Suvestinė redakcija nuo 2024-05-09

 

Įsakymas paskelbtas: TAR 2015-05-29, i. k. 2015-08273

 

Nauja redakcija nuo 2024-05-09:

Nr. V-511, 2024-05-08, paskelbta TAR 2024-05-08, i. k. 2024-08546

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO ir REKOMENDUOJAMo VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO kiekio PATVIRTINIMO

 

2015 m. gegužės 25 d. Nr. V-641

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos Respublikos Valstybės rezervo įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi ir Gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. sausio 5 d. nutarimu Nr. 23 „Dėl Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo įgyvendinimo“, 4 punktu bei siekdamas nustatyti gyventojų maisto produktų rekomenduojamus poreikius nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu,

tvirtinu pridedamą Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamą maisto produktų asortimentą ir rekomenduojamą vieno gyventojo paros suvartojimo kiekį.

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministrė                                                            Rimantė Šalaševičiūtė

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro

2015 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. V-641

(Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro

2024 m. gegužės 8 d. įsakymo Nr. V-511

redakcija)

 

 

NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMAS MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTAS IR REKOMENDUOJAMAS VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO KIEKIS

 

1. Maisto produktų asortimentas:

1.1. Geriamasis vanduo – 1–1,5 l/parą.

1.2. Angliavandenių šaltinių grupė:

1.2.1. duona – 370–520 g/parą;

1.2.2. džiūvėsiai, traški duona – 230–325 g/parą;

1.2.3. kvietiniai miltai – 230–325 g/parą;

1.2.4. makaronai – 230–325 g/parą;

1.2.5. greito paruošimo makaronai – 715–975 g/parą;

1.2.6. kruopos, kruopų dribsniai, greito paruošimo košės (grikių, avižų, ryžių, manų, miežių, perlinės ir kt.) – 230–325 g/parą;

1.2.7. ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai – 200–260 g/parą;

1.2.8. bulvės – 950–1300 g/parą;

1.2.9. sausos bulvių košės – 260–360 g/parą.

1.3. Baltymų šaltinių grupė:

1.3.1. mėsa, žuvis – 140–190 g/parą;

1.3.2. vytintas ar rūkytas kumpis arba vytintos ar rūkytos dešros – 105–140 g/parą;

1.3.3. mėsos arba žuvies konservai – 150–210 g/parą;

1.3.4. sutirštintas pienas – 105–140 g/parą;

1.3.5. pieno milteliai – 80–105 g/parą;

1.3.6. fermentiniai sūriai – 80–105 g/parą;

1.3.7. džiovinti varškės sūriai – 180–250 g/parą.

1.4. Riebalų šaltinių grupė:

1.4.1. aliejus – 22–30 g/parą;

1.4.2. sviestas – 22–30 g/parą;

1.4.3. margarinas, tepieji riebalų mišiniai – 29–40 g/parą;

1.4.4. taukai – 15–20 g/parą.

1.5. Daržovių, vaisių ir ankštinių grupė:

1.5.1. konservuotos daržovės ir vaisiai arba raugintos ar vakuumuotos daržovės – 150–210 g/parą;

1.5.2. konservuotos daržovių sriubos (daržovių ne mažiau 60 proc.) – 200–280 g/parą;

1.5.3. pupelės, pupos, žirniai, lęšiai – 50–70 g/parą;

1.5.4. džiovinti vaisiai – 60–85 g/parą;

1.5.5. šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 150–210 g/parą;

1.5.6. vaisių sultys – 210–290 g/parą.

1.6. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai 100 g/parą.

1.7. Tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai 80 g/parą.

1.8. Maisto papildai (vitaminai A, B, C, D) – 20 proc. RMV (referencinės maistinės vertės)/gyv./parą.

1.9. Cukrus – 11–15 g/parą.

1.10. Druska – 2,2–3 g/parą.

2. Suaugusio asmens rekomenduojamas maisto produktų kiekis apskaičiuotas, kai:

2.1. asmens paros vartojimo kiekis 6132 kJ/1460 kcal‒8400 kJ/2000 kcal per parą, gaunamas, kai vienas asmuo suvartoja po vieną maisto produktą iš kiekvienos 1.1–1.5 papunkčiuose nurodytos grupės (jei suvartoja du maisto produktus iš vienos grupės, jų kiekis turi būti mažinamas pusiau ir pan.) per parą;

2.2. 1.8–1.10 papunkčiuose nurodyti produktai į suaugusio asmens maisto produktų normą įtraukiami po 7 parų;

2.3. suaugusio asmens rekomenduojamo paros maisto produktų kiekio kaloringumas ne mažesnis nei 6132 kJ/1460 kcal.

3. Vaikams pagal amžių rekomenduojama suaugusio asmens maisto produktų kiekių dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc. Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus tiekiami tik 1.6 papunktyje nurodyti maisto produktai. Kūdikiams, vyresniems nei 6 mėn., tiekiami 1.7 papunktyje nurodyti maisto produktai ir 20 proc. suaugusio asmens maisto produktų kiekio dalis. Kiekybinės reikšmės yra vidutinės.

4. Nėščiosioms ir žindančiosioms rekomenduojamas maisto produktų kiekis turi būti vidutiniškai 20 proc. didesnis už suaugusio asmens maisto produktų kiekį.

 

______________________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas

Nr. V-1430, 2022-09-08, paskelbta TAR 2022-09-09, i. k. 2022-18571

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymo Nr. V-641 „Dėl Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“ pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas

Nr. V-511, 2024-05-08, paskelbta TAR 2024-05-08, i. k. 2024-08546

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymo Nr. V-641 „Dėl Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“ pakeitimo