Įsakymas netenka galios 2018-11-01:

Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas

Nr. 1A-101, 2018-10-29, paskelbta TAR 2018-10-29, i. k. 2018-17152

Dėl kai kurių Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko įsakymų pripažinimo netekusiais galios

 

Suvestinė redakcija nuo 2017-05-16 iki 2018-10-31

 

Įsakymas paskelbtas: TAR 2016-01-06, i. k. 2016-00333

 

VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS

TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL AVINŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ PENĖJIMOSI IR MĖSINES SAVYBES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2016 m. sausio 5 d. Nr. 1A-1

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo 3 straipsnio 2 punktu, Pagalbos veislininkystei taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. kovo 30 d. įsakymu Nr. 3D-290 „Dėl Pagalbos veislininkystei taisyklių patvirtinimo“ 8.6 punktu:

1.   T v i r t i n u Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisykles.

2. P a v e d u Gyvūnų veislininkystės koordinavimo skyriui kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

 

 

 

Viršininkas                                                                                                         Vilius Rekštys


 

PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko

2016 m. sausio 5 d. įsakymu Nr. 1A–1

 

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes TAISYKLĖS

 

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.  Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato mėsinių avių kergimui naudojamų veislinių avinų patikrinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes tvarką.

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2016 m. birželio 8 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2016/1012 dėl zootechninių ir genealoginių reikalavimų, taikomų grynaveislių veislinių gyvūnų ir hibridinių veislinių kiaulių veisimui, prekybai jais bei jų genetinės medžiagos produktais ir jų įvežimui į Sąjungą, kuriuo iš dalies keičiami Reglamentas (ES) Nr. 652/2014, Tarybos direktyvos 89/608/EEB ir 90/425/EEB bei panaikinami tam tikri gyvūnų veisimo srities aktai („Gyvūnų veisimo reglamentas“) (OL 2016 L 171, p. 66).

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

3.  Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes procese dalyvauja:

3.1.   avių augintojas, kuris yra atsakingas už pirminių duomenų surašymą ir pateikimą kitiems proceso dalyviams;

3.2.   UAB „Šeduvos avininkystė“ avių kontrolinio penėjimo stotis (toliau – Stotis), kurioje atliekamas kontrolinis avinų palikuonių (avinukų) (toliau – avinukų) auginimas, penėjimas ir skerdimas;

3.3.   Aleksandro Stulginskio universiteto, Gyvulininkystės selekcijos, veislinės vertės nustatymo ir sklaidos centras (toliau – Centras), kuris yra atsakingas už avinukų DNR tyrimus, ultragarsinį skenavimą, skerdenų ir mėsos kokybės vertinimą, tyrimų metu gautų duomenų apdorojimą ir duomenų pateikimą ŽŪIKVC;

3.4.   VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (toliau – ŽŪIKVC), kurio administruojamoje Gyvulių veislininkystės informacinėje sistemoje (toliau – GYVIS) kaupiami vertinamų avinukų kontrolinio penėjimo ir skerdimo duomenys;

3.5.   Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Tarnyba), kuri tvirtina avinų, vertinamų pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes, sąrašą.

3.6. Asociacija – pripažinta veislininkystės institucija, vykdanti avių veisimo programą ir tvarkanti grynaveislių avių kilmės knygą.

Papildyta papunkčiu:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

4Avinai įvertinami palyginant jų palikuonių penėjimosi ir mėsinių savybių vertinimo rezultatus su tos pačios veislės palikuonių, gautų iš skirtingų avinų, produktyvumu, o gauti duomenys naudojami įgyvendinant avių selekcines (gerinimo) programas.

 

 

II. AVINŲ PALIKUONIŲ (AVINUKŲ) ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI

 

5. Avinai įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes atrenkami vadovaujantis Tarnybos viršininko patvirtintu sąrašu, sudarytu atsižvelgiant į Asociacijos ir avių laikytojų prašymus. Asociacija prašymus dėl avinų įrašymo į sąrašą teikia Tarnybai, o avių laikytojai – Tarnybos vyriausiesiems specialistams – valstybiniams veislininkystės inspektoriams.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

6.   Siekiant aviną įvertinti pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes, į Stotį pristatomiems avinukams keliami reikalavimai:

6.1.   turi būti nujunkyti prieš 7 dienas;

6.2. turi sverti ne mažiau 18 kg;

Papunkčio pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

6.3.   turi būti tipingi veislei ir be eksterjero defektų;

6.4.   turi būti iš bandos, turinčios oficialiai patvirtintą laisvos bandos statusą nuo užkrečiamųjų ligų.

7.   Avinukus vežant į Stotį turi būti laikomasi 2004 m. gruodžio 22 d. Tarybos Reglamento (EB) Nr. 1/2005 3 skyriuje nustatytų reikalavimų.

8.   Avinukų pristatymui į Stotį, turi būti pateiktas avinukų priėmimo-perdavimo aktas (Taisyklių 1 priedas).

9. Atrinktų avinukų tapatybei nustatyti turi būti atliktas DNR tyrimas. Avinukai neturintys DNR tyrimo su patvirtinta tapatybe, kontroliniam penėjimui neatrenkami.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

10. Vertinamo avino palikuonių grupę turi sudaryti 7-10 avinukų. Jei vertinamas avinas turi tik 4-5 palikuonis, jo vertinimas atliekamas tais pačiais kalendoriniais metais per du etapus.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

11. Neteko galios nuo 2017-05-16

Punkto naikinimas:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

12. Visi vertinamo avino palikuonys turi būti laikomi viename garde.

13. Kontroliniam penėjimui atvežti avinukai paleidžiami į paruoštus, švarius, išdezinfekuotus ir pakreiktus gardus, užpildoma Gardo kortelė (Taisyklių 2 priedas).

14. Prieš pradedant vykdyti kontrolinį avinukų penėjimą, gali būti taikomas ne ilgesnis kaip 14 dienų adaptacinis laikotarpis, atsižvelgiant į avinukų svorį. Pasibaigus adaptaciniam laikotarpiui, vidutinis avinukų grupės amžius negali būti didesnis kaip 110 d., o svoris ne mažesnis kaip 18 kg.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

III. AVINUKŲ ŠĖRIMAS IR PAŠARŲ APSKAITA

 

15. Kontrolinio avinukų penėjimo laikotarpiu vykdoma tiksli grupinė suėstų pašarų apskaita.

16. Stambiųjų pašarų avinukai gauna iki soties.

17. Prie standartinio kombinuotojo pašaro avinukai pripratinami per savaitę. Jis duodamas pagal nustatytus racionus atskiroms amžiaus grupėms (Taisyklių 3 priedas).

18. Visi pašarai ir vanduo penimiems avinukams turi būti prieinami laisvai bet kuriuo paros metu.

19. Iš kiekvienos šėrimui gautos pašarų partijos paimamas pavyzdys ir pateikiamas nepriklausomai tyrimo laboratorijai dėl pašarų maistinės vertės nustatymo.

20. Pašarų tyrimo duomenys registruojami Stotyje ir saugomi ne mažiau kaip 3 metus.

21. Suėstų stambiųjų pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per savaitę, 2 dienas iš eilės.

22. Avinukų šėrimo ir pašarų apskaitos duomenys turi būti registruojami Šėrimo žiniaraštyje (Taisyklių 4 priedas), Bendrame pašarų sunaudojimo žiniaraštyje (Taisyklių 5 priedas), kontrolinio penėjimo duomenys surašomi į Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapą (Taisyklių 8 priedas) ir į GYVIS.

23. Baigus kontrolinį penėjimą, apskaičiuojama kiekvieno avinuko kontrolės dienų trukmė, vidutinis prieaugis per parą kontrolės metu, amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį bei 1 kilogramui prieaugio sunaudota apykaitos energijos MJ.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

IV. AVINUKŲ SVĖRIMAS IR VERTINIMAS

 

24. Avinukų kontrolinis penėjimas pradedamas kai vidutinis avinukų grupės amžius pasiekia 110 d. Kontrolinio penėjimo pradžioje fiksuojamas avinukų svoris ir toliau avinukai sveriami kas dvi savaites tol, kol bent vienas avinukas pasiekia 38 kg svorį. Po to sveriama kas savaitę, kol vidutinis grupės svoris pasiekia 45 kg.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

25. Visus svėrimus būtina atlikti tuo pačiu laiku, t. y. ryte prieš šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo, o svėrimų duomenis registruoti Gardo kortelėje (Taisyklių 2 priedas) ir Kontrolinių svėrimų akte (Taisyklių 6 priedas). Visi svėrimai turi būti atliekami svarstyklėmis, kurios turi galiojančią metrologinę patikrą.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

26. Remiantis avinukų svorio duomenimis, apskaičiuojami jų paros prieaugiai nuo gimimo iki kontrolinio penėjimo pradžios bei penėjimo laikotarpiu. Jei mėsinių avių veislės avinukas per parą priauga mažiau kaip 140 g, jo kontrolinis penėjimas nutraukiamas .

27. Kontroliuojamų avinukų grupei pasiekus vidutinį 45 kg svorį, ultragarso aparatu nustatomas mėsos marmuringumas, atliekant ilgojo nugaros raumens ultragarsinį skenavimą.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

28. Kontrolinis avinukų penėjimas baigiamas tuomet, kai avinukų grupė pasiekia vidutinį 45 kg svorį.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

V. AVINUKŲ SKERDIMAS IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMAS

 

29. Baigus kontrolinį penėjimą, skerdžiami ne mažiau kaip 4 pagal svorį ir amžių labiausiai grupės vidurkį atitinkantys avinukai. Jei kontrolinis penėjimas atliekamas per du etapus (Taisyklių 10 punktas) skerdžiami ne mažiau kaip 2 avinukai. Likusieji tos pačios grupės avinukai gali būti paskerdžiami arba parduodami veislei.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

30. Avinukai skerdžiami po 6-12 alkinimo valandų, prieš tai kiekvieną jų individualiai pasvėrus, svėrimų duomenis registruojami Avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo akte (Taisyklių 7 priedas).

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

31. Paskerdus avinuką, nuleidžiamas kraujas, išimami vidaus organai (išskyrus inkstus ir jų riebalus), kepenys, nulupama oda, nupjaunama galva (per atlantinę pakaušio jungtį), kojos (per riešo ir kulno sąnarius), uodega (tarp 6 ir 7 uodegos slankstelio) ir lyties organai, nustatomas šiltos skerdenos svoris.

32. Avinukų skerdenos padalijamos pusiau, simetriškai perpjaunant per kaklo, nugaros, juosmens ir kryžmens slankstelių vidurį, per krūtinkaulio bei dubens jungtis.

33. Avinukų mėsingumui įvertinti apskaičiuojama šiltos skerdenos (kartu su inkstais ir jų riebalais) išeiga. Ji parodo avinuko skerdenos svorio procentinį santykį su jo gyvu svoriu prieš skerdimą. Skerdenos išeiga apskaičiuojama pagal formulę:

SI =

a X 100

, kur

s

a – šiltos skerdenos su inkstais ir jų riebalais svoris kg;

s – gyvo avinuko prieš skerdimą svoris kg.

 

34. Po paskerdimo, skerdena vėsinama 1-40 C temperatūroje 24 val. Po to nustatomas ilgiausiojo nugaros raumens plotas cm2 (prie 13-ojo krūtinės slankstelio ties paskutiniuoju šonkauliu), kairės skerdenos puselės ilgis nuo gaktikaulio iki pirmojo šonkaulio priekinio krašto, ir poodinis riebalų storis ties 13-tuoju krūtinės slanksteliu. Taip pat pasveriami ir inkstų riebalai. Ilgiausiojo nugaros raumens ploto kontūrai apibrėžiami ant skaidrios plėvelės, ir nustatomas plotas. Klubo šlaunies dalies bei minkštųjų dalių išeiga iš klubo – šlaunies dalies išeigai nustatoma iškaulinant kairės puselės klubo šlaunies dalį.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

35. Ėrienos kokybės nustatymui iš kiekvieno paskersto avinuko turi būti paimti mėsos pavyzdžiai cheminiams ir fiziniams tyrimams atlikti. Imamas ne mažesnis nei 400 g bandinys iš ilgiausiojo nugaros raumens ties 9-11 šonkauliu.

36. Mėsos kokybės rodikliai nustatomi praėjus 48 valandoms po skerdimo. Mėginiai laikomi šaldytuve +4° C temperatūroje.

37. Praėjus 48 valandoms po kontrolinio skerdimo, Centre nustatoma:

37.1.   mėsos pH (matuojama pH-metru);

37.2.   mėsos spalva pagal CIE-LAB metodą, matuojant spalvos šviesumą (L*), spalvos gelsvumą (b*) ir spalvos raudonumą (a*);

37.3.   sausos medžiagos;

37.4.   mėsos vandeningumas pagal mėginio svorio sumažėjimą per 24 val. laikant pakabintą specialiuose maišeliuose su tinkleliu + 4 °C temperatūroje;

37.5.   mėsos vandens rišlumas pagal Grau ir Hammo metodą;

37.6.   mėsos kietumas pagal Warner-Bratzler metodą;

37.7.   mėsos virimo nuostoliai nustatomi mėsą verdant cirkuliacinėje vandens vonelėje 30 min. Nustatoma pagal mėsos mėginio svorio pokyčius sveriant prieš virimą ir po virimo;

37.8.   riebalų kiekis nustatomas Soksleto metodu;

37.9.   baltymai nustatomi Kjeldalio metodu;

37.10pelenai nustatomi sudeginant mėsos organinę medžiagą prie 600-800 °C.

38.          Tikrinamųjų avinų palikuonių mėsos kokybės produkcija apibūdinama tokiais rodikliais: 

38.1.    kiekybiniai:

38.1.1avinuko amžius dienomis pasiekus 42 kg svorį;

38.1.2avinuko priesvoris per parą gramais per kontrolinio penėjimo laikotarpį, g;

38.1.3pašarų sąnaudos priesvorio vienetui, MJ AE;

38.1.4skerdenos išeiga, proc.

38.1.5skerdenos klasė;

38.1.6klubo-šlaunies dalies išeiga, proc.;

38.1.7minkštųjų dalių išeiga iš klubo-šlaunies dalies, proc.;

38.1.8ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm 2;

38.2.    kokybiniai:

38.2.1sausosios medžiagos mėsoje, proc.;

38.2.2baltymai, proc.;

38.2.3riebalai, proc.;

38.2.4.  pelenai, proc.;

38.2.5mėsos pH;

38.2.6mėsos spalvingumas (L – tamsumas/šviesumas, a* – rausvumas, b* – gelsvumas);

38.2.7mėsos kietumas, kg/cm2;

38.2.8mėsos vandens rišlumas, mg%;

38.2.9mėsos vandeningumas, proc.;

38.2.10.  mėsos virimo nuostoliai, proc.;

38.2.11mėsos baltymų visavertiškumas.

39.       Ėrienos mėsos kokybės rodikliai turi atitikti nustatytas svyravimo ribas (Taisyklių 9 priedas).

40. Centras kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės duomenis įrašo į Avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo aktą (Taisyklių 7 priedas) ir į Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapą (Taisyklių 8 priedas).

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

41.   Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapas (Taisyklių 8 priedas) surašomas 3 egzemplioriais: vienas perduodamas avių augintojui, kitas – Lietuvos avių augintojų asociacijai, o trečias – Stočiai.

42. Stotis avinukų kontrolinio penėjimo ir kontrolinio skerdimo (svoris po alkinimo kg, skerdenos svoris kg)  duomenis suveda į GYVIS. Centras į GYVIS suveda avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo duomenis.

Punkto pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

43.   ŽŪIKVC kasmet išleidžia leidinį (apyskaitą) apie avių kontrolinio penėjimo rezultatus.

_________________

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

1 priedas

 

AVINUKŲ PRIĖMIMO-PERDAVIMO

AKTAS

 

Avių augintojas ir bandos kodas

 

Adresas ir telefono Nr.

 

Pristatomų avinukų veislė ir veislingumas

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

 

 

Avinukų aprašas:

 

Eil. Nr.

Individualus

Nr.

Gimimo data

Svoris, kg

Avinuko motina

Atlikto DNR testo patvirtinančio dokumento Nr.

Pastabos

atvesto

vežant

individualus Nr.

veislės kodas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingo asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas      

 

 

 

 

 

 

Avių augintojo vardas, pavardė, parašas

 

 

 

Akto užpildymo data

 

 

 

________________________

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

2 priedas

 

 

GARDO KORTELĖ

 

Avinukų atvežimo data

 

Veislė

 

Avių augintojas

 

Avino individualus Nr.

 

 

Eil.

Nr.

Individualus. Nr.

Gimimo data

Avinukų svoris atskirais laikotarpiais kas 7-14 dienų

Pastabos

 

Data

Svoris, kg

1.

 

 

Atvežus

 

 

 

 

 

 

 

 

Penėjimo pabaigoje

 

 

2.

 

 

Atvežus

 

 

 

 

 

 

 

 

Penėjimo pabaigoje

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

Formavimo data

____________________________

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

 


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

3 priedas

 

 

PAŠARŲ RACIONAS PENIMIEMS AVINUKAMS

P A V Y Z D Y S

 

 

Amžius mėn.

Pašarai kg/d.

Racione yra:

1 kg SM g:

Šienas

Šienainis

Kombinuotasis pašaras

SM kg

AE MJ

ŽB g

ŽL g

ŽR g

Ca g

P g

AE MJ

ŽB g

ŽL g

ŽR g

Ca g

P g

3 (adaptacija 10 d.)

0,5

0,6

0,25

0,87

8,6

121,9

212,8

28,5

6,8

3,8

9,78

139,52

243,12

32,67

7,72

4,32

5 d. po adaptacijos

0,5

0,7

0,3

0,96

9,5

135,0

228,8

31,8

7,6

4,2

9,93

141,37

239,13

33,28

7,92

4,41

3,5

0,6

1

0,4 (0,35-0,45)

1,24

12,4

176,2

296,4

41,6

10

5,5

10,02

141,98

238,84

33,55

8,06

4,42

4

0,7

1,5

0,6 (0,5-0,6)

1,69

17,3

243,6

396,1

58,0

14,1

7,6

10,21

144,18

234,42

34,32

8,32

4,51

4,5

0,7

2

0,7 (0,65-0,7)

1,96

20,3

283,7

461,8

67,8

16,7

8,8

10,33

144,42

235,12

34,54

8,52

4,48

5

0,7

2,5

0,8 (0,75-0,8)

2,24

23,3

323,7

527,5

77,7

19,4

10,0

10,42

144,61

235,65

34,70

8,67

4,45

5,5

0,7

2,5

0,85 (0,8-0,85)

2,28

23,9

332,2

532,3

79,8

19,9

10,3

10,46

145,54

233,22

34,96

8,70

4,51

6 ir daugiau

0,7

2,5 (2,5-3)

0,9 (0,85-0,9)

2,33

24,4

340,7

537,2

81,9

20,3

10,6

10,49

146,44

230,89

35,22

8,73

4,57

 

SM – sausos medžiagos, AE – apykaitos energija, ŽB – žali baltymai, ŽL – žalia ląsteliena, ŽR – žali riebalai

Pastabos:

Lentelėje nurodyti minimalūs dienos davinio  šieno ir šienainio kiekiai, kad gautų reikiamą kiekį maistinių medžiagų. Pagal avinukų kontrolinio penėjimo metodiką penimiems avinukams bus duodama šieno ir šienainio iki soties.

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

4 priedas

 

ŠĖRIMO ŽINIARAŠTIS

 

 

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

Stoties pavadinimas

 

Data

 

Gardo kodas

 

Gardo Nr.

 

 

Data

Pašarai, kg

Pastabos

 

 

 

(pavadinimas)

(pavadinimas)

(pavadinimas)

 

duota

liko

suėsta

duota

liko

suėsta

duota

liko

suėsta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iš viso MJ/kg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

 

Formavimo data

___________________________

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

5 priedas

 

BENDRO PAŠARŲ SUNAUDOJIMO ŽINIARAŠTIS

 

Avių augintojas

 

Avinuko veislė

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

Gardo kodas

 

 

Pašaro pavadinimas

Pašaro cheminė sudėtis, %

Pašaro apykaitos energija

MJ/kg

Šėrimų dienų skaičius

Sušerta pašaro per laikotarpį, kg

Sunaudota MJ per laikotarpį

Sausosios medžiagos, g

Žali baltymai, g

Žali riebalai,

Žalia ląsteliena, g

NEM

Žali pelenai, g

Kalcis, g

Fosforas, g

Pašarų sunaudojimas adaptaciniu laikotarpiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pašarų sunaudojimas kontrolinio penėjimo laikotarpiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupės gyvūnų prieaugis per laikotarpį, kg

 

 

Grupės gyvūnų prieaugis per parą, g

 

 

Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

Formavimo data

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių

penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

6 priedas

 

 

KONTROLINIŲ SVĖRIMŲ AKTAS

 

Avių augintojas

 

Avinukų veislė

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

 

Eil. Nr.

Individualus Nr.

Gimus

Penėjimo pradžioje

Penėjimo pabaigoje

Sprendimas

Sprendimo data

Data

Svoris, kg

Data

Svoris, kg

Data

Svoris, kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

 

Formavimo data

 

 

 

 

________________________________

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 


 

Avinų vertinimo pagal palikuonių

penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

7 priedas

 

 

AVINUKŲ KONTROLINIO SKERDIMO IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMO AKTAS

 

Avių augintojas

 

Avinukų veislė

 

Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas

 

Gardo kodas

 

 

Eil. Nr.

Individualus Nr.

Amžius dienomis

Svoris po alkinimo, kg

Skerdenos svoris,

kg

Skerdenos išeiga,

%

Inkstų riebalų svoris,

g

Skerdenos raumenin-gumas,  klasė

Skerdenos riebalin-gumas,

1-5 klasė

Atskirų kūno dalių mėsingumo įvertinimas, 1-9 balai

Ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm2

Poodinių riebalų storis,

mm

Pastabos

Paviršiaus riebalai

Ketera – mentė

Nugara - juosmuo

Kumpiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas)

 

 

Formavimo data

 

 

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 

 

Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

8 priedas

 

AVINŲ ĮVERTINIMO DUOMENYS PAGAL PALIKUONIS

 

Informacija apie aviną

Individualus Nr.

 

Veislė

 

Vardas

 

Penėjime dalyvavusių avinukų skaičius

 

Informacija apie kontrolinius penėjimus

Veislė

Gardo kodas

Penėjimo pradžia

Penėjimo pabaiga

Penėjimo dienų skaičius

Vertinamų avinukų skaičius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertinimo rodiklių pavadinimas

Rodiklio

reikšmė

Palyginimas su grupės vidutiniais rezultatais

-

+

Amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį

 

 

 

Priesvoris per parą per kontrolinio penėjimo laikotarpį, g

 

 

 

Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio

 

 

 

Skerdenos išeiga, %

 

 

 

Skerdenos raumeningumo klasė

 

 

 

Klubo šlaunies dalies išeiga, %

 

 

 

Minkštųjų dalių išeiga iš klubo šlaunies dalies, %

 

 

 

Ilgiausio nugaros raumens plotas, cm2

 

 

 

Baltymų kiekis mėsoje, % (18-24)

 

 

 

Mėsos kietumas, kg / cm2 (0,5-3,0)

 

 

 

Vandeningumas, % (1-12)

 

 

 

Baltymų visavertiškumas (2-6)

 

 

 

Raumeningumas

 

 

 

Eksterjeras (palikuonių)

 

 

 

Ilgiausiojo nugaros raumens fizinės-cheminės savybės (kokybiškos mėsos ribos)

pH (5,3-6,2)

 

 

 

SM, % (20,0-28,0)

 

 

 

Riebalai, % (1,2-4,5)

 

 

 

Pelenai, % (1,0-1,4)

 

 

 

Vandens rišlumas, % (40,0-65,0)

 

 

 

Virimo nuostoliai, % (15-35)

 

 

 

Spalvingumas

L* (40-58)

 

 

 

a* (5,0-15,0)

 

 

 

b* (4,0-12,0)

 

 

 

 

Atsakingas asmuo

 

 

(vardas, pavardė, pareigos, parašas)

Formavimo data

 

 

 

___________________________

Priedo pakeitimai:

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

 


Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių

9 priedas

 

 

 

ĖRIENOS MĖSOS KOKYBĖS RODIKLIŲ SVYRAVIMO RIBOS

 

Rodiklis

Mėsos kokybės rodiklių svyravimo ribos

pH

5,3–6,2

Mėsos spalva

L*

a*

b*

 

40–58

5,0–15,0

4,0–12,0

s.m., %

20,0–28,0

Mėsos vandeningumas, %

1–12

Mėsos vandens rišlumas, %

40,0–65,0

Mėsos kietumas, kg/cm2

0,5–3,0

Virimo nuostoliai, %

15–35

Tarpraumeniniai riebalai, %

1,2–4,5

Baltymai, %

18–24

Pelenai, %

1,0–1,4

Baltymų visavertiškumas

2-6

 

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas

Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115

Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2016 m. sausio 5 d. įsakymo Nr. 1A-1 „Dėl Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo