga tvarkinga, švari |
|
|
5. |
Kur reikalinga, tiekiamas šiltas ir šaltas geriamasis vanduo |
|
|
6. |
Kanalizacijos trapai tvarkingi, tinkamai uždengti, švarūs |
|
|
7. |
Šiukšlės ir maistinės atliekos laikomos uždarose, švariose talpose ir laiku šalinamos |
|
|
8. |
Įrengta pakankamai šaldymo įrenginių laikyti žaliavoms ir pagamintiems maisto produktams; šaldytuvai neperpildyti |
|
|
9. |
Šaldymo įrenginiuose maistas laikomas tvarkingai, apsaugant nuo kryžminės ar kitos fizinės taršos galimybės |
|
|
10. |
Šaldymo įrenginių temperatūra matuojama ir registruojama numatytu dažnumu (nurodykite, kokie būna temperatūriniai svyravimai, kada buvo nustatytas nukrypimas nuo kritinių ribų) |
|
|
11. |
Šaldymo įrenginiai, kuriuose laikomas maistas, valomi ir atitirpinami numatytu dažnumu |
|
|
|
Reikalavimai maistui |
|
|
12. |
Maistas priimamas su lydinčiais dokumentais |
|
|
13. |
Vykdoma maisto priėmimo kontrolė (pastabose nurodykite, dėl kokių neatitikimų produktai buvo nepriimti) |
|
|
14. |
Užtikrinamas maisto atsekamumas (nurodykite, kokiu būdu užtikrinamas atsekamumas) |
|
|
15. |
Maistas laikomas tinkamomis sąlygomis, t. y. tokioje temperatūroje, kurią nurodo gamintojas ženklinimo etiketėje |
|
|
16. |
Maisto produktai ženklinami pagal teisės aktus, informacija nurodoma teisingai, neklaidina vartotojų (nurodykite ženklinimo pažeidimų, nustatytų įmonėje per vieną metų ketvirtį, skaičių ir pobūdį) |
|
|
17. |
Nurodytos maisto produktų kainos neklaidina vartotojų (šis reikalavimas taikomas mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo subjektams) |
|
|
18. |
Maisto produktų tinkamumo vartojimo terminai nepasibaigę (nurodykite per vieną mėnesį nustatytų šių atvejų skaičių) |
|
|
19. |
Maisto kokybė vertinama nustatytu dažnumu (trumpai nurodykite maisto kokybės tikrinimo būdus, tikrinančius asmenis, dažnumus) |
|
|
20. |
Atliekami maisto produktų laboratoriniai tyrimai (jei taip, užpildykite šio klausimyno Maisto / nuoplovų atliktų laboratorinių tyrimų lentelę) |
|
|
21. |
Gaminamiems maisto produktams, patiekalams parengtos vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintos receptūros, technologiniai aprašymai (pildoma tik tuo atveju, jei įmonėje vykdoma maisto, patiekalų gamyba) |
|
|
|
Reikalavimai darbuotojams |
|
|
22. |
Darbuotojai pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą |
|
|
23. |
Darbuotojai laikosi elementarios higienos reikalavimų, rankas plauna laiku ir su tinkamomis priemonėmis (nurodykite, kaip tai tikrinate) |
|
|
24. |
Darbuotojų apranga tvarkinga, švari |
|
|
25. |
Darbuotojams planingai organizuojami mokymai dėl saugaus ir kokybiško maisto tvarkymo, bendrųjų higienos reikalavimų, protrūkių atsiradimo priežasčių (nurodykite paskutinių mokymų datą ir vietą) |
|
|
|
Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos įgyvendinimas |
|
|
26. |
Įdiegta ir veikia RVASVT sistema (nurodykite, ar RVASVT sistema individuali ar veikia pagal šakines geros higienos praktikos taisykles) |
|
|
27. |
Nustatyti svarbieji valdymo taškai, jų stebėsena vykdoma numatytu dažnumu ir laiku registruojama stebėsenos žurnaluose |
|
|
28. |
Naudojami matavimo prietaisai kalibruoti |
|
|
29. |
Esant nukrypimams nuo kritinių ribų, taikomos koregavimo priemonės, užtikrinančios maisto saugą, ir jos registruojamos |
|
|
30. |
Gavus vartotojų skundus, aiškinamasi jų atsiradimo priežastys |
|
|
31. |
Vykdomas RVASVT sistemos vidinis auditas (nurodykite paskutinio vidaus audito datą) |
|
|
32. |
Užtikrinamas dokumentų atsekamumas ir saugojimas |
|
|
33. |
Įdiegtos kokybės vadybos sistemos, jos sertifikuotos, atliekami išoriniai auditai maisto saugos ir kokybės srityse* (nurodykite, kokia sistema įdiegta, pagal kokį standartą ir kokios kontrolės įstaigos ar įmonės atlieka išorinius auditus, nurodykite paskutinio išorinio audito datą ir išvadas) |
|
|
* – šis reikalavimas neprivalomas.
Maisto, nuoplovų atlikti laboratoriniai tyrimai:
Eil. Nr. |
Maisto / nuoplovų pavadinimas / ėmimo vieta |
Tiriamasis rodiklis |
Tyrimo rezultatai |
Pastabos |
|
|
|
|
|
Papildoma informacija:
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Trūkumų šalinimo planas:
Eil. Nr. |
Neatitikimo esmė |
Trūkumo pašalinimo data |
Atsakingas asmuo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tikrino:
|
|
|
|
|
(pareigos)
|
|
(parašas) |
|
(vardas ir pavardė) |
(pareigos) |
|
(parašas) |
|
(vardas ir pavardė) |
Gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjekto
savikontrolės klausimynas Nr. ______, _____________
(data)
Puslapis ____ iš ____
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Įsakymas
Nr. B1-146, 2010-04-08, Žin., 2010, Nr. 43-2093 (2010-04-15), i. k. 110110MISAK00B1-146
Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 29 d. įsakymo Nr. B1-509 "Dėl gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektų, priklausančių mažai rizikos grupei, informacijos teikimo Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai" pakeitimo