Suvestinė redakcija nuo 2019-02-07 iki 2019-09-30
Sprendimas paskelbtas: TAR 2018-07-11, i. k. 2018-11780
TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS UGDYMO ĮSTAIGOSE IR VAIKŲ VASAROS STOVYKLOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2018 m. birželio 28 d. Nr. T1-213
Telšiai
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 7, 9 dalimis ir Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“, 8, 10, 19, 20, 32, 33, 36, 40, 41, 51, 52 punktais, Telšių rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:
1. Patvirtinti Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose ir vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašą (pridedama).
2. Pripažinti netekusiu galios Telšių rajono savivaldybės tarybos 2016 m. sausio 28 d. sprendimą Nr. T1-53 „Dėl maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“.
4. Įsakymas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.
PATVIRTINTA
Telšių rajono savivaldybės tarybos
2018 m. birželio 28 d. sprendimu Nr. T1-213
VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS UGDYMO ĮSTAIGOSE IR VAIKŲ VASAROS STOVYKLOSE TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose ir vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašas nustato vaikų maitinimo, vykdomo Telšių rajono ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose (toliau – ugdymo įstaiga), vaikų vasaros stovyklose (toliau – stovyklos) reikalavimus.
2. Šio tvarkos aprašo tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir kokybę, patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.
3. Maitinimas vykdomas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais vaikų maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos ir saugos reikalavimus.
4. Maitinimo paslaugą ugdymo įstaigose teikia maitinimo paslaugos teikėjas, pasirinktas Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.
5. Maitinimas gali būti:
5.1. nemokamas vaikų maitinimas pagal Telšių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus sprendimus;
II. SĄVOKOS IR APIBRĖŽIMAI
6. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos ir apibrėžimai:
Vaikas – asmuo nuo gimimo iki 18 metų.
Šiltas maistas – maistas, patiekiamas kaip karštasis patiekalas, iki jo patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68oC temperatūroje.
Tausojantis patiekalas – maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje, keptas įvyniojus popieriuje ar folijoje. Tausojantiems patiekalams nepriskiriami tarkuotų bulvių patiekalai.
Pritaikytas maitinimas – maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus vaiko individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą, ir raštiškai rekomenduotas gydytojo.
Šaltas užkandis – maisto produktas ar patiekalas, neįtrauktas į valgiaraštį.
Valgiaraštis – patiekiamų vartoti dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.
Kitos sąvokos atitinka kituose teisės aktuose vartojamas sąvokas.
III. MAITINIMO ORGANIZAVIMAS. BENDRIEJI REIKALAVIMAI
7. Už vaikų maitinimo organizavimą atsako ugdymo įstaigos arba stovyklos vadovas. Už šio Tvarkos aprašo nuostatų laikymąsi atsakingas maitinimo paslaugos teikėjas.
8. Sudarant sutartis dėl vaikų maitinimo paslaugų teikimo ugdymo įstaigose, esant poreikiui stovyklose (toliau – Sutartis), Sutartyje turi būti numatyta atsakomybė už maitinimo organizavimo patalpų ir įrenginių higienos ir šio Tvarkos aprašo reikalavimų užtikrinimą, gaisrinės saugos reikalavimus, maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių buitinių atliekų tvarkymą, patalpose esančių vandentiekio, kanalizacijos, elektros, vėdinimo sistemų priežiūrą. Sutartys nesudaromos su maitinimo paslaugos teikėjais, kurie įtraukti į Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą, skelbiamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje.
9. Maitinimo paslaugų teikėjas turi turėti Maisto tvarkymo subjekto registracijos pažymėjimą, išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Maisto ruošimui turi vadovauti asmuo, atitinkantis tam darbui keliamus kvalifikacinius ir profesinius reikalavimus. Maisto išdavėjai, virėjai privalo pasitikrinti sveikatą pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką.
10. Vaikų maitinimą, kai maistas gaminamas dienos centrų atskirose virtuvėse, gali organizuoti tik maisto tvarkymo subjektai, kuriems Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka suteikta teisė užsiimti maisto tvarkymu. Vaikams leidžiama ruošti maistą kartu su pedagogu ir / ar socialiniu arba jaunimo darbuotoju ir jį vartoti, jei tai numatyta ugdymo programoje.
11. Vaikų maitinimui draudžiamos šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir jo gaminiai; valgomieji ledai (valgomieji ledai leidžiami vasaros stovyklų metu raštišku vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimu), pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; padažai su spirgučiais, sultinių, padažų koncentratai; mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis, subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai; šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos, rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (rūkyti ir konservuoti mėsos ar žuvies gaminiai leidžiami tik bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); kramtomoji guma; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; strimelė, pagauta Baltijos jūroje; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO, maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.
12. Vaikams maitinti rekomenduojami šie maisto produktai: daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai (viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai), ankštinės daržovės pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti); liesa mėsa (neužšaldyta); kiaušiniai; žuvis ir jos produktai (neužšaldyti); aliejus; turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis; gyvūninės kilmės riebalai ir margarinas, kur įmanoma, keičiami aliejais); geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.
13. Maitinimai (atsižvelgiant į įstaigos tipą, vaikų buvimo įstaigoje trukmę) gali būti:
13.1. pagrindiniai – pusryčiai, pietūs, vakarienė ir papildomi – priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai. Pusryčiams vaikai turi gauti 20–25 procentų, pietums 30–35 procentų, pavakariams arba priešpiečiams ir / ar naktipiečiams – 10 procentų, vakarienei – 20–25 procentų pagal amžiaus grupes rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo jei tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Jei vaikai maitinimų metu turi galimybę patys įsidėti maisto, šio punkto nuostatos netaikomos;
14. Patiekalų gaminimo ir patiekimo reikalavimai:
14.2. Šiltas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią kalendorinę dieną. Šaldytus pusgaminius ar atvėsintą maistą kaip šiltą maistą nuo jo pagaminimo per 24 valandas leidžiama tiekti ugdymo įstaigose ir poilsio stovyklose, kurių virtuvėse yra galimybė tik pašildyti maistą.
14.4. Pirmenybė teikiama maistines savybes tausojantiems patiekalų būdams. Maisto pervirinimas, perkepimas, prideginimas draudžiamas.
14.5. Gaminant maistą neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra maisto priedų (Tvarkos aprašo 2 priedas).
14.8. Daržovių (išskyrus bulves) ar vaisių garnyras turi sudaryti ne mažiau kaip 1/3 patiekalo svorio (jei vaikai maitinimo metu turi galimybę patys įsidėti maisto, šio papunkčio nuostatos netaikomos).
14.9. Karštas pietų patiekalas turi būti iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, pienas ir pieno produktai) ir angliavandenių turinčių produktų.
14.12. Tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, išskyrus gėrimus, garnyrus ir šaltus užkandžius (reikalavimas netaikomas pritaikyto maitinimo valgiaraščiams).
15. Ugdymo įstaigoje, stovykloje, turi būti sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens (rekomenduotina kambario temperatūros), pilstomo iš geriamam vandeniui skirtų indų, talpų. Vandeniui atsigerti turi būti naudojami asmeninio naudojimo arba vienkartiniai indai.
IV. VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS UGDYMO ĮSTAIGOSE
17. Maitinimo paslaugos ugdymo įstaigose teikiamos kiekvieną dieną, atsižvelgiant į ugdymo įstaigos specifiką, vidaus tvarką, išskyrus poilsio, švenčių dienas bei mokinių atostogų dienas. Atskirais atvejais, iš anksto suderinus su maitinimo paslaugos teikėju, gali būti organizuojamas maitinimas poilsio, švenčių ir mokinių atostogų dienomis mokykloje organizuojamų renginių (olimpiadų, konkursų, konferencijų, stovyklų ir kitų renginių) dalyviams.
18. Maitinimas organizuojamas pagal maitinimo paslaugos teikėjo pateiktus valgiaraščius, valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į vaikų amžių, į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams bei į vaikų buvimo ugdymo įstaigoje trukmę.
19. Vaikų amžiaus grupės: bendrojo ugdymo mokyklose 6–10 metų, 11 metų ir vyresnių; ikimokyklinio ugdymo įstaigose 1–3 ir 4–6 metų amžiaus grupės. Nesant galimybės įstaigoje (kai yra mišrios grupės, mažas vaikų skaičius) sudaryti valgiaraščius visoms amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal vyresnio amžiaus vaikų maistinių medžiagų fiziologinius poreikius.
20. Valgykloje matomoje vietoje turi būti skelbiama (išskyrus ikimokyklinio ugdymo įstaigas):
20.1. einamosios savaitės valgiaraštis (nurodant visus patiekalus ir gėrimus, visų patiekalų ir gėrimų kainas);
20.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokamos telefono linijos numeris (skambinti maitinimo organizavimo klausimais);
21. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose informacija, nurodyta 20 punktu, skelbiama vaikų priėmimo / nusirengimo patalpose.
22. Šis Tvarkos aprašas, valgiaraščiai, juridinis ar fizinis asmuo, teikiantis vaikų maitinimo paslaugą, turi būti skelbiami mokyklos interneto svetainėje.
23. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose vaikams, kuriems yra rekomenduojamas pritaikytas maitinimas, turi būti sudaryta galimybė maitintis iš namų atsineštu maistu. Tokiais atvejais ugdymo įstaigos turi teisę sudaryti sutartis su vaiko atstovais pagal įstatymą dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu. Sutartyje dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu turi būti nuostata apie draudžiamus atsinešti maisto produktus, išvardytus šio aprašo 11 punkte. Už iš namų atnešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.
24. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5 val. pagal valgiaraščius, atsižvelgiant į vaikų amžių, ugdymo įstaigos vidaus tvarką, dienotvarkę:
24.2. Valgiaraščiai sudaromi pagal vaikų 1–3 ir 4–6 metų amžiaus grupes. Jei ikimokyklinio ugdymo įstaigoje sudaromos mišraus amžiaus grupės, valgiaraščiai sudaromi vadovaujantis 4–6 metų vaikams rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų normomis.
24.3. Pagal gydytojo raštiškus nurodymus (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje formoje) turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas. Jei nėra galimybių ugdymo įstaigoje pagaminti pritaikyto maitinimo patiekalų, vaikai, kuriems skirtas pritaikytas maitinimas, gali būti maitinami iš namų atsineštu maistu. Iš namų atsineštas maistas turi būti laikomas ir patiekiamas tinkamos temperatūros.
25. Bendrojo ugdymo mokyklose pietūs organizuojami ne anksčiau kaip 2,5 val. ir ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios sudarant vaikams galimybę pavalgyti šilto maisto prie stalo. Vaikams taip pat turi būti sudaryta galimybė atsinešti ir maitintis iš namų atsineštu maistu. Už atsinešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.
26. Visi pietų metu patiekiami patiekalai turi būti nurodyti valgiaraštyje. Pietų metu bendrojo ugdymo mokyklose rekomenduojama sudaryti galimybę pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų. Vienas iš karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantis patiekalas ir / ar patiekalas, pagamintas tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Valgiaraščiuose šie patiekalai pažymimi žodžiu „Tausojantis“ ir / ar „Augalinis“. Jei pietų metu tiekiamas tik vienas karštasis pietų patiekalas, ne mažiau kaip pusė į pietų valgiaraščius (15 dienų) įtrauktų karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantys ir / ar pagaminti tik iš augalinės kilmės produktų.
27. Bendrojo ugdymo mokykloje be pietų taip pat gali būti:
28. Jei organizuojami kiti ar papildomi mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų ar mokinių, gyvenančių mokyklų bendrabučiuose, maitinimai, turi būti sudaryti visų tiekiamų maitinimų valgiaraščiai.
29. Mokykloms rekomenduojama dalyvauti Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje, finansuojamoje Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Jei mokykla dalyvauja programoje „Pienas vaikams“ ir vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programoje, šių programų maisto produktai į valgiaraščius neįtraukiami.
30. Jei mokykloje maitinami suaugę asmenys, jiems neturi būti patiekiami Tvarkos aprašo reikalavimų neatitinkantys maisto produktai ir patiekalai.
31. Mokykloje ir poilsio stovykloje negali būti naudojami ir reklamuojami maisto produktai, kurie neatitinka šio Tvarkos aprašo reikalavimų.
32. Ugdymo įstaigos direktorius:
32.2. paskiria asmenis, atsakingus už mokinių maitinimą, nemokamo maitinimo apskaitą, kitos dokumentacijos tvarkymą, maitinimo paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutarties vykdymo kontrolę;
33. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistas:
33.1. vertina vaikų maitinimo organizavimo atitiktį Tvarkos aprašo reikalavimams, ne rečiau kaip kartą per dvi savaites pildo Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalą Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus nustatyta tvarka. Nustatęs neatitikčių, jas užregistruoja Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnale (Tvarkos aprašo 1 priedas).
33.2. raštu informuoja maitinimo paslaugos teikėją apie nustatytas maitinimo organizavimo neatitiktis, pranešimo kopiją pateikia vadovui.
34. Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalas Mokykloje saugomas dvejus metus.
VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMAS poilsio stovyklose
35. Vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5‒4 val. pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius.
36. Vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. 027-1/a), turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.
37. Žygio metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius maisto produktus.
VAIKŲ MAITINIMO VALGIARAŠČIŲ SUDARYMO REIKALAVIMAI
39. Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams bei į vaikų buvimo įstaigoje trukmę. Valgiaraščių energinė ir maistinė vertė nuo normų gali nukrypti ne daugiau nei penkis procentus.
40. Ugdymo įstaigų valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 15 darbo dienų laikotarpiui, poilsio stovyklose valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 5 kalendorinių dienų laikotarpiui.
41. Ugdymo įstaigų, poilsio stovyklų valgiaraščiuose nurodomi patiekiami patiekalai, patiekalų kiekiai (g). Valgiaraščiuose nurodytų patiekalų receptūros ir gamybos technologiniuose aprašymuose turi būti nurodyti naudojami maisto produktai, jų sudėtis, bruto ir neto kiekiai (g), gamybos būdas (virimas vandenyje ar garuose, kepimas ir pan.) ir trukmė.
42. Vaikų nuo 1 iki 18 metų amžiaus maitinimo valgiaraščiai sudaromi (pasirinktinai):
42.1. pagal patiekalų receptūrų pavyzdžius, pateiktus interneto svetainėje adresu: www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/rekomenduojami_perspektyviniai_valgiaraščiai;
42.2. pagal juridinių ar fizinių asmenų parengtus ir su Sveikatos apsaugos ministerija raštu suderintus patiekalų receptūrų rinkinius (rinkinyje turi būti pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos suderinimo raštas).
43. Valgiaraščiai iki maitinimo paslaugos teikimo pradžios suderinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2015 m. birželio 22 d. direktoriaus įsakyme Nr. B1-610 „Dėl Vaikų ugdymo įstaigų, vaikų socialinės globos namų ir vaikų poilsio stovyklų valgiaraščių derinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ nustatyta tvarka.
MAITINIMO KAINA, MAITINIMO PATALPŲ NUOMA
44. Nemokamas vaikų maitinimas finansuojamas iš valstybės biudžeto specialiosios tikslinės dotacijos Telšių rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) biudžetui, Savivaldybės biudžeto lėšų ir įstatymų nustatyta tvarka gautų kitų lėšų. Už suteiktą mokamo maitinimo paslaugą vaikai, kiti mokyklos bendruomenės nariai atsiskaito patys grynaisiais pinigais.
46. Maitinimo kainą sudaro išlaidos už maisto produktus ir maisto gaminimo išlaidos:
46.1. maisto gaminimo išlaidas sudaro darbuotojų, tiesiogiai susijusių su maitinimo organizavimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, virtuvės ir pagalbinių patalpų priežiūros, šiose patalpose esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo sistemų remonto, elektros, vandens ir nuotekų, patalpų šildymo bei kitos, su maisto gaminimu, patiekimu, pardavimu susijusios, sąnaudos:
46.1.1. bendrojo ugdymo įstaigose patiekalų gamybos išlaidoms padengti, kai mokiniai maitinami nemokamai, skiriama iki 30 procentų sumos, skirtos maisto produktams įsigyti;
46.1.2. ikimokyklinio ugdymo įstaigose patiekalų gamybos išlaidoms padengti skiriama iki 10 procentų sumos, skirtos maisto produktams įsigyti;
46.2. Išlaidos už maisto produktus:
46.2.1. nemokamo maitinimo maisto produktams įsigyti gali būti skiriama: priešmokyklinio ugdymo bei 1–4 klasių mokinių pusryčiams – 0,80 euro; pietums – 1,60 euro; vasaros stovykloms – 3,50 euro. 5–12 klasių mokinių pusryčiams – 1,00 euras; pietums – 1,80 euro; vasaros stovykloms – 3,50 euro;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. T1-12, 2019-01-31, paskelbta TAR 2019-02-06, i. k. 2019-01851
46.2.2. ikimokyklinio ugdymo įstaigose vienos dienos vieno vaiko maitinimui maisto produktams 1–3 m. amžiaus vaikui nustatyta 2,80 euro, iš jų 0,53 euro pusryčiams, 1,26 euro pietums, 0,26 euro pavakariams, 0,75 euro vakarienei. Maitinimo kaina vienam 4–6 metų amžiaus vaikui nustatyta 2,97 euro, iš jų 0,60 euro pusryčiams, 1,31 euro pietums, 0,30 euro pavakariams, 0,76 euro vakarienei.
46.2.3. Telšių Naujamiesčio mokykloje už maisto produktus pusryčiams, pietums, pavakariams ir vakarienei skiriama: 5 klasių ir vyresniems mokiniams – iki 3,80 euro, 1–4 klasių ir priešmokyklinio amžiaus vaikams – iki 3,10 euro, ikimokyklinio amžiaus vaikams – iki 2,80 euro. Papildomam mokyklos bendrabutyje gyvenančių visų amžiaus grupių vaikų maitinimui (naktipiečiams) atsižvelgiant į būtinybę gali būti skiriama papildomai iki 0,80 euro.
47. Maitinimo kainą (lėšų dydžius už maisto produktus ir maisto gaminimo išlaidas) siūlo maitinimo paslaugos teikėjas. Maitinimo kaina negali viršyti 46 punktu nurodytų dydžių Maitinimo kaina nurodoma paslaugų viešojo pirkimo-pardavimo sutartyje (vieno mokinio vienos dienos maisto gaminimo kaina Eur su PVM).
48. Savivaldybės nuosavybės teise priklausantis turtas (maisto gamybai ir mokinių maitinimui reikalingos patalpos), kurį patikėjimo teise valdo Savivaldybės švietimo įstaigos, maitinimo paslaugos teikėjui maitinimo paslaugos teikimo laikotarpiui išnuomojamos ne konkurso būdu savivaldybės tarybos nustatyta tvarka:
48.1. Patalpų nuomos sutartis sudaroma vadovaujantis Telšių rajono savivaldybės 2015 m. spalio 29 d. sprendimu Nr. T1-273 „Dėl Telšių rajono savivaldybės ir valstybės turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo tvarkos aprašo patvirtinimo“ patvirtinta pavyzdine sutarties forma.
48.2. Paslaugos teikėjas už nuomojamas patalpas paslaugos teikimo laikotarpiu moka 1 euro per mėnesį nuomos mokestį.
48.3. Paslaugos teikėjui nuomojamos patalpos perduodamos pagal priėmimo-perdavimo aktą. Paslaugos teikėjas materialiai atsako už perduotas patalpas, užtikrina ir atsako už patalpų ir įrenginių higieninę būklę, apsaugą. Be steigėjo sutikimo atlikti nuomojamų patalpų kapitalinį remontą, rekonstrukcijas, kitokius pertvarkymus negalima.
48.4. Už nuomojamų patalpų šildymą, šiose patalpose sunaudotą elektros energiją, šaltą, karštą bei kanalizuojamą vandenį pagal skaitiklių rodmenis ir galiojančias kainas, maisto ir kitų atliekų išvežimą maitinimo paslaugos teikėjas apmoka savo lėšomis.
V. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
49. Maitinimo paslaugų teikimo kontrolę (produktų kokybės, gamybos proceso, pagamintos produkcijos ir pan.) vykdo ugdymo įstaigos, kurioje teikiamos maitinimo paslaugos, administracija, Telšių rajono savivaldybės administracijos įgalioti asmenys, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių valstybinė maisto ir veterinarinė tarnyba.
50. Kontrolę vykdančioms institucijoms pareikalavus, Paslaugos teikėjas privalo pateikti gaminamų patiekalų technologines ir kalkuliacines korteles, kitus duomenis ir dokumentus, reikalingus lėšų panaudojimo kontrolei bei analizei atlikti. Šie dokumentai privalo būti maisto gaminimo patalpose.
51. Gavus nusiskundimų, paslaugos užsakovas gali inicijuoti maitinimo paslaugos teikimo kokybės (maisto produktų laboratorinius tyrimus, maisto ruošimo, maisto saugos ir maisto tvarkymo, patalpų higienos atitikties nustatytiems reikalavimams) patikrinimą. Išlaidos už maisto kokybės patikrinimą apmokamos Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka.
Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės
ugdymo įstaigose, vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašo
1 priedas
(Valgiaraščių ir vaikų maitinimo atitikties patikrinimo žurnalo forma)
Vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės
ugdymo įstaigose, vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašo
2 priedas
MAISTO PRIEDŲ, KURIŲ NETURI BŪTI VAIKAMS MAITINTI TIEKIAMUOSE MAISTO PRODUKTUOSE, SĄRAŠAS
1. Dažikliai:
2. Konservantai ir antioksidantai:
3. Saldikliai:
4. Aromato ir skonio stiprikliai:
Pakeitimai:
1.
Telšių rajono savivaldybės taryba, Sprendimas
Nr. T1-12, 2019-01-31, paskelbta TAR 2019-02-06, i. k. 2019-01851
Dėl Telšių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. birželio 28 d. sprendimo Nr. T1-213 „Dėl vaikų maitinimo organizavimo Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose ir vaikų vasaros stovyklose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo