Sprendimas netenka galios 2017-06-02:

Alytaus miesto savivaldybės taryba, Sprendimas

Nr. T-207, 2017-05-25, paskelbta TAR 2017-06-01, i. k. 2017-09334

Dėl Prekybos ir paslaugų teikimo Alytaus miesto viešosiose vietose taisyklių patvirtinimo

 

Suvestinė redakcija nuo 2017-04-12 iki 2017-06-01

 

Sprendimas paskelbtas: TAR 2017-01-05, i. k. 2017-00556

 

ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL PREKYBOS IR PASLAUGŲ TEIKIMO ALYTAUS MIESTO VIEŠOSIOSE VIETOSE TAISYKLIŲ TVIRTINIMO

 

2012 m. gruodžio 20 d. Nr. T-307

Alytus

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049;  2008, Nr. 113-4290) 6 straipsnio 37 punktu, 16 straipsnio 2 dalies 36 punktu, Paslaugų įstatymo (Žin., 2009, Nr. 153-6901) 6 straipsnio 1 dalimi, 7 straipsnio 3, 4, 5, 6 dalimis, 18 straipsnio 3 dalimi, Mažmeninės prekybos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 (Žin., 2001, Nr. 51-1778) ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-357 „Dėl Prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose rekomendacijų aprašo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2443), Alytaus miesto savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:

1. Tvirtinti Prekybos ir paslaugų teikimo Alytaus miesto viešosiose vietose taisykles (pridedama).

2. Pripažinti netekusiu galios Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2009 m. gruodžio 3 d. sprendimą Nr. T-236 „Dėl Prekybos ir paslaugų teikimo Alytaus miesto viešosiose vietose taisyklių tvirtinimo“.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                           Jurgis Krasnickas


PATVIRTINTA

Alytaus miesto savivaldybės tarybos

2012 m. gruodžio 20 d.

sprendimu Nr. T-307

 

 

PREKYBOS IR PASLAUGŲ TEIKIMO ALYTAUS MIESTO VIEŠOSIOSE VIETOSE TAISYKLĖS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Prekybos ir paslaugų teikimo Alytaus miesto viešosiose vietose taisyklės (toliau – taisyklės) reglamentuoja mažmeninės prekybos organizavimo ir paslaugų teikimo tvarką Alytaus miesto gatvėse, aikštėse, poilsio ir kitose viešosiose vietose, reikalavimus savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausančioje ar patikėjimo teise valdomoje teritorijoje.

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais bei kitais teisės aktais.

3. Šių taisyklių privalo laikytis:

3.1. visi įstatymų nustatyta tvarka įregistravę savo veiklą juridiniai ir fiziniai asmenys, prekiaujantys viešosiose vietose;

3.2. fiziniai asmenys, nesiverčiantys individualia veikla, savo užaugintą ar pagamintą produkciją parduodantys viešosiose vietose.

4. Verstis licencijuojama mažmenine prekyba gali tik įmonės, įsigijusios šios veiklos licencijas (leidimus) Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

5. Taisyklėse vartojamos sąvokos:

viešoji vieta – Alytaus miesto savivaldybės teritorijoje esanti savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausanti  ar  patikėjimo  teise  valdoma teritorija (išskyrus išnuomotą  ar  perduotą  naudotis  teritoriją), kurioje teikiamos paslaugos,  taip  pat vykdoma prekyba nuo (iš) laikinųjų prekybos įrenginių,  kioskų,  paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų, lauko kavinių;

kioskas smulkiai prekybai skirtas nedidelis lengvų konstrukcijų pastatas, kurio užimamas žemės plotas yra ne didesnis kaip 15 kv. m ir kurio dalis sienų (jų viršutinės dalys) yra įstiklintos ir prekyba vyksta per priekinėje sienoje esančią vitrinos angą;

paviljonas lengvų konstrukcijų  statinys, kurio dalis ar visos sienos įstiklintos ir kuris yra atskiras statinys ar priestatas prie kito pastato, tačiau turintis atskirą įėjimą bei atskirą stogą. Prekiaujama ar paslaugos teikiamos paviljono viduje;

