Įsakymas netenka galios 2018-11-01:
Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas
Nr. 1A-101, 2018-10-29, paskelbta TAR 2018-10-29, i. k. 2018-17152
Dėl kai kurių Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko įsakymų pripažinimo netekusiais galios
Suvestinė redakcija nuo 2017-05-16 iki 2018-10-31
Įsakymas paskelbtas: TAR 2016-01-06, i. k. 2016-00333
VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS
TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
ĮSAKYMAS
DĖL AVINŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ PENĖJIMOSI IR MĖSINES SAVYBES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2016 m. sausio 5 d. Nr. 1A-1
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo 3 straipsnio 2 punktu, Pagalbos veislininkystei taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. kovo 30 d. įsakymu Nr. 3D-290 „Dėl Pagalbos veislininkystei taisyklių patvirtinimo“ 8.6 punktu:
2. P a v e d u Gyvūnų veislininkystės koordinavimo skyriui kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2016 m. sausio 5 d. įsakymu Nr. 1A–1
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato mėsinių avių kergimui naudojamų veislinių avinų patikrinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes tvarką.
2. Taisyklės parengtos vadovaujantis 2016 m. birželio 8 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) 2016/1012 dėl zootechninių ir genealoginių reikalavimų, taikomų grynaveislių veislinių gyvūnų ir hibridinių veislinių kiaulių veisimui, prekybai jais bei jų genetinės medžiagos produktais ir jų įvežimui į Sąjungą, kuriuo iš dalies keičiami Reglamentas (ES) Nr. 652/2014, Tarybos direktyvos 89/608/EEB ir 90/425/EEB bei panaikinami tam tikri gyvūnų veisimo srities aktai („Gyvūnų veisimo reglamentas“) (OL 2016 L 171, p. 66).
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
3. Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes procese dalyvauja:
3.1. avių augintojas, kuris yra atsakingas už pirminių duomenų surašymą ir pateikimą kitiems proceso dalyviams;
3.2. UAB „Šeduvos avininkystė“ avių kontrolinio penėjimo stotis (toliau – Stotis), kurioje atliekamas kontrolinis avinų palikuonių (avinukų) (toliau – avinukų) auginimas, penėjimas ir skerdimas;
3.3. Aleksandro Stulginskio universiteto, Gyvulininkystės selekcijos, veislinės vertės nustatymo ir sklaidos centras (toliau – Centras), kuris yra atsakingas už avinukų DNR tyrimus, ultragarsinį skenavimą, skerdenų ir mėsos kokybės vertinimą, tyrimų metu gautų duomenų apdorojimą ir duomenų pateikimą ŽŪIKVC;
3.4. VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (toliau – ŽŪIKVC), kurio administruojamoje Gyvulių veislininkystės informacinėje sistemoje (toliau – GYVIS) kaupiami vertinamų avinukų kontrolinio penėjimo ir skerdimo duomenys;
3.5. Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Tarnyba), kuri tvirtina avinų, vertinamų pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes, sąrašą.
3.6. Asociacija – pripažinta veislininkystės institucija, vykdanti avių veisimo programą ir tvarkanti grynaveislių avių kilmės knygą.
Papildyta papunkčiu:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
II. AVINŲ PALIKUONIŲ (AVINUKŲ) ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI
5. Avinai įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes atrenkami vadovaujantis Tarnybos viršininko patvirtintu sąrašu, sudarytu atsižvelgiant į Asociacijos ir avių laikytojų prašymus. Asociacija prašymus dėl avinų įrašymo į sąrašą teikia Tarnybai, o avių laikytojai – Tarnybos vyriausiesiems specialistams – valstybiniams veislininkystės inspektoriams.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
6. Siekiant aviną įvertinti pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes, į Stotį pristatomiems avinukams keliami reikalavimai:
6.2. turi sverti ne mažiau 18 kg;
Papunkčio pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
7. Avinukus vežant į Stotį turi būti laikomasi 2004 m. gruodžio 22 d. Tarybos Reglamento (EB) Nr. 1/2005 3 skyriuje nustatytų reikalavimų.
8. Avinukų pristatymui į Stotį, turi būti pateiktas avinukų priėmimo-perdavimo aktas (Taisyklių 1 priedas).
9. Atrinktų avinukų tapatybei nustatyti turi būti atliktas DNR tyrimas. Avinukai neturintys DNR tyrimo su patvirtinta tapatybe, kontroliniam penėjimui neatrenkami.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
10. Vertinamo avino palikuonių grupę turi sudaryti 7-10 avinukų. Jei vertinamas avinas turi tik 4-5 palikuonis, jo vertinimas atliekamas tais pačiais kalendoriniais metais per du etapus.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
11. Neteko galios nuo 2017-05-16
Punkto naikinimas:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
13. Kontroliniam penėjimui atvežti avinukai paleidžiami į paruoštus, švarius, išdezinfekuotus ir pakreiktus gardus, užpildoma Gardo kortelė (Taisyklių 2 priedas).
14. Prieš pradedant vykdyti kontrolinį avinukų penėjimą, gali būti taikomas ne ilgesnis kaip 14 dienų adaptacinis laikotarpis, atsižvelgiant į avinukų svorį. Pasibaigus adaptaciniam laikotarpiui, vidutinis avinukų grupės amžius negali būti didesnis kaip 110 d., o svoris ne mažesnis kaip 18 kg.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
III. AVINUKŲ ŠĖRIMAS IR PAŠARŲ APSKAITA
17. Prie standartinio kombinuotojo pašaro avinukai pripratinami per savaitę. Jis duodamas pagal nustatytus racionus atskiroms amžiaus grupėms (Taisyklių 3 priedas).
19. Iš kiekvienos šėrimui gautos pašarų partijos paimamas pavyzdys ir pateikiamas nepriklausomai tyrimo laboratorijai dėl pašarų maistinės vertės nustatymo.
21. Suėstų stambiųjų pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per savaitę, 2 dienas iš eilės.
22. Avinukų šėrimo ir pašarų apskaitos duomenys turi būti registruojami Šėrimo žiniaraštyje (Taisyklių 4 priedas), Bendrame pašarų sunaudojimo žiniaraštyje (Taisyklių 5 priedas), kontrolinio penėjimo duomenys surašomi į Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapą (Taisyklių 8 priedas) ir į GYVIS.
23. Baigus kontrolinį penėjimą, apskaičiuojama kiekvieno avinuko kontrolės dienų trukmė, vidutinis prieaugis per parą kontrolės metu, amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį bei 1 kilogramui prieaugio sunaudota apykaitos energijos MJ.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
IV. AVINUKŲ SVĖRIMAS IR VERTINIMAS
24. Avinukų kontrolinis penėjimas pradedamas kai vidutinis avinukų grupės amžius pasiekia 110 d. Kontrolinio penėjimo pradžioje fiksuojamas avinukų svoris ir toliau avinukai sveriami kas dvi savaites tol, kol bent vienas avinukas pasiekia 38 kg svorį. Po to sveriama kas savaitę, kol vidutinis grupės svoris pasiekia 45 kg.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
25. Visus svėrimus būtina atlikti tuo pačiu laiku, t. y. ryte prieš šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo, o svėrimų duomenis registruoti Gardo kortelėje (Taisyklių 2 priedas) ir Kontrolinių svėrimų akte (Taisyklių 6 priedas). Visi svėrimai turi būti atliekami svarstyklėmis, kurios turi galiojančią metrologinę patikrą.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
26. Remiantis avinukų svorio duomenimis, apskaičiuojami jų paros prieaugiai nuo gimimo iki kontrolinio penėjimo pradžios bei penėjimo laikotarpiu. Jei mėsinių avių veislės avinukas per parą priauga mažiau kaip 140 g, jo kontrolinis penėjimas nutraukiamas .
27. Kontroliuojamų avinukų grupei pasiekus vidutinį 45 kg svorį, ultragarso aparatu nustatomas mėsos marmuringumas, atliekant ilgojo nugaros raumens ultragarsinį skenavimą.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
28. Kontrolinis avinukų penėjimas baigiamas tuomet, kai avinukų grupė pasiekia vidutinį 45 kg svorį.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
V. AVINUKŲ SKERDIMAS IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMAS
29. Baigus kontrolinį penėjimą, skerdžiami ne mažiau kaip 4 pagal svorį ir amžių labiausiai grupės vidurkį atitinkantys avinukai. Jei kontrolinis penėjimas atliekamas per du etapus (Taisyklių 10 punktas) skerdžiami ne mažiau kaip 2 avinukai. Likusieji tos pačios grupės avinukai gali būti paskerdžiami arba parduodami veislei.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
30. Avinukai skerdžiami po 6-12 alkinimo valandų, prieš tai kiekvieną jų individualiai pasvėrus, svėrimų duomenis registruojami Avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo akte (Taisyklių 7 priedas).
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
31. Paskerdus avinuką, nuleidžiamas kraujas, išimami vidaus organai (išskyrus inkstus ir jų riebalus), kepenys, nulupama oda, nupjaunama galva (per atlantinę pakaušio jungtį), kojos (per riešo ir kulno sąnarius), uodega (tarp 6 ir 7 uodegos slankstelio) ir lyties organai, nustatomas šiltos skerdenos svoris.
32. Avinukų skerdenos padalijamos pusiau, simetriškai perpjaunant per kaklo, nugaros, juosmens ir kryžmens slankstelių vidurį, per krūtinkaulio bei dubens jungtis.
33. Avinukų mėsingumui įvertinti apskaičiuojama šiltos skerdenos (kartu su inkstais ir jų riebalais) išeiga. Ji parodo avinuko skerdenos svorio procentinį santykį su jo gyvu svoriu prieš skerdimą. Skerdenos išeiga apskaičiuojama pagal formulę:
SI = |
a X 100 |
, kur |
s |
a – šiltos skerdenos su inkstais ir jų riebalais svoris kg;
s – gyvo avinuko prieš skerdimą svoris kg.
34. Po paskerdimo, skerdena vėsinama 1-40 C temperatūroje 24 val. Po to nustatomas ilgiausiojo nugaros raumens plotas cm2 (prie 13-ojo krūtinės slankstelio ties paskutiniuoju šonkauliu), kairės skerdenos puselės ilgis nuo gaktikaulio iki pirmojo šonkaulio priekinio krašto, ir poodinis riebalų storis ties 13-tuoju krūtinės slanksteliu. Taip pat pasveriami ir inkstų riebalai. Ilgiausiojo nugaros raumens ploto kontūrai apibrėžiami ant skaidrios plėvelės, ir nustatomas plotas. Klubo šlaunies dalies bei minkštųjų dalių išeiga iš klubo – šlaunies dalies išeigai nustatoma iškaulinant kairės puselės klubo šlaunies dalį.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
35. Ėrienos kokybės nustatymui iš kiekvieno paskersto avinuko turi būti paimti mėsos pavyzdžiai cheminiams ir fiziniams tyrimams atlikti. Imamas ne mažesnis nei 400 g bandinys iš ilgiausiojo nugaros raumens ties 9-11 šonkauliu.
36. Mėsos kokybės rodikliai nustatomi praėjus 48 valandoms po skerdimo. Mėginiai laikomi šaldytuve +4° C temperatūroje.
37. Praėjus 48 valandoms po kontrolinio skerdimo, Centre nustatoma:
37.2. mėsos spalva pagal CIE-LAB metodą, matuojant spalvos šviesumą (L*), spalvos gelsvumą (b*) ir spalvos raudonumą (a*);
37.4. mėsos vandeningumas pagal mėginio svorio sumažėjimą per 24 val. laikant pakabintą specialiuose maišeliuose su tinkleliu + 4 °C temperatūroje;
37.7. mėsos virimo nuostoliai nustatomi mėsą verdant cirkuliacinėje vandens vonelėje 30 min. Nustatoma pagal mėsos mėginio svorio pokyčius sveriant prieš virimą ir po virimo;
38. Tikrinamųjų avinų palikuonių mėsos kokybės produkcija apibūdinama tokiais rodikliais:
38.1. kiekybiniai:
38.2. kokybiniai:
40. Centras kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės duomenis įrašo į Avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo aktą (Taisyklių 7 priedas) ir į Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapą (Taisyklių 8 priedas).
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
41. Avino įvertinimo duomenų pagal palikuonis lapas (Taisyklių 8 priedas) surašomas 3 egzemplioriais: vienas perduodamas avių augintojui, kitas – Lietuvos avių augintojų asociacijai, o trečias – Stočiai.
42. Stotis avinukų kontrolinio penėjimo ir kontrolinio skerdimo (svoris po alkinimo kg, skerdenos svoris kg) duomenis suveda į GYVIS. Centras į GYVIS suveda avinukų kontrolinio skerdimo ir mėsos kokybės nustatymo duomenis.
Punkto pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
1 priedas
AVINUKŲ PRIĖMIMO-PERDAVIMO
AKTAS
Avių augintojas ir bandos kodas |
|
Adresas ir telefono Nr. |
|
Pristatomų avinukų veislė ir veislingumas |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
|
|
Avinukų aprašas:
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Gimimo data |
Svoris, kg |
Avinuko motina |
Atlikto DNR testo patvirtinančio dokumento Nr. |
Pastabos |
||||||
atvesto |
vežant |
individualus Nr. |
veislės kodas |
|||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
Atsakingo asmens pareigos, vardas, pavardė, parašas |
|
|
|||||||||
|
|
|
||||||||||
|
Avių augintojo vardas, pavardė, parašas |
|
|
|||||||||
|
Akto užpildymo data |
|
|
|||||||||
________________________
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
2 priedas
GARDO KORTELĖ
Avinukų atvežimo data |
|
Veislė |
|
Avių augintojas |
|
Avino individualus Nr. |
|
Eil. Nr. |
Individualus. Nr. |
Gimimo data |
Avinukų svoris atskirais laikotarpiais kas 7-14 dienų |
Pastabos |
||
|
Data |
Svoris, kg |
||||
1. |
|
|
Atvežus |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|||||
Penėjimo pabaigoje |
|
|
||||
2. |
|
|
Atvežus |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|||||
Penėjimo pabaigoje |
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data
____________________________
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
3 priedas
PAŠARŲ RACIONAS PENIMIEMS AVINUKAMS
P A V Y Z D Y S
Amžius mėn. |
Pašarai kg/d. |
Racione yra: |
1 kg SM g: |
|||||||||||||
Šienas |
Šienainis |
Kombinuotasis pašaras |
SM kg |
AE MJ |
ŽB g |
ŽL g |
ŽR g |
Ca g |
P g |
AE MJ |
ŽB g |
ŽL g |
ŽR g |
Ca g |
P g |
|
3 (adaptacija 10 d.) |
0,5 |
0,6 |
0,25 |
0,87 |
8,6 |
121,9 |
212,8 |
28,5 |
6,8 |
3,8 |
9,78 |
139,52 |
243,12 |
32,67 |
7,72 |
4,32 |
5 d. po adaptacijos |
0,5 |
0,7 |
0,3 |
0,96 |
9,5 |
135,0 |
228,8 |
31,8 |
7,6 |
4,2 |
9,93 |
141,37 |
239,13 |
33,28 |
7,92 |
4,41 |
3,5 |
0,6 |
1 |
0,4 (0,35-0,45) |
1,24 |
12,4 |
176,2 |
296,4 |
41,6 |
10 |
5,5 |
10,02 |
141,98 |
238,84 |
33,55 |
8,06 |
4,42 |
4 |
0,7 |
1,5 |
0,6 (0,5-0,6) |
1,69 |
17,3 |
243,6 |
396,1 |
58,0 |
14,1 |
7,6 |
10,21 |
144,18 |
234,42 |
34,32 |
8,32 |
4,51 |
4,5 |
0,7 |
2 |
0,7 (0,65-0,7) |
1,96 |
20,3 |
283,7 |
461,8 |
67,8 |
16,7 |
8,8 |
10,33 |
144,42 |
235,12 |
34,54 |
8,52 |
4,48 |
5 |
0,7 |
2,5 |
0,8 (0,75-0,8) |
2,24 |
23,3 |
323,7 |
527,5 |
77,7 |
19,4 |
10,0 |
10,42 |
144,61 |
235,65 |
34,70 |
8,67 |
4,45 |
5,5 |
0,7 |
2,5 |
0,85 (0,8-0,85) |
2,28 |
23,9 |
332,2 |
532,3 |
79,8 |
19,9 |
10,3 |
10,46 |
145,54 |
233,22 |
34,96 |
8,70 |
4,51 |
6 ir daugiau |
0,7 |
2,5 (2,5-3) |
0,9 (0,85-0,9) |
2,33 |
24,4 |
340,7 |
537,2 |
81,9 |
20,3 |
10,6 |
10,49 |
146,44 |
230,89 |
35,22 |
8,73 |
4,57 |
SM – sausos medžiagos, AE – apykaitos energija, ŽB – žali baltymai, ŽL – žalia ląsteliena, ŽR – žali riebalai
Pastabos:
Lentelėje nurodyti minimalūs dienos davinio šieno ir šienainio kiekiai, kad gautų reikiamą kiekį maistinių medžiagų. Pagal avinukų kontrolinio penėjimo metodiką penimiems avinukams bus duodama šieno ir šienainio iki soties.
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
4 priedas
ŠĖRIMO ŽINIARAŠTIS
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Stoties pavadinimas |
|
Data |
|
Gardo kodas |
|
Gardo Nr. |
|
Data |
Pašarai, kg |
Pastabos |
||||||||
|
|
|
||||||||
(pavadinimas) |
(pavadinimas) |
(pavadinimas) |
||||||||
|
duota |
liko |
suėsta |
duota |
liko |
suėsta |
duota |
liko |
suėsta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iš viso MJ/kg: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data
___________________________
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
5 priedas
BENDRO PAŠARŲ SUNAUDOJIMO ŽINIARAŠTIS
Avių augintojas |
|
Avinuko veislė |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Gardo kodas |
|
Pašaro pavadinimas |
Pašaro cheminė sudėtis, % |
Pašaro apykaitos energija MJ/kg |
Šėrimų dienų skaičius |
Sušerta pašaro per laikotarpį, kg |
Sunaudota MJ per laikotarpį |
|||||||
Sausosios medžiagos, g |
Žali baltymai, g |
Žali riebalai, |
Žalia ląsteliena, g |
NEM |
Žali pelenai, g |
Kalcis, g |
Fosforas, g |
|||||
Pašarų sunaudojimas adaptaciniu laikotarpiu: |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pašarų sunaudojimas kontrolinio penėjimo laikotarpiu: |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupės gyvūnų prieaugis per laikotarpį, kg |
|
||||||||||
|
Grupės gyvūnų prieaugis per parą, g |
|
||||||||||
|
Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio |
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių
penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
6 priedas
KONTROLINIŲ SVĖRIMŲ AKTAS
Avių augintojas |
|
Avinukų veislė |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Gimus |
Penėjimo pradžioje |
Penėjimo pabaigoje |
Sprendimas |
Sprendimo data |
|||
Data |
Svoris, kg |
Data |
Svoris, kg |
Data |
Svoris, kg |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data |
|
|
|
________________________________
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių
penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
7 priedas
AVINUKŲ KONTROLINIO SKERDIMO IR MĖSOS KOKYBĖS NUSTATYMO AKTAS
Avių augintojas |
|
Avinukų veislė |
|
Vertinamo avino individualus Nr. ir veislės kodas |
|
Gardo kodas |
|
Eil. Nr. |
Individualus Nr. |
Amžius dienomis |
Svoris po alkinimo, kg |
Skerdenos svoris, kg |
Skerdenos išeiga, % |
Inkstų riebalų svoris, g |
Skerdenos raumenin-gumas, klasė |
Skerdenos riebalin-gumas, 1-5 klasė |
Atskirų kūno dalių mėsingumo įvertinimas, 1-9 balai |
Ilgiausiojo nugaros raumens plotas, cm2 |
Poodinių riebalų storis, mm |
Pastabos |
|||
Paviršiaus riebalai |
Ketera – mentė |
Nugara - juosmuo |
Kumpiai |
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atsakingas asmuo (vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
|
Formavimo data |
|
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
8 priedas
AVINŲ ĮVERTINIMO DUOMENYS PAGAL PALIKUONIS
Informacija apie aviną |
|||||||||
Individualus Nr. |
|
Veislė |
|
||||||
Vardas |
|
Penėjime dalyvavusių avinukų skaičius |
|
||||||
Informacija apie kontrolinius penėjimus |
|||||||||
Veislė |
Gardo kodas |
Penėjimo pradžia |
Penėjimo pabaiga |
Penėjimo dienų skaičius |
Vertinamų avinukų skaičius |
||||
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
||||
Vertinimo rodiklių pavadinimas |
Rodiklio reikšmė |
Palyginimas su grupės vidutiniais rezultatais |
|||||||
- |
+ |
||||||||
Amžius dienomis pasiekus vidutinį grupės 45 kg svorį |
|
|
|
||||||
Priesvoris per parą per kontrolinio penėjimo laikotarpį, g |
|
|
|
||||||
Sunaudota apykaitos energijos MJ vienam kg prieaugio |
|
|
|
||||||
Skerdenos išeiga, % |
|
|
|
||||||
Skerdenos raumeningumo klasė |
|
|
|
||||||
Klubo šlaunies dalies išeiga, % |
|
|
|
||||||
Minkštųjų dalių išeiga iš klubo šlaunies dalies, % |
|
|
|
||||||
Ilgiausio nugaros raumens plotas, cm2 |
|
|
|
||||||
Baltymų kiekis mėsoje, % (18-24) |
|
|
|
||||||
Mėsos kietumas, kg / cm2 (0,5-3,0) |
|
|
|
||||||
Vandeningumas, % (1-12) |
|
|
|
||||||
Baltymų visavertiškumas (2-6) |
|
|
|
||||||
Raumeningumas |
|
|
|
||||||
Eksterjeras (palikuonių) |
|
|
|
||||||
Ilgiausiojo nugaros raumens fizinės-cheminės savybės (kokybiškos mėsos ribos) |
|||||||||
pH (5,3-6,2) |
|
|
|
||||||
SM, % (20,0-28,0) |
|
|
|
||||||
Riebalai, % (1,2-4,5) |
|
|
|
||||||
Pelenai, % (1,0-1,4) |
|
|
|
||||||
Vandens rišlumas, % (40,0-65,0) |
|
|
|
||||||
Virimo nuostoliai, % (15-35) |
|
|
|
||||||
Spalvingumas |
L* (40-58) |
|
|
|
|||||
a* (5,0-15,0) |
|
|
|
||||||
b* (4,0-12,0) |
|
|
|
||||||
|
|||||||||
Atsakingas asmuo |
|
||||||||
|
(vardas, pavardė, pareigos, parašas) |
||||||||
Formavimo data |
|
|
|
||||||
___________________________
Priedo pakeitimai:
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių
9 priedas
ĖRIENOS MĖSOS KOKYBĖS RODIKLIŲ SVYRAVIMO RIBOS
Rodiklis |
Mėsos kokybės rodiklių svyravimo ribos |
pH |
5,3–6,2 |
Mėsos spalva L* a* b* |
40–58 5,0–15,0 4,0–12,0 |
s.m., % |
20,0–28,0 |
Mėsos vandeningumas, % |
1–12 |
Mėsos vandens rišlumas, % |
40,0–65,0 |
Mėsos kietumas, kg/cm2 |
0,5–3,0 |
Virimo nuostoliai, % |
15–35 |
Tarpraumeniniai riebalai, % |
1,2–4,5 |
Baltymai, % |
18–24 |
Pelenai, % |
1,0–1,4 |
Baltymų visavertiškumas |
2-6 |
Pakeitimai:
1.
Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Įsakymas
Nr. 1A-30, 2017-05-12, paskelbta TAR 2017-05-15, i. k. 2017-08115
Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2016 m. sausio 5 d. įsakymo Nr. 1A-1 „Dėl Avinų vertinimo pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo