Sprendimas netenka galios 2020-11-07:

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-2557, 2020-11-06, paskelbta TAR 2020-11-06, i. k. 2020-23424

Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų

 

Suvestinė redakcija nuo 2020-10-26 iki 2020-11-06

 

Sprendimas paskelbtas: TAR 2020-06-16, i. k. 2020-13099

 

Nauja redakcija nuo 2020-08-21:

Nr. V-1884, 2020-08-20, paskelbta TAR 2020-08-20, i. k. 2020-17610

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

VALSTYBĖS LYGIO EKSTREMALIOSIOS SITUACIJOS VALSTYBĖS OPERACIJŲ VADOVAS

 

SPRENDIMAS

DĖL VIEŠOJO MAITINIMO ĮSTAIGOMS BŪTINŲ SĄLYGŲ

 

2020 m. birželio 16 d. Nr. V-1468
Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinės saugos įstatymo 9 straipsnio 19 dalimi, 15 straipsnio 2 dalies 1 ir 4 punktais, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 37 straipsnio 2 dalies 1 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimo Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ 4.1.1 papunkčiu, Valstybiniu ekstremaliųjų situacijų valdymo planu, patvirtintu Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. spalio 20 d. nutarimu Nr. 1503 „Dėl Valstybinio ekstremaliųjų situacijų valdymo plano patvirtinimo“, Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko 2020 m. vasario 27 d. potvarkiu Nr. 43 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo paskyrimo“ ir atsižvelgdamas į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, n u s p r e n d ž i u:

Preambulės pakeitimai:

Nr. V-2109, 2020-09-23, paskelbta TAR 2020-09-24, i. k. 2020-19734

 

1. Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų bei asmens sveikatos priežiūros įstaigų, organizuojančių pacientų maitinimą savitarnos principu, kai maistą įsideda patys pacientai ar pacientus globojantys asmenys, (toliau – viešojo maitinimo įstaiga) administracijas:

Punkto pakeitimai:

Nr. V-2109, 2020-09-23, paskelbta TAR 2020-09-24, i. k. 2020-19734

1.1. riboti lankytojų srautus užtikrinant, kad:

1.1.1. lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito;

1.1.2. atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Prie baro sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu;

1.1.3. lankytojai viešojo maitinimo įstaigoje valgytų ir gertų tik sėdėdami prie stalų ar baro;

1.1.4. į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) būtų įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones) dėvintys lankytojai. Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį). Lankytojams viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones neprivaloma;

Papunkčio pakeitimai:

Nr. V-2056, 2020-09-17, paskelbta TAR 2020-09-17, i. k. 2020-19401

 

1.2. prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą, lankytojams gerai matomoje vietoje, pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.);

1.3. netiekti:

1.3.1. maitinimo savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai;

1.3.2. cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai.

1.4. nenaudoti daugkartinio naudojimo staltiesių ar padėkliukų, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo;

1.5. nesiūlyti apklotų lankytojams;

1.51. maitinimas gali būti organizuojamas savitarnos principu (kai maistą įsideda patys lankytojai), jei laikomasi šių reikalavimų:

1.51.1. lankytojai maitinami pagal sudarytą grafiką ir tam tikrą laiką, siekiant užtikrinti šiame sprendime nustatytų atstumo tarp žmonių ir stalų reikalavimų laikymąsi;

 

1.51.2. užtikrinama, kad lankytojams būtų pakankamai dezinfekcinių, taip pat asmens apsaugos priemonių;

1.51.3. bendro naudojimo reikmenis, įrangą ir stalo įrankius lankytojai liečia tik vienkartinėmis pirštinėmis;

 

1.5¹.4 savitarnos stalas apsaugomas nuo taršos per orą – indai turi turėti dangčius arba skydelius, arba būti atskirti sienelėmis, arba maistas fasuojamas porcijomis, arba maistą įdeda viešojo maitinimo įstaigos darbuotojas (-ai).

Papunkčio pakeitimai:

Nr. V-2109, 2020-09-23, paskelbta TAR 2020-09-24, i. k. 2020-19734

 

Papildyta papunkčiu:

Nr. V-1919, 2020-08-26, paskelbta TAR 2020-08-27, i. k. 2020-17889

 

1.6. užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (stalų, kėdžių ir pan.), pertvarų ir viešojo maitinimo įstaigos aplinkos valymą ir dezinfekciją remiantis rekomendacijomis „Dėl aplinkos valymo ir dezinfekcijos, esant nepalankiai COVID-19 situacijai“ (https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/KORONA/rekomendacijos%20del%20aplinkos%20valymo.pdf);

1.7. užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta. Lankytojų stalai turi būti valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo (išskyrus atvejus kai naudojamos vienkartinės staltiesės);

1.8. užtikrinti, kad dirbtų tik darbuotojai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima:

1.8.1. sudaryti sąlygas matuoti(s) darbuotojų(-ams) kūno temperatūrą tik atvykus į darbą;

1.8.2 darbuotojams, kuriems pasireiškia kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymiai (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), rekomenduoti konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai;

1.8.3. jeigu viešojo maitinimo įstaigos administracija iš paties darbuotojo gavo informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą (koronoviruso infekciją), apie tai turi informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC), bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis ir jiems taikant 14 dienų izoliaciją;

1.8.4. drausti viešojo maitinimo įstaigoje dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.

1.9. užtikrinti, kad lankytojus aptarnaujantis personalas viešojo maitinimo įstaigoje (tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse) dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones);

1.10. sudaryti sąlygas, kad darbo metu darbuotojai vengtų socialinio (tiesioginio) kontakto, išskyrus atvejus, kai aptarnaujami lankytojai, ir laikytųsi griežtos rankų higienos:

1.10.1. pagal galimybes periodiškai plautų rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuotų jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo;

1.10.2. užtikrinti, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus, tvarkius lankytojų naudotus indus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį.

1.11. sudaryti galimybę tinkamai lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai – prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą ir tualetą gerai matomoje vietoje pakabinti vartotojų ir kitų lankytojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę. Sudaryti sąlygas lankytojams pasinaudoti tualetu ir užtikrinti, kad jame būtų skysto muilo, prireikus rankų dezinfekcijos priemonių, ir rankų nusausinimo priemonių (nerekomenduojama rankoms nusausinti naudoti daugkartinio naudojimo rankšluosčius);

1.12. plauti indus ir įrankius indaplovėse ne mažesnėje kaip 60 °C temperatūroje arba naudoti kitas tinkamas priemones, užtikrinančias jų švarą (saugą);

1.13. užtikrinti, kad lankytojų aptarnavimo patalpos būtų reguliariai vėdinamos;

1.14. netaikyti 1.1.2, 1.1.4 ir 1.51 papunkčių nuostatų švietimo įstaigų, įgyvendinančių pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, valgyklose.

Papildyta papunkčiu:

Nr. V-1919, 2020-08-26, paskelbta TAR 2020-08-27, i. k. 2020-17889

 

1.15. netaikyti 1.1.4 papunkčio nuostatų asmens sveikatos priežiūros įstaigų, organizuojančių pacientų maitinimą savitarnos principu, kai maistą įsideda patys pacientai ar pacientus globojantys asmenys, valgyklose.

Papildyta papunkčiu:

Nr. V-2109, 2020-09-23, paskelbta TAR 2020-09-24, i. k. 2020-19734

 

1.16. užtikrinti visų lankytojų registraciją, įsitikinant jų asmens tapatybe, išskyrus, kai:

1.16.1. maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas fiziniams ir juridiniams asmenims kitais būdais;

1.16.2. viešojo maitinimo paslaugos teikiamos įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įmonių, įstaigų ar organizacijų teritorijose ir (ar) patalpose.

Papildyta papunkčiu:

Nr. V-2344, 2020-10-23, paskelbta TAR 2020-10-23, i. k. 2020-21993

 

2. Nustatyti, kad viešojo maitinimo įstaigų administracijos, vykdydamos lankytojų registravimą, asmens duomenis tvarko šiomis sąlygomis ir tvarka:

2.1. viešojo maitinimo įstaigų administracijos tvarko šiuos lankytojo (toliau – duomenų subjektas) asmens duomenis:

2.1.1. vardas, pavardė;

2.1.2. telefono ryšio numeris (asmeninis, darbo, kitas).

2.2. viešojo maitinimo įstaigų administracijos 2.1 papunktyje nurodytus duomenis:

2.2.1. renka tiesiogiai iš duomenų subjekto;

2.2.2. tvarko COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) profilaktikos ir kontrolės priemonių įgyvendinimo tikslais;

2.2.3. saugo 21 dieną nuo apsilankymo dienos, po to iš karto sunaikina;

2.2.4. neatlygintinai teikia NVSC COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) židinio epidemiologinės diagnostikos tikslais;

2.2.5. pateikia NVSC ne vėliau kaip per 2 darbo dienas, gavus prašymą.

2.3. viešojo maitinimo įstaigų administracijoms draudžiama asmens duomenis tvarkyti kitais tikslais, nei nurodyti šio sprendimo 2.2.2 papunktyje.

Papildyta punktu:

Nr. V-2344, 2020-10-23, paskelbta TAR 2020-10-23, i. k. 2020-21993

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministras – valstybės lygio

ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas                                                       Aurelijus Veryga

 

 

 

Pakeitimai:

 

1.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-1729, 2020-07-30, paskelbta TAR 2020-07-31, i. k. 2020-16673

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. birželio 16 d. sprendimo Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

2.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-1884, 2020-08-20, paskelbta TAR 2020-08-20, i. k. 2020-17610

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. birželio 16 d. sprendimo Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

3.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-1919, 2020-08-26, paskelbta TAR 2020-08-27, i. k. 2020-17889

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. birželio 16 d. sprendimo Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

4.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-2056, 2020-09-17, paskelbta TAR 2020-09-17, i. k. 2020-19401

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. birželio 16 d. sprendimo Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

5.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-2109, 2020-09-23, paskelbta TAR 2020-09-24, i. k. 2020-19734

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. birželio 16 d. sprendimo Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo

 

6.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Sprendimas

Nr. V-2344, 2020-10-23, paskelbta TAR 2020-10-23, i. k. 2020-21993

Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. birželio 16 d. sprendimo Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ pakeitimo