laikinieji prekybos įrenginiai – sukomplektuota ir lauke pastatyta įranga (prekystaliai, vežimėliai, stalai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir pan.), skirta prekybai;

lauko kavinė poilsio ir turizmo sezono metu lauke įrengtas laikinas nesudėtingų lengvų konstrukcijų statinys be pamatų arba sukomplektuota įranga (staliukai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir kt.), kuri skirta teikti viešojo maitinimo paslaugoms, o pasibaigus poilsio ir turizmo sezonui yra išmontuojama;

pardavėjas – asmuo (juridinis ar fizinis asmuo, teisės aktų nustatyta tvarka turintis teisę prekiauti ar teikti paslaugas), kuris verčiasi prekyba ar teikia paslaugas verslo patalpose ir (ar) už jų ribų;

prekyba viešojoje vietoje veikla, susijusi su paslaugų teikimu (nuomos, buities, taksofonų, nesudėtingų atrakcionų, kinkomojo transporto ir kt.) viešosiose vietose, taip pat  prekių pirkimu ir pardavimu (įskaitant antrinių žaliavų ir stiklo taros supirkimą) viešosiose vietose, gamyba bei vartojimu iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar automobilių priekabų, lauko kavinėse, išvežiojamoji ir išnešiojamoji prekyba;

prekė – bet kuris kilnojamasis daiktas, parduodamas arba siūlomas parduoti pirkėjui (vartotojui);

prekei taikomas techninis reglamentas – Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vyriausybės įstaigų, ministerijų, prie jų įsteigtų departamentų ir kitų įstaigų joms priskirtose valstybės valdymo srityse pagal kompetenciją patvirtintas teisės aktas arba Lietuvoje tiesiogiai taikomas Europos Sąjungos teisės aktas, nustatantis privalomuosius prekių saugos, kokybės, paskirties reikalavimus, kuriuos turi atitikti į Lietuvos rinką teikiamos prekės;

prekiautojas savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais (toliau – prekiautojas) – fizinis ar juridinis asmuo, prekiaujantis savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešoje vietoje;

maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei;

maisto tvarkymo subjektas fizinis ar juridinis asmuo, kuris tvarko maistą. Sąvoka „maisto tvarkymo subjektas“ atitinka sąvoką „maisto verslo operatorius“, vartojamą 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialus leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. kovo 4 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 202/2008 (OL 2008 L 60, p. 17). Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui;

maisto produktai – apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai bei natūraliai užaugę arba užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, grybų konservai, uogienės, skirtos žmonių mitybai ir (ar) paruoštos žmonėms vartoti;

išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai (toliauIKP) – produktai, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis;

negyvūniniai maisto produktai – iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai;

gyvūniniai maisto produktai – iš gyvūnų gauti ir (ar) pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena, žuvys, vėžiagyviai, moliuskai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus;

savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – produktai) – savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai (toliau - tautinio paveldo produktai) –nustatyta tvarka sertifikuojami tradiciniai žemės ūkio ir maisto produktai, pasižymintys istoriškai Lietuvoje ar jos atskirame etnografiniame regione susiklosčiusia forma, sudėtimi ar kitais kokybiniais ypatumais;

žemės ūkio produktai – augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai ir iš jų gauti pirminio perdirbimo produktai;

žemės ūkio ir maisto produktų atsekamumas – galimybė pagal lydimuosius dokumentus ir parduodamų produktų kiekinę apskaitą atsekti žemės ūkio ir maisto produktų kokybinę sudėtį, gamintoją, tiekėją, kilmę.

lydimieji dokumentai – produkto kilmę, saugą, kokybę ir (ar) įsigijimą teisės aktų nustatyta

tvarka patvirtinantys dokumentai (važtaraščiai, sąskaitos faktūros, PVM sąskaitos faktūros ir kt.);

vartojimo pirkimo–pardavimo sutartis – pirkimo–pardavimo sutartis, pagal kurią pardavėjas įsipareigoja parduoti prekę – kilnojamąjį daiktą pirkėjui – fiziniam asmeniui pastarojo asmeniniams, šeimos ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su verslu ar profesija, tenkinti, o pirkėjas įsipareigoja sumokėti kainą;

individuali veikla mažmeninėje prekyboje (toliau – individuali veikla) savarankiška mažmeninės prekybos veikla, kuria versdamasis fizinis asmuo siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį, įskaitant mažmeninės prekybos veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;

Leidimas prekiauti (teikti paslaugas) viešosiose vietose dokumentas, juridiniam ar fiziniam asmeniui suteikiantis teisę verstis mažmenine prekyba ar teikti paslaugas konkrečiose Alytaus miesto viešosiose vietose.

Taisyklėse vartojamos kitos sąvokos atitinka sąvokas, apibrėžtas kituose teisės aktuose.

6. Viešųjų vietų, kuriose vykdoma prekyba ir teikiamos paslaugos, sąrašą tvirtina savivaldybės taryba.

 

II. PREKYBOS IR PASLAUGŲ TEIKIMO VIEŠOSIOSE VIETOSE BŪDAI

 

7. Prekybos ir paslaugų teikimo viešosiose vietose  būdai yra šie:

7.1. prekyba (paslaugų teikimas) nuo (iš) laikinųjų prekybos įrenginų;

7.2. prekyba (paslaugų teikimas) iš kioskų ir paviljonuose;

7.3. prekyba (paslaugų teikimas) iš prekybai įrengtų specializuotų transporto priemonių, iš transporto priemonių ar  jų priekabų;

7.4. prekyba lauko kavinėse prie esamo maitinimo paslaugas teikiančio asmens pastato;

7.5. prekyba lauko kavinėse specialiai įrengtose vietose;

7.6. prekyba (paslaugų teikimas) renginių metu;

7.7. išvežiojamoji, išnešiojamoji prekyba;

7.8. nuoma (dviračių, riedučių, elektromobilių ir pan.), buities  (fotografavimo, piešimo, svėrimo, batų valymo ir pan.), taksofonų, nesudėtingų atrakcionų ir kt. paslaugos

 

III. REIKALAVIMAI PREKYBOS VIETAI IR ĮRANGAI

 

 

8. Prekiaujantiems (teikiantiems paslaugas):

8.1. iš (nuo) laikinų prekybos įrenginių vienai prekybos vietai skiriama ne daugiau kaip 3 kv. m;

8.2. iš kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių, automobilių priekabų ir sunkvežimių vienai prekybos vietai skiriama ne daugiau kaip 15 kv. m;

8.3. lauko kavinėse, kurios gali būti prie esamos maitinimo įmonės stacionaraus pastato arba specialiai įrengtose vietose. Lauko kavinės plotas nustatomas lauko kavinės plane (schemoje);

8.4. švenčių, įvairių renginių, parodų, mugių, masinių renginių metu vienai vietai skiriama 3 kv. m.

9. Kioskai, paviljonai įrengiami pagal Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus parengtą schemą.

10. Prekiaujantys (teikiantys paslaugas) kioskuose, paviljonuose asmenys (savininkai), pasibaigus leidimo prekiauti ar teikti paslaugas laikinajame statinyje galiojimo laikui, per 30 dienų privalo laikinąjį statinį nukelti, sutvarkyti statinio vietą, savo lėšomis atkuti sugadintą dangą. Nenukėlęs statinio ir nesutvarkęs statinio buvimo vietos, asmuo (savininkas) ne ginčo tvarka padengia savivaldybės patirtas išlaidas už statinio nukėlimą ir vietos sutvarkymą.

11. Laikinieji prekybos įrenginiai, kioskai, paviljonai, prekybai pritaikytos transporto priemonės, lauko kavinės turi būti švarios, tvarkingos, estetiškos. Prekybos vietoje naudojama tik prekybai skirta ar pritaikyta įranga, teisės aktuose nustatytais atvejais  suderinus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) pagal jos reikalavimus.

12. Prekybos vietoje privalo būti nurodyta: juridinio asmens pavadinimas arba fizinio asmens vardas, pavardė ir individualios veiklos vykdymo pažymos arba verslo liudijimo numeris. Fiziniai asmenys, kuriems verslo liudijimas ar individualios veiklos vykdymo pažyma nėra privalomi, nurodo savo vardą ir pavardę. Šie duomenys nurodomi pardavėjo pasirinktu būdu, tačiau jie turi būti pirkėjui matomi.

13.  Draudžiama prekiauti nuo dėžių, turėklų, atramų, prekėmis, laikomomis ant žemės (grindinio) ir t. t.

14. Prekės ir jų atsargos turi būti laikomos tik prekybos įrangoje.

15. Prekiaujantys savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje privalo turėti:

15.1. medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F (F 048/a), išduotą vadovaujantis   Darbuotojų,

kuriems  leidžiama  dirbti tik iš anksto ir  vėliau   periodiškai besitikrinantiems,  ar neserga užkrečiamomis ligomis,   sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos  Vyriausybės 1999  m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr.  41-1294; 2002, Nr. 73-3127);

15.2. ūkininkai – ūkininko ūkio pažymėjimą arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimą ir pažymą iš VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro apie žemės ūkio valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomą žemės ūkio ekonominę veiklą, jeigu prekiauja savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;

15.3. sodininkai, prekiaujantys savo vaisiais, uogomis, daržovėmis – nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.4. bitininkai, prekiaujantys savos gamybos medumi ir bitininkystės produktais – bityno pasą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka, arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre, jeigu prekiauja savos gamybos medumi;

15.5. prekiaujantys ekologiškais žemės ūkio ir maisto produktais – prekybos ir ekologinės gamybos ūkio sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.6. prekiaujantys išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktais – išskirtinės kokybės produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.7. prekiaujantys tautinio paveldo produktais – tautinio paveldo produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka. Tautinio paveldo produktai turi būti pažymėti tautinio paveldo ženklu (vaizdinis žymuo, rodantis, kad gaminys yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas).

 

IV. PREKYBOS REGLAMENTAVIMAS

 

16. Prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose galima tik turint atsakingo Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyriaus išduotą leidimą arba leidimo kopiją.

Punkto pakeitimai:

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

 

17. Parduodamos prekės turi būti saugios, t. y. prekė turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymuose, tai prekei taikomuose techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytus saugos reikalavimus.

18. Prekių pervežimo, laikymo ir išdėstymo sandėliuose ir prekybos vietose, taip pat prekybos jomis sąlygos turi atitikti teisės aktuose (Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimuose, higienos normose ir taisyklėse, toms prekėms taikomuose techniniuose reglamentuose ir pan.), gamintojo pateikiamuose normatyviniuose dokumentuose (prekių ženklinimo, etiketės ir kt.), pirkimo–pardavimo sutartyse nustatytas sąlygas.

19. Parduodamos prekės turi būti tinkamos kokybės, t. y. prekės savybės neturi būti blogesnės nei numatyta tai prekei taikomame techniniame reglamente (jeigu jis yra) ir prekės pirkimo–pardavimo sutartyje. Prekės savybės atitinka pirkimo–pardavimo sutarties sąlygas, jeigu:

19.1. prekė atitinka prekės gamintojo nurodytus pateikiamų normatyvinių dokumentų reikalavimus;

19.2.  prekės  tinka naudoti tam, kam tokios rūšies prekės paprastai naudojamos;

19.3. prekė atitinka kokybės rodiklius, kurių galima tikėtis atsižvelgiant į prekės prigimtį ir prekės gamintojo, jo atstovo ar pardavėjo viešus pareiškimus dėl prekės kokybės.

20. Prekiautojas privalo parduoti pirkėjui prekes taroje ir supakuotas, išskyrus tuos atvejus, kai dėl prekių pobūdžio šito daryti nereikia.

21. Savivaldybės viešosiose vietose pardavėjui ar paslaugos tiekėjui draudžiama parduoti prekes ar teikti paslaugas, jei:

21.1. jeigu jos neatitinka Lietuvos Respublikos įstatymuose, techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytų saugos reikalavimų;

21.2. jų įsigijimas teisės aktų nustatyta tvarka nepatvirtintas prekių įsigijimą patvirtinančiais dokumentais;

21.3. prekės yra be jų atitikties privalomiesiems reikalavimams dokumentų, jei teisės aktuose nustatyta, kad tokie dokumentai privalomi;

21.4. prekės nepaženklintos teisės aktų nustatyta tvarka;

21.5. pasibaigęs jų  tinkamumo naudoti terminas;

21.6. buvo iš naujo perženklintos (perpakuotos) ar kitaip apdorotos siekiant pratęsti jų tinkamumo naudoti terminą;

21.7. prekiauti ar teikti paslaugas kitose nei leidime nurodytose vietose.

22. Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais maisto produktais, produktai turi būti pagaminti VMVT patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu VMVT direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 (Žin., 2006, Nr. 8-312):

22.1. pieno produktais – produktai turi atitikti reikalavimus gamybai ūkiuose ir jų pardavimui, patvirtintus VMVT direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138);

22.2. žuvies produktais – produktai turi atitikti Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726 (Žin., 2006, Nr. 2-34);

22.3. paukštiena, triušiena – ji turi atitikti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-717 (Žin., 2005, Nr. 153-5667);

22.4. laukinių medžiojamų gyvūnų mėsa – ji turi atitikti Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-725 (Žin., 2006, Nr. 2-33);

22.5. kiaušiniais, laikant ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, – turi atitikti 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1831/2009 (OL 2009 L 63, p.9), reikalavimus;

22.6. bitininkystės produktais, tiekiamais tiesiogiai galutiniam vartotojui, – turi būti tiekiami tik iš bityno, turinčio bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. 38-1266).

23. Produktai, kurie nėra išvardyti 22 punkte, turi atitikti konkrečius gyvūninės kilmės  maisto produktų higienos reikalavimus, nustatytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, (OL 2004 m. specialus leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2004 (OL 2004 L 87, p. 109).

24. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais:

24.1. duonos, pyrago gaminiais, sultimis ir pan., turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės VMVT direktoriaus pagal Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2008-10-15  įsakymu Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693);

24.2. arbatžolėmis ir (arba) prieskoniais, privalo užtikrinti, kad arbatžolės ir (arba) prieskoniai atitiktų mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir (arba)  prieskonių tvarkymo reikalavimus, patvirtintus VMVT direktoriaus 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. B1-468 (Žin., 2008, Nr. 109-4190).

24.3. šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis turi:

24.3.1. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;

24.3.2 pateikti informaciją galutiniam vartotojui apie parduodamų šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimo vietovę, nurodyti savo vardą, pavardę, pavadinimą žodžiu arba raštu (iškaboje).

25. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių. Prekiaujantieji grybais negali prekiauti sumaišytais šviežiais arba sūdytais, raugintais ar džiovintais grybais.

 

V. LEIDIMŲ IŠDAVIMAS

 

26. Asmenys, norintys prekiauti ar teikti paslaugas Alytaus miesto savivaldybės viešosiose vietose, privalo turėti leidimą arba leidimo kopiją.

27. Leidimus prekiauti ir teikti paslaugas Alytaus miesto savivaldybės viešosiose vietose išduoda, pratęsia ir jų galiojimą panaikina atsakingas Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyrius, vadovaudamasis Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2016 m. balandžio 29 d. sprendimu Nr. T-129 „Dėl Vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas Alytaus miesto savivaldybės tarybos nustatytose viešosiose vietose išdavimą nuostatų patvirtinimo“, šių taisyklių ir Lietuvos Respublikos teisės aktų reikalavimais.

Punkto pakeitimai:

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

 

28. Leidimas prekiauti ir teikti paslaugas gali būti išduodamas (pratęsiamas) elektroninės ir neelektroninės formos. Asmuo, norintis gauti (pratęsti) leidimą, atsakingam Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyriui pateikia reikalingus dokumentus raštu arba elektroninėmis priemonėmis. Elektroninės formos leidimas išduodamas elektroninėmis priemonėmis. Pagal nustatytus reikalavimus išduodant ar atsisakius išduoti elektroninės formos leidimą, Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyrius turi pateikti pareiškėjui informaciją elektroninėmis priemonėmis.

Punkto pakeitimai:

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

 

29. Asmenys, norintys įsigyti leidimą prekiauti (teikti paslaugas) Alytaus miesto viešosiose vietose, atsakingam Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyriui pateikia šiuos dokumentus:

29.1 prašymą, kuriame nurodomi įmonės pavadinimas ar fizinio asmens vardas, pavardė, kodas (įmonės ar fizinio asmens), adresas, telefono numeris, prekių (paslaugų) asortimentas, prekybos vietos plotas (kv. m), prašymo pateikimo data;

29.2. VMVT išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo kopiją, jeigu tų prekių prekybai arba teikiamoms paslaugoms teisės aktų nustatyta tvarka jie yra privalomi;

29.3. atitinkamų institucijų išduoto dokumento kopiją, patvirtinančią veiklos teisėtumą, kai asmenų, norinčių prekiauti ar teikti paslaugas, veiklą reglamentuoja kiti teisės aktai (pvz.: Lietuvos tautodailininkų sąjungos nario pažymėjimą, tautinio paveldo produkto sertifikatą ir kt.);

29.4. asmenys, norintys įsigyti leidimą prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešosiose vietose, pateikia atitinkamai šių taisyklių 15 punkte išvardytų dokumentų kopijas;

29.5. jei ketinama prekiauti  šių taisyklių 22, 23, 24, 25  punktuose nurodytais  produktais, pateikiami dokumentai, pagrindžiantys šiuose punktuose nurodytų reikalavimų vykdymą;

29.6. kai neelektroninės formos prašymas ir dokumentai teikiami elektroninėmis priemonėmis, gali būti pateikiamos tokių dokumentų skaitmeninės kopijos.

Punkto pakeitimai:

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

 

30. Leidimas išduodamas laikotarpiui nuo vienos dienos iki vienerių metų (veiklos vykdymo laikotarpis nurodomas leidime), bet ne ilgiau kaip iki kalendorinių metų pabaigos. Leidimo dublikatas išduodamas pateikus prašymą, nurodantį leidimo praradimo priežastis.

31. Už leidimų prekiauti, teikti paslaugas išdavimą imama Alytaus miesto savivaldybės tarybos nustatyta vietinė rinkliava.

32. Leidimai prekiauti, teikti paslaugas viešosiose vietose išduodami tik sumokėjus nustatyto dydžio rinkliavą.

Punkto pakeitimai:

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

 

33. Už pateiktų dokumentų ir duomenų teisingumą atsako dokumentus leidimui gauti pateikęs asmuo.

 

VI. PREKIAUTOJO TEISĖS IR PAREIGOS

 

34. Prekiautojai (paslaugų teikėjai) prekybos (paslaugų teikimo) vietoje privalo turėti šiuos dokumentus:

34.1. Atsakingo Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyriaus išduotą leidimą arba leidimo prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose kopiją;

34.2. įmonės įregistravimo pažymėjimo (juridiniai asmenys), verslo liudijimo arba individualios veiklos vykdymo pažymos (fiziniai asmenys) originalą arba kopiją, patvirtintą teisės aktų nustatyta tvarka;

34.3. atitinkamų institucijų išduoto dokumento originalą arba kopiją, patvirtinančią veiklos teisėtumą, kai asmenų, norinčių prekiauti ar teikti paslaugas, veiklą reglamentuoja kiti teisės aktai (pvz.: Lietuvos tautodailininkų sąjungos nario pažymėjimą, tautinio paveldo produkto sertifikatą ir kt.), šių taisyklių 15 punkte išvardytų dokumentų originalus ar jų kopijas;

34.4. VMVT išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo originalą arba kopiją, jeigu tų prekių prekybai arba teikiamoms paslaugoms teisės aktų nustatyta tvarka jie yra privalomi.

Punkto pakeitimai:

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

 

35. Pardavėjas privalo:

35.1. parduoti prekes (teikti paslaugas) ir teisės aktų nustatyta tvarka išduoti pirkėjui (paslaugos gavėjui), atsiskaičius už jas, prekių pirkimą–pardavimą (pinigų sumokėjimą) patvirtinantį dokumentą;

35.2. garantuoti, kad būtų parduodamos tik  saugios, tinkamos kokybės, komplektiškos prekės;

35.3. prekes, kurioms nustatytas tinkamumo naudoti terminas, parduoti tokiu laiku, kad pirkėjas turėtų realią galimybę panaudoti šias prekes iki jų tinkamumo naudoti termino pabaigos;

35.4. sudaryti sąlygas pirkėjui prekybos vietoje apžiūrėti prekę ar ją pasimatuoti, patikrinti, kaip ji veikia arba pademonstruoti, kaip ją naudoti, jeigu tai įmanoma, atsižvelgiant į prekės pobūdį;

35.5. suteikti valstybine kalba pirkėjui būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamas prekes;

35.6. užtikrinti tvarką ir švarą prekybos metu ir pasibaigus darbo dienai sutvarkyti teritoriją 5 metrų spinduliu apie kioską, paviljoną, prekybai pritaikytą įrengtą specializuotą transporto priemonę, transporto priemones ar jų priekabas, lauko kavines, laikinuosius prekybos įrenginius, paslaugų teikimo vietą;

35.7 užtikrinti, kad prekybos  (paslaugų teikimo) vieta netrukdytų eismui.

 

VII. KONTROLĖ IR ATSAKOMYBĖ

 

36. Prekiautojų  veiklą,  jų  parduodamų  prekių  saugą  ir  kokybę  kontroliuoja  VMVT,

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, leidimą prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose išdavusios institucijos tarnautojai, kitų institucijų darbuotojai teisės aktų nustatyta tvarka.

37. Už šių taisyklių pažeidimus leidimą išdavusi institucija gali jį panaikinti.

38. Atsakingi asmenys privalo sudaryti sąlygas kontroliuojančioms institucijoms atlikti jų kontrolės funkcijas.

39. Prekiautojai ir paslaugų teikėjai privalo:

39.1. laikytis šių taisyklių;

39.2. prekiauti leidime nurodyto asortimento prekėmis;

39.3. laikytis asmens higienos taisyklių, palaikyti švarą ir tvarką prekybos (paslaugų teikimo) vietoje;

39.4. teikti informaciją ir parodyti dokumentus kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams;

39.5. prireikus leisti kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams paimti maisto prekių pavyzdžius laboratoriniam tyrimui, surašius pavyzdžių paėmimo aktą;

39.6. prekiautojas, supažindintas su kontrolę atliekančių institucijų darbuotojų pateiktais tikrinimo rezultatais ir esant pažeidimų, privalo per nustatytą terminą pašalinti rastus trūkumus ir apie tai informuoti kontrolę atliekančias institucijas ir įstaigas.

40. Asmenys, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

 

VIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

41. Taisyklių papildymus, pakeitimus ar naują redakciją tvirtina savivaldybės taryba.

42. Taisyklės paskelbiamos savivaldybės interneto portale.

43. Esant taisyklėse neaptartų klausimų,  vadovaujamasi Lietuvos Respublikos norminių aktų ir kitų teisės aktų nuostatomis.

44. Jei šių taisyklių nuostatos tampa prieštaraujančiomis imperatyviosioms Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatoms, taikomos Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatos.

 

___________________

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Alytaus miesto savivaldybės taryba, Sprendimas

Nr. T-101, 2017-03-30, paskelbta TAR 2017-04-11, i. k. 2017-06149

Dėl Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2012-12-20 sprendimo Nr. T-307 „Dėl Prekybos ir paslaugų teikimo Alytaus miesto viešosiose vietose taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